Gör din egen ekologiska ansiktsolja, 4 olika recept!

DIY ekologiska ansiktsoljor - organicmakersEn utvald blandning av ekologiska kallpressade oljor är en mycket bra hudvård för ansiktet. Oljor har en mängd välgörande egenskaper för huden, och till den fina huden i ansiktet kan du välja riktigt lyxiga oljor och växtextrakt som passar din hudtyp. Det finns riktigt torra oljor, och oljor som är fetare. Vi har gjort fyra olika recept som du kan utgå ifrån om du inte själv komponerar din olja utifrån oljornas egenskaper som du läser om i stora fettsyreguiden.

En ansiktsolja kan användas ensam till ansiktet, eller under din vanliga (ekologiska) ansiktskräm. Använd några droppar på rent, gärna fuktigt, ansikte.

Välj att antingen väga upp alla ingredienser, eller mäta upp dem. Den slutliga mängden blir ungefär den samma. (Oljor väger lite mindre än sin volym: 100 ml olja väger ca 94g.) Vill du göra mer eller mindre än 100 g/ml räknar du om receptet till rätt mängd.

Med våra ekologiska eteriska oljor kan du även doftsätta din kroppsolja och använda dessa i samspel med de vegetabiliska oljornas egenskaper. En dosering med ca 20-30 droppar (ca 1 ml) eterisk olja för 100 g/ml är en bra tumregel (eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska inte överdoseras). Gör du större satser och använder eteriska oljor tillsätter du även naturlig E-vitamin med 0.5 g per 100g. E-vitamin är även en bra naturlig och hudvårdande antioxidant.

Gör så här:

Mät eller väg upp alla ingredienser i en ren behållare med pip. Blanda och häll upp på flaska. Vi använde oss av 30 ml klara glasflaskor med pipett, för att kunna se de vackra färgerna av oljan. En sån här liten rackare räcker i upp till ett par månader vid daglig användning, och håller i upp till ett halvår utan E-vitamin. Om du gör flera flaskor, förvara de du inte öppnat än mörkt och svalt.

Etiketter! Klicka på bilden vid varje recept för att få upp en bild som du kan skriva ut och klistra på din fina egentillverkade olja.

Spara

Recept:

DIY Ansiktsolja för normal hud, dag - organicmakers.se

Ansiktsolja dag, normal hud 100 ml

30 g eller ml ekologisk Jojobaolja
25 g eller ml ekologisk Tefröolja
30 g eller ml ekologisk Solrosolja
15  eller ml ekologisk Nyponfröolja, alternativt ekologisk Hallonfröolja
0,5 g  eller ml naturlig E-vitamin

Ja, vad är “normal hud” egentligen? Det här receptet ger en bra och balanserande olja för dig som inte har problem med alltför torr hud eller med allt för fet hud. Jojobaoljan har mycket bra fuktighetsbevarande egenskaper och balanserar hudens talgproduktion. Tefröoljan är, liksom jojobaoljan, en lätt och tunnflytande olja som tränger in lätt i huden utan att kännas kladdig. Tefröoljan är mjukgörande, antioxidant och hjälper huden att ta till sig de essentiella fettsyrorna från solrosoljan och Nyponfröoljan. Med solros och nyponfröolja (alternativt hallonfröolja) tillförs huden Omega 6 som förebygger torr hud och Omega 3 som verkar cellförnyande.

Om du vill doftsätta din olja använder du ca 1g/ml eteriska oljor per 100g/ml. Använder du nyponfröolja i receptet får oljan en ganska kryddig/syrlig doft, med hallonfröoljan blir doften hallonaktig.

DIY Ansiktsolja för blandhy och hy med acne - organicmakers.se

Ansiktsolja, bland-/fet hud 100 ml

40 g eller ml ekologisk Hampfröolja
35 g eller ml ekologisk Gurkörtsolja
20 g eller ml ekologisk Svartkumminolja
5 g eller ml ekologiskt Chiaextrakt
0,5g eller ml naturlig E-vitamin

En ansiktsolja är bra hudvård även för blandhy, fet hud och hy med acne. Här har vi valt torra oljor med mycket fleromättade fettsyror som har en lätt känsla och absorberas lätt av huden. Hampfröoljan har ett bra ratio av Omega 6 (linolensyra) och 3 (α-linolensyra) som stärker hudens barriärskydd och främjar nybildning av hudceller. Gurkörtsoljan är mycket rik på den värdefulla γ-linolensyra, som tillsammans med svartkumminoljan ger antiinflammatorisk och antibakteriell verkan för acnebenägen hud. Chiaextraktoljan balanserar huden och motverkar irritation.

Bra eteriska oljor att använda för acnebenägen och fet hud är Bergamott, Enbär, Rosmarin och Tea Tree, då de är eteriska oljor som har renande och antibakteriella egenskaper, så väl som god doft såklart!

DIY Ansiktsolja för torr hud, dag - organicmakers.se

Ansiktsolja dag, torr hud 100 ml

47 g eller ml ekologisk Marulaolja
40 g eller ml ekologisk Sesamolja
3 g eller ml Kamomillextraktolja
10 g eller ml ekologisk Svartvinbärsolja eller Tranbärsolja
ev. 0,5 ml naturlig E-vitamin

Det här receptet är för dig med torr hud och med röda och torra fläckar. Ansiktsoljan är inte särskilt fet för det, utan innehåller ingredienser som hjälper huden att återfå sin förmåga att hålla fukt, och som verkar läkande och mjukgörande. Marulaolja är en riktigt skön och behaglig olja för torr hud som stärker överhuden med en relativt hög andel mättade fettsyror. Sesamoljan ger essentiella fettsyran Omega 6 som torr hud lider brist av. Kamomillextraktoljan innehåller bisabolool och matricin som verkar lugnande och reparerande, särskilt bra för tex för rosacea. Tranbärsoljan ger blandningen omega 3 och olika antioxidanter som som skyddar huden från oxidativ stress och har betydelse för hudens antiinflammatoriska processer.

Patchouli är en mild eterisk olja som är en bra bas för doftsättning av den här ansiktsoljan.

DIY näringsrik Ansiktsolja, natt - organicmakers.se

Näringsrik ansiktsolja, natt 100 ml

65 g eller ml ekologisk Aprikoskärnolja, alternativt ekologisk Mandelolja
15 g eller ml ekologisk Havtornsolja
15 g eller ml ekologisk Granatäppleolja
5 g eller ml ekologiskt Amarantextrakt
0,5 g eller ml naturlig E-vitamin

Det här är en riktigt näringsrik olja som med fördel kan användas i lite större dos som en nattolja. (Den kan naturligtvis användas även på dagen!) Aprikoskärnoljan är en mild olja som med en stor del Omega 9 hjälper huden att tillgodogöra sig av de många verksamma fettsyror och växtämnen som finns i de lyxiga oljorna av havtorn, granatäpple och amarant. Granatäppleoljan är rik på den ovanliga punicinsyran som är påvisat mycket antioxidant och cellförnyande. Havtornsoljan ger huden värdefull betakaroten (provitamin A), E-vitamin, den essentiella fettsyran Omega 6 och flera fytosteroler som har antiinflammatorisk och ytterligare antioxidant verkan. Amarant innehåller naturligt squalene som kan förbättra hudens elasticitet och förebygga fina linjer.

Rekommenderade eteriska oljor är Atlasceder, Geranium och Lavendel.

34 Kommentarer

 1. sonja 6 juni, 2015 Svara

  Gjorde sagoland för normal hy och även nattoljan. Helt frälst redan 🙂 trodde det skulle ta längre tid för oljan att sjunka in men det var ju inga problem alls 🙂

 2. sonja 6 juni, 2015 Svara

  Sagoland skulle nog betyda oljan

 3. Agnes 27 juni, 2015 Svara

  Hej! Kan ni lägga upp en utskriftsbar bild för 01 ansiktsolja men med hallonfröoljan istället för nypon?! Tack så mycket!

 4. Therese 22 augusti, 2015 Svara

  Hej. Jag vill lägga om min hudvård från att använda dyra produkter till att bara använda sånt som är naturligt/”ätbart” för kroppen. Jag är sugen att prova göra min egen ansiktsolja från era recept men jag har några frågor jag är tacksam om jag kan få svar på. Först undrar jag om man bara ska ha ansiktsolja? ska man inte använda ansiktsvatten och dag och natt kräm? Har också funderingar på serum, ska man inte använda det heller när man använder sig av ansiktsolja? Tack för en jätte fin och inspirerande sida. 🙂

 5. Kim 23 september, 2015 Svara

  Jag har känslig hud med inslag av mjälleksem, vilken olja/kombination av oljor tror ni kan fungera för mig?

 6. ulla 28 oktober, 2015 Svara

  Hej! Kan man använda olja/oljor till daglig rengöring av ansikte? Hur funkar det? Jag menar, hur kan en olja tvätta medan den andra återfuktar. Vilka oljor är bäst till detta?

  • Författare
   Organic Makers 4 november, 2015 Svara

   Hej!
   Oljor för rengöring fungerar så att olja löser upp fett och smuts. Därför är det bäst att använda t.ex en ekologisk bomullsrondell när du rengör med olja, så att du “torkar av” den upplösta smutsen med oljan på rondellen. Sedan sköljer du med ljummet vatten. Jojobaolja är en olja som är balanserande och glider bra på huden, den passar bra till rengöring.

 7. Suzette 19 januari, 2016 Svara

  Hej!

  Någon gång förra året skrev jag till er men sedan glömde jag bort att skriva ner svaret och minns inte under vilket inlägg jag kommenterade så jag ställer min fråga igen.

  Min hud har blivit superkänslig och blossar upp i ansikte men framför allt hals och bröstkorg. Det har blivit såhär efter att jag bränt mig rejält i Australien 2011. Men har varit hos läkare men eftersom det inte är något permanent utan det kommer och går. Blossar upp när jag känner mig obekväm, stressad, het mat osv. Kärlen vidgar sig alltså och detta kan man visst inte göra något åt men jag kan ju såklart använda bra produkter och äta bra så kanske det blir bättre.

  Vad rekommenderar ni får produkter till min hy? Något speciella oljor, något recept?

  Tacksam för svar! /Suzette

  • Författare
   Organic Makers 19 januari, 2016 Svara

   Hej Suzette,
   Spontant rekommenderar jag nyponfröolja, som innehåller retinsyra (som används i läkemedel för solskadad hud). Svartkumminolja är också mycket vårdande för skadad hud, liksom hampfröolja, så en kombination av de tre, kanske i en bas av rapsolja, som är mild och vårdande, borde bli en riktigt bra ansiktsolja.
   Du kan också prova varje olja för sig i några dagar och se hur just den oljan funkar på din hud, men ofta får man bättre effekt av kombinationer då fettsyrorna kompletterar varandra!

 8. Karolina 17 februari, 2016 Svara

  Hej!

  Jag har rosacea, nu för tiden en ganska mild variant med främst små rodnade områden, och bara enstaka gånger utslag. Jag är dock ganska torr i huden och särskilt nu på vintern. Har tidigare använt mig av oljor och tyckt mig få bra resultat, men undrar vad ni rekommenderar för oljor för torr rosacea-hud så jag kan veta bättre vad som passar? Har svårt att hitta nån produkt som riktar sig till just rosacea när jag letar oljor av existerande märken, så kanske bättre att prova skapa något själv. Tack på förhand!

  • Författare
   Organic Makers 17 mars, 2016 Svara

   Hej Karolina,
   Havtornsolja är den olja som rekommenderas för hud med rosacea. Nattoljan, (som också kan användas på dagen), är en bra blandning för rosaceahud!

 9. Ulrica 19 februari, 2016 Svara

  Hej! Vilka oljor rekommenderar ni till en torr hy som ändå har finnar (speciellt runt munnen och hakan). Tacksam för svar.

 10. sara magnusson 29 februari, 2016 Svara

  Hej!
  Jag är sugen på att göra en ansiktsolja, jag gissar att jag ska prova den för torr hy. Jag tål dock inte sesamolja, vad kan jag byta ut den emot?
  Tacksam för svar.

  • Författare
   Organic Makers 1 mars, 2016 Svara

   Hej Sara,
   Arganoljan ligger nära sesamoljan i sin fettsyrebalans, så arganolja skulle fungera bra i stället för sesamolja!

  • Författare
   Organic Makers 1 mars, 2016 Svara

   Hej Sara,
   Det kan vara olika beroende på vad finnarna beror på. Finnar kan bero både på för fet eller för torr hur, eller vara en hormoniell obalans som kan lindras något utifrån.
   Jojobaolja är en bra balanserande olja som med fördel används för rengöring av finnig hud. Nyponfröolja med sitt innehåll av retinsyra är bra för behandling av finnar.

 11. Lan 23 april, 2016 Svara

  Hej,

  Jag har super känslig hud som är fet och har perioral dermetit. Får finnar runt munnen, kinderna, runt näsan och under hakan. Har lagt av med mjölkprodukter samt skurit ner kaffeintag.

  Började med OCM för ca 2 veckor sedan med ricinolja och mandelolja. Fick små vita prickar med finnar och kände att jag blev värre. Tog bort ricinoljan och rengör nu enbart med mandeloljan morgon och kväll. Det sägs att man förvärar finnarna med OCM i några veckor och hoppas på att det går bort.
  Har använt dyra produkter som Neostrata, Dermatologica eller M.D Formulation och vill gärna inte återgå till dessa då det är kemiskt framställt.

  Har lätt för att få pigmentfläckar och jag blir super känslig när jag vistas i solen. Har använt Elisabeth Ardens solkräm i flera år och har läst att det kanske är ämnen i krämen som jag inte tåler, därav PD. Vill nu köpa morotsolja och hallonfrösolja som solskydd, men är även intresserad av er nyponfrösolja, då det sags att bota pgimentering och bromsar rynkor.

  Vill gärna använda vegetabiliska oljor som dag-och nattkräm, och undrar nu vilka oljor jag måste köpa för att min hud skall må bra. Har läst så bra om jojobaolja och arganolja, men nu känns det lite förvirrande då det star olika oljor i eran recept. Jag kanske inte behöver köpa alla dessa oljor i första taget eller vilka oljor rekommenderar ni mig att köpa?
  Mycket tacksam för svar.

  Tack för en fin sida och blev over glad over att jag hittade er hemsida.

  Ha en fortsatt trevlig dag.

  Mvh,
  BL

 12. Nazli 1 maj, 2016 Svara

  Hejsan!
  Jag funderar på att testa er recept på ansiktsolja för fet hud och dag . Jag undrar lite över solskyddsfaktor (SPF). Finns det naturligt skydd mot solens farliga strålar i de utvalda oljerna för era receptblandningar för dagoljor eller är det något som man bör komplettera med under eller över ansiktsoljan?
  /Nazli

 13. elin nyström 18 maj, 2016 Svara

  Hej! Ja har köpt havtornsolja, svartkumminsolja, nyponolja och marulaolja. Jag har torr och lite rocacehud. Har ekologisk aloe vera, raps och kokosoja hemma också 🙂 Hur blandar jag dom?

 14. Ibba Andersson 24 oktober, 2016 Svara

  Hej! När man som jag, som fått konstaterat atopiskt eksem på mina ögonlock, och där de läkarbelagda recepten på allt från olika penicillinkurer och kortisonsalvor inte lyckats hjälpa mig bli av med besvären av klåda och röd hud samt trötta rynkor över och under ögonen: kan jag göra en kombo med Sheasmör Nilotica och Gurkärtsolja + en eterisk olja som t.ex Lavendel? Eller kan jag använda mig av bara Gurkärtsoljan?

  • Författare
   Organic Makers 2 november, 2016 Svara

   Hej Ibba, Börja med enbart gurkörtsoljan för att se verkan. Andra bra oljor är hampfröolja och svartkumminolja!

 15. Åsa 12 november, 2016 Svara

  Hej, vad rekommenderas för Perioral Dermatit?

 16. Ellinor 19 december, 2016 Svara

  Jag undrar också vad som rekommenderas för perioral dermatit

 17. Fia Wessén 11 april, 2017 Svara

  Hej! Håller ni i kurser om alla naturliga oljor mm som ni använder? Skulle så vilja lära mig mer!

 18. Sarah 2 juli, 2017 Svara

  Gjorde ansiktsoljan för torr hud och mitt ansikte har aldrig varit så här återfuktat. Området omkring hakan har alltid varit mest torr och jag har haft en tendens till att få små prickar/bulor pga. torrheten, men den här ansiktsoljan har fått allt det att försvinna. Kommer definitivt köpa om ingredienserna igen när de är slut, tack för att bra recept till en torris!

 19. Maria 27 juli, 2017 Svara

  Hej.
  Kan jag blanda glycerol i ansiktsolja blandning?
  Mvh Maria

  • Författare
   Organic Makers 28 juli, 2017 Svara

   Hej Maria,
   Nej, glycerin/glycerol är en vattenlöslig ingrediens, så den blandar sig inte med oljorna. För mer fuktbevaring kan du göra en ansiktsspray och spraya med innan oljan. Den kan vara så enkel som bara vatten och 5-10% glycerin (använd inte mer glycerin än 10%, i högre dos verkar den snarare uttorkande), eller ett mer avancerat ansiktsvatten med hydrolat, glycerin, Sodium PCA, Aloe Vera mm samt konservering.

 20. Maria 28 juli, 2017 Svara

  Ok. Tack för svaret.
  Kan man blanda glycerin då i ansiktskräm/salva?

 21. Pi Lundmark 4 september, 2017 Svara

  Kan man använda ringblomma i ansiktsolja?
  Har 1 liter torkade blomblad!
  Mvh Pi

 22. Mira 10 mars, 2018 Svara

  Hej

  Jag undrar vad jag kan byta ut amaranthextrakten med?

  Olivoljan är en favorit och undrar vilka oljor jag bäst kan kombinera med, jag har normal till lite torrr hud.

 23. Mirjam 8 juli, 2018 Svara

  Hej! Behöver tips på hur man kan göra rent flaskan och särskilt pipetten på en glasflaska! Tack för bra inspiration och råvaror.
  Med vänlig hälsning, Mirjam

 24. Anette 6 november, 2018 Svara

  Hej,
  Undrar över doseringen av kamomillextraktoljan. Enligt receptet för torr hy ska det vara 20 %. När man läser info på sidan där man beställer oljan står det att man ska använda 1-3 % mot innan 5-15 %! Blir lite förvirrad !
  Mvh
  Anette

  • Författare
   Organic Makers 6 november, 2018 Svara

   Hej Anette,
   Ja recept i recept nr 3 var det angivit dosering för våra tidigare extraktoljor som var mindre koncentrerade. Vi har ändrat i receptet nu!

 25. Anette 7 november, 2018 Svara

  Hej,
  Stort tack för snabbt svar!

 26. Elin 2 januari, 2019 Svara

  Hjälp! Röda prickar!

  Hej, gjorde oljorna 01 (normal hud, med hallonfrö) samt nattoljan. Rengör med ert recept på en pasta gjord på leror, havremjöl och jojoba. Jag rengör och smörjer ansikte och dekolletage morgon och kväll och har aldrig större problem med finnar eller torrhet. Men efter att ha börjat med ovannämnda produkter har jag fått massa små röda prickar över hela bröstkorgen samt lite i pannan.
  Är inte allergisk mot något vad jag vet, vad kan det vara som orsakar detta?
  Snålade med mängden eteriska oljor, använde lavendel, bergamott, atlasceder samt patchouli.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.