Hitta rätt oljor för hud & hår - guide ekologiska oljor

Hitta rätt olja: Så här använder du ekologiska oljor som hudvård

Att tillverka sina egna hudvårdsprodukter av rena ekologiska råvaror är riktigt roligt! Men det kan finnas flera anledningar till att du inte vill tillverka själv, utan bara vill ha riktigt bra ekologiska kallpressade oljor att smörja in huden med, utan att behöva blanda det allra minsta!

Här är våra bästa tips på vilka oljor du använder till vad: Den här guiden är ju även perfekt att använda när du vill veta vilka oljor du ska blanda när du t.ex. gör dina egna oljeblandningar. Du hittar recept på ansiktsoljor och kroppsoljor längst ner!

I vår webbshop kan du välja att köpa din olja med pump. Pumpen kommer separat, och pumpröret klipps av till en längd som passar flaskan innan du sätter i den. Sen är det bara att använda din olja! Applicera några droppar på rengjord, fuktig, nästan blöt hud. För bästa fuktbevaring kan du grunda med en fuktgel (recept) eller ansiktsvatten, t.ex en ren ekologisk hydrolat.

TORRHETSGRAD™*

Hur “fet” eller “torr” en olja är beror på dess fettsyrasammansättning. Torrhetsgrad* är ett värde som visar hur fet eller torr en olja är baserat på oljans biologiska uppbyggnad, bland annat kompositionen av fettsyror. Torrhetsgraden anges från 0 – 10 där 0 är fetast och 10 är torrast. Oljor med en torrhetsgrad på under 3 innehåller oftast så mycket mättat fett att det är fasta i rumstemperatur, t.ex kokosolja.

Eftersom en oljas fethet respektive torrhet i hög grad påverkar hur oljan känns på huden och hur produkter man tillverkar med oljan blir, är torrhetsgrad en bra parameter att känna till. Många tycker t.ex att oljor med en hög torrhetsgrad, över ca 7.5, känns alldeles för torra och strama på huden ensamma, och blandar gärna ut dem med fetare oljor. Många basoljor har en välbalanserad torrhetsgrad runt ca 5.0-6.0, vilket passar de flesta. De kan dock med fördel kombineras med både torrare och fetare oljor för att uppnå bästa komposition av fettsyror och de olika oljornas växtämnen, fytosteroler.

Läs om varje olja och se torrhetsgrad på alla oljor i inlägget “Torrhetsgrad och egenskaper av oljor för hudvård“.

*Torrhetsgrad™ är resultatet av en formel som tar i beaktning en oljas fysiska data som fettsyrasammansättning, polariet, jodtal m.m. Torrhetsgrad är alltså inte en uppskattning, utan faktiska data. Formeln är utarbetad av Organic Makers och får inte användas i kommersiella sammanhang, använder du dig av våra torrhetsgrader i något sammanhang, ange källa!

Aprikoskärnolja

Prunus armeniaca Seed Oil


Torrhetsgrad: 5.4


Absorbtion:Medel

Färg:Gul

Doft:Mandel

Aprikoskärnolja innehåller rikliga mängder omega 9 och 6 som är fuktighetsbevarande och mjukgörande, lindrar irritation och är särskilt bra för torr och känslig hud. Med sin mildhet är den även bra till hudvård för barn. En bra basolja för alla hudtyper.

Läs mer & köp eko aprikosolja

Arganolja

Argania Spinosa Seed Oil


Torrhetsgrad: 5.0


Absorbtion:Medel

Färg:Ljusgul

Doft:Neutral/doftfri

Arganoljans unika bioaktiva fytosteroler har antiinflammatoriska och antioxidanta egenskaper, som ger en effektiv naturlig hudvård särskilt för torr och mogen hud. Arganolja är även en bra och populär hårolja som ger lyster och vård till torrt, skadat och flygigt hår.

Läs mer & köp eko Arganolja

Oljor för ansiktet:

Torr hud

Att ha torr hud betyder inte nödvändigtvis att det är de fetaste oljorna din hud behöver. Det kan också vara hudens balans som behöver återställas och bli bättre på att behålla fukt (läs mer om fukt längre ner). För att avhjälpa den värsta torrheten kan det dock vara bra med en fet olja.

Avokadoolja

En fetare olja som kan lindra utslag och eksem och är bra för torr och skadad hud, p.g.a sitt naturliga innehåll av sitosterol, lecitihin och squalene.

Läs mer och köp avokadoolja >

Baobabolja

Baobab är en skön olja för torr hud. Oljan innehåller antioxidanter och en bra mix av hudvårdande och fuktighetsbevarande fettsyror. Den är mjukgörande och är riktigt skön att massera in i huden.

Läs mer och köp baobabolja >

Makadamiaolja

Makadamiaolja är en halvfet olja som absorberas lätt av huden. Oljans sammansättning av fettsyror liknar hudens egen, vilket gör makadamiaoljan särskilt bra för vård av känslig och torr hud.

Läs mer och köp makadamiaolja >

Marulaolja

Oljan är ny bekantskap på våra breddgrader, men har länge använts i södra Afrika för att skydda huden från uttorkning. Marulaolja är antioxidant och mycket skyddande. Utmärkt att använda för alla torrisar!

Läs mer och köp marulaolja >

Andra oljor för torr hud är vetegroddsolja, arganolja, hallonfröolja och tranbärsolja, nattljusolja och svartvinbärsolja.

Normal hud

Ja vad är normalt egentligen? Normal hud kallar vi den hud som inte har uppenbara problem med torrhet eller är alltför fet, men inom det är skalan ganska bred. För att hitta oljan/oljorna som passar dig kan du prova dig fram mellan två oljor i taget, och komma fram till din favoritolja!

Arganolja

Det finns många anledningar till att Arganoljan är vår mest populära olja. En bra balans av vårdande fettsyror och en massa välgörande ämnen för huden gör den till en perfekt ansiktsolja på egen hand!

Läs mer och köp arganolja >

Broccolifröolja

Den här oljan har en fin känsla som gör att den funkar bra som primer under make-up, plus att den är full med nyttigheter för ansiktet!

Läs mer och köp broccolifröolja >

Kaktusfikonfröolja

Kaktusfikonfröoljan är vår mest exklusiva olja, och så nyttig att den ofta säljs ren som ett lyxigt oljeserum. Sätt en pump i flaskan och du är good to go! Kallas även fikonkaktusolja eller Barbary Fig oil.

Läs mer och köp kaktusfikonfröolja >

Tefröolja

Tefröoljan är antioxidant och mjukgörande. Med sin lätta och lena känsla på huden är den mycket användbar som bas i naturlig ansiktsvård.

Läs mer och köp tefröolja >

Andra bra oljor för normal hud är havtornsoljajojobaolja och mandelolja.

Fet hud

En fet hud har en överproduktion av hudens sebum i talgkörtlarna och behöver balans. Det låter kanske konstigt att använda ansikstolja på oljig hud, men rätt olja kan balansera huden och ge en långsiktig förbättring. Ett bra komplement till olja är en fuktgivande hydrolat och lermasker.

Gurkörtsolja

Gurkörtsolja är den oja som innehåller mest av den essentiella fettsyran GLA, som hjälper fet hud med balans i huden. Använd både som ansiktsolja och ta gärna även lite gurkörtsolja dagligen i kosten.

Läs mer och köp gurkörtsolja >

Hampfröolja

Oljan går snabbt in i huden och är därför helt rätt till fet hud. Innehåller rikligt med både omega 3 och 6, essentiella fettsyror som gör hampfröoljan suppernyttig både för hud och kropp.

Läs mer och köp hampfröolja >

Svartvinbärsolja

Svartvinbärsoljans är en riktigt torr olja med en unik sammansättning av fettsyror som gör den till ett bra val för fet och oljig hud. Ger skydd och aktiv balans till överhuden.

Läs mer och köp svartvinbärsolja >

Nyponfröolja

Nyponolja innehåller naturlig A-vitaminsyra (retinoinsyra), som hjälper mot akne. Oljan kan användas droppvis som serum eller som en given del i en oljeblandning för fet och aknebenägen hud.

Läs mer och köp nyponfröolja >

Andra bra oljor för FET HUD är druvkärnoljajojobaolja, TRanbärsolja och svartkumminolja.

Ja, det kan faktiskt vara som så ibland, att den del oljor som är bra för torr hud även är bra för fet hud och vice versa!

Anti-Age / Pro-Age

Många av våra rena oljor är superbra för hud som behöver extra omsorg när åldern gör huden mindre elastisk och fina linjer uppstår. Huden blir också lättare torr och irriterad på grund av att hudens eget barriärskydd försvagas.

Det är ju egentligen just så vi borde beskriva en sådan hudvård: den är bra för mogen hud – den är “pro-age“. Kallpressade oljor bidrar med antioxidanter och essentiella fettsyror som tar hand om de skador som solljuset orsakar, stärker huden och hjälper hudens celler att göra sitt jobb.

Granatäppleolja

Granatäppleolja har speciella fettsyror och unika ämnen som kan minska UV-strålars skador på huden och motverka fina linjer. Oljans antioxidanta och regenererande egenskaper är väldokumenterade. Helt enkelt ett måste i en ansiktsolja som ger huden ett bättre åldrande!

Läs mer & köp granatäppleolja >

Nattljusolja

Även kallad jättenattljusolja, innehåller fettsyran gamma-linolensyra (GLA), som måste tillföras kroppen – och är ett viktigt ämne för hudens skydd och förmåga att behålla fukt. Nattljusolja känns inte oljig eller kladdig utan är riktigt behaglig och len på huden.

Läs mer och köp nattljusolja >

Tranbärsolja

Tranbärsolja är packad med essentiella fettsyran Omega 3, antioxidant A-vitamin och inflammationshämmande fytosteroler som tillsammans gör några droppar till ett naturligt verksamt serum för ansiktsvård. Oljans lätta känsla gör den även bra att använda runt ögonen.

Läs mer och köp tranbärsolja >

Andra bra oljor för pro-age är vetegroddsolja, nyponfröoljaarganolja, hallonfröoljahavtornsolja och kaktusfikonfröolja

Rengöring Ansikte

Olja löser fett och smuts, och är därför utmärkt rengöring för ansiktet. En bra rengöringsolja löser även den mesta make-up och kan användas på den känsliga huden runt ögonen. Se bara upp med att få olja i ögonen – det blir lite dimmigt en stund.

Jojobaolja

Jojobaolja betstår till största delen av fettsyror som verkar lugnande och balanserande för hudens talgproduktion. Den har en glatt känsla som gör den utmärkt som rengöringsolja, även för fet hud. Använd jojobaolja på en bomullsrondell för att torka bort fett och smuts. Skölj med ljummet vatten.

Läs mer och köp jojobaolja >

Sesamolja

Sesamoljan är en balanserad olja som används mycket inom auyrvedisk medicin, och även för hudrengöring. Oljan innehåller essentiella fettsyror och antioxidaner som hjälper torr hud. Använd som rengöring på en bomullsrondell eller tyglapp och efterskölj med ljummet vatten.

Läs mer och köp sesamolja >

Ricinolja

Ricinoljan är en speciell olja som är bra på att få ur orenheter ur huden. Ricinolja är till sin karaktär en mycket tjock och klibbig olja, så för att använda den som rengöring behöver den blandas ut med en basolja som t.ex jojoba eller sesamolja. Används med 20-30% i sk. Oil Cleansing Method.

Läs mer och köp Ricinolja >

Olika-vegetabiliska-oljor


Oljor för kroppen

För kroppen gäller samma som för ansiktet, men då det går åt betydligt mer olja till kroppen gäller det att hitta en riktigt bra basolja som du trivs med. Köp en olja med pump och använd ren ekologisk olja direkt ur flaskan. Här kommer några tips!:

Kroppsoljor för torr hud:

Baobabolja, Makadamiaolja, Rapsolja, Sesamolja.

Kroppsoljor för normal & fet hud:

Aprikoskärnolja, Jojobaolja, Mandelolja, Tefröolja.

Men kokosolja då!?

En del använder den feta, mättade kokosoljan till allt, och kokosoljans fettsyror och beståndsdelar är kända som både antibakteriella och antiinflammatoriska. Men kokosoljan är en olja som bara består av mättade fetter, och kan därför i sin ensidighet verka uttorkade i längden, trots att den är den fetaste oljan. Vill du använda kokosolja i din hudvård, använd en ekologisk virgin, kokosolja, och blanda den med flytande oljor med en större variation av fettsyror och näringsämnen. Kokosoljan är även en utmärkt ingrediens i hudvårdsprodukter som bodybutters, cremer och salvor.

