Ekologiskt shake serum – kallrörd emulsion med aktiva extrakt

En kallrörd, handrörd emulsion som ger huden en ordentlig boost av både vattenlösliga fuktgivare och oljelösliga extrakt. Det här blir en creme, eller ett serum om du gör den tunnare, som kan användas både som ansiktscreme, extra fukt- & aktiva ämnenboost eller som ögoncreme. Den här typen av emulsion kallas också för ett skak-serum, eftersom du kan skaka ihop serumet direkt i flaskan, och om det har en tendens att separera lite är det bara att skaka flaskan igen för att emulsionen ska gå ihop.

Det här är en emulsion som varken kräver uppvärmning eller stavmixning. Du kombinerar helt enkelt ingredienserna och rör om för hand. För att åstadkomma emulgeringen använder vi oss av det flytande emulgeringsmedlet Makersself o/w, som är avsett just för den här typen av emulsioner, (och för att göra oljor självemulgerande, att de emulgerar i kontakt med vatten).

”Ett superserum som är enkelt att formulera med precis de ingredienser du önskar och din hud behöver!”

Scrolla ner för recept. Här hittar några varianter till av Shake Serum:

Metod

För att emulsionen ska fungera blandar du först de vattenlösliga ingredienserna, vattenfasen, för sig. Vattenfasen innehåller vatten, som ger fukt åt huden och agerar som bärare av andra ingredienser, vattenlösliga fuktgivare som glycerin och naturlig pentylenglykol som fuktboostar och gör att huden behåller fukt, konservering och pH-reglerande mjölksyra, samt xanthangummi som ger viskositet, förtjockar, serumet till en lagom konsistens.
Blanda även samman oljefasen för sig. Oljefasen innehåller emulgeringsmedlet Makersself, och det är viktigt att det är noga utblandat i oljorna innan du kombinerar vattenfas och oljefas, så att emulgering kan ske.

Vill du formulera ditt eget super-serum är detta ett perfekt recept att modifiera! Det du behöver tänka på är att din vattenfas måste vara konserverad och pH-reglerad till ett pH-värde mellan 4.5-5.5 för att serumet ska hålla mer än någon vecka. Vattenfasen ska utgöra ca 85% av serumet, och oljefasen (inkl emulgeringsmedel) ca 15%. Utifrån de riktlinjerna kan du själv skapa det serum du vill ha med din egen variation av oljelösliga och vattenlösliga ingredienser! Vissa ingredienser funkar bättre än andra i den här typen av formulering. Se längre ner för mer detaljer.

Recept: Kallrört emulgerat serum

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A – Vattenfas

A77%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A3%Glycerin ekoMängd g
A2%Pentylenglykol, naturligMängd g
A2.5%Makers AquagardMängd g
A0.3%XanthangummiMängd g
A0.18%MjölksyraMängd g

B – Oljefas

B4%Mandelolja EKOMängd g
B4%Arganolja EKOMängd g
B3%Makersself O/WMängd g
B2%NyponextraktMängd g
B2%GurkmejaextraktMängd g

Receptnoter:

I receptet ovan har vi valt Nyponextrakt och Gurkmejaextrakt, men du kan välja precis de örtextrakt och aktiva oljelösliga ämnen som passar dig. Läs om alla våra örtextrakt i vår guide! Du kan även byta ut oljorna till oljor som passar dig!

Gör så här:

Väg upp xantangummi och pentylenglykol och rör noga. Att lösa xantangummit i pentylenglykolen först gör det mycket lättare och snabbare att lösa i resten av vattenfasen. Tillsätt sedan glycerin, rör ut igen, tillsätt vatten, konservering och till sist droppa i mjölksyra och rör om. Ställ åt sidan så att xantangummit får lite tid att lösa sig helt och bilda en lätt gel av vattenfasen medan du väger upp oljefasen. Väg upp alla ingredienser i oljefasen, inklusive emulgeringsmedlet Makersself o/w, och rör om noga. Tillsätt oljefasen i vattenfasen under omrörning med t.ex en glasstav. Rör kraftigt under nån minut tills en jämn emulsion skapats. Det kan ta ytterligre en liten stund innan xanthangummit svällt till slutgiltig geltjocklek. Rör om igen efter en stund!

Ja, då var det klart! Häll upp på rena flaskor och använd!

Hållbarhet

Med konservering enligt recept håller sig serumet i minst 8 månader.

Vattenlösligt, oljelösligt, konservering? Få koll på vad det innebär i vår introduktion till DIY hudvård!

Formulera ditt eget serum: vilka ingredienser funkar?

Det här är ett perfekt recept att anpassa efter dina egna behov. Här är en guide till vad du ska tänka på om du ändrar i formuleringen:

Vattenlösliga ingredienser

Vattenfasen har flera funktioner: Den ska innehålla rent vatten som ger fukt åt huden, den ska innehålla fuktgivare som ser till att huden behåller fukt på sikt. Vanliga uktgivare är glycerin, natriumlaktat, Sodium PCA, hyaluronsyra och pentylenglykol.

Emulsionen ska även innehålla en förtjockare som ger lätt viskositet (tjockhet) och stabilitet över tid. Använd 0.3-0.4% xanthangