Ekologiska oljor för hudvård

Ekologiska oljor för hudvård – stora fettsyraguiden

Vegetabiliska oljor och dess uppbyggnad

Ekologiska kallpressade oljor är den bästa basen i all hudvård. Med en blandning av oljor som har rätt sammansättning av fettsyror har du grunden för att göra riktigt bra verksamma naturliga hudvårdsprodukter; för både body butters, balms, salvor och fettfasen i emulgerade krämer. Det finns många oljor att välja mellan. I det här inlägget går vi igenom alla fettsyror, som är den huvudsakliga beståndsdelen i en olja!

Nytt inlägg om vegetabiliska oljors egenskaper och funktion!
Detta inlägg, ”stora fettsyreguiden”, är väldigt detaljerat och går in på djupet (och är ärligt talat ganska komplicerat). För en bättre översikt, se inlägget Torrhetsgrad & egenskaper av oljor för hudvård.

Oljor och kvalitet

För att ta del av en oljas värdefulla egenskaper i hudvård måste den vara av rätt kvalitet. I Organic Makers sortiment har vi alltid bara den högsta kvaliteten av ekologiskt odlade grödor. För att alla de fettsyror och växtämnen vi berättar om här ska vara bevarade i en olja ska den vara kallpressad eller extraherad utan upphettning. Beroende på oljans karaktär görs sedan en filtrering eller sedimentering för att ta bort växtrester. Råvaran, allt från svensk havtorn, fransk hampfrö till kenyansk avokado ska vara certifierat ekologiskt odlad för att garantera att oljan inte innehåller rester av pesticider. Det är inte bara viktigt för vår hälsa, utan även för de som arbetar med odling och framställning.

Fettsyror

En vegetabilisk olja består i huvudsak av fettsyror, och det är kompositionen av fettsyror som ger oljan sin karaktär och de flesta av sina egenskaper. Fettsyrorna grupperas som antingen antingen mättade, enkelomättade eller fleromättade. I dessa grupper finns det sedan en rad olika fettsyror, t.ex palmitolsyra, oljesyra, linolensyra, m.fl. Glycerol, vitaminer och växtämnen såsom fytosteroler är andra beståndsdelar i en olja, som har betydelse för dess hudvårdande egenskaper.

Mättade fettsyror

Palmitinsyra och stearinsyra hör till de vanligaste mättade fettsyrorna och finns i princip i alla oljor och fetter. Palmitinsyra är också den enskilda fettsyra som finns mest i överhuden, ca 35%. Mängden minskar dock med åldern, vilket gör den till en värdefull fettsyra för mogen hud. Förutom i de flesta fasta fetter finns det en hög andel palmitinsyra iBaobab-, Argan och Avokadoolja

Fettsyran stearinsyra ger bra konsistens i t.ex cremer och finns rikligt i Sheasmör Paradoxa, Cupuaço- och Kakaosmör. Stearinsyra skyddar och stärker huden mot yttre påverkan. Det är en mycket vanlig ingrediens i kommersiella hudvårdsprodukter, men är då ofta syntetisk.

En stor andel mättade fettsyror ger en fet olja med hög smältpunkt, därför är det fasta oljor och fetter som har mest mättade fettsyror. Alla flytande oljor har dock en liten del mättade fettsyror i sig; mest i Baobabolja, Arganolja, Marulaolja, Avokadoolja och Makadamiaolja.

Fettsyrorna Laurin-, kaprin-, och kaprylsyra har en lägre smältpunkt, vilket är tydligt i kokosoljan som nästan enbart består av dessa mättade fettsyror och därför är fast i rumstemperatur, smältpunkt ca 25°C. De absorberas lätt av huden och har dessutom en antimikrobiell verkan, vilket gör kokosoljan till en bra hudvårdande olja. Kombinera gärna med andra oljor för att även lägga till enkelomättade och fleromättade fettsyror.

En del personer med acnebenägen hud kan uppleva att mycket mättade fettsyror, särskilt stearinsyra, är komodogent, d.v.s portilltäppande, men det kan vara individuellt.

Palmitinsyra

Palmitinsyra är den vanligaste mättade fettsyran och finns i de flesta oljor och fetter. Finns i överhuden men minskar med åldern.

Arakinsyra

Mättad fettsyra med bra mjukgörande och fuktighetsbevarande egenskaper.

Kaprylsyra

Mättad fettsyra som finns i kokosolja (och i mjölken hos många däggdjur) som har antibakteriell effekt

Kaprinsyra

Mättad fettsyra som finns i kokosolja.

Laurinsyra

Mättad fettsyra som finns rikligt i kokosolja som har en starkt antimikrobiell effekt. Tränger lätt in i huden, mjukgör och ger en len känsla.

Myristinsyra

Mättad fettsyra som absorberas lätt av huden.

Stearinsyra

Finns i de flesta oljor. Bra konsistensgivare. Stearinsyra skyddar och stärker huden mot yttre påverkan.

Enkelomättade fettsyror

Av alla fettsyror är den enkelomättade oljesyran Omega 9 allra mest vanlig. Fördelen med oljesyra är att den mjukgör, samtidigt som den tränger bra in i huden. Därför är oljor med stor andel oljesyra populära i hudvård då de hjälper andra verksamma ämnen och fettsyror att få bra verkan i huden. Dessa oljor är Mandelolja, Aprikoskärnolja, Tefröolja, Marulaolja, Hasselnötsolja, Sesamolja och Rapsolja.

Palmitolsyra (Omega 7) är ovanlig i vegetabiliska oljor, men eftersom fettsyran finns i huden är den eftersökt i hudvård. Palmitolsyran, som absorberas lätt, har en regenererande och fuktighetsbevarande verkan för huden och är bra till hudvård för antiage och mycket torr hud. Finns endast i Makadamiaolja, Avokadoolja och Havtornsolja.

Jojobaoljan innehåller Erukasyra som har ett gränsvärde på 5% för invärtes bruk, vilket gör Jojobaolja till en olja som endast används i hudvård, ej i mat. Den enkelomättade fettsyran gadoljesyra är en ovanlig fettsyra i oljor, men finns i hudens fettvävnad och har betydelse för antiinflammatoriska funktioner. Att Jojobaolja till större delen består av gadoljesyran gör det till en olja med goda egenskaper i hudvård.

Ricinolsyran är unik för Ricinoljan och ger Ricinoljan sina alldeles speciella egenskaper; den är tjock, klibbig och trögflytande, och är på grund av sina polära molekyler den enda oljan som är löslig i alkohol. Ricinolja är därför lämplig i produkter som lägga sig som ett skydd utanpå huden; i mjukgörande salvor, lipbalms och kosmetika.

Ω 7 Palmitolsyra

En enkelomättad fettsyra som är ovanlig i vegetabiliska oljor, men eftersom fettsyran finns i huden är den eftersökt i hudvård. Palmitolsyran, som absorberas lätt, har en regenererande och fuktighetsbevarande verkan

Ω 9 Oljesyra

Den vanligaste av alla fettsyror som finns i alla oljor och fetter. Enkelomättad oljesyra mjukgör, samtidigt som den tränger bra in i huden. Har förmågan att få andra verksamma ämnen och fettsyror att tränga bättre in i huden.

Erukasyra

Enkelomättad fettsyra med ett gränsvärde på max 5% för ätbara oljor

Gadoljesyra

Enkelomättad fettsyra som även kallas arakidonsyra som finns i hudens fettvävnad, Med ca 9% är det den näst vanligaste omättade fettsyra i huden med betydelse för antiinflammatoriska funktioner.

Ricinolsyra

Enkelomättad, polär fettsyra i viss grad löslig i alkohol. Unik för ricinoljan som gör den trögflytande och klibbig.

Fleromättade fettsyror

Det är i gruppen fleromättade fettsyror som några av de mest verksamma ingredienserna finns till naturlig och ekologisk hudvård: oljor som är rika på de essentiella fettsyrorna linolsyra och linolensyra. Lite förenklat kan en säga att de fleromättade fettsyrorna har förmågan att verka inifrån huden, jämfört med de mättade fettsyrorna som verkar utifrån.

Linolsyra (Omega 6) och linolensyra (Omega 3+6) är essentiella eftersom hudens celler behöver dessa fettämnen, men inte själv kan producera dem. Fettsyrorna måste alltså tillföras genom kost och hudvård.

Fettsyran linolsyra spelar en särskilt viktig roll för att överhudens barriärskydd ska fungera normalt. Linolsyra har förmåga att förbinda sig med ceramider, ett fettämne som huden till hälften består av, och fungerar på så sätt som en byggsten för hudcellerna. Mängden av linolsyra i huden är direkt avgörande för hudens normala, friska funktion. Brist på linolsyra innebär att överhudens barriärskikt fungerar sämre vilket medför att hudens förmåga att behålla fukt (vatten) minskar, vilket följaktligen leder till torr hud. På fackspråk mäter man förmågan som TEWL: Trans Epidermal Water Loss.

Fleromättad linolsyra finns rikligt i Solrosolja, Gurkörtsolja, Hampfröolja, Havtornsolja, Svartkumminolja, Sesamolja, samt Aprikoskärnolja och i Mandelolja. För acnebenägen hud är oljeblandning med större delen linolsyra (Omega 6) att rekommendera. För torr och normal hud är en kombination med enkelomättad Omega 9 och mättade fettsyror bra. Fördelen med att tillverka sin egen hudvård är att du kan göra blandningen optimal just för dig – vilket också kan vara olika beroende på årstid.

Fettsyran linolensyra finns som alfa (omega 3) och gamma (omega 6); båda är ovanliga i större mängder i vegetabilier, de finns endast i ett fåtal oljor. Alfa-linolensyra har förmågan att minska skador på hudens kollagen som orsakas av solens UV-strålar. Det är dessa dagliga solskador på huden som bestämmer hur huden åldras. Att alfa-Linolensyra även främjar nybildandet av hudceller och aktivt påverkar hudens ämnesomsättning gör oljor med omega 3 mycket eftersökta till hudvård som ska motverka hudens ålderstecken; anti-age.

Alfa-linolensyra finns i Nyponfröolja, Hallonfröolja, Chiaextrakt, Hampfröolja, Svartvinbärsolja, och i Rapsolja.

De essentiella fettsyrorna har även en anti-inflammatorisk verkan, Ur fettsyran gamma-Linolensyra, som finns i Gurkörtsolja och Svartvinbärsolja, bildas prostaglandiner, en grupp signalsubstanser som har stor betydelse för kroppens svar på inflammationer. Dess signalämnen bildas också ur eikosadiensyra i Svartkumminolja.

Fettsyran punicinsyra (omega 5) är en mycket ovanlig fettsyra som finns i Granatäppleoljan. Punicinsyra är en kraftig antioxidant och mycket forskning bedrivs som visar på en rad hälsofrämjande effekter av denna fettsyra.

Vegetabiliska oljor med en hög andel fleromättade fettsyror är de torraste oljorna och de som upptas snabbast av huden. De kan nästan kännas sträva, mer än feta eller ”glatta”. Dessa oljor är särskilt bra att använda till ansiktsolja och som verksamma ämnen i krämer och lotioner.

Ω 3 α-linolensyra

Fleromättad essentiell fettsyra som är mycket värdefull i hudvård. Alfa-linolensyra (ALA) har förmågan att minska skador på hudens kollagen och främjar nybildandet av hudceller. Används till antiage

Ω 6 Linolsyra

Essentiell fettsyra som spelar en särskilt viktig roll för att överhudens barriärskydd ska fungera normalt. Torr hud lider ofta brist på fleromättad linolsyra, Omega 6.

Ω 6 γ-linolensyra

Fleromättad gamma-Linolensyra (GLA: Omega 6) är en essentiell fettsyra som är ovanlig i vegetabilier. GLA har anti-inflammatorisk verkan, genom att kroppen bildar prostaglandiner, en grupp signalsubstanser, ur fettsyran. Bra för behandling av atopiskt eksem

Ω6 Eikosadiensyra

Fleromättad essentiell fettsyra (Omega 6) som finns i svartkumminolja med antiinflammatorisk verkan.

Ω3 Stearidonsyra

Mycket ovanlig fleromättad Omega 3-fettsyra som finns i svartvinbärsolja. Liksom andra eikosan-fettsyror har den anti-inflammatorisk verkan.

Ω5 Punicinsyra

En konjugerad form – Omega 5 – av den fleromättade linolensyran, med mycket stor antioxidant effekt.

Övriga beståndsdelar i oljor

Även om det är fettsyrorna som ger oljan dess karaktär, egenskaper och känsla på huden, finns det fler beståndsdelar i en olja som är viktiga i hudvård. Den här gruppen övriga ämnen räknas som “oförtvålbara ämnen” och är olika stor i olika oljor. Mest finns i Avokadoolja, Baobabolja, Arganolja, Svartkumminolja, Hampfröolja, Havtornsolja, Gurkörtsolja, Amarantextrakt, samt i Sheasmör Paradoxa (högst av alla fetter) och Cupuaçosmör.

Bland dessa ämnen finns framförallt fytosteroler, vitaminer och polyfenoler. Några exempel: Fytosterolen β-sitosterol, som t.ex finns i Cupuaçosmör och Baobabolja, har en viktig funktion för bildandet av cellmembran och för att reglera kolesterolhalt. Arganoljans unika fytosteroler schottenol och avenasterol har visats kunna påverka hudcellernas ämnesomsättning. I sesamoljan finns de antioxidanta polyfenolerna sesamolin och sesamin. Flera oljor är rika på tocopheroler (E-vitamin). I havtornsolja finns betakaroten, lecithin i Solrosolja, squalene i Avokadoolja och Amarantextrakt.

Fettsyreguide ekologiska vegetabiliska oljor och fetter

Nedan ser du vår färgkodade fettsyreguide där du kan se hur mycket varje olja eller smör innehåller av varje fettsyra. Klicka på bilden för en större bild som du kan skriva ut.
För en översikt av varje olja och dess egenskaper, se inlägget Torrhetsgrad och egenskaper av oljor för hudvård.

Klicka här för att ladda ner fettsyretabellen oljor som högupplöst Pdf >>

Klicka här för att ladda ner högupplöst fettsyretabell för utskrift >>

Vilken eller vilka oljor ska jag välja?

Så hur ska du kunna välja olja eller en oljeblandning som passar just din hud?
Alla har vi olika hud och olika behov beroende på förutsättningar, kost och miljö. Vill du prova hur en olja funkar för dig, använd den som den är med en pump (finns att köpa till) direkt ur flaskan. Prova gärna flera olika oljor och jämför känsla och resultat med varandra. För att få fram den optimala känslan och fettsyrebalansen för just din hud kan du blanda olika oljor till en kropps- eller ansiktsolja. Då får du fördelarna av flera oljors fettsyror och unika egenskaper sammantaget. Tillsätter du dessutom upp till 25% örtextraktoljor har du gjort egen ekologisk hudvård som är överlägsen de bästa kommersiella ekologiska hudvårdsprodukter i funktion och kvalitet!

Läs inlägget ”Hitta rätt olja – så här använder du vegetabiliska oljor för hudvård” för att få hjälp att välja!

Alla oljor och fetter går att blanda med varandra. De flytande oljorna blandar sig utan att du behöver värma dem, men gör t.ex du en kräm eller ett body butter med fasta fetter i, värmer du upp ingredienserna tills att allt har smält, och låter det sedan svalna. Då blandar sig fettmolekylena med varandra och skapar en blandning med en gemensam smältpunkt och egenskaper från alla ingredienserna.

Organic Makers oljor.

För en genomgång av alla vegetabiliska oljor, deras egenskaper och torrhetsgrad, se inlägget: ”Torrhetsgrad och egenskaper av oljor för hudvård.”

Organic Makers Oljeguide

För en guide till vilka oljor som passar till vad, läs vår guide: Hitta rätt olja – så här använder du ekologiska oljor som hudvård.

Fasta fetter och smör

Fasta fetter och smör innehåller ofta mer mättade fettsyror än flytande oljor. De är också rika på näringsämnen och fytosteroler med en mängd nyttiga egenskaper för hudvård. Används även för att få fastare konsistens på en hudvårdsprodukt. Läs mer om fasta fetter och smör i inlägget Fasta fetter, smör och vaxer.

Sheasmör Nilotica

Mjukt sheasmör med relativt låg smältpunkt (25-30°). Innehåller antioxidanter, A- och E-vitamin. Bra fuktighetsbevarande och mjukgörande egenskaper. Mycket krämig, något grynig konsistens (grynigheten försvinner direkt vid kontakt med huden).

Färg: Gult
Doft: Choklad- och nötdoft
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 60%
Omega 6 linolsyra ca 5%
Stearinsyra ca 30%
Palmitinsyra mättad ca 5%.

Sheasmör i webshopen

Cupuaçusmör

Medelfast smör med en lätt grynighet. Kan binda vatten upp till fyra ggr sin egen vikt vilket gör det mycket fuktighetsbevarande. Innehåller β-Sitosterol, en fytosterol som verkar antiinflammatoriskt på cellnivå och förbättrar hudens barriärfunktion. Smältpunkt 32-36°C.

Färg: Gult
Doft: Chokladig
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 45%
Stearinsyra ca 35%
Palmitinsyra ca 8%
Omega 6 linolsyra ca 6%
Arakinsyra ca 6 %

Cupuaçusmör i webshopen >

Kakaosmör

Fast smör. Lite sprött, som choklad. Binder fukt och är lugnande och skyddande för huden och verkar uppmjukande. Naturligt rikt på E-vitamin och antioxidanta polyfenoler som ökar hudens spänstighet.

Färg: Gult
Doft: Choklad
Fettsyror:
Stearinsyraca 35%
Omega 9 oljesyra ca 37%
Palmitinsyra 25%
Omega 6 linolsyra ca 3%

Kakaosmör i webshopen

Sheasmör paradoxa

Fast, medelmjukt smör med en skön känsla på huden. Skyddande och lugnande. Särskilt bra till torr och skadad hud, för babyvård och massage.

Färg: Vitt
Doft: Ingen (kallfiltrerat)
Fettsyror:
Omega 9 oljesyra ca 45%
Omega 6 linolensyraca 6%
Stearinsyra ca 45%
Palmitinsyra ca 4%

Sheasmör Paradoxa i webshopen

47 kommentarer

 1. may-britt 27 oktober, 2019 Svara

  Hej.
  Jag har tatt laser för kärl kan jag ha en olja med Nyponfrö, granatäpple, havtornsolja nu efter?
  Lite röd och svulden.
  Maj Brit

 2. Senja 22 februari, 2017 Svara

  Hej!
  Jag undrar också hur det är med hållbarheten för de olika oljorna efter öppning och om de bör förvaras i kylskåp etc. Jag har tex läst att hampfröolja bara håller i 6 v efter öppning och dessutom bör förvaras i kylskåp, så jag vill gärna veta hur det ligger till med andra oljor. Och hur fungerar det med hållbarhet när man använder tex hampfröolja i en produkt? Jag vet att den blir längre med e-vitamin, men det är ändå väldigt förvirrande alltihop.. Det skulle vara jättebra om ni kunde göra ett inlägg om hållbarhet!

 3. anneli männistö 26 december, 2016 Svara

  Kan man få tester från er?
  Det kan vara på vad som helst av era produkter,allt ser fina och säkra att använda.

 4. Helena 27 november, 2016 Svara

  Hej igen, jag glömde fråga om örtextraktoljorna också har lång hållbarhet? Hälsningar Helena

 5. Helena 27 november, 2016 Svara

  Hej, vilken bra sida ni har! Jag är ganska ny på det här med oljor och jag undrar hur lång hållbarhetstiden är på rena oljor? Och så läste jag någonstans att om man tillsätter e-vitamin bör oljan stå i kylskåp, stämmer detta? Och en sista fråga, jag har använt kokosolja att smörja kroppen med en tid och det har funkat jättebra fram tills nu då jag börjat få röda blemmor och inflammerade hårsäckar. Funkar det att bara använda sheasmör till kroppen? Eller ska man satsa på olja, tänkte mig argan och jojobaolja? Hoppas ni har några bra tips! Hälsningar Helena

 6. Karin 19 november, 2016 Svara

  Hej!
  Hur många droppar (cirka) eterisk olja per 1 milliliter, respektive per gram?

  • Organic Makers 19 november, 2016 Svara

   Hej Karin!
   Eteriska oljor blir ungefär samma mängd i ml och gram. 1 gram / 1 ml är ca 25-30 droppar!

 7. Anna-Karin 18 november, 2016 Svara

  Hej! Vilken fantastisk sida. Jag undrar dels om man kan använda oljorna direkt på huden och ta till sig de goda egenskaperna, exempelvis cellförnyelse eller om man behöver göra en kräm först? Jag undrar också om man kan ta en riktigt bra olja och tillsätta till en redan färdig bas, exempelvis Svartvinbärsolja för god hudvård till Body Shops oliv-body-butter? Bara ettexempel för att åskådliggöra min fråga.

  /Anna-Karin

 8. Michelle 31 oktober, 2016 Svara

  Hej!
  Ska göra en handkräm som ska innehålla hampaolja men har svårt för att få tag i det. Kan man byta ut det mot någon annan olja och i så fall vilken?
  Tacksam för svar 🙂

 9. Lena 21 september, 2016 Svara

  Hej, vilka oljor rekommenderar ni för mogen hy som jobbar föryngrande. Blir helt yr när jag ska välja för finns så många :). Är på g att beställa så tacksam för svar.

  • Organic Makers 22 september, 2016 Svara

   Hej Lena, ja det är många oljor att välja bland! Oljor som är anti-oxidanta, cellförnyande, rika på essentiella fettsyror och som tar hand om de skador solen orsakar är tex Nyponfrö, granatäpple, havtornsolja, morotsolja och arganolja. Amarantextrakt som innehåller squalene kan verka utslätande. En eller flera av dessa oljor och en basolja som aprikoskärnolja blir en fin ansiktsolja! Här i receptbloggen hittar du 4 olika recept på ansiktsoljor, nummer 4 är en riktigt näringsrik nattolja kan användas som anti-age, med de recepten får du lite inspiration och hjälp på vägen 🙂
   https://www.organicmakers.se/gor-din-egen-ekologiska-ansiktsolja/

 10. margareta johansson 22 augusti, 2016 Svara

  hej är 65 snart torr hud.rynkor förstås.kan man ta i munnen dessa oljor .hörde på tv 4 att oljor är bra att ta via mun och ansiktet. vilka är bra i så fall .ge råd tackar på för hand

  • Organic Makers 23 augusti, 2016 Svara

   Hej! Ja, flera oljor som är rika på essentiella fettsyror (omega 3 och 6) är bra både i hudvård och i kosten. Bra oljor att äta är tex hampfröolja, svartkumminolja och gurkörtsolja.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!