LÄS MER OCH KÖP KOKOSOLJA > 

oljor för gravid, baby och barn

För gravidmagar som växer är baobaboljan en skön och bra olja. Den är den mest mjukgörande oljan, och den håller huden elastisk vilket kan minska risken för och verkningarna av bristningar.

Läs mer och köp baobabolja >

För bebisar och små barn är milda basoljor bra. Använd en liten skvätt i badvattnet eller ren olja på torra partier på huden. Smörj inte för mycket och för ofta, huden ska få ro att utveckla sin naturliga balans också!
Aprikoskärnolja är en mild olja som är bra för känslig och irriterad hud.

Läs mer och köp aprikoskärnolja >

En riktigt bra mjukgörare för såväl mamma som bebis är dock ingen olja, utan det mjuka, chokladdoftande sheasmöret Nilotica. Det kan användas direkt ur burken precis som det är. På sommaren kan det blir lite väl mjukt, så förvara gärna i kylskåp under sommarmånaderna!

Läs mer och köp Sheasmör Nilotica >

Recept!

Kanske blev du lite sugen på att börja blanda ändå? Vi har gott om recept på oljeblandningar och oljeserum du kan göra själv!

TIPS!

Vill du använda flera oljor samtidigt kan du blanda dem direkt i handen innan du applicerar dem! Du kan även blanda oljor och ren hydrolat direkt i handen innan du applicerar det på huden. Det blir som en enkel snabb-creme! En skvätt av dina två favoritoljor i handflatan, en sprayning med hydrolat, en snabb ihopblandning och tjohej: smörj in i ansiktet eller på kroppen! På så sätt ger du huden både nyttig fukt och bra fett.

Huden behöver fukt, och kunna behålla sin fukt!

Särskilt om du har torr hud behöver huden fukt, och öka sin förmåga att hålla fukt. TEWL (Trans Epidermic Water Loss) är när huden förlorar fukt och blir torr. Detta kan förhindras och förbyggas med oljor, men det kan också behöva tillföras fukt och ämnen som ökar hudens förmåga att hålla fukt. Ett enkelt sätt är att spraya huden med ett rent hydrolat innan insmörjning med oljor.

Du kan också göra din egen fuktspray, fuktgel eller micellärvatten att använda innan oljorna.

Recept

Populära oljerecept i receptbloggen

49 kommentarer

 1. Emelie 27 juni, 2024 Svara

  Finns det någon olja som är extra bra vid solbränd hud?

 2. Kimberley Fors 30 juli, 2023 Svara

  Om man vill göra en massageolja till någon med blandhy som hjälper till att öka blodcirkulationen men också har lugnande dofter – vilka oljor bör man använda? Försökt lista ut på egen hand men är lite av en jungel.

 3. Lotta 27 februari, 2023 Svara

  Hej!
  Jag har gjort bivaxsalva som jag tyckte blev för hård. Vad beror det på?

  • Organic Makers 28 februari, 2023 Svara

   Hej, du kan enkelt ändra konsistensen på en bivaxsalva. Vill du ha den mindre fast så minskar du mängden bivax och ökar då med motsvarande mängd flytande vegetabilisk olja. Varje procentenhet bivax gör skillnad i hur fast salvan blir!

 4. Pernilla 2 februari, 2022 Svara

  Har ni tips på oljor eller recept på ansiktskräm el liknande att använda som primer/under smink för väldigt torr hud?

  • Organic Makers 3 februari, 2022 Svara

   Du skulle kunna testa att göra ett fuktgel med niacinamid eller biotica/aloe vera att applicera på huden. De aktiva ämnena i recepten skulle kunna ge sken av primervariant med att jämna ut innan sminkning! 🙂

 5. Leonique 31 januari, 2022 Svara

  Hej !

  Jag läser med stort intresse alla frågor och svar – mycket lärorikt!
  Jag undrar vilken olja som är bäst att använda i en Roll On-flaska.
  Tack på förhand

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *