Lagerbärsolja

Lagerbärsolja

Ekologisk kallpressad lagerbärsolja, Laurel Nobilis Fruit oil. Lagerbärsolja är en tjockflytande, aromatisk & intensivt vårdande vegetabilisk olja.

Lagerbärsolja har en lång tradition av att användas mot olika hudproblem som akne, eksem och irriterad hårbotten. Oljan har antiseptiska egenskaper och är en viktig ingrediens i aleppotvål där den känns igen på sin mörkgröna färg och doft av tjärig eukalyptusnot. I aleppotvålar används den med så mycket som upp till 40%.

Lagerbärsoljan tillverkas genom kallpressning av lagerbuskens aromatiska och näringsrika bär. Ska ej förväxlas med eterisk olja lagerblad (Laurel nobilis oil), som är en eterisk olja och inte den kallpressade vegetabiliska oljan från frukten.

Används med ca 1-5% i ansiktsolja, kroppsolja och hårolja. Oljan har en mörkgrön färg med karaktäristisk doft; en kraftigt mustig och tjärig eukalyptusnot. Lagerbärsolja används som aktiv olja mot mjäll, utslag och hudproblem. Doften är stark, använd gärna utspädd i en neutral olja.

Tack vare sin stora mängd mättade fettsyror blir oljan trögflytande, eller kan stelna, vid kalla temperaturer. Värm då oljan försiktigt i ett varmt vattenbad före användning.

INCI

Laurus nobilis fruit oil

Ursprung

Turkiet

Certifiering

Certifierad ekologisk av BDIH/COSMOS.

Förpackning

60 ml & 150 ml i glasflaska. 500 ml i PET-flaska.

Förtvålningstal NaOH

0.141

Förtvålningstal KOH:

0.198

Fettsyreprofil

Laurinsyra (mättad), ca 18%
Palmitinsyra (mättad), ca 16%
Omega 9 (enkelomättad oljesyra), ca 37%
Omega 6 (fleromättad linolsyra), ca 22%

Bioaktiva ämnen

ca 2-3%: varav en del eterisk olja

Vegetabiliska oljor

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.