DIY ansiktsolja -organicmakers.se

Gör din egen ekologiska ansiktsolja, 4 olika recept!

En utvald blandning av ekologiska kallpressade oljor är en mycket bra hudvård för ansiktet. Oljor har en mängd välgörande egenskaper för huden, och till den fina huden i ansiktet kan du välja riktigt lyxiga oljor och växtextrakt som passar din hudtyp.
Det finns riktigt torra oljor, oljor som är fetare, och allt däremellan. Vi har gjort fyra olika recept som du kan utgå ifrån om du inte själv komponerar din olja. Annars läser du om alla oljors egenskaper i vår guide för vegetabiliska oljor.

En ansiktsolja kan användas ensam till ansiktet, tillsammans med en fuktgel eller fuktspray, eller över eller under din vanliga ansiktskräm.

Blandning av ansiktsoljor

Välj att antingen väga upp alla ingredienser, eller mäta upp dem. Den slutliga mängden blir ungefär den samma. (Oljor väger lite mindre än sin volym: 100 ml olja väger ca 92g.) Vill du göra mer eller mindre än 100 g (≈ 100 ml) räknar du om receptet till rätt mängd. Vill du t.ex göra 30 ml olja, multiplicerar du receptets procent med 0.3 (decimaltalet för 30%). Oljor är tacksamma att göra, det gör inget om det blir några ml mer eller mindre av någon olja!

Doftsättning

Med våra ekologiska eteriska oljor kan du även doftsätta din ansiktsolja och använda dessa i samspel med de vegetabiliska oljornas egenskaper. En dosering med ca 20-30 droppar (ca 1 ml) eterisk olja per 100 g/ml är en bra tumregel (eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska inte överdoseras). Gör du större satser och använder eteriska oljor tillsätter du även naturlig E-vitamin med 0.5%. E-vitamin är även en bra naturlig och hudvårdande antioxidant.

Hållbarhet

En ansiktsolja är en oljebaserad produkt , helt utan vatten, och behöver därför inte konserveras i ordets bemärkelse. Istället skyddas oljorna från att oxidera (härskna) med en liten mängd e-vitamin, ca 1/2 kryddmått per 100 ml. Utan e-vitamin håller sig oljeblandningarna i några månader, i bästa fall längre. Med e-vitamin håller sig oljeblandningarna upp till två år. När en olja är härsken känner du det tydligt på doften, som en härsken nöt ungefär. Inte att förväxla med oljans naturliga doft som för vissa oljor kan vara naturligt mustig. En härsken olja är inte farlig att använda, men inte heller nyttig för huden.

Etiketter & Flaskor:

Vi har gjort etiketter till alla fyra receptvarianter som du kan skriva ut. Klicka på bilden för att få upp en bild som du kan skriva ut på självhäftande papper och klistra på din egentillverkade ekologiska ansiktsolja. Skriv bilden i ca 30% storlek för att få en bra storlek för 30 ml flaskor. Alternativt akn du skriva ut etiketten på vanligt papper, och använda transparent självhäftande film för att fästa etiketten på flaskan och samtidigt skydda etiketten från fett. Den transparenta filmen ska vara lite större än etiketten för att fästa på flaskan med den utskrivna etiketten under..

Vi har även färdigetiketterade flaskor du kan använda för dina egentillverkade ansiktsoljor!

Ansiktsolja dag, normal hud

Recept i %

30% ekologisk Jojobaolja
25% ekologisk Tefröolja
30% ekologisk Solrosolja
15% ekologisk Nyponfröolja, alternativt ekologisk Hallonfröolja
0,5% naturlig E-vitamin

Ev. max 1% Eteriska oljor (utöver receptets %)

Recept 30 ml

ca 9 ml ≈ 2 tsk ekologisk Jojobaolja
ca 7,5 ml ≈ 1.5 tsk ekologisk Tefröolja
ca 9 ml ≈ 2 tsk ekologisk Solrosolja
ca 4,5 ml ≈ 1 tsk ekologisk Nyponfröolja, alternativt ekologisk Hallonfröolja
En liten droppe naturlig E-vitamin*

Ev. 5-10 droppar eteriska oljor

Gör så här:

Mät eller väg upp alla ingredienser i en ren behållare med pip. Blanda och häll upp på flaska.

Vi använde oss av 30 ml klara glasflaskor med pipett, för att kunna se de vackra färgerna av oljan. En sån här liten rackare räcker i upp till ett par månader vid daglig användning, och håller i upp till ett halvår utan E-vitamin. Om du gör flera flaskor, förvara de du inte öppnat än mörkt och svalt.

Klicka på bilden för att få upp en bild som du kan skriva ut på självhäftande papper och klistra på din egentillverkade ekologiska ansiktsolja. Skriv bilden i ca 30% storlek för att få en bra storlek för 30 ml flaskor. Alternativt akn du skriva ut etiketten på vanligt papper, och använda transparent självhäftande film för att fästa och samtidigt skydda etiketten från fett. Den transparenta filmen ska vara lite större än etiketten för att fästa på flaskan.

DIY Ansiktsolja för normal hud, dag - organicmakers.se

Ja, vad är ”normal hud” egentligen? Det här receptet ger en bra och balanserande olja för dig som inte har problem med alltför torr hud eller med allt för fet hud. Jojobaoljan har mycket bra fuktighetsbevarande egenskaper och balanserar hudens talgproduktion. Tefröoljan är, liksom jojobaoljan, en lätt och tunnflytande olja som tränger in lätt i huden utan att kännas kladdig. Tefröoljan är mjukgörande, antioxidant och hjälper huden att ta till sig de essentiella fettsyrorna från solrosoljan och Nyponfröoljan. Med solros och nyponfröolja (alternativt hallonfröolja) tillförs huden Omega 6 som förebygger torr hud och Omega 3 som verkar cellförnyande.

Om du vill doftsätta din olja använder du ca 1 g/ml eteriska oljor per 100g/ml, vilket motsvarar 25-30 droppar per 100 ml. I gör du 30 ml tillsätter du alltså max totalt 10 droppar eteriska oljor för doftsättning. Använder du nyponfröolja i receptet får oljan en ganska kryddig/syrlig doft, med hallonfröoljan blir doften hallonsnårsaktig.

Ansiktsolja, bland-/fet hud

40 % eller ml ekologisk Hampfröolja
35% ekologisk Gurkörtsolja
20% ekologisk Svartkumminolja
5% ekologiskt Chiaextrakt
0,5g% naturlig E-vitamin

En ansiktsolja är bra hudvård även för blandhy, fet hud och hy med acne. Här har vi valt torra oljor med mycket fleromättade fettsyror som har en lätt känsla och absorberas lätt av huden. Hampfröoljan har ett bra ratio av Omega 6 (linolensyra) och 3 (α-linolensyra) som stärker hudens barriärskydd och främjar nybildning av hudceller. Gurkörtsoljan är mycket rik på den värdefulla γ-linolensyra, som tillsammans med svartkumminoljan ger antiinflammatorisk och antibakteriell verkan för aknebenägen hud. Chiaextraktoljan balanserar huden och motverkar irritation.

Bra eteriska oljor att använda för acnebenägen och fet hud är Bergamott, Enbär, Rosmarin och Tea Tree, då de är eteriska oljor som har renande och antibakteriella egenskaper, så väl som god doft såklart!

DIY Ansiktsolja för blandhy och hy med acne - organicmakers.se

Ansiktsolja dag, torr hud

47% ekologisk Marulaolja
40% ekologisk Sesamolja
3% Kamomillextraktolja
10% ekologisk Svartvinbärsolja eller Tranbärsolja
0,5% naturlig E-vitamin

Det här receptet är för dig med torr hud och med röda och torra fläckar. Ansiktsoljan är inte särskilt fet för det utan innehåller ingredienser som hjälper huden att återfå sin förmåga att hålla fuk, verkar läkande och mjukgörande. Marulaolja är en riktigt skön och behaglig olja för torr hud som stärker överhuden med en relativt hög andel mättade fettsyror. Sesamoljan ger essentiella fettsyran Omega 6 som torr hud lider brist av. Kamomillextraktoljan innehåller bisabolool och matricin som verkar lugnande och reparerande, särskilt bra för tex för rosacea. Tranbärsoljan ger blandningen omega 3 och olika antioxidanter som som skyddar huden och har betydelse för hudens antiinflammatoriska processer.

Patchouli är en mild eterisk olja som är en bra bas för doftsättning av den här ansiktsoljan.

Etikett: DIY Ansiktsolja för torr hud, dag - organicmakers.se

Näringsrik ansiktsolja, natt

65% ekologisk Aprikoskärnolja, alternativt ekologisk Mandelolja
15% ekologisk Havtornsolja
15% ekologisk Granatäppleolja
5% ekologiskt Amarantextrakt
0,5% naturlig E-vitamin

Det här är en riktigt näringsrik olja som med fördel kan användas i lite större dos som en nattolja. (Den kan naturligtvis användas även på dagen!) Aprikoskärnoljan är en mild olja som med en stor del Omega 9 hjälper huden att tillgodogöra sig av de många verksamma fettsyror och växtämnen som finns i de lyxiga oljorna av havtorn, granatäpple och amarant. Granatäppleoljan är rik på den ovanliga punicinsyran som är påvisat mycket antioxidant och cellförnyande. Havtornsoljan ger huden värdefull betakaroten (provitamin A), E-vitamin, den essentiella fettsyran Omega 6 och flera fytosteroler som har antiinflammatorisk och ytterligare antioxidant verkan. Amarant innehåller naturligt squalene som kan förbättra hudens elasticitet och förebygga fina linjer.

Rekommenderade eteriska oljor är Atlasceder, Frankincense, Geranium, Lavendel och Romersk kamomill.

DIY näringsrik Ansiktsolja, natt - organicmakers.se

47 kommentarer

 1. Viklund Inger 13 februari, 2022 Svara

  Hej, beställde Jojobaolja, havtornsolja, arganolja och nattljusolja. Men i vilka proportioner ska jag blanda? Är det en bra blandning för hela familjen eller ska jag komplettera någon olja?

  • Orgfanic Makers 12 maj, 2022 Svara

   Hej! Med dessa oljor får du en fin kombination för en ansiktsolja 🙂 Du kan börja med att prova 50% Jojobaolja, 20% Arganolja, 20% Nattljusolja och 10% Havtornsolja. Lägg gärna till 0.5% naturlig E-vitamin för att skydda oljorna. Vill du ha en lute ”fetare” blandning så ökar du mängden arganolja!

 2. Anna 11 april, 2021 Svara

  Hej!

  Jag har gjort en egen ansiktsolja och jag har haft i knappt 10 % glycerin. Innan jag smörjer in ansiktsoljan så sprayar jag huden med roshydrolat.

  Jag undrar om huden på detta sätt har nytta av glycerinet? Det finns inget vatten i min ansiktsolja, men roshydrolatet borde ju göra att glycerinet löses upp och tas upp av huden tänker jag?

  Det vore så kul med svar! 😀

  • Organic Makers 14 maj, 2021 Svara

   Hej Anna!
   Ja visst har huden nytta av glycerinet. Men glycerin är vattenlösligt och blandar sig inte med oljan, så du måste då skaka flaskan kraftigt innan varje användning.
   Ett bättre sätt hade kanske varit att blanda glycerinet i roshydrolaten! 🙂

 3. Elin 13 januari, 2021 Svara

  ** I första receptet får vi ett procentvärde, my bad.
  Så alltså (1 g/ml eterisk) / (100 g/ml olja) = 0,01
  Alltså 1 % eterisk olja per 100 ml olja.

  Är det detta som är vad en skall gå efter?

  • Organic Makers 21 januari, 2021 Svara

   Hej,
   Ja, tumregeln är dosering av eterisk olja med 1%. 1 ml av 100 ml om du mäter volym. 1 g av 100 g om du väger!

 4. malin.ingevald 29 augusti, 2020 Svara

  Hej. Jag använder hittills mina oljor en och en, då jag som nybörjare ville testa på olika oljor, torrhetsgrader osv. Jag har nu efter nästan 1 år fastnat vid kombon: rosenvatten, nyponfröolja och/eller hallonfröolja för att avsluta med Arganolja. Vet inte om detta är den bästa mixen, men efter läst här på er otroligt bra hemsida, blogg och snabba mejlsvar, tror jag att jag iaf är någorlunda nära en bra mix. Nu vill jag ta ”steget” och göra min egen olja för att få ut så mycket som möjligt av varje oljas egenskap och fastnade för recept nr 1 här ovan : Dag/Normal hud då denna känns närmst min hy och de ingridienser jag hittills provat och blivit tipsad om.
  – Kan jag byta ut jojoboolja mot arganolja istället?
  – Hallonfröolja och nyponfröoljan har olika egenskaper och då jag inte riktigt kan bestämma mig vilken som är bäst (plus för hallon är doften)! men kan jag använda båda? Eller är det onödigt?
  – Tefröolja eller solrosolja har jag aldrig använt mig av. Förstår er beskrivning ovan som att dessa båda är bra att ha i för att ta upp de andra oljornas nyttigheter, behövs båda?
  – Om jag ska/kan byta jojobooljan mot Argan är det något i befintligt recept som jag bör tänka på?

  STORT tack i förhand, för er hjälp!

  Vänliga hälsningar / Malin

 5. Helene Fomin 25 februari, 2020 Svara

  Hej
  Vilka oljor gör sig bäst ihop med karanjaolja, som jag vill blanda som underlag till solkräm?

  • Organic Makers 26 februari, 2020 Svara

   Ett bra komplement till karanjaolja i en solkräm är squalane, som gör blandningen lättare och är stabil just även för solskydd.

 6. Anette 6 februari, 2020 Svara

  Hej,har normal /torr hy (lite eksem kring ögon ibland)
  Läste att jojobaolja o gurkörtsolja var bra, stämmer det
  och kan jag blanda i e – vitamin olja och hur ska jag blanda?

  Tacksam för tips/Anette

  • Organic Makers 11 februari, 2020 Svara

   Hej! Ja, särskilt gurkörtsolja är en bra olja vid eksem, tack vare oljans rika innehåll av GLA. Du kan blanda lika delar gurkörts- och jojobaolja med tillsats av 0.5% E-vitamin för bättre hållbarhet.

 7. Mimmi 25 januari, 2020 Svara

  Hej. Jag vill göra en ansiktsolja. Jag jag har torr hy med fina porer, är snart 50 år och vill ha en anti-age funktion. Det finns ett recept för torr hud, vad ska jag byta ut, tillägga eller ändra i receptet för bästa resultat med anti-age? Hälsning Mimmi

 8. Helene Fomin 28 november, 2019 Svara

  Hej,vilken av squalane ,makers kelp el makers silk är att föredra i nattolja/ansikte torr/mogen hy.
  Vilken basolja är att föredra aprikos,sesam,macadamia baoba?
  Har en hel massa oljor från Er, som är riktade till min hudtyp,men har svårt att få till passande oljor för kropp,ansikte-dag+natt+serum.
  Hoppas på att få svar med alt blandningar
  Med vänlig hälsning,
  Helene

 9. Elin 2 januari, 2019 Svara

  Hjälp! Röda prickar!

  Hej, gjorde oljorna 01 (normal hud, med hallonfrö) samt nattoljan. Rengör med ert recept på en pasta gjord på leror, havremjöl och jojoba. Jag rengör och smörjer ansikte och dekolletage morgon och kväll och har aldrig större problem med finnar eller torrhet. Men efter att ha börjat med ovannämnda produkter har jag fått massa små röda prickar över hela bröstkorgen samt lite i pannan.
  Är inte allergisk mot något vad jag vet, vad kan det vara som orsakar detta?
  Snålade med mängden eteriska oljor, använde lavendel, bergamott, atlasceder samt patchouli.

 10. Anette 7 november, 2018 Svara

  Hej,
  Stort tack för snabbt svar!

 11. Anette 6 november, 2018 Svara

  Hej,
  Undrar över doseringen av kamomillextraktoljan. Enligt receptet för torr hy ska det vara 20 %. När man läser info på sidan där man beställer oljan står det att man ska använda 1-3 % mot innan 5-15 %! Blir lite förvirrad !
  Mvh
  Anette

  • Organic Makers 6 november, 2018 Svara

   Hej Anette,
   Ja recept i recept nr 3 var det angivit dosering för våra tidigare extraktoljor som var mindre koncentrerade. Vi har ändrat i receptet nu!

 12. Mirjam 8 juli, 2018 Svara

  Hej! Behöver tips på hur man kan göra rent flaskan och särskilt pipetten på en glasflaska! Tack för bra inspiration och råvaror.
  Med vänlig hälsning, Mirjam

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *