Torrhetsgrad av vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor för hudvård: torrhetsgrad & egenskaper

Vegetabiliska oljor för hudvård:

Torrhetsgrad™, fettsyror och egenskaper

Finns det något sådant som en ”torr” olja? Och är vissa oljor verkligen ”fetare” än andra. Ja, faktiskt! I detta inlägg gör vi en rejäl genomgång av vegetabiliska oljor, deras torrhetsgrad och deras specifika egenskaper.

Torrhetsgrad™

Hur ”fet” eller ”torr” en vegetabilisk olja är beror på dess fettsyresammansättning. Torrhetsgrad™ är ett system utvecklat av Organic Makers, ett värde på hur fet respektive torr en olja är, baserat på oljans biokemiska uppbyggnad och tekniska egenskaper, bland annat kompositionen av fettsyror. Torrhetsgraden anges från 0 – 10 där 0 är fetast och 10 är torrast. Vegetabiliska oljor med en torrhetsgrad™ på under 3 innehåller oftast så mycket mättat fett att de är fasta i rumstemperatur, t.ex kokosolja.

Eftersom en oljas fethet respektive torrhet i hög grad påverkar hur oljan känns på huden och hur produkter man tillverkar med oljan blir, är torrhetsgrad en bra parameter att känna till. Många tycker t.ex att oljor med en hög torrhetsgrad, över ca 7.5, känns alldeles för torra och strama på huden ensamma, och blandar gärna dem med fetare oljor. Många basoljor har en välbalanserad torrhetsgrad runt ca 5.0-6.0, vilket passar de flesta. De kan dock med fördel kombineras med både torrare och fetare oljor för att uppnå bästa komposition av fettsyror och de olika oljornas fytokemiska beståndsdelar.

Vegetabiliska kallpressade oljor innehåller alltså en del fytokemiska beståndsdelar (från ca <1 – 3%). De kallas även oförtvålbara ämnen, unsapofiniables. Dessa ämnen är bl.a. fytosteroler, karotenider, polyfenoler, antioxidanter och oljelösliga vitaminer, och de är viktiga bioaktiva ämnen för huden.

En oljas fethet eller torrhet beror på oljans kombination av fettsyror, men oljans egenskaper beror på oljans fettsyror och övriga växtämnen.

Oljors biokemi

Vegetabiliska oljor är biokemiskt sett så kallad eTriglycerider, uppbyggd av tre fettsyramolekyler och en glycerolmolekyl. Varje olja har sin egen unika balans av fettsyror och det finns en mängd fettsyror med olika egenskaper. Fettsyrorna delas in i tre grupper:

 • Mättade: Laurinsyra, Stearinsyra m.fl.
 • Enkelomättade*: Oljesyra (Omega 9), Palmitolsyra m. fl.
 • Fleromättade*: Linolensyra (Omega 3), Linolsyra (Omega 6) m.fl

*Enkelomättade och fleromättade tillhör egentligen båda gruppen omättade fettsyror, men de är väldigt olika i sin karaktär, så de anges som egna grupper.

För mer detaljerad info om olika fettsyror, se Stora fettsyreguiden.

Torrhetsgrad™ & Egenskaper

Nedan hittar du en genomgång, inkl. torrhetsgrad™, av alla våra oljor. Alla våra oljor är 100% vegetabiliska, ekologiska och kallpressade, vilket innebär att de är oljor i sin renaste form, med alla sina egenskaper bevarade. Längre ner, efter oljegenomgången, hittar du mer matnyttig information om oljor!
Torrhetsgrad™ för oljor är ett system utvecklat av oss på Organic Makers. Torrhetsgraden är resultatet av en avancerad uträkning av varje oljas tekniska data, och ger en bra bild av oljans placering på en skala från 0-10, fet till torr. Organic Makers torrhetsgrader får inte användas utan hänvisning till källa (Organic Makers) eller i kommersiella sammanhang.

Vegetabiliska oljor

 • Aprikoskärnolja ekologisk kallpressad 150 ml i glasflaska med kork - organicmakers.se
  66,00 kr

Aprikoskärnolja

Prunus armeniaca Seed Oil


Torrhetsgrad: 5.4


Absorbtion:Medel

Färg:Gul

Doft:Mandel

Aprikoskärnolja innehåller rikliga mängder omega 9 och 6 som är fuktighetsbevarande och mjukgörande, lindrar irritation och är särskilt bra för torr och känslig hud. Med sin mildhet är den även bra till hudvård för barn. En bra basolja för alla hudtyper.

Läs mer & köp eko aprikosolja

 • Avokadoolja ekologisk kallpressad 150 ml i glasflaska med kork - organicmakers.se
  56,00 kr

Avokadoolja

Persea gratissima oil


Torrhetsgrad: 4.6


Absorbtion:Medel/hög

Färg:Ljusgul

Doft:Neutral

Avokadoolja är en relativt fet men snabbabsorberad olja med en hög andel av värdefulla ämnen som mjukgör och vårdar huden. Bioaktiva ämnen som fytosteroler, lecitin, squalene samt A-, B1-, D- och E-vitamin vårdar, ger spänst och ökar hudens kollagenproduktion.

Läs mer & köp eko Avokadoolja 

 • Arganolja ekologisk kallpressad 150 ml i glasflaska med kork
  134,00 kr

Arganolja

Argania Spinosa Seed Oil


Torrhetsgrad: 5.0


Absorbtion:Medel

Färg:Ljusgul

Doft:Neutral/doftfri

Arganoljans unika bioaktiva fytosteroler har antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper, som ger en effektiv naturlig hudvård särskilt för torr och mogen hud. Arganolja är även en bra och populär hårolja som ger lyster och vård till torrt, skadat och flygigt hår.

Läs mer & köp eko Arganolja

 • Baobabolja ekologisk kallpressad 150 ml i glasflaska med kork
  78,00 kr

Baobabolja

Adansonia Digitata Seed Oil


Torrhetsgrad: 4.2


Absorbtion:Låg

Färg:Gul

Doft:Nötig

Baobabolja är en behagligt mjukgörande och intensivt vårdande olja för torr och mogen hud. Dess förmåga att ge spänst och smidighet gör baobabolja till förstavalet till gravidmagen och till att förebygga bristningar. Baobabolja är en utmärkt massageolja.

Läs mer & köp eko Baobabolja 

Broccolifröolja

Brassica Oleracea Italica Seed Oil


Torrhetsgrad: 6.2


Absorbtion:Låg/medel

Färg:Gulorange

Doft:Rå broccoli

Rik på den speciella erukasyran har broccoilfröoljan en speciell, ganska matt känsla som gör den utmärkt som ansiktsolja/primer, eller som naturlig silikonersättning i hårvård. Fettsyrorna omega 3 och omega 6 ger näring och verkar regenererande för huden.

Läs mer & köp eko Broccoliolja 

Druvkärnolja

Vitis Vinifera Seed Oil


Torrhetsgrad: 7.8


Absorbtion:Hög

Färg:Grön

Doft:Druvigt

Druvkärnolja är bra till ansiktsoljor med antioxidanta, stärkande och skyddande egenskaper för huden tack vare sitt innehåll av omega 6, polyfenoler, E- och K-vitamin. Torr olja som passar särskilt till fet hud och blandhy. Kan även användas till hud med stora porer.

Läs mer & köp eko druvkärnolja 

Granatäppleolja

Punica Granatum Seed Oil


Torrhetsgrad: 9.6


Absorbtion:Låg/Medel

Färg:Orange

Doft:Höig/gräsig

En extremt torr olja med regenererande och antiinflammatorisk verkan, vilket gör den effektiv i anti-agehudvård. Oljan är rik på bioaktiva ämnen och den unika fettsyran punicinsyra med kraftiga antioxidanter som kan motverka fina linjer & verkar UV-skyddande.

Läs mer & köp eko Granatäppleolja 

Hallonfröolja

Rubus Idaeus Seed Oil


Torrhetsgrad: 8.8


Absorbtion:Hög

Färg:orange/rödaktig

Doft:Hallonsnår

Särskilt rik på den essentiella fettsyran Omega 3 (ALA), som motverkar hudens ålderstecken, verkar cellförnyande och kan dämpa skador av solens UV-strålar.
Bioaktiva ämnen: Karotenoider, gallussyra, antioxidant α- och γ-tokoferoler (E-vitamin)

Läs mer & köp eko Hallonfröolja 

Gurkörtsolja

Borago Officinalis Seed Oil


Torrhetsgrad: 7.3


Absorbtion:Hög

Färg:Ljust gul

Doft:Svagt örtigt

Kallpressad gurkörtsolja är den olja som innehåller mest den essentiella fleromättade fettsyran gamma-linolensyra (GLA), som har stor betydelse för kroppens hälsa. Gurkörtsolja balanserar aknebenägen hud och verkar antiinflammatoriskt för atopiskt eksem och irriterad hud.

Läs mer & köp eko Gurkörtsolja 

Hampfröolja

Cannabis Sativa Seed Oil


Torrhetsgrad: 8.1


Absorbtion:Hög

Färg:Grön

Doft:Gräsigt

Hampfröolja har ett optimalt ratio av de essentiella fettsyrorna omega 3 och 6, som stärker hudens eget barriärskydd. Innehåller även GLA och antioxidanta fytosteroler, vitaminer och Q10, som är regenererande och uppbyggande för huden. Hampfrö är särskilt bra för torr hud och problemhud.

Läs mer & köp eko Hampfröolja 

Havreolja

Avena Sativa Seed Oil


Torrhetsgrad: 5.6


Absorbtion:Medel/Hög

Färg:Gul

Doft:Havre

Havreolja har lugnande och vårdande egenskaper för känslig, irriterad hud. Balanserar huden och tillför viktiga näringsämnen, fettsyror, antioxidanter och naturliga fosfolipider som skyddar och stärker hudens barriärskikt. Havreolja innehåller ceramider som förebygger torr hud & upprätthåller cellstrukturen.

Läs mer & köp eko Havreolja 

Havtornsolja

Hippophae Rhamnoides Berry Oil


Torrhetsgrad: 8.1


Absorbtion:Medel/Hög

Färg:Röd

Doft:Fruktig/syrlig

Rikligt med fettlösliga vitaminer och β -sitosterol ger cellförnyande, anti-inflammatorisk och antioxidant verkan. Kompositionen av fettsyror, framförallt den essentiella fettsyran Omega 6, stärker hudens barriärskydd och gör havtornsolja mycket bra för torr hud, solskadad hud och för hud med rosacea.

Läs mer & köp eko Havtornsolja 

Jojobaolja

Simmondsia Chinensis Oil


Torrhetsgrad: 8.0


Absorbtion:Låg/medel

Färg:Gul

Doft:Svagt nötig

Består till största delen av gadoljesyra som egentligen är en vaxester; flytande vaxämnen. Ger bra glid och glans trots att den absorberas relativt lätt. Mjukgörande, fuktighetsbevarande och skyddande för huden och lugnande och balanserande för hudens talgproduktion. Bra som rengöringsolja.

Läs mer & köp eko Jojobaolja 

Jordgubbsfröolja

Fragaria Ananassa Seed Oil


Torrhetsgrad: 9.4


Absorbtion:Hög

Färg:Gulgrön

Doft:Jordgubbe

En torr olja rik på ellaginsyra med antivirala och antibakteriella egenskaper. Motverkar kollagennedbrytning & bekämpar fria radikaler vilket gör huden fastare och reducerar fina linjer. Minskar missfärgning & hyperpigmentering. Reparerar hud som skadats av UV-strålar och föroreningar. Reparerar torr, flagad och irriterad hud.

Läs mer & köp eko Jordgubbsfroolja

Kaktusfikonfröolja

Opuntia Ficus-Indica Seed Oil


Torrhetsgrad: 6.1


Absorbtion:Medel/Hög

Färg:Gulgrön

Doft:Jordig/Gräsig

En av de mest hyllade superoljorna för hudvård. Halvtorr, näringsrik och vårdande. Det unika i denna olja är dess sammansättning av fytosteroler och flavonoider som minskar rynkor och har regenererande verkan för huden. Främjar spänst och vitalitet och ger en sammetslen känsla.

Läs mer & köp eko Kaktusfikonolja 

Karanjaolja

Pongamia Glabra Seed Oil


Torrhetsgrad: 4.0


Absorbtion:Låg

Färg:Mörkt orange

Doft:Gräsigt

Karanjaolja används som booster i naturliga solskyddsprodukter då den innehåller flavoniderna karanjiin och pongamol som skyddar mot UV-strålning. Används i Ayurvedisk medicin för sina antibakteriella och inflammationshämmande egenskaper. Insektsavisande och bra i myggolja.

Läs mer & köp eko Karanjaolja

Lagerbärsolja

Laurus Nobilis Fruit Oil


Torrhetsgrad: 3.3


Absorbtion:Låg

Färg:Mörkt grön

Doft:Kraftigt örtig

Mycket tjock & fet med lagerbärets intensivt vårdande växtämnen och fettsyror. Bra för skadad & torr hud, eksem och mjäll. Lagerbärsolja är signaturoljan i den vårdande aleppotvålen. En mycket kraftig olja med stark, kryddig doft; en liten mängd i oljeblandningar räcker långt.

Läs mer & köp eko Lagerbärsolja 

Makadamiaolja

Macadamia Intergrifolia Seed Oil


Torrhetsgrad: 3.9


Absorbtion:Låg

Färg:Ljusgul

Doft:Nötig

Makadamiaolja är en len och mjukgörande olja. Innehåller rikligt med Omega 7: en fuktighetsbevarande och regenererande fettsyra som finns naturligt i huden, men som minskar med åldern. Makadamiaolja är bra att använda i hudvård till anti-age och torr hud.

Läs mer & köp eko Makadamiaolja

Mandelolja

Prunus Amygdalis Dulcis Oil


Torrhetsgrad: 5.1


Absorbtion:Medel

Färg:Ljust gul

Doft:Mandel

En bra basolja för alla hudtyper, även till babyvård. Innehåller E-vitamin och rikligt med enkelomättade fettsyror som är mjukgörande. Mandelolja kan även användas som massageolja och för ansiktsrengöring, t.ex borttagning av smink.

Läs mer & köp eko Mandelolja 

Marulaolja

Sclerocarya Birrea Seed Oil


Torrhetsgrad: 3.7


Absorbtion:Låg

Färg:Gul

Doft:Neutral

Marulaolja skyddar, lindrar och bevarar hudens fukt samtidigt som den har en lätt och skön känsla. Marulaoljan innehåller fytosteroler som ger den antioxidanta egenskaper och bra hållbarhet. Passar alla hudtyper, även känslig hud, och används traditionellt för att minska hudrodnad.

Läs mer & köp eko Marulaolja 

Nattljusolja

Oenothera Biennis Oil


Torrhetsgrad: 8.6


Absorbtion:Hög

Färg:Gulgrön

Doft:Svag

En mager olja, men mycket bra för torr & skadad hud. Oljans ovanligt höga andel av den essentiella fettsyran GLA i kombination med vårdande bioaktiva ämnen gör den till en verksam olja för att underlätta vid atopiskt eksem, inflammation, psoriasis och pigmentfläckar.

Läs mer & köp eko Nattljusolja 

Nyponfröolja

Rosa Rubiginosa Seed Oil


Torrhetsgrad: 8.9


Absorbtion:Hög

Färg:Rödorange

Doft:Syrlig/kryddig

Nyponfröolja har många hudvårdande egenskaper tack vare sitt innehåll av A-vitamin och A-vitaminsyra, retinol, i kombination med hög andel essentiella fettsyror och fytosteroler. Välanvänd för sin förmåga att hjälpa hud med akneproblem, pigmentfläckar, rosacea, rynkor och solskador.

Läs mer & köp eko Nyponfröolja 

Olivolja

Olea Europaea Fruit Oil


Torrhetsgrad: 4.4


Absorbtion:Medel

Färg:Gulgrön

Doft:Oliv

Olivolja innehåller mest enkelomättade fettyror, och inte så mycket som är specifikt bra för hudvård, men olivolja är en klassisk och välanvänd ingrediens i kallrörd tvål.

Läs mer & köp eko Olivolja 

Rapsolja

Brassica Campestris Seed Oil


Torrhetsgrad: 5.3


Absorbtion:Låg/medel

Färg:Gul

Doft:Rapsdoft

Rapsolja är en bra basolja att använda i mjukgörande hudvård som kroppsolja, salvor och massage. Oljan har en bra fördelning av viktiga fettsyror och skyddande fystosteoler till hudvård för torr hud och problemhud. Rapsolja är särskilt bra till torr hud och mot eksem.

Läs mer & köp eko rapsolja 

Ricinolja

Ricinus Communis Seed Oil


Torrhetsgrad: 4.8


Absorbtion:Låg

Färg:Färglös/blek

Doft:Svag

Ricinolja är en mycket speciell, kraftig olja som till största delen innehåller den för ricinolja unika ricinolsyran. Den är tjock, trögflytande och klibbig. Används för hudrengöring och i produkter som ska stanna kvar på huden, t.ex läppstift. Även för hårvård. För mycket ricinolja kan verka uttorkande

Läs mer & köp eko Ricinolja 

Sesamolja

Sesamum Indicum Seed Oil


Torrhetsgrad: 5.6


Absorbtion:Låg/medel

Färg:Gul

Doft:Fröig

Sesamolja är bra att använda i solprodukter och som kroppsolja efter solning och som rengöringsolja. Det är en klassisk massageolja och har länge använts i ayurvedisk medicin. Ger glid men tränger in bra i huden och vårdar. Passar alla hudtyper, men är särskilt bra till torr hud.

Läs mer & köp eko Sesamolja 

Solrosolja

Helianthus annuus seed oil


Torrhetsgrad: 6.5


Absorbtion:Medel

Färg:Gul

Doft:Solrosfrö

Solrosolja innehåller en stor mängd omega 6, en essentiell fettsyra som stärker och balanserar hudens eget barriärskydd. Det gör att oljan verkar som en fuktighetsbevarare. En basolja som passar alla hudtyper.

Läs mer & köp eko Solrosolja 

Svartkumminolja

Nigella Sativa Seed Oil


Torrhetsgrad: 6.8


Absorbtion:Medel/hög

Färg:Gröngul

Doft:Kryddig

Svartkumminolja har påvisat antioxidanta, cellförnyande, antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Oljan innehåller fytosteroler och en liten mängd eterisk olja, som stärker och lugnar huden. Svartkumminolja är särskilt bra mot eksem och akne.

Läs mer & köp eko svartkumminolja 

Svartvinbärsolja

Ribes Nigrum Seed Oil


Torrhetsgrad: 8.2


Absorbtion:Hög

Färg:Grön/gröngul

Doft:Vinbärsblad

Svartvinbärsolja innehåller de essentiella fettsyrorna alfa-linolensyra, gamma-linolensyra och stearidonsyra (SDA). Oljans unika sammansättning verkar skyddande, cellförnyande och antiinflammatoriskt för alla hudtyper. Ett bra val både för torr och skadad och för fet och oljig hud.

Läs mer & köp eko Svartvinbärsolja 

Tefröolja

Camellia Oleifera Seed Oil


Torrhetsgrad: 6.0


Absorbtion:Hög

Färg:Ljusgul

Doft:Neutral

Tefröolja innehåller polyfenoler som är utmärkta antioxidanter för huden. Har en len känsla på huden och absorberas lätt, vilket gör tefrö till en bra basolja i oljeblandningar. Tefröolja är även bra till hårvård; använd som hårolja ger den glans och lyster utan att tynga ner håret.

Läs mer & köp eko Tefröolja 

Tranbärsolja

Macrocarpon seed oil


Torrhetsgrad: 8.4


Absorbtion:Hög

Färg:Gul/organge

Doft:Syrlig/gräsig

Tranbärsolja med essentiella fettsyran Omega 3 & antioxidant A- och E-vitamin, har regenererande verkan i huden och kan bekämpa oxidativ stress från solens UV-ljus. Tillsammans med antiinflammatoriska fytosteroler är tranbärsolja mycket effektiv i anti-age.

Läs mer & köp eko Tranbärsolja

Vetegroddsolja

Triticum vulgare germ oil


Torrhetsgrad: 7.0


Absorbtion:Medel

Färg:Gul/Orange

Doft:Karaktäristisk Vetekärna

Vetegroddsoljans många näringsämnen hjälper till att öka hudens mikrocirkulation och ger lyster till glåmig hud. Antioxidant, stärkande och regenererande för överhudens barriärfunktion gör den särskilt bra till torr och mogen hud.

Läs mer & köp eko Vetegroddsolja

Fasta Oljor & Fetter

Det som vi kallar för smörer coh fetter är också oljor (triglycerider), precis som vegetabiliska oljor. De är fasta i rumstemperatur för att de innehåller mer mättade fetter, och känns därför fetare än flytande oljor. Fastheten gör också att man kan smörja in en större mängd på huden, vilket ytterligare bidrar till en fetare känsla.

Kokosolja

Cocos Nucifera Oil


Torrhetsgrad: 0.8


Absorbtion:Låg/Medel

Färg:Fast, vit

Doft:Kokos

Kokosolja är fast i rumstemperatur. Smältpunkt ca 25°. Innehåller nästan bara mättade fettsyror vilket gör den mycket fet och skyddar huden med desinficerande och anti-mikrobiella egenskaper. Kombineras gärna med oljor med större variation av fettsyror för att inte verka uttorkande i längden.

Läs mer & köp eko Kokosolja 

Sheasmör Paradoxa

Butyrospermum parkii butter


Torrhetsgrad: 2.4


Absorbtion:Låg/Medel

Färg:Fast, vit

Doft:Svag/doftfri

Halvmjukt skyddande och fuktighetsbevarande växtsmör. Höga halter av fytosteroler, tokoferoler och triterpener gör att sheasmöret är antioxidant och regenererande. Smöret bidrar till ett naturligt skydd mot skadligt UV-ljus i solprodukter och är lugnande att använda när man har bränt sig. Smältpunkt ca 35°C.

Läs mer & köp eko Sheasmör Paradoxa

Hitta rätt olja för huden

Hitta rätt olja

Vill du veta precis vilken eller vilka vegetabiliska oljor som passar bäst för olika hudtyper och användningsområden har vi gjort en guide i ”Hitta rätt olja – rena ekologiska oljor som hudvård”. Bra tips på vilka oljor att använda och kombinera, rena, i oljeblandningar, i cremer och andra hudvårdsprodukter.

Torrhetsgrad

Torrhetsgrad är en skala från 0-10 där 0 är fetast och 10 är torrast.

Några snabba fakta om vegetabiliska oljor:

Hållbarhet:

En ren olja innehåller inget vatten. Bakterier och mögel (mikroorganismer) kan därför inte växa i oljor. Oljor, eller produkter med bara oljor, fetter och vaxer behöver därför inte konserveras i ordets bemärkelse. Oljor blir stället gamla genom att de oxiderar, d.v.s. härsknar. Du känner tydligt när en olja är härsken, som en gammal nöt ungefär. Rena kallpressade oljor kan i sig ha oljans speciella doft, det betyder inte att den är härsken.
Oljor kan skyddas mot oxidation genom att tillsätta en antioxidant som verkar speciellt mot oxidation. Den vanligaste effektiva antioxidanten är e-vitamin som har har en kombination av alla typer av e-vitamin, alfa, beta, gamma och delta. Tillsats av ca 0.3-0.8% naturlig e-vitamin i en olja förlänger hållbarheten på oljan med minst det dubbla.

De oljor med mest mättade fettsyror har längst hållbarhet, och de oljor med mest fleromättade fettsyror har kortast hållbarhet vilket också innebär att:

Ju högre torrhetsgrad, desto kortare hållbarhet har oljan.

Våra oljor kommer direkt från producent till oss och varje batch är maximalt färsk när oljan kommer till dig! Vi märker varje olja med minsta möjliga hållbarhetsdatum, ”minst-hållbar-till”, vilket innebär att oljorna ofta håller betydligt längre vid rätt förvaring.

Förvaring

Oljor förvaras bäst mörk och svalt. Ju mindre exponering för syre (luft) desto längre hållbarhet. Har du t.ex stora flaskor med bara lite olja i, är det bättre att hälla över oljan på mindre flaska för att minska luftexponering. Oöppnade flaskor kan förvaras i kylskåp, detta kan dock göra oljan fast och/eller grumlig. En olja som används ska inte förvaras i kylskåp då kondens kan bildas vid temperaturväxling.

En ekologisk kallpressad olja är en naturprodukt, och färg och konsistens kan variera från batch till batch. Den kan också bildas viss grumlighet/slöjor i oljan , vilket är helt normalt och påverkar inte oljans funktion.

Värmekänslighet

De flesta vegetabiliska kallpressade oljor tål tillfällig (några minuters) uppvärmning i de temperaturer som behövs för att t.ex smälta samman med vaxer eller emulgeringsmedel (max ca 85-90°C). E-vitamin är värmekänsligt i temperaturer först över ca 100°, vilket innebär att det är en god idé att tillsätta e-vitamin innan värmning, så skyddar e-vitminet lite extra mot värmen!

Ju högre torrhetsgrad, desto MER värmekänslig är oljan. En generell regel är att en olja med torrhetsgrad över 8.0 bör i hudvårdstillverkningen tillsättas i nedsvalningsfasen, under ca 45°C. Undantag finns, t.ex jojobaolja som är en värmetålig olja.

Kallpressning och ekologi

Alla våra oljor är kallpressade och ekologiskt certifierade. Du hittar certifiering av varje olja under fliken ”specifikationer” på varje produktsida.

Kallpressning är den metod som används för oljor för hudvård som ska ha kvar alla sina vårdande egenskaper. De är mekaniskt pressade utan upphettning och oraffinerade. Oljor för hudvård är kallpressade utan att fröer eller nötter rostats först, vilket kan vara en stor skillnad mot oljor avsedda för matlagning. Även om en matolja är både ekologisk och kallpressad, är oljan ofta kallpressad av rostade fröer eller nötter, för att få fram en djupare doft och smak av oljan. Gott! Dessa oljor ska dock inte användas i hudvård då de förlorat en del av sina hudvårdande egenskaper!

Om torrhetsgrad™

Torrhetsgrad™ av vegetabiliska oljor är ett system utarbetat av Organic Makers under flera års arbete och forskning. Detta har resulterat i en uträkningsmodell som tar i beaktande alla fysiska egenskaper hos varje enskild olja, bl.a ingående fettsyror, polaritet med mera. Värdet för varje olja är därför inte bara en uppskattning, utan ett faktiskt, korrekt värde av hur en olja känns & uppför sig i olika produkter.
Använder du dig av våra torrhetsgrader i något sammanhang, ange alltid källa: Organic Makers. Organic Makers torrhetsgrader får ej användas i kommersiella sammanhang.

37 kommentarer

 1. Catrin Sinclair 30 januari, 2024 Svara

  Hej, jag undrar om Sodium PCA fungerar som karbamid (Urea)? och, kan jag blanda Sodium PCA i era kroppsoljerecept och i ett bodybutter med sheasmör? Behöver jag andra fuktighetsbevarare också? Typ Glycerine och/eller squalane?
  Hälsningar Catrin

  • Organic Makers 30 januari, 2024 Svara

   Hej!
   Nej, Kabamid (Urea) är en helt annan ingrediens än Sodium PCA.
   Sodium PCA är en fuktighetsbevarande ingrediens som inte kan blandas med oljor eller smör om du inte gör en emulsion (kräm).
   Huden kan absolut behöva fukt också, i form av t.ex fuktspray eller fuktgel med fukgivande och fuktighetsbevarande ingredienser som Glycerin och eller Pentylenglykol m.fl.
   Kolla våra recept på fuktspray och fuktgel!

 2. Lina 18 januari, 2023 Svara

  Hej!
  Tack för fin information!
  Jag har en 20 månaders som nu fått ordentligt med torrfläckar/eksem över hela kroppen. Vilken/vilka oljor skulle ni rekommendera till honom?
  Mvh Lina

  • Daniel 19 januari, 2023 Svara

   Hej! Bra oljor är gurkörtsolja, hampfröolja, havreolja och svartvinbärsolja.

 3. Helena 1 november, 2022 Svara

  Hej,

  Vilken spännande sida om oljor. Jag funderar på att göra en härlig olja för kroppen för torr/mogen hy (mjukgörande, antiage mm).

  När jag läser om de olika oljorna tänker jag att jag skulle vilja blanda en kroppsolja bestående av – Olivolja/som bas 1 – Rapsolja/ som bas 2- Hempfröolja – kokosolja.

  Funderar det att blanda dessa oljor? Något jag ska tänka på? Skulle jag även kunna blanda i lite rismjöl i denna blandning utan att förstöra den (eller man kanske måste koka ihop det i vattenbad?).

  Jag tycker att samtliga oljor ovan har mycket bra egenskaper, olika torrhetsgrader och absorberingsförmåga, som jag tror kompletterar varandra. Vad tror ni?

  Tack på förhand,

  Hälsningar Helena

 4. Sabina 26 mars, 2022 Svara

  Hej,
  Kan man förvara era oljor i kylskåpet för att förlänga hållbarheten?

  • Organic Makers 27 mars, 2022 Svara

   Hej, Ja du kan förvar våra oljor i kylen för att ge bättre hållbarhet. En del oljor (tex jojoba och avokado) kan dock stelna, men de blir flytande igen i rumstemperatur.

 5. Leonique 31 januari, 2022 Svara

  Hej !

  Tack så mycket för den bra, tydliga, användbara
  och informativa översikten.
  Min fråga är: vilken sorts olja är bäst att använda
  för Roll-On flaskor ?

  Vänliga hälsningar från Leonique

  • Organic Makers 3 februari, 2022 Svara

   Hejsan Leonique, kul att du uppskattar läsningen! 🙂 Alla oljor kan du använda till roll-on flaskor! Ett tips är att addera Makers silk för att få till en ”glattare” och mer silkeslen konsistens till oljan. Här kan du läsa ännu mer detaljrikt om Makers Silk!

 6. Bertil 15 december, 2021 Svara

  Hej!

  Jättebra guide och genomgång!

  Min fråga är med hur mycket man kan förlänga livslängden på en olja – och även sheasmör – genom att frysförvara den (frågan förutsätter att den som väljer att förvara på detta sätt också kan acceptera att oljan, i alla fall under en tid, kommer att skikta sig, men i övrigt bibehålla sina egenskaper intakta).

  Om det är stor (mycket stor skillnad) mellan olika typer av oljor – och sheasmör – i detta hänseende kan jag återkomma med mer specifika oljor för att få svar på var och en av dem.
  Men besvara i så fall frågan om sheasmörets egenskaper och hållbarhet vid infrysning.

  • Organic Makers 16 januari, 2022 Svara

   Hej Bertil!
   De flesta oljor behöver inte kylförvaras för att bibehålla hållbarheten, så länge de förvaras mörkt och svalt.
   De allra torraste oljorna har kortast hållbarhet och de kan hålla längre vid kylförvaring, särskillt om flaskan är öppnad.
   Frysning gör ingen större skillnad, men många oljor stelnar och kan ta lång tid på sig att få tillbaka sin flytande form.

 7. Olivia 7 oktober, 2021 Svara

  Hej! Vilket smör eller vax är bäst att blanda med för ansiktskräm som hjälper torr hud?

  Har upplevt att sheasmör är något tilltäppande för porerna och får bara finnar av det…tror iaf det är sheasmöret.

  *need help pls*

  • Organic Makers 14 oktober, 2021 Svara

   Hej, vi brukar använda myricavax som skyddar och mjukgör bra!

 8. Ellina Svetlova 19 augusti, 2021 Svara

  Hej!
  Vilken pressmetod används för era oljor?
  Har förstått att det finns olika och att även när olja kallpressas kan den hettas upp något beroende på vilken metod man använder.

 9. Mariette 8 augusti, 2021 Svara

  Hej, vad blandar jag för oljor, för att få bästa vården för extrem torr hud, som flagar och kliar. Är inte kändlig, ingen rodnad hud. Har dock blivit bättre efter att börjat använt mer oljor i min hudvård. Har dock bara blandat efter eget tycke. Argan, jojoba, mandel, morot, rosehip, lavendel. Har även blandat med calmuril. Vad ska jag använda för att bli ännu bättre i min hud?

 10. Helmy 21 maj, 2021 Svara

  Jag blev mycket positivt överraskad av marulaoljan! Mina torra nariga händer har blivit mycket finare.

 11. Klara 26 februari, 2021 Svara

  Hej!
  Har ni något tips på ett recept som kan användas som ögonkräm? Jag har bara hittat att eran SHAKE SERUM kan eventuellt fungera som ögonkräm. Men är det då bara som ett serum till ögonkräm?

 12. samanta 16 februari, 2021 Svara

  hej kan jag byta ut aprikkärnolja mot baobab eller kaktusfikonfröloja? jag har känslig hy. Sam

 13. Pia Österberg 2 februari, 2021 Svara

  Hej!
  Kan jag blanda någon droppe av respektive nyponfröolja, tranbärsolja, broccoliolja med någon droppe sesamolja? Vill ha med så mycket som möjligt till en anti age hud.
  Med vänlig hälsning
  Pia Österberg

  • Organic Makers 5 februari, 2021 Svara

   Hej! Ja, det går utmärkt att blanda dessa oljor 🙂

 14. Henrik Johansson 26 december, 2020 Svara

  Hej, min hud blir lätt röd och verkar känslig, och aknebenägen, vilken olja rekommenderar ni??.
  Jag själv har funderat på arganolja+tea tree.

  • Organic Makers 30 december, 2020 Svara

   Hej, Ja arganolja (och Tea Tree) är utmärkt till blandhud. Andra bra oljor för blandhud till ansiktsvård: ansiktsolja, är exempelvis hampfröolja, jojoba, svartkummin och nypon.

 15. Eva Andersson 22 december, 2020 Svara

  Hej!
  Kan jag använda Sesamolja till kallrörd tvål istället för tex olivolja? Eller till bivaxolja? Vilken olja byter jag i så fall ut den mot? Tänker på ert recept med hampa, kamomill och Avocadoolja.

  • Organic Makers 30 december, 2020 Svara

   Hej, Ja, du kan byta oljor i receptet för bivaxolja, ta då sesamolja i stället för avokadooljan! När det gäller tvål måste du ta hänsyn till oljans förtvålningstal om du byter i ett recept, det påverkar mängden lut du ska använda. Läs mer på våra tvålsidor här i receptbloggen.

 16. Nicola 29 augusti, 2020 Svara

  Hej!
  Jag har odlat ringblommor och skulle vilja använda dem i en olja för att utvinna ringblommans välgörande extrakt. Vilken olja borde jag använda? Jag hade tänkt att göra handkräm.
  Tack på förhand!
  /Nicola

 17. Anna 16 maj, 2020 Svara

  Hej
  Jag vill se innehållsförteckning på de eteriska oljorna. Jag är även intresserad av var ni importerar från? Vilka gårdar?
  100% ren olja ska inte va 5% ren olja och resten utfyllnad som vatten och en del annat. Kan ni på något vis garantera att det inte är något annat än ren ekologisk eterisk olja ni säljer?

  Mvh Anna

  • Organic Makers 16 maj, 2020 Svara

   Hej Anna! Eteriska oljor är outspädd råvaror som är 100% rena. Det finns ingen utfyllnad eller annat. Du hittar innehåll på alla råvaror & ingredienser på produktsidan under specifikationer > INCI.
   Våra eteriska oljor kommer från många olika ekologiska odlingar, och alla är ekologiskt certifierade enligt EU’s regler.

 18. Helene Fomin 15 december, 2019 Svara

  Hej
  Vad är de optimala oljorna att blanda virgin kokosolja med?
  Håller kokosolja sig flytande om den blandas med andra oljor?

  • Organicmakers 26 januari, 2020 Svara

   Hej! Oljor som gurkört & nattljus kompletterar kokosolja särskillt bra. Kokosolja än håller sig flytande i ganska höga procentandelar, upp mot 70% kokosolja och resten flytande oljor håller sig flytande i rumstemperatur!

 19. Miriam 1 maj, 2019 Svara

  Tack för tabellen.
  Ni är bäst!

 20. karin 30 april, 2019 Svara

  Verkligen imponerande oljeregister ni har!
  bra gjort!

 21. atma 30 april, 2019 Svara

  Jag tittar efter sheaolja i guiden, har den ett annat anmn?

  • atma 30 april, 2019 Svara

   Eller sheasmör heter det väl

   • Organic Makers 30 april, 2019 Svara

    Ja, sheasmör är ett växtsmör, och de är inte inkluderade i denna guide. Det kommer en egen tabell för växtsmör så småningom. Sheasmör har en torrhetsgrad på ca 2.5!

    • atma 1 maj, 2019 Svara

     Tack!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *