Ekologiska oljor för hudvård – stora fettsyreguiden!

Vegetabiliska oljor och dess uppbyggnad

Ekologiska kallpressade oljor är den bästa basen i all hudvård. Med en blandning av oljor som har rätt sammansättning av fettsyror har du grunden för att göra riktigt bra verksamma naturliga hudvårdsprodukter; för både body butters, balms, salvor och fettfasen i emulgerade krämer. Det finns många oljor att välja mellan. Därför har vi gjort en rejäl guide som går igenom vad oljor är och vad de består av; olika oljors egenskaper, fördelar, känsla, doft och färg. Så placera tungan rätt i mun och häng med!

Oljor och kvalitet

För att ta del av en oljas värdefulla egenskaper i hudvård måste den vara av rätt kvalitet. I Organic Makers sortiment har vi alltid bara den högsta kvaliteten av ekologiskt odlade grödor. För att alla de fettsyror och växtämnen vi berättar om här ska vara bevarade i en olja ska den vara kallpressad eller extraherad utan upphettning. Beroende på oljans karaktär görs sedan en filtrering eller sedimentering för att ta bort växtrester. Råvaran, allt från svensk havtorn, fransk hampfrö till kenyansk avokado ska vara certifierat ekologiskt odlad för att garantera att oljan inte innehåller rester av pesticider. Det är inte bara viktigt för vår hälsa, utan även för de som arbetar med odling och framställning.

Du kan handla alla kallpressade ekologiska oljor i vår webbshop här>>

Fettsyror

En vegetabilisk olja består i huvudsak av fettsyror, och det är kompositionen av fettsyror som ger oljan sin karaktär och de flesta av sina egenskaper. Fettsyrorna grupperas som antingen antingen mättade, enkelomättade eller fleromättade. I dessa grupper finns det sedan en rad olika fettsyror, t.ex palmitolsyra, oljesyra, linolensyra, m.fl. Glycerol, vitaminer och växtämnen såsom fytosteroler, är andra beståndsdelar i en olja, som har betydelse för dessa hudvårdande egenskaper.

Mättade fettsyror

Palmitinsyra

Palmitinsyra är den vanligaste mättade fettsyran och finns i de flesta oljor och fetter. Finns i överhuden men minskar med åldern.

Stearinsyra

Finns i de flesta oljor. Bra konsistensgivare. Stearinsyra skyddar och stärker huden mot yttre påverkan.

Arakinsyra

Mättad fettsyra med bra mjukgörande och fuktighetsbevarande egenskaper.

Kaprylsyra

Mättad fettsyra som finns i kokosolja (och i mjölken hos många däggdjur) som har antibakteriell effekt

Kaprinsyra

Mättad fettsyra som finns i kokosolja.

Laurinsyra

Mättad fettsyra som finns rikligt i kokosolja som har en starkt antimikrobiell effekt. Tränger lätt in i huden, mjukgör och ger en len känsla.

Myristinsyra

Mättad fettsyra som absorberas lätt av huden.

Mättade fettsyror

Palmitinsyra och stearinsyra hör till de vanligaste mättade fettsyrorna och finns i princip i alla oljor och fetter. Palmitinsyra är också den enskilda fettsyra som finns mest i överhuden, ca 35%. Mängden minskar dock med åldern, vilket gör den till en värdefull fettsyra för mogen hud. Förutom i de flesta fasta fetter finns det en hög andel palmitinsyra i Baobab-, Argan-, och Avokadoolja.

Fettsyran stearinsyra ger bra konsistens i t.ex cremer och finns rikligt i Sheasmör Paradoxa, Cupuaço och Kakaosmör. Stearinsyra skyddar och stärker huden mot yttre påverkan. Det är en mycket vanlig ingrediens i kommersiella hudvårdsprodukter, men är då ofta syntetisk.

En stor andel mättade fettsyror ger en fet olja med hög smältpunkt, därför är det fasta oljor och fetter som har mest mättade fettsyror. Alla flytande oljor har dock en liten del mättade fettsyror i sig; mest i Baobabolja, Arganolja, Marulaolja, Avokadoolja och Makadamiaolja.

Fettsyrorna Laurin-, kaprin-, och kaprylsyra har en lägre smältpunkt, vilket är tydligt i kokosoljan som nästan enbart består av dessa mättade fettsyror och har en smältpunkt på ca 25°C. De absorberas lätt av huden och har dessutom en antimikrobiell verkan, vilket gör kokosoljan till en bra hudvårdande olja. Kombinera gärna med andra oljor för att även lägga till enkelomättade och fleromättade fettsyror.

En del personer med acnebenägen hud kan uppleva att mycket mättade fettsyror, särskilt stearinsyra, är komodogent, d.v.s portilltäppande, men det är alltid individuellt.

Enkelomättade

Ω 7 Palmitolsyra

 

En enkelomättad fettsyra som är ovanlig i vegetabiliska oljor, men eftersom fettsyran finns i huden är den eftersökt i hudvård. Palmitolsyran, som absorberas lätt, har en regenererande och fuktighetsbevarande verkan

 

Ω 9 Oljesyra

 

Den vanligaste av alla fettsyror som finns i alla oljor och fetter. Enkelomättad oljesyra mjukgör, samtidigt som den tränger bra in i huden. Har förmågan att få andra verksamma ämnen och fettsyror att tränga bättre in i huden.

 

Erukasyra

Enkelomättad fettsyra med ett gränsvärde på max 5% för ätbara oljor

Gadoljesyra

Enkelomättad fettsyra som även kallas arakidonsyra som finns i hudens fettvävnad, Med ca 9% är det den näst vanligaste omättade fettsyra i huden med betydelse för antiinflammatoriska funktioner.

Ricinolsyra

Enkelomättad, polär fettsyra löslig i alkohol. Unik för ricinoljan som gör den trögflytande och klibbig.

Enkelomättade fettsyror

Av alla fettsyror är den enkelomättade oljesyran Omega 9 allra mest vanlig. Fördelen med oljesyra är att den mjukgör, samtidigt som den tränger bra in i huden. Därför är oljor med stor andel oljesyra populära i hudvård då de hjälper andra verksamma ämnen och fettsyror att få bra verkan i huden. Dessa oljor är Mandelolja, Aprikoskärnolja, Tefröolja, Marulaolja, Hasselnötsolja, Sesamolja och Rapsolja.

Palmitolsyra (Omega 7) är ovanlig i vegetabiliska oljor, men eftersom fettsyran finns i huden är den eftersökt i hudvård. Palmitolsyran, som absorberas lätt, har en regenererande och fuktighetsbevarande verkan för huden och är bra till hudvård för antiage och mycket torr hud. Finns endast i Makadamiaolja, Avokadoolja och Havtornsolja.

Jojobaoljan innehåller Erukasyra som har ett gränsvärde på 5% för invärtes bruk, vilket gör Jojobaolja till en olja som endast används i hudvård, ej i mat. Den enkelomättade fettsyran gadoljesyra är en ovanlig fettsyra i oljor, men finns i hudens fettvävnad och har betydelse för antiinflammatoriska funktioner. Att Jojobaolja till större delen består av gadoljesyran gör det till en olja med goda egenskaper i hudvård.

Ricinolsyran är unik för Ricinoljan och ger Ricinoljan sina alldeles speciella egenskaper; den är tjock, klibbig och trögflytande, och är på grund av sina polära molekyler den enda oljan som är löslig i alkohol. Ricinolja är därför lämplig i produkter som lägga sig som ett skydd utanpå huden; i mjukgörande salvor, lipbalms och kosmetika.

Fleromättade

Ω 3 α-linolensyra

 

Fleromättad essentiell fettsyra som är mycket värdefull i hudvård. Alfa-linolensyra (ALA) har förmågan att minska skador på hudens kollagen och främjar nybildandet av hudceller. Används till antiage

Ω 6 Linolsyra

 

Essentiell fettsyra som spelar en särskilt viktig roll för att överhudens barriärskydd ska fungera normalt. Torr hud lider ofta brist på fleromättad linolsyra, Omega 6.

 

Ω 6 γ-linolensyra

 

Fleromättad gamma-Linolensyra (GLA: Omega 6) är en essentiell fettsyra som är ovanlig i vegetabilier. GLA har anti-inflammatorisk verkan, genom att kroppen bildar prostaglandiner, en grupp signalsubstanser, ur fettsyran. Bra för behandling av atopiskt eksem

 

Ω6 Eikosadiensyra

 

Fleromättad essentiell fettsyra (Omega 6) som finns i svartkumminolja med antiinflammatorisk verkan.

 

Ω3 Stearidonsyra

 

Mycket ovanlig fleromättad Omega 3-fettsyra som finns i svartvinbärsolja. Liksom andra eikosan-fettsyror har den anti-inflammatorisk verkan.

 

Ω5 Punicinsyra

 

En konjugerad form – Omega 5 – av den fleromättade linolensyran, med mycket stor antioxidant effekt.

 

Fleromättade fettsyror

Det är i gruppen fleromättade fettsyror som några av de mest verksamma ingredienserna finns till naturlig och ekologisk hudvård: oljor som är rika på de essentiella fettsyrorna linolsyra och linolensyra. Lite förenklat kan en säga att de fleromättade fettsyrorna har förmågan att verka inifrån huden, jämfört med de mättade fettsyrorna som verkar utifrån.

Linolsyra (Omega 6) och linolensyra (Omega 3+6) är essentiella eftersom hudens celler behöver dessa fettämnen, men inte själv kan producera dem. Fettsyrorna måste alltså tillföras genom kost och hudvård.

Fettsyran linolsyra spelar en särskilt viktig roll för att överhudens barriärskydd ska fungera normalt. Linolsyra har förmåga att förbinda sig med ceramider, ett fettämne som huden till hälften består av, och fungerar på så sätt som en byggsten för hudcellerna. Mängden av linolsyra i huden är direkt avgörande för hudens normala, friska funktion. Brist på linolsyra innebär att överhudens barriärskikt fungerar sämre vilket medför att hudens förmåga att behålla fukt (vatten) minskar, vilket följaktligen leder till torr hud. På fackspråk mäter man förmågan som TEWL: Trans Epidermal Water Loss.

Fleromättad linolsyra finns rikligt i Solrosolja, Gurkörtsolja, Hampfröolja, Havtornsolja, Svartkumminolja, Sesamolja, samt Aprikoskärnolja och i Mandelolja. För acnebenägen hud är oljeblandning med större delen linolsyra (Omega 6) att rekommendera. För torr och normal hud är en kombination med enkelomättad Omega 9 och mättade fettsyror bra. Fördelen med att tillverka sin egen hudvård är att du kan göra blandningen optimal just för dig – vilket också kan vara olika beroende på årstid.

Fettsyran linolensyra finns som alfa (omega 3) och gamma (omega 6); båda är ovanliga i större mängder i vegetabilier, de finns endast i ett fåtal oljor. Alfa-linolensyra har förmågan att minska skador på hudens kollagen som orsakas av solens UV-strålar. Det är dessa dagliga solskador på huden som bestämmer hur huden åldras. Att alfa-Linolensyra även främjar nybildandet av hudceller och aktivt påverkar hudens ämnesomsättning gör oljor med omega 3 mycket eftersökta till hudvård som ska motverka hudens ålderstecken; anti-age.

Alfa-linolensyra finns i Nyponfröolja, Hallonfröolja, Chiaextrakt, Hampfröolja, Svartvinbärsolja, och i Rapsolja.

De essentiella fettsyrorna har även en anti-inflammatorisk verkan, Ur fettsyran gamma-Linolensyra, som finns i Gurkörtsolja och Svartvinbärsolja, bildas prostaglandiner, en grupp signalsubstanser som har stor betydelse för kroppens svar på inflammationer. Dess signalämnen bildas också ur eikosadiensyra i Svartkumminolja.

Fettsyran punicinsyra (omega 5) är en mycket ovanlig fettsyra som finns i Granatäppleoljan. Punicinsyra är en kraftig antioxidant och mycket forskning bedrivs som visar på en rad hälsofrämjande effekter av denna fettsyra.

Vegetabiliska oljor med en hög andel fleromättade fettsyror är de torraste oljorna och de som upptas snabbast av huden. De kan nästan kännas sträva, mer än feta eller ”glatta”. Dessa oljor är särskilt bra att använda till ansiktsolja och som verksamma ämnen i krämer och lotioner.

Övriga beståndsdelar i oljor

Även om det är fettsyrorna som ger oljan dess karaktär, egenskaper och känsla på huden, finns det fler beståndsdelar i en olja som är viktiga i hudvård. Den här gruppen övriga ämnen räknas som “oförtvålbara ämnen” och är olika stor i olika oljor. Mest finns i Avokadoolja, Baobabolja, Arganolja, Svartkumminolja, Hampfröolja, Havtornsolja, Gurkörtsolja, Amarantextrakt, samt i Sheasmör Paradoxa (högst av alla fetter) och Cupuaçosmör.

Bland dessa ämnen finns framförallt fytosteroler, vitaminer och polyfenoler. Ja, det här är faktiskt ett ämne för ett eget inlägg, så här nämner vi bara några exempel: Fytosterolen β-sitosterol, som t.ex finns i Cupuaçosmör och Baobabolja, har en viktig funktion för bildandet av cellmembran och för att reglera kolesterolhalt. Arganoljans unika fytosteroler schottenol och avenasterol har visats kunna påverka hudcellernas ämnesomsättning. I sesamoljan finns de antioxidanta polyfenolerna sesamolin och sesamin. Flera oljor är rika på tocopheroler (E-vitamin). I havtornsolja finns betakaroten, lecithin i Solrosolja, squalene i Avokadoolja och Amarantextrakt.

Fettsyreguide ekologiska vegetabiliska oljor och fetter

Nedan ser du vår färgkodade fettsyreguide där du kan se hur mycket varje olja eller smör innehåller av varje fettsyra. Klicka på bilden för en större bild som du kan skriva ut.
Längre ner i inlägget går vi också igenom varje enskild olja/fett och dess egenskaper, färg och doft!

Vilken eller vilka oljor ska jag välja?

Så hur ska du kunna välja olja eller en oljeblandning som passar just din hud?
Alla har vi olika hud och olika behov beroende på förutsättningar, kost och miljö. Vill du prova hur en olja funkar för dig, använd den som den är med en pump (finns att köpa till) direkt ur flaskan. Prova gärna flera olika oljor och jämför känsla och resultat med varandra. För att få fram den optimala känslan och fettsyrebalansen för just din hud kan du blanda olika oljor till en kropps- eller ansiktsolja. Då får du fördelarna av flera oljors fettsyror och unika egenskaper sammantaget. Tillsätter du dessutom upp till 25% örtextraktoljor har du gjort egen ekologisk hudvård som är överlägsen de bästa kommersiella ekologiska hudvårdsprodukter i funktion och kvalitet!

Alla oljor och fetter går att blanda med varandra. De flytande oljorna blandar sig utan att du behöver värma dem, men gör t.ex du en kräm eller ett body butter med fasta fetter i, värmer du upp ingredienserna tills att allt har smält, och låter det sedan svalna. Då blandar sig fettmolekylena med varandra och skapar en blandning med en gemensam smältpunkt och egenskaper från alla ingredienserna.

För dig som vill ha hjälp med hur du ska blanda en ansiktsolja eller kroppsolja för just din hudtyp kommer vi snart med recept på några olika blandningar för olika hudtyper. Håll utkik här i bloggen!

När du gör något av våra recept som innehåller oljor eller fetter kan du byta ut de flytande oljorna i receptet till oljor du tycker passar din hud bättre. Tänk bara på att oljornas konsistens och karaktär förändrar den färdiga produkten något. Läs på och prova dig fram!

Organic Makers ekologiska kallpressade oljor.

Här kommer en snabbgenomgång av alla våra ekologiska oljor och fasta fetter, sorterade i bokstavsordning. Mer information om varje olja finns i webbutiken:

Aprikoskärnolja

Ekologisk aprikoskärnolja - organicmakers.seHalvfet, mild olja som lindrar irritation och är bra för torr och känslig hud. Fuktighetsbevarande och mjukgörande. Absorberas lätt och känns inte kladdig.
Färg: Gyllengul
Doft: mild och söt mandeldoft
Fettsyror:
Omega 9 ca 70%,
Omega 6 ca 25%,
Palmitinsyra ca 5%

Köp ekologisk aprikoskärnolja i webshopen

Arganolja

Köp ekologisk arganolja - organicmakers.seHalvfet olja. Innehåller hela spektrat av mättade, enkel- och fleromättade fettsyror. Rik på E-vitamin och fytosterolerna schottenol och spinasterol som hjälper torr, skadad och mogen hud. Bra till hårvård.
Färg: Ljusgul
Doft: Ingen. Deodoriserad genom kallfiltrering.
Fettsyror:
Omega 9, 45%,
Omega 6, 35%,
Palmitinsyra 15%,
Stearinsyra 5%

Köp ekologisk arganolja i webshopen

Avokadoolja

Ekologisk kallpressad avokadololja - organicmakers.seFet olja. Lindrar utslag och eksem. Bra för torr hud. Innehåller sitosterol, lecitihin och squalene. Fuktighetsbevarande och mycket mjukgörande.


Färg: Djupt gulgrön
Doft: Karaktäristisk avokadodoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 60%
Palmitinsyra ca 20%
Omega 7 palmitolsyra ca 10%
Omega 6 linolsyra ca 10%

Köp ekologisk avokadoolja i webshopen

Baobabolja

Köp ekologisk baobabolja - organicmakers.seFet olja. Bra för torr hud. Mycket mjukgörande och elasticerande. Bra mot bristningar och för massage. Fuktighetsbevarande, antioxidant och mycket mjukgörande.


Färg: Djupt mörkgul
Doft: Mild nötdoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 40%
Omega 6 linolsyra ca 30%
Palmitinsyra ca 25%
Stearinsyra ca 5%

Köp ekologisk Baobabolja i webshopen >

Broccolifröolja

Ekologisk broccolifröolja - organicmakers.seSärskilt bra till hårvård då den kan ersätta silikoner; ger bra glans, gör håret lättkammat och motverkar statisk elektricitet. I hudvård en bra ansiktsolja med många ovanliga och vårdande fettsyror.


Färg: Klart gul
Doft: Mild frödoft
Fettsyror:
Erukasyra ca 45%
Omega 9  ca 15 %
Omega 6 ca 15%
Omega 3 ca 8%
Gadoljesyra ca 10%
Palmitinsyra och stearinsyra ca 5%
Nervonsyra ca 2%

Köp ekologisk Broccolifröolja i webshopen >

Druvkärnolja

Ekologisk druvkärnolja - organicmakers.seHalvtorr olja. Druvkärneolja är rik på den essentiella fettsyran omega 6. Verkar antioxidant och skyddande för huden tack vare dess innehåll av polyfenoler och E-vitamin. Passar alla hudtyper, särskilt bra till fet hud, blandhud och mogen hud.


Färg: Druvgrön
Doft: Syrlig druvdoft
Fettsyror:
Omega 6 ca  71%
Omega 9 ca  16%
Palmitinsyra ca 7%
Stearinsyra ca 4%
Övriga fettsyror ca 3%

Köp ekologisk Druvkärnolja i webshopen >

Granatäppleolja

Köp ekologisk granatäppleolja - organicmakers.seMycket torr olja. Näringsrik. Rik på den ovanliga punicinsyran, en omega 5-fettsyra med kraftiga antioxidanter. Bra till mogen hud.


Färg: Djupt gyllengul
Doft: Mild men tydlig kärndoft
Fettsyror:
Omega 5 konjugerad linolensyra ca 85%
Omega 6 linolsyra ca 5%
Omega 9 oljesyra ca 5%
Palmitinsyra ca 5%

Köp ekologisk Granatäppleolja i webshopen

Gurkörtsolja

gurkortsolja_kolvLätt och mycket torr olja. Innehåller mest av den essentiella Omega 6 gamma-linolensyra (GLA) av alla vegetabilier. Bra för atopiskt eksem, inflammerad och skadad hud.


Färg: Milt gul
Doft: Frisk, lite gräsig
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 40%
Omega 6 GLA- ca 20%
Omega 9 oljesyra ca 20%
Gadoljesyra ca 3%
Erukasyra ca 2%
Palmitinsyra ca 10%
Stearinsyra ca 5%

Köp ekologisk Gurkörtsolja i webshopen >

 

Hallonfröolja

Köp ekologisk hallonfröolja -organicmakers.seMycket torr olja. Rik på den ovanliga och essentiella fettsyran alfa-Linolensyra, som motverkar huden ålderstecken. Rik på antioxidant E-vitamin. Skyddar mot solskador.


Färg: Orange-röd
Doft: Hallon/hallonsnårsdoft
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 55%
Omega 3  alfa-linolensyra ca 30%
Omega 9 oljesyra ca 12%
Palmitin- och stearinsyra ca 3%

Köp ekologisk Hallonfröolja i webshopen >

 

Hampfröolja

Köp ekologisk hampfröolja - organicmakers.seMedeltorr olja. Har ett optimalt ratio av de essentiella fettsyrorna omega 3 och 6, som stärker hudens eget barriärskydd. Hampaoljan är därför en bra olja för torr hud och hud med eksem.


Färg: Djupt grön
Doft: Gräsig doft med ton av hö
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra + gamma-linolensyra ca 60%
Omega 3  alfa-linolensyra ca 20%
Omega 9 oljesyra ca 10%
Palmitin- och stearinsyra ca 10%

Köp ekologisk hampfröolja i webshopen

Havtornsolja

Ekologisk havtornsolja - organicmakers.seTorr olja. Intensivt hudvårdande olja och mycket näringsrik. Oljan är rik på beta-karoten (provitamin A), E-vitamin (alfa-tokoferol) och fytosteroler som sitosterol och avenasterol. mycket bra för solskadad hud och för hud med rosacea.


Färg: Kraftigt röd
Doft: Fruktig doft
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 75%
Omega 9 oljesyra ca 13%
Palmitinsyra ca 7%
Stearinsyra  ca 3%
Omega 7 palmitolsyra ca 2%

Köp ekologisk havtornsolja i webshopen

Mandelolja

Ekologisk mandelolja - organicmakers.seHalvfet olja. Mild och bra basolja. Halvtjock och len känsla. Bra till massage och rengöring. Rik på e-vitamin.


Färg: Klargul
Doft: Svag mandeldoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 70%
Omega 6 linolsyra ca 25%
Palmitinsyra ca 5%

Köp ekologisk mandelolja i webshopen

Jojobaolja

Ekologisk jojobaolja - organicmakers.seHalvtorr olja. Består till största delen av gadoljesyra som egentligen är en vaxester, och består av flytande vaxämnen. Ger bra glid och glans trots att den absorberas relativt lätt. Bra till rengöring. Balanserande, passar alla hudtyper.


Färg: Djupt gul
Doft: Mild nötig doft
Fettsyror:
Gadoljesyra  ca 75%
Erukasyra ca 13%
Omega 9  ca 10%
Mättade fettsyror ca 2%

Köp ekologisk jojobaolja i webshopen >

 

Karanjaolja

karanjaolja pongamia glabra - organicmakers.sePongamia Glabra seed oil. Halvfet olja. Karanjaolja har i laboratioretester uppmätt en naturlig solskyddsfaktor på SPF 20-30, vilket gör den vanlig i ekologiska solskyddprodukter. Verkar även antiinflammatoriskt, anti-bakteriellt och insektsavvisande.


Färg: Lätt organgefärgad
Doft: Mild oljedoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 47%
Omega 6  linolsyra ca 18%
Omega 3 linolensyra ca 3%
Palmitinsyra ca 15%
Stearinsyra ca 12%
Behensyra  ca 3%
Oförtvålbara ämnen: 1-3%; Bl.a. Pongamol, Karanjin

Köp ekologisk karanjaolja i webshopen >

Kokosolja

Köp ekologisk kokosolja - organicmakers.seFet, fast olja med relativt låg smältpunkt (25°C). Speciell av sin sammansättning av nästan enbart mättade fettsyror som verkar naturligt desinficerande och antimikrobiella. Fuktgivande.


Färg: Vit
Doft: Tydlig kokosdoft
Fettsyror:
Laurinsyra ca 50%
Myristinsyra ca 20%
Kaprylsyra ca 8%
Kaprinsyra  ca 6%
Palmitinsyra  ca 8%
Stearinsyra  ca 3%
Omega 9 oljesyra ca 5%

Köp ekologisk kokosolja i webshopen

Makadamiaolja

Ekologisk makadamiolja - organicmakers.seHalvfet olja. Ganska tunnflytande. Rik på omega 7, palmitolsyra, en fuktighetsbevarande och cellförnyande fettsyra som finns naturligt i huden, men som minskar med åldern. Bra i naturliga anti-age produkter. Fettsyrebalans som är lik hudens egen.


Färg: Ljust gul, nästan färglös
Doft: Nötig
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 60%
Omega 7 palmitolsyra ca 20%
Palmitinsyra ca 8%
Stearinsyra ca 5%
Arakinsyra ca 2%
Gadoljesyra och linolsyra

Köp ekologisk makadamiaolja i webshopen

Marulaolja

Ekologisk marulaolja - organicmakers.seHalvfet olja. Näringsrik, antioxidant  och elasticerande. Kan lindra hudirritation. Känns inte fet och är en bra hårolja. Innehåller fytosteroler som ger den antioxidanta egenskaper. En stabil olja med bra hållbarhet.


Färg: Blekt gul
Doft: Mycket svag
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 75%
Palmitinsyra ca 15%
Stearinsyra ca 5%
Omega 6 linolsyra ca 5%

Köp ekologisk marulaolja i webshopen >

 

Nyponfröolja

Ekologisk nyponfröolja - organicmakers.seTorr olja. Rik på A-vitamin och A-vitaminsyra (retinsyra), som verkar antioxidant och hjälper till att behålla hudens elasticitet och lyster. Fleromättade essentiella fettsyror, med exceptionellt hög andel omega 3 (alfa-linolensyra), stärker och reparerar hudens barriärskikt. Bra för anti-age och akne.


Färg: Klar organge
Doft: Syrlig, något kryddig doft
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 45%
Omega 3 alfa-linolensyra ca 35%
Omega 9 oljesyra ca 15%
Palmitinsyra ca 3% och stearinsyra ca 2%

Köp ekologisk nyponfröolja i webshopen >

Rapsolja

Ekologisk rapsolja - organicmakers.seHalvfet olja. Rik på essentiella fettsyror, med en bra sammansättning av omega 3-6-9 som verkar mjukgörande och skyddande för huden. Innehåller antioxidant E-vitamin och flera fytosteroler som verkar anti-inflammatoriskt. Särskilt bra till torr hud och mot eksem.


Färg: Djupt varmgul
Doft: Karaktäristisk rapsdoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 60%
Omega 6 linolsyra ca 20%
Omega 3 linolensyra ca 10%
Palmitin- och stearinsyra ca 10%

Köp ekologisk rapsolja i webshopen >

Ricinolja

Ekologisk ricinolja - organicmakers.seSpeciell olja med tjock, trögflytande och klibbig konsistens. Lägger sig som ett skyddande lager på huden. Bra i tjocka, feta och mjukgörande salvor och krämer, i lipbalms och kosmetika.


Färg: Färglös
Doft: Ingen
Fettsyror:
Ricinolsyra ca 87%
Omega 9 oljesyra ca 5%
Omega 6  linolsyra ca 5%
Mättade fettsyror ca 3%

Köp ekologisk ricinolja i webshopen >

 

Sesamolja

Ekologisk hasselnötsolja - organicmakers.seHalvfet olja. Innehåller lecithin och antioxidanta polyfenoler. Idealisk massageolja med bra mjukgörande egenskaper utan att kännas fet eller kladdig. Bra kroppsolja till torr hud och efter solning. Används i ayurvedisk medicin.


Färg: Klargul
Doft: Karaktäristisk sesamfrödoft
Fettsyror:
Omega 6 fleromättad linolsyra 45%
Omega 9 enkelomättad oljesyra 40%
Mättad palmitinsyra ca 10%
Mättad stearinsyra ca 5%

Köp ekologisk sesamolja i webshopen >

 

Solrosolja

Ekologisk solrossolja - organicmakers.seTorr olja. Innehåller E-vitamin, fytosteroler och lecitihin. Bra basolja som absorberas lätt. Till normal hud, blandhy och fet hud.


Färg: Klargul
Doft: Lätt nötig doft
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 65%
Omega 9 oljesyra ca 25%
Palmitinsyra ca 7%
Stearinsyra ca 3%

Köp ekologisk solrosolja i webshopen >

Svartkumminolja

Halvtorr olja. Påvisat antioxidanta, cellförnyande, antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Innehåller fytosteroler och en liten mängd eterisk olja, som stärker och lugnar huden. Bra för eksem och akne.


Färg: Djupt gulgrön
Doft: Kryddig doft av svartkummin
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 57%
Omega 6 Eikosadiensyra (EDA) ca 3%
Omega 9 oljesyra ca 25%
Palmitinsyra ca 12 %
Stearinsyra ca 3%

Köp ekologisk svartkumminolja i webshopen

 

Svartvinbärsolja

Torr olja. En riktigt fin olja som innehåller båda de essentiella fettsyrorna alfa-linolensyra; ALA, och en ovanligt hög halt av gamma-linolensyra; GLA. Innehåller även stearidonsyra, SDA. Dessa är byggstenar i hudens cellmembran och reglerar en lång rad processer i hudcellerna. Antiinflammatorisk, skyddande och cellförnyande.


Färg: Blekt gul,
Doft: Syrligt fruktig
Fettsyror:
Omega 6 linolsyra ca 50%
Omega 3 alfa-linolensyra ca 15%
Omega 6 gamma-linolensyra ca 12%
Omega 6 stearidonsyra ca 3%
Omega 9 ljesyra ca 15%
Palmitinsyra ca 5%>

Köp ekologisk svartvinbärsolja i webshopen

Tefröolja

Köp ekologisk tefröolja - organicmakers.seHalvtorr olja. En tunnflytande och lättabsorberad len olja. Antioxidant. Passar bra som bas i ansiktsoljor och som hårolja.


Färg: Färglös
Doft: Ingen
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 75%
Omega 6 linolsyra ca 15%
Palmitinsyra ca 5%
Stearinsyra ca 5%

Köp ekologisk tefröolja i webshopen

Fasta fetter och smör

Fasta fetter och smör innehåller ofta mer mättade fettsyror än flytande oljor. De är också rika på näringsämnen och fytosteroler med en mängd nyttiga egenskaper för hudvård. Används även för att få fastare konsistens på en hudvårdsprodukt. Läs mer om fasta fetter och smör i inlägget Fasta fetter, smör och vaxer.

Sheasmör nilotica

Köp ekologiskt sheasmör nilotica - organicmakers.seMjukt sheasmör med relativt låg smältpunkt (25-30°). Innehåller antioxidanter, A- och E-vitamin. Bra fuktighetsbevarande och mjukgörande egenskaper. Mycket krämig, något grynig konsistens (grynigheten försvinner direkt vid kontakt med huden).


Färg: Gult
Doft: Choklad- och nötdoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 60%
Omega 6 linolsyra ca 5%
Stearinsyra ca 30%
Palmitinsyra mättad ca 5%.

Sheasmör i webshopen >

Cupuaçusmör

Medelfast smör med en lätt grynighet. Kan binda vatten upp till fyra ggr sin egen vikt vilket gör det mycket fuktighetsbevarande. Innehåller β-Sitosterol, en fytosterol som verkar antiinflammatoriskt på cellnivå och förbättrar hudens barriärfunktion. Smältpunkt 32-36°C.


Färg: Gult
Doft: Chokladig
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 45%
Stearinsyra ca 35%
Palmitinsyra ca 8%
Omega 6 linolsyra ca 6%
Arakinsyra ca 6 %

Cupuaçusmör i webshopen >

Kakaosmör

Fast smör. Lite sprött, som choklad. Binder fukt och är lugnande och skyddande för huden och verkar uppmjukande. Naturligt rikt på E-vitamin och antioxidanta polyfenoler som ökar hudens spänstighet.


Färg: Gult
Doft: Choklad
Fettsyror:
Stearinsyraca 35%
Omega 9 oljesyra ca 37%
Palmitinsyra 25%
Omega 6 linolsyra ca 3%

Kakaosmör i webshopen >

Sheasmör Paradoxa

Köp Sheasmör Paradoxa - organicmakers.seFast, medelmjukt smör med en skön känsla på huden. Skyddande och lugnande. Särskilt bra till torr och skadad hud, för babyvård och massage.


Färg: Vitt
Doft: Ingen (kallfiltrerat)
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 45%
Omega 6 linolensyraca 6%
Stearinsyra ca 45%
Palmitinsyra ca 4%

Sheasmör Paradoxa i webshopen >

46 Kommentarer

 1. Nic 17 maj, 2015 Svara

  Vilken fantastisk sida av information!! Jag blir helt frälst av att läsa allt detta då jag har nördat in mig på ekologisk hudvård och ständigt på span efter så mycket matnyttig information jag kan få tag på. Tack så hemskt mycket för denna guldgruva!!

 2. Nic 17 maj, 2015 Svara

  Vilket fantastiskt inlägg! Det är så mycket bra information om olika oljors uppbyggnad att jag blir helt frälst! Tack så hemskt mycket för att ni delar med er av er kunskap. Denna sida kommer jag komma tillbaka till gång på gång!

 3. Ekofilosophie 18 maj, 2015 Svara

  Kanon, grymt bra sammanställning! 🙂 Bra med lite extra koll när det strax är dags att köpa på sig lite nya oljor 🙂

 4. Sandra M 18 maj, 2015 Svara

  Tack för detta inlägg!
  Det här är riktigt riktigt bra läsning och jag väldigt är tacksam för att ni lägger ner tid och energi på att dela med er av allt ni kan.
  Det är så kul och intressant att nörda in sig inom oljor och hudvård, och denna sammanställning blir ju superfiffig att ha som guide när man experimenterar och bygger fram sina favoritblandningar med rätt precis de egenskaper och den känsla man vill ha.

 5. Vedrana 18 maj, 2015 Svara

  Har börjat läsa om oljor och deras sammansättning men har alldrig hittat ett ställe där allt är så bra, grundligt och med en bra översikt förklarar. Tusen tack för detta!

 6. Frida 18 maj, 2015 Svara

  Åh vad bra, precis vad jag behövde! Har tänkt göra en ny beställning från er snart, men blir snurrig av alla olika oljor och vilka som kan tänkas passa min hud bäst. Den här informationen är perfekt för att få en överblick!

  Jag önskar att ni skulle skriva en hel bok om att göra egna produkter, med grundläggande fakta som den ovan och era favoritrecept! Någon gång i framtiden kanske? 🙂

 7. Emelie 19 maj, 2015 Svara

  Superbra guide! Och fantastiskt informativ och inspirerande blogg! Gott jobbat!!

 8. Evalinah 19 maj, 2015 Svara

  Tack, jättefin inf0!

  Skulle jättegärna komma på kurs och/eller föreläsning!!!!

  Evalinah

 9. Sanna 23 maj, 2015 Svara

  Superbra guide! Har köpt oljor av er och är jättenöjd! Har en fråga: jag har köpt hallonfröolja från andra ställen tidigare, men då har de inte varit orange eller doftat hallon. Vad är det för skillnad på den ni har? Instämmer i övriga kommentarer! 🙂

  • Författare
   Organic Makers 23 maj, 2015 Svara

   Hej Sanna!
   Det finns ekologisk hallonfröolja med annan färg och doft. När vi provade hallonfröoljor för att välja ut rätt olja till vårt sortiment provade vi också hallonfröoljor med blekare gul färg och annan doft. Generellt är det hallonfröolja från Sydamerika som har en annan färg och doft. Vet faktiskt inte vad det beror på, kanske har de en annan art av hallon där? Den europeiska hallonfröoljan är djupt orange och doftar hallon och hallonblad, som ett hallonsnår ungefär. 😉 När vi väljer kvalitet på oljor jämför vi innehåll, färg, doft och känsla på huden, och den här från Tyskland var klart bäst, även om den är lite dyrare än andra. Sen är det så klart ett plus att den inte har fått resa så långt, och att arbetsvillkoren kan garanteras.
   Det är inte ovanligt att oljor av samma typ har olika doft och färg beroende på ursprung.

 10. Wow vilken bra guide! Tack!

 11. Camilla 18 oktober, 2015 Svara

  Hej!
  Fantastisk mycket bra information och högvärdiga produkter som jag är mycket nöjd med. Mitt problem är att mitt ansikte kräver MYCKET fukt. Använder idag ren Arganolja som ansiktsvård efter rengöring med mandel- o ricinolja men det räcker inte. Är 52 år och har generellt MYCKET torr hud men i ansiktet stramar det efter ett tag. Med vänlig hälsning Camilla

 12. Jenny Holgersson 26 november, 2015 Svara

  Hej! Jättebra och informativ sida!
  Jag undrar över sesamoljan. I diagrammet ser den ut att ha 45% omega 6 men i beskrivningen av oljan under “Organic makers ekologiska kallpressade oljor” skriver ni att det är 15%. Vilken uppgift stämmer?

  Med vänlig hälsning, Jenny

  • Författare
   Organic Makers 26 november, 2015 Svara

   Hej Jenny, det var fel i beskrivningen, nu har vi rättat det! Tack för hjälpen 🙂

 13. Emmy 13 mars, 2016 Svara

  Täpper kokosoljan till öorerna??

 14. Emmy 13 mars, 2016 Svara

  Oj mena porerna

  • Författare
   Organic Makers 14 mars, 2016 Svara

   Hej Emmy,
   Kokosoljan är lite kommodogen, vilket innebär att den kan vara lite portilltäppande för de som har hud som är känslig för just portilltäppning. Kokosoljan innehåller bara mättade fettsyror, och bör i vilket fall blandas med en eller flera torrare oljor för större variation bland fettsyrorna för att användas som ansiktsvård, och en blandning med max 30% kokosolja brukar inte vara några problem för porerna!

 15. Eiram 28 april, 2016 Svara

  Hej! Vilken sida! Full av information…
  Jag funderar över svartvinbärsoljan, makadamioljan och e vitamin. Är över 40 med torr hud och lite pletor här och där.

  • Författare
   Organic Makers 22 maj, 2016 Svara

   Hej Eiram,
   Svartvinbärsoljan är en av de lyxigaste och bästa oljorna, den innehåller massor av fytosteroler med mera som är antioxidanta och cellförnyande med mera , särskilt bra för mogen hud. Den är mycket torr, så makadamiaoljan är ett bra komplement för lite torrare hud. För fet- och blandhud, blanda gärna med jojabaolja som är balanserande för huden.

 16. Madeleine 17 maj, 2016 Svara

  Hej!
  Jag har köpt er Hallonfröolja samt E-vitamin. Har tänkt att använda som solskydd och fick tips om att E-vitamin förbättrar SPF i oljan.
  Jag undrar nu hur mycket av E-vitamin jag kan tillsätta i Hallonfröoljan?

  Tack på förhand! 🙂

  Med vänlig hälsning,
  Madeleine

  • Författare
   Organic Makers 18 maj, 2016 Svara

   Hej Sandra,
   E-vitamin skyddar främst oljan och huden mot oxidativa processer, vilket är särskilt bra i en solen. I en ren olja är ca 0,5 % e-vitamin lämpligt, vilket ca en droppe per 100 ml.

 17. Maria 20 maj, 2016 Svara

  Hej,
  jag undrar vilken olja Ni skulle rekommendera till baby som har eksem? Eller något annat ekologiskt från er shop. Sheasmör, kan det fungera?

  Hälsningar, Maria

 18. Maja 9 juni, 2016 Svara

  Hej, vilken underbar sida!!
  Jag har problem med finnar/acne, lite röda ärr och pigmentering, dock är det finnarna jag vill arbeta bort helst. använder nu jojobaolja men har läst runt om e vitamin i ansiktet,
  Vad skulle du rekommendera? (Svartkummimolja eller kanske nyponfröolja?)
  Jag är nöjd med jojobaolja men sugen på att hå djupare i min hudvårdsrutin (har även testat på arganolja)

 19. Sara 21 juli, 2016 Svara

  Jag läste att du svarade i en kommentar att kokosolja (liksom alla oljor) gärna ska blandas med andra oljor för att få fördel och större variation av fettsyror – men hur blandar jag kokosolja som i rumstemperatur är fast i formen? Rumstemperatur i den här delen av världen, iaf 😉 Om jag värmer kokosoljan och blandar med andra oljor, kommer blandningen stelna när den svalnat till under 25 grader?

  • Författare
   Organic Makers 1 augusti, 2016 Svara

   Hej Sara, det beror helt på hur mycket kokosolja och hur mycket flytande vegetabiliska oljor du använder. Vill du en större mängd flytande olja tillsätter du bivax (eller karnaubavax) för att få en fastare konsistens. I princip kan du experimentera med kokosolja/olja/vax tills du är nöjd; det är bara att smälta om i fall det blir för hårt eller löst 🙂

 20. Arnela 12 augusti, 2016 Svara

  Hej!
  Jag skulle behöva lite hjälp att hitta rätt olja. Har testat mandel och jojoba men var inte så förtjust i någon av dem. Testade däremot kokosolja och tycker att den återfuktar fantastiskt bra! Mina linjer kring ögonen och resten av ansiktet har slätats ut (är yttorr), sminket har aldrig suttit finare och huden känns jämn och slät. MEN! Det har ploppat upp några småfinnar så jag antar att oljan täpper till mina porer (har problem med finnar sedan tidigare, men aldrig haft sådana här små prickar – jag har mer stora arga finnar). Så nu vet jag inte vad jag ska välja. Vill gärna behålla kokosolja för jag har nog aldrig haft en slätare hy, big love. Men behöver verkligen inga fler finnar! Vad skulle ni rekommendera? (Är 25 år).

  Jättetacksam
  Arnela

 21. margareta johansson 22 augusti, 2016 Svara

  hej är 65 snart torr hud.rynkor förstås.kan man ta i munnen dessa oljor .hörde på tv 4 att oljor är bra att ta via mun och ansiktet. vilka är bra i så fall .ge råd tackar på för hand

  • Författare
   Organic Makers 23 augusti, 2016 Svara

   Hej! Ja, flera oljor som är rika på essentiella fettsyror (omega 3 och 6) är bra både i hudvård och i kosten. Bra oljor att äta är tex hampfröolja, svartkumminolja och gurkörtsolja.

 22. Lena 21 september, 2016 Svara

  Hej, vilka oljor rekommenderar ni för mogen hy som jobbar föryngrande. Blir helt yr när jag ska välja för finns så många :). Är på g att beställa så tacksam för svar.

  • Författare
   Organic Makers 22 september, 2016 Svara

   Hej Lena, ja det är många oljor att välja bland! Oljor som är anti-oxidanta, cellförnyande, rika på essentiella fettsyror och som tar hand om de skador solen orsakar är tex Nyponfrö, granatäpple, havtornsolja, morotsolja och arganolja. Amarantextrakt som innehåller squalene kan verka utslätande. En eller flera av dessa oljor och en basolja som aprikoskärnolja blir en fin ansiktsolja! Här i receptbloggen hittar du 4 olika recept på ansiktsoljor, nummer 4 är en riktigt näringsrik nattolja kan användas som anti-age, med de recepten får du lite inspiration och hjälp på vägen 🙂
   https://www.organicmakers.se/gor-din-egen-ekologiska-ansiktsolja/

 23. Michelle 31 oktober, 2016 Svara

  Hej!
  Ska göra en handkräm som ska innehålla hampaolja men har svårt för att få tag i det. Kan man byta ut det mot någon annan olja och i så fall vilken?
  Tacksam för svar 🙂

 24. Anna-Karin 18 november, 2016 Svara

  Hej! Vilken fantastisk sida. Jag undrar dels om man kan använda oljorna direkt på huden och ta till sig de goda egenskaperna, exempelvis cellförnyelse eller om man behöver göra en kräm först? Jag undrar också om man kan ta en riktigt bra olja och tillsätta till en redan färdig bas, exempelvis Svartvinbärsolja för god hudvård till Body Shops oliv-body-butter? Bara ettexempel för att åskådliggöra min fråga.

  /Anna-Karin

 25. Karin 19 november, 2016 Svara

  Hej!
  Hur många droppar (cirka) eterisk olja per 1 milliliter, respektive per gram?

  • Författare
   Organic Makers 19 november, 2016 Svara

   Hej Karin!
   Eteriska oljor blir ungefär samma mängd i ml och gram. 1 gram / 1 ml är ca 25-30 droppar!

 26. Helena 27 november, 2016 Svara

  Hej, vilken bra sida ni har! Jag är ganska ny på det här med oljor och jag undrar hur lång hållbarhetstiden är på rena oljor? Och så läste jag någonstans att om man tillsätter e-vitamin bör oljan stå i kylskåp, stämmer detta? Och en sista fråga, jag har använt kokosolja att smörja kroppen med en tid och det har funkat jättebra fram tills nu då jag börjat få röda blemmor och inflammerade hårsäckar. Funkar det att bara använda sheasmör till kroppen? Eller ska man satsa på olja, tänkte mig argan och jojobaolja? Hoppas ni har några bra tips! Hälsningar Helena

 27. Helena 27 november, 2016 Svara

  Hej igen, jag glömde fråga om örtextraktoljorna också har lång hållbarhet? Hälsningar Helena

 28. anneli männistö 26 december, 2016 Svara

  Kan man få tester från er?
  Det kan vara på vad som helst av era produkter,allt ser fina och säkra att använda.

 29. Senja 22 februari, 2017 Svara

  Hej!
  Jag undrar också hur det är med hållbarheten för de olika oljorna efter öppning och om de bör förvaras i kylskåp etc. Jag har tex läst att hampfröolja bara håller i 6 v efter öppning och dessutom bör förvaras i kylskåp, så jag vill gärna veta hur det ligger till med andra oljor. Och hur fungerar det med hållbarhet när man använder tex hampfröolja i en produkt? Jag vet att den blir längre med e-vitamin, men det är ändå väldigt förvirrande alltihop.. Det skulle vara jättebra om ni kunde göra ett inlägg om hållbarhet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.