DIY ekologiska ansiktsoljor - organicmakers

Gör din egen ekologiska ansiktsolja, 4 olika recept!

En utvald blandning av ekologiska kallpressade oljor är en mycket bra hudvård för ansiktet. Oljor har en mängd välgörande egenskaper för huden, och till den fina huden i ansiktet kan du välja riktigt lyxiga oljor och växtextrakt som passar din hudtyp. Det finns riktigt torra oljor, och oljor som är fetare. Vi har gjort fyra olika recept som du kan utgå ifrån om du inte själv komponerar din olja utifrån oljornas egenskaper som du läser om i vår guide för vegetabiliska oljor.

En ansiktsolja kan användas ensam till ansiktet, eller under din vanliga (ekologiska) ansiktskräm. Använd några droppar på rent, gärna fuktigt, ansikte.

Välj att antingen väga upp alla ingredienser, eller mäta upp dem. Den slutliga mängden blir ungefär den samma. (Oljor väger lite mindre än sin volym: 100 ml olja väger ca 92g.) Vill du göra mer eller mindre än 100 g/ml räknar du om receptet till rätt mängd.

Med våra ekologiska eteriska oljor kan du även doftsätta din ansiktsolja och använda dessa i samspel med de vegetabiliska oljornas egenskaper. En dosering med ca 20-30 droppar (ca 1 ml) eterisk olja per 100 g/ml är en bra tumregel (eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska inte överdoseras). Gör du större satser och använder eteriska oljor tillsätter du även naturlig E-vitamin med 0.5%. E-vitamin är även en bra naturlig och hudvårdande antioxidant.

Gör så här:

Mät eller väg upp alla ingredienser i en ren behållare med pip. Blanda och häll upp på flaska. Vi använde oss av 30 ml klara glasflaskor med pipett, för att kunna se de vackra färgerna av oljan. En sån här liten rackare räcker i upp till ett par månader vid daglig användning, och håller i upp till ett halvår utan E-vitamin. Om du gör flera flaskor, förvara de du inte öppnat än mörkt och svalt.

Etiketter! Klicka på bilden vid varje recept för att få upp en bild som du kan skriva ut och klistra på din fina egentillverkade olja.

DIY Ansiktsolja för normal hud, dag - organicmakers.se

Ansiktsolja dag, normal hud

30% ekologisk Jojobaolja
25% ekologisk Tefröolja
30% ekologisk Solrosolja
15% ekologisk Nyponfröolja, alternativt ekologisk Hallonfröolja
0,5% naturlig E-vitamin

Ja, vad är “normal hud” egentligen? Det här receptet ger en bra och balanserande olja för dig som inte har problem med alltför torr hud eller med allt för fet hud. Jojobaoljan har mycket bra fuktighetsbevarande egenskaper och balanserar hudens talgproduktion. Tefröoljan är, liksom jojobaoljan, en lätt och tunnflytande olja som tränger in lätt i huden utan att kännas kladdig. Tefröoljan är mjukgörande, antioxidant och hjälper huden att ta till sig de essentiella fettsyrorna från solrosoljan och Nyponfröoljan. Med solros och nyponfröolja (alternativt hallonfröolja) tillförs huden Omega 6 som förebygger torr hud och Omega 3 som verkar cellförnyande.

Om du vill doftsätta din olja använder du ca 1g/ml eteriska oljor per 100g/ml. Använder du nyponfröolja i receptet får oljan en ganska kryddig/syrlig doft, med hallonfröoljan blir doften hallonaktig.

DIY Ansiktsolja för blandhy och hy med acne - organicmakers.se

Ansiktsolja, bland-/fet hud

40 % eller ml ekologisk Hampfröolja
35% ekologisk Gurkörtsolja
20% ekologisk Svartkumminolja
5% ekologiskt Chiaextrakt
0,5g% naturlig E-vitamin

En ansiktsolja är bra hudvård även för blandhy, fet hud och hy med acne. Här har vi valt torra oljor med mycket fleromättade fettsyror som har en lätt känsla och absorberas lätt av huden. Hampfröoljan har ett bra ratio av Omega 6 (linolensyra) och 3 (α-linolensyra) som stärker hudens barriärskydd och främjar nybildning av hudceller. Gurkörtsoljan är mycket rik på den värdefulla γ-linolensyra, som tillsammans med svartkumminoljan ger antiinflammatorisk och antibakteriell verkan för aknebenägen hud. Chiaextraktoljan balanserar huden och motverkar irritation.

Bra eteriska oljor att använda för acnebenägen och fet hud är Bergamott, Enbär, Rosmarin och Tea Tree, då de är eteriska oljor som har renande och antibakteriella egenskaper, så väl som god doft såklart!

DIY Ansiktsolja för torr hud, dag - organicmakers.se

Ansiktsolja dag, torr hud

47% ekologisk Marulaolja
40% ekologisk Sesamolja
3% Kamomillextraktolja
10% ekologisk Svartvinbärsolja eller Tranbärsolja
0,5% naturlig E-vitamin

Det här receptet är för dig med torr hud och med röda och torra fläckar. Ansiktsoljan är inte särskilt fet för det, utan innehåller ingredienser som hjälper huden att återfå sin förmåga att hålla fukt, och som verkar läkande och mjukgörande. Marulaolja är en riktigt skön och behaglig olja för torr hud som stärker överhuden med en relativt hög andel mättade fettsyror. Sesamoljan ger essentiella fettsyran Omega 6 som torr hud lider brist av. Kamomillextraktoljan innehåller bisabolool och matricin som verkar lugnande och reparerande, särskilt bra för tex för rosacea. Tranbärsoljan ger blandningen omega 3 och olika antioxidanter som som skyddar huden och har betydelse för hudens antiinflammatoriska processer.

Patchouli är en mild eterisk olja som är en bra bas för doftsättning av den här ansiktsoljan.

DIY näringsrik Ansiktsolja, natt - organicmakers.se

Näringsrik ansiktsolja, natt

65% ekologisk Aprikoskärnolja, alternativt ekologisk Mandelolja
15% ekologisk Havtornsolja
15% ekologisk Granatäppleolja
5% ekologiskt Amarantextrakt
0,5% naturlig E-vitamin

Det här är en riktigt näringsrik olja som med fördel kan användas i lite större dos som en nattolja. (Den kan naturligtvis användas även på dagen!) Aprikoskärnoljan är en mild olja som med en stor del Omega 9 hjälper huden att tillgodogöra sig av de många verksamma fettsyror och växtämnen som finns i de lyxiga oljorna av havtorn, granatäpple och amarant. Granatäppleoljan är rik på den ovanliga punicinsyran som är påvisat mycket antioxidant och cellförnyande. Havtornsoljan ger huden värdefull betakaroten (provitamin A), E-vitamin, den essentiella fettsyran Omega 6 och flera fytosteroler som har antiinflammatorisk och ytterligare antioxidant verkan. Amarant innehåller naturligt squalene som kan förbättra hudens elasticitet och förebygga fina linjer.

Rekommenderade eteriska oljor är Atlasceder, Frankincense, Geranium, Lavendel och Romersk kamomill.

34 kommentarer

 1. Elin 2 januari, 2019 Svara

  Hjälp! Röda prickar!

  Hej, gjorde oljorna 01 (normal hud, med hallonfrö) samt nattoljan. Rengör med ert recept på en pasta gjord på leror, havremjöl och jojoba. Jag rengör och smörjer ansikte och dekolletage morgon och kväll och har aldrig större problem med finnar eller torrhet. Men efter att ha börjat med ovannämnda produkter har jag fått massa små röda prickar över hela bröstkorgen samt lite i pannan.
  Är inte allergisk mot något vad jag vet, vad kan det vara som orsakar detta?
  Snålade med mängden eteriska oljor, använde lavendel, bergamott, atlasceder samt patchouli.

 2. Anette 7 november, 2018 Svara

  Hej,
  Stort tack för snabbt svar!

 3. Anette 6 november, 2018 Svara

  Hej,
  Undrar över doseringen av kamomillextraktoljan. Enligt receptet för torr hy ska det vara 20 %. När man läser info på sidan där man beställer oljan står det att man ska använda 1-3 % mot innan 5-15 %! Blir lite förvirrad !
  Mvh
  Anette

  • Organic Makers 6 november, 2018 Svara

   Hej Anette,
   Ja recept i recept nr 3 var det angivit dosering för våra tidigare extraktoljor som var mindre koncentrerade. Vi har ändrat i receptet nu!

 4. Mirjam 8 juli, 2018 Svara

  Hej! Behöver tips på hur man kan göra rent flaskan och särskilt pipetten på en glasflaska! Tack för bra inspiration och råvaror.
  Med vänlig hälsning, Mirjam

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!