Stora fettsyraguiden

Ekologiska oljor för hudvård – stora fettsyraguiden!

Vegetabiliska oljor och dess uppbyggnad

Ekologiska kallpressade oljor är den bästa basen i all hudvård. Med en blandning av oljor som har rätt sammansättning av fettsyror har du grunden för att göra riktigt bra verksamma naturliga hudvårdsprodukter; för både body butters, balms, salvor och fettfasen i emulgerade krämer. Det finns många oljor att välja mellan. I det här inlägget går vi igenom alla fettsyror, som är den huvudsakliga beståndsdelen i en olja!

För mycket fakta om fettsyror? I vår oljeguide hittar du i stället en genomgång av varje olja:

Oljeguide – Lär dig allt om oljor

Oljor har stora skillnader i känsla & funktion

Lär dig om skillnaden på olika oljor och vilka oljor som är bra för vad i vår stora oljeguide!

Torrhetsgrad av vegetabiliska oljor

Oljor och kvalitet

För att ta del av en oljas värdefulla egenskaper i hudvård måste den vara av rätt kvalitet. I Organic Makers sortiment har vi alltid bara den högsta kvaliteten av ekologiskt odlade grödor. För att alla de fettsyror och växtämnen vi berättar om här ska vara bevarade i en olja ska den vara kallpressad eller extraherad utan upphettning. Beroende på oljans karaktär görs sedan en filtrering eller sedimentering för att ta bort växtrester. Råvaran, allt från svensk havtorn, fransk hampfrö till kenyansk avokado ska vara certifierat ekologiskt odlad för att garantera att oljan inte innehåller rester av pesticider. Det är inte bara viktigt för vår hälsa, utan även för de som arbetar med odling och framställning.

Fettsyror

En vegetabilisk olja består i huvudsak av fettsyror, och det är kompositionen av fettsyror som ger oljan sin karaktär och de flesta av sina egenskaper. Fettsyrorna grupperas som antingen antingen mättade, enkelomättade eller fleromättade. I dessa grupper finns det sedan en rad olika fettsyror, t.ex palmitolsyra, oljesyra, linolensyra, m.fl. Glycerol, vitaminer och växtämnen såsom fytosteroler är andra beståndsdelar i en olja, som har betydelse för dess hudvårdande egenskaper.

Mättade fettsyror

Palmitinsyra och stearinsyra hör till de vanligaste mättade fettsyrorna och finns i princip i alla oljor och fetter. Palmitinsyra är också den enskilda fettsyra som finns mest i överhuden, ca 35%. Mängden minskar dock med åldern, vilket gör den till en värdefull fettsyra för mogen hud. Förutom i de flesta fasta fetter finns det en hög andel palmitinsyra iBaobab-, Argan och Avokadoolja

Fettsyran stearinsyra ger bra konsistens i t.ex cremer och finns rikligt i Sheasmör Paradoxa, Cupuaço- och Kakaosmör. Stearinsyra skyddar och stärker huden mot yttre påverkan. Det är en mycket vanlig ingrediens i kommersiella hudvårdsprodukter, men är då ofta syntetisk.

En stor andel mättade fettsyror ger en fet olja med hög smältpunkt, därför är det fasta oljor och fetter som har mest mättade fettsyror. Alla flytande oljor har dock en liten del mättade fettsyror i sig; mest i Baobabolja, Arganolja, Marulaolja, Avokadoolja och Makadamiaolja.

Fettsyrorna Laurin-, kaprin-, och kaprylsyra har en lägre smältpunkt, vilket är tydligt i kokosoljan som nästan enbart består av dessa mättade fettsyror och därför är fast i rumstemperatur, smältpunkt ca 25°C. De absorberas lätt av huden och har dessutom en antimikrobiell verkan, vilket gör kokosoljan till en bra hudvårdande olja. Kombinera gärna med andra oljor för att även lägga till enkelomättade och fleromättade fettsyror.

En del personer med acnebenägen hud kan uppleva att mycket mättade fettsyror, särskilt stearinsyra, är komodogent, d.v.s portilltäppande, men det kan vara individuellt.

Palmitinsyra

Palmitinsyra är den vanligaste mättade fettsyran och finns i de flesta oljor och fetter. Finns i överhuden men minskar med åldern.

Arakinsyra

Mättad fettsyra med bra mjukgörande och fuktighetsbevarande egenskaper.

Kaprylsyra

Mättad fettsyra som finns i kokosolja (och i mjölken hos många däggdjur) som har antibakteriell effekt

Kaprinsyra

Mättad fettsyra som finns i kokosolja.

Laurinsyra

Mättad fettsyra som finns rikligt i kokosolja som har en starkt antimikrobiell effekt. Tränger lätt in i huden, mjukgör och ger en len känsla.

Myristinsyra

Mättad fettsyra som absorberas lätt av huden.

Stearinsyra

Finns i de flesta oljor. Bra konsistensgivare. Stearinsyra skyddar och stärker huden mot yttre påverkan.

Enkelomättade fettsyror

Av alla fettsyror är den enkelomättade oljesyran Omega 9 allra mest vanlig. Fördelen med oljesyra är att den mjukgör, samtidigt som den tränger bra in i huden. Därför är oljor med stor andel oljesyra populära i hudvård då de hjälper andra verksamma ämnen och fettsyror att få bra verkan i huden. Dessa oljor är Mandelolja, Aprikoskärnolja, Tefröolja, Marulaolja, Hasselnötsolja, Sesamolja och Rapsolja.

Palmitolsyra (Omega 7) är ovanlig i vegetabiliska oljor, men eftersom fettsyran finns i huden är den eftersökt i hudvård. Palmitolsyran, som absorberas lätt, har en regenererande och fuktighetsbevarande verkan för huden och är bra till hudvård för antiage och mycket torr hud. Finns endast i Makadamiaolja, Avokadoolja och Havtornsolja.

Jojobaoljan innehåller Erukasyra som har ett gränsvärde på 5% för invärtes bruk, vilket gör Jojobaolja till en olja som endast används i hudvård, ej i mat. Den enkelomättade fettsyran gadoljesyra är en ovanlig fettsyra i oljor, men finns i hudens fettvävnad och har betydelse för antiinflammatoriska funktioner. Att Jojobaolja till större delen består av gadoljesyran gör det till en olja med goda egenskaper i hudvård.

Ricinolsyran är unik för Ricinoljan och ger Ricinoljan sina alldeles speciella egenskaper; den är tjock, klibbig och trögflytande, och är på grund av sina polära molekyler den enda oljan som är löslig i alkohol. Ricinolja är därför lämplig i produkter som lägga sig som ett skydd utanpå huden; i mjukgörande salvor, lipbalms och kosmetika.

Ω 7 Palmitolsyra

En enkelomättad fettsyra som är ovanlig i vegetabiliska oljor, men eftersom fettsyran finns i huden är den eftersökt i hudvård. Palmitolsyran, som absorberas lätt, har en regenererande och fuktighetsbevarande verkan

Ω 9 Oljesyra

Den vanligaste av alla fettsyror som finns i alla oljor och fetter. Enkelomättad oljesyra mjukgör, samtidigt som den tränger bra in i huden. Har förmågan att få andra verksamma ämnen och fettsyror att tränga bättre in i huden.

Erukasyra

Enkelomättad fettsyra med ett gränsvärde på max 5% för ätbara oljor

Gadoljesyra

Enkelomättad fettsyra som även kallas arakidonsyra som finns i hudens fettvävnad, Med ca 9% är det den näst vanligaste omättade fettsyra i huden med betydelse för antiinflammatoriska funktioner.

Ricinolsyra

Enkelomättad, polär fettsyra i viss grad löslig i alkohol. Unik för ricinoljan som gör den trögflytande och klibbig.

Fleromättade fettsyror

Det är i gruppen fleromättade fettsyror som några av de mest verksamma ingredienserna finns till naturlig och ekologisk hudvård: oljor som är rika på de essentiella fettsyrorna linolsyra och linolensyra. Lite förenklat kan en säga att de fleromättade fettsyrorna har förmågan att verka inifrån huden, jämfört med de mättade fettsyrorna som verkar utifrån.

Linolsyra (Omega 6) och linolensyra (Omega 3+6) är essentiella eftersom hudens celler behöver dessa fettämnen, men inte själv kan producera dem. Fettsyrorna måste alltså tillföras genom kost och hudvård.

Fettsyran linolsyra spelar en särskilt viktig roll för att överhudens barriärskydd ska fungera normalt. Linolsyra har förmåga att förbinda sig med ceramider, ett fettämne som huden till hälften består av, och fungerar på så sätt som en byggsten för hudcellerna. Mängden av linolsyra i huden är direkt avgörande för hudens normala, friska funktion. Brist på linolsyra innebär att överhudens barriärskikt fungerar sämre vilket medför att hudens förmåga att behålla fukt (vatten) minskar, vilket följaktligen leder till torr hud. På fackspråk mäter man förmågan som TEWL: Trans Epidermal Water Loss.

Fleromättad linolsyra finns rikligt i Solrosolja, Gurkörtsolja, Hampfröolja, Havtornsolja, Svartkumminolja, Sesamolja, samt Aprikoskärnolja och i Mandelolja. För acnebenägen hud är oljeblandning med större delen linolsyra (Omega 6) att rekommendera. För torr och normal hud är en kombination med enkelomättad Omega 9 och mättade fettsyror bra. Fördelen med att tillverka sin egen hudvård är att du kan göra blandningen optimal just för dig – vilket också kan vara olika beroende på årstid.

Fettsyran linolensyra finns som alfa (omega 3) och gamma (omega 6); båda är ovanliga i större mängder i vegetabilier, de finns endast i ett fåtal oljor. Alfa-linolensyra har förmågan att minska skador på hudens kollagen som orsakas av solens UV-strålar. Det är dessa dagliga solskador på huden som bestämmer hur huden åldras. Att alfa-Linolensyra även främjar nybildandet av hudceller och aktivt påverkar hudens ämnesomsättning gör oljor med omega 3 mycket eftersökta till hudvård som ska motverka hudens ålderstecken; anti-age.

Alfa-linolensyra finns i Nyponfröolja, Hallonfröolja, Chiaextrakt, Hampfröolja, Svartvinbärsolja, och i Rapsolja.

De essentiella fettsyrorna har även en anti-inflammatorisk verkan, Ur fettsyran gamma-Linolensyra, som finns i Gurkörtsolja och Svartvinbärsolja, bildas prostaglandiner, en grupp signalsubstanser som har stor betydelse för kroppens svar på inflammationer. Dess signalämnen bildas också ur eikosadiensyra i Svartkumminolja.

Fettsyran punicinsyra (omega 5) är en mycket ovanlig fettsyra som finns i Granatäppleoljan. Punicinsyra är en kraftig antioxidant och mycket forskning bedrivs som visar på en rad hälsofrämjande effekter av denna fettsyra.

Vegetabiliska oljor med en hög andel fleromättade fettsyror är de torraste oljorna och de som upptas snabbast av huden. De kan nästan kännas sträva, mer än feta eller ”glatta”. Dessa oljor är särskilt bra att använda till ansiktsolja och som verksamma ämnen i krämer och lotioner.

Ω 3 α-linolensyra

Fleromättad essentiell fettsyra som är mycket värdefull i hudvård. Alfa-linolensyra (ALA) har förmågan att minska skador på hudens kollagen och främjar nybildandet av hudceller. Används till antiage

Ω 6 Linolsyra

Essentiell fettsyra som spelar en särskilt viktig roll för att överhudens barriärskydd ska fungera normalt. Torr hud lider ofta brist på fleromättad linolsyra, Omega 6.

Ω 6 γ-linolensyra

Fleromättad gamma-Linolensyra (GLA: Omega 6) är en essentiell fettsyra som är ovanlig i vegetabilier. GLA har anti-inflammatorisk verkan, genom att kroppen bildar prostaglandiner, en grupp signalsubstanser, ur fettsyran. Bra för behandling av atopiskt eksem

Ω6 Eikosadiensyra

Fleromättad essentiell fettsyra (Omega 6) som finns i svartkumminolja med antiinflammatorisk verkan.

Ω3 Stearidonsyra

Mycket ovanlig fleromättad Omega 3-fettsyra som finns i svartvinbärsolja. Liksom andra eikosan-fettsyror har den anti-inflammatorisk verkan.

Ω5 Punicinsyra

En konjugerad form – Omega 5 – av den fleromättade linolensyran, med mycket stor antioxidant effekt.

Övriga beståndsdelar i oljor

Även om det är fettsyrorna som ger oljan dess karaktär, egenskaper och känsla på huden, finns det fler beståndsdelar i en olja som är viktiga i hudvård. Den här gruppen övriga ämnen räknas som “oförtvålbara ämnen” och är olika stor i olika oljor. Mest finns i Avokadoolja, Baobabolja, Arganolja, Svartkumminolja, Hampfröolja, Havtornsolja, Gurkörtsolja, Amarantextrakt, samt i Sheasmör Paradoxa (högst av alla fetter) och Cupuaçosmör.

Bland dessa ämnen finns framförallt fytosteroler, vitaminer och polyfenoler. Några exempel: Fytosterolen β-sitosterol, som t.ex finns i Cupuaçosmör och Baobabolja, har en viktig funktion för bildandet av cellmembran och för att reglera kolesterolhalt. Arganoljans unika fytosteroler schottenol och avenasterol har visats kunna påverka hudcellernas ämnesomsättning. I sesamoljan finns de antioxidanta polyfenolerna sesamolin och sesamin. Flera oljor är rika på tocopheroler (E-vitamin). I havtornsolja finns betakaroten, lecithin i Solrosolja, squalene i Avokadoolja och Amarantextrakt.

Fettsyreguide ekologiska vegetabiliska oljor och fetter

Nedan ser du vår färgkodade fettsyreguide där du kan se hur mycket varje olja eller smör innehåller av varje fettsyra. Klicka på bilden för en större bild som du kan skriva ut.
För en översikt av varje olja och dess egenskaper, se inlägget Torrhetsgrad och egenskaper av oljor för hudvård.

Klicka här för att ladda ner fettsyretabellen oljor som högupplöst Pdf >>

Klicka här för att ladda ner högupplöst fettsyretabell för utskrift >>

Vilken eller vilka oljor ska jag välja?

Så hur ska du kunna välja olja eller en oljeblandning som passar just din hud?
Alla har vi olika hud och olika behov beroende på förutsättningar, kost och miljö. Vill du prova hur en olja funkar för dig, använd den som den är med en pump (finns att köpa till) direkt ur flaskan. Prova gärna flera olika oljor och jämför känsla och resultat med varandra. För att få fram den optimala känslan och fettsyrebalansen för just din hud kan du blanda olika oljor till en kropps- eller ansiktsolja. Då får du fördelarna av flera oljors fettsyror och unika egenskaper sammantaget. Tillsätter du dessutom upp till 25% örtextraktoljor har du gjort egen ekologisk hudvård som är överlägsen de bästa kommersiella ekologiska hudvårdsprodukter i funktion och kvalitet!

Läs inlägget “Hitta rätt olja – så här använder du vegetabiliska oljor för hudvård” för att få hjälp att välja!

Alla oljor och fetter går att blanda med varandra. De flytande oljorna blandar sig utan att du behöver värma dem, men gör t.ex du en kräm eller ett body butter med fasta fetter i, värmer du upp ingredienserna tills att allt har smält, och låter det sedan svalna. Då blandar sig fettmolekylena med varandra och skapar en blandning med en gemensam smältpunkt och egenskaper från alla ingredienserna.

Organic Makers oljor.

För en genomgång av alla vegetabiliska oljor, deras egenskaper och torrhetsgrad, se inlägget: “Torrhetsgrad och egenskaper av oljor för hudvård.”

Organic Makers Oljeguide

För en guide till vilka oljor som passar till vad, läs vår guide: Hitta rätt olja – så här använder du ekologiska oljor som hudvård.

Våra oljor:

27 kommentarer

  1. Organic Makers 19 november, 2016

    Hej Karin!
    Eteriska oljor blir ungefär samma mängd i ml och gram. 1 gram / 1 ml är ca 25-30 droppar!

  2. Anna-Karin 18 november, 2016

    Hej! Vilken fantastisk sida. Jag undrar dels om man kan använda oljorna direkt på huden och ta till sig de goda egenskaperna, exempelvis cellförnyelse eller om man behöver göra en kräm först? Jag undrar också om man kan ta en riktigt bra olja och tillsätta till en redan färdig bas, exempelvis Svartvinbärsolja för god hudvård till Body Shops oliv-body-butter? Bara ettexempel för att åskådliggöra min fråga.

    /Anna-Karin

  3. Michelle 31 oktober, 2016

    Hej!
    Ska göra en handkräm som ska innehålla hampaolja men har svårt för att få tag i det. Kan man byta ut det mot någon annan olja och i så fall vilken?
    Tacksam för svar 🙂

    • Organic Makers 2 november, 2016

      Hej Michelle, du hittar ekologisk hampfröolja i vår webbshopp: https://www.organicmakers.se/shop/ekologiska-vegetabiliska-oljor/105-hampfroeolja.html

      • Michelle 2 november, 2016

        Men kan man byta ut det mot nått annat?

        • Michelle 2 november, 2016

          Ska nämligen bara ha ca 2 matskedar så känns lite segt att lägga ut så mycket pengar på så mycket som man sen inte använder. 🙂

          • Organic Makers 12 november, 2016

            Hej Michelle, Ja i princip kan du byta ut mot valfri vegetabilisk flytande olja. (Det är dock få som liknar just hampfröoljan)

  4. Organic Makers 22 september, 2016

    Hej Lena, ja det är många oljor att välja bland! Oljor som är anti-oxidanta, cellförnyande, rika på essentiella fettsyror och som tar hand om de skador solen orsakar är tex Nyponfrö, granatäpple, havtornsolja, morotsolja och arganolja. Amarantextrakt som innehåller squalene kan verka utslätande. En eller flera av dessa oljor och en basolja som aprikoskärnolja blir en fin ansiktsolja! Här i receptbloggen hittar du 4 olika recept på ansiktsoljor, nummer 4 är en riktigt näringsrik nattolja kan användas som anti-age, med de recepten får du lite inspiration och hjälp på vägen 🙂
    https://www.organicmakers.se/gor-din-egen-ekologiska-ansiktsolja/

  5. margareta johansson 22 augusti, 2016

    hej är 65 snart torr hud.rynkor förstås.kan man ta i munnen dessa oljor .hörde på tv 4 att oljor är bra att ta via mun och ansiktet. vilka är bra i så fall .ge råd tackar på för hand

    • Organic Makers 23 augusti, 2016

      Hej! Ja, flera oljor som är rika på essentiella fettsyror (omega 3 och 6) är bra både i hudvård och i kosten. Bra oljor att äta är tex hampfröolja, svartkumminolja och gurkörtsolja.

  6. Sara 21 juli, 2016

    Jag läste att du svarade i en kommentar att kokosolja (liksom alla oljor) gärna ska blandas med andra oljor för att få fördel och större variation av fettsyror – men hur blandar jag kokosolja som i rumstemperatur är fast i formen? Rumstemperatur i den här delen av världen, iaf 😉 Om jag värmer kokosoljan och blandar med andra oljor, kommer blandningen stelna när den svalnat till under 25 grader?

    • Organic Makers 1 augusti, 2016

      Hej Sara, det beror helt på hur mycket kokosolja och hur mycket flytande vegetabiliska oljor du använder. Vill du en större mängd flytande olja tillsätter du bivax (eller karnaubavax) för att få en fastare konsistens. I princip kan du experimentera med kokosolja/olja/vax tills du är nöjd; det är bara att smälta om i fall det blir för hårt eller löst 🙂

  7. Maja 9 juni, 2016

    Hej, vilken underbar sida!!
    Jag har problem med finnar/acne, lite röda ärr och pigmentering, dock är det finnarna jag vill arbeta bort helst. använder nu jojobaolja men har läst runt om e vitamin i ansiktet,
    Vad skulle du rekommendera? (Svartkummimolja eller kanske nyponfröolja?)
    Jag är nöjd med jojobaolja men sugen på att hå djupare i min hudvårdsrutin (har även testat på arganolja)

  8. Maria 20 maj, 2016

    Hej,
    jag undrar vilken olja Ni skulle rekommendera till baby som har eksem? Eller något annat ekologiskt från er shop. Sheasmör, kan det fungera?

    Hälsningar, Maria

  9. Madeleine 17 maj, 2016

    Hej!
    Jag har köpt er Hallonfröolja samt E-vitamin. Har tänkt att använda som solskydd och fick tips om att E-vitamin förbättrar SPF i oljan.
    Jag undrar nu hur mycket av E-vitamin jag kan tillsätta i Hallonfröoljan?

    Tack på förhand! 🙂

    Med vänlig hälsning,
    Madeleine

    • Organic Makers 18 maj, 2016

      Hej Sandra,
      E-vitamin skyddar främst oljan och huden mot oxidativa processer, vilket är särskilt bra i en solen. I en ren olja är ca 0,5 % e-vitamin lämpligt, vilket ca en droppe per 100 ml.

  10. Eiram 28 april, 2016

    Hej! Vilken sida! Full av information…
    Jag funderar över svartvinbärsoljan, makadamioljan och e vitamin. Är över 40 med torr hud och lite pletor här och där.

    • Organic Makers 22 maj, 2016

      Hej Eiram,
      Svartvinbärsoljan är en av de lyxigaste och bästa oljorna, den innehåller massor av fytosteroler med mera som är antioxidanta och cellförnyande med mera , särskilt bra för mogen hud. Den är mycket torr, så makadamiaoljan är ett bra komplement för lite torrare hud. För fet- och blandhud, blanda gärna med jojabaolja som är balanserande för huden.

  11. Sofia | Avocado Baby 31 maj, 2015

    Wow vilken bra guide! Tack!

  12. Emelie 19 maj, 2015

    Superbra guide! Och fantastiskt informativ och inspirerande blogg! Gott jobbat!!

  13. Frida 18 maj, 2015

    Åh vad bra, precis vad jag behövde! Har tänkt göra en ny beställning från er snart, men blir snurrig av alla olika oljor och vilka som kan tänkas passa min hud bäst. Den här informationen är perfekt för att få en överblick!

    Jag önskar att ni skulle skriva en hel bok om att göra egna produkter, med grundläggande fakta som den ovan och era favoritrecept! Någon gång i framtiden kanske? 🙂

  14. Vedrana 18 maj, 2015

    Har börjat läsa om oljor och deras sammansättning men har alldrig hittat ett ställe där allt är så bra, grundligt och med en bra översikt förklarar. Tusen tack för detta!

  15. Sandra M 18 maj, 2015

    Tack för detta inlägg!
    Det här är riktigt riktigt bra läsning och jag väldigt är tacksam för att ni lägger ner tid och energi på att dela med er av allt ni kan.
    Det är så kul och intressant att nörda in sig inom oljor och hudvård, och denna sammanställning blir ju superfiffig att ha som guide när man experimenterar och bygger fram sina favoritblandningar med rätt precis de egenskaper och den känsla man vill ha.

  16. Ekofilosophie 18 maj, 2015

    Kanon, grymt bra sammanställning! 🙂 Bra med lite extra koll när det strax är dags att köpa på sig lite nya oljor 🙂

  17. Nic 17 maj, 2015

    Vilket fantastiskt inlägg! Det är så mycket bra information om olika oljors uppbyggnad att jag blir helt frälst! Tack så hemskt mycket för att ni delar med er av er kunskap. Denna sida kommer jag komma tillbaka till gång på gång!

  18. Nic 17 maj, 2015

    Vilken fantastisk sida av information!! Jag blir helt frälst av att läsa allt detta då jag har nördat in mig på ekologisk hudvård och ständigt på span efter så mycket matnyttig information jag kan få tag på. Tack så hemskt mycket för denna guldgruva!!