Karanjaolja

Karanjaolja

Ekologisk kallpressad karanjaolja, Pongamia Glabra seed oil, även kallad pongamiaolja. Karanjaolja är en kusin till den mer välkända neemoljan och har många bra egenskaper för hudvård. Bra för problemhud och i solskydd.

Karanjaolja används allt mer som ingrediens i ekologiska och naturliga solskyddsprodukter då den innehåller flavoniderna karanjiin och pongamol. Dessa bioaktiva ämnen liknar till sin kemiska struktur det syntetiska solskyddsmedlet avobenzone, men är helt naturligt. Karanjaolja har visat sig absorbera UVA- och UVB-strålning upp till motsvarande SPF 20-30, uppmätt i laboratorietester.

Karanjaolja används i Ayurvedisk medicin för sina antibakteriella, inflammationshämmande. Den är därför mycket bra för eksemhud. Karanja är även insektsavvisande och ett bra val till myggolja

Vår karanjaolja är milt deodoriserad med vattenånga och är därmed fri från den oangenäma doft som är typisk för både neem- och karanja. Med egenskaper som är mycket snarlika de hos neemoljan används karanjaolja därför ofta i stället för neemolja.

En halvfet olja med en relativt stor andel mättade fettsyror. Den kan därför vara lite grumlig, särskilt om den förvarats eller fraktats vid lägre temperaturer. Detta är helt normalt och inget som påverkar oljans kvalitet.

Det är viktigt att du har stor respekt för solens verkningar och är försiktig med exponering. De flesta kommersiella ekologiska solskyddsprodukter kombinerar fysikaliskt skydd (titandioxid och zinkoxid) med naturliga solskyddande oljor, där karanjaoljan på grund av sitt skydd har blivit ett populärt val.

 

INCI

Pongamia glabra seed oil

Ursprung

Indien

Certifiering

Certifierad ekologisk/Ecocert

Förpackning

60, 150 & 250 ml i glasflaska. 500 ml i PET

Förvaring

Mörkt & svalt

Förtvålningstal NaOH

0.130

Förtvålningstal KOH

0.183

Vegetabiliska oljor

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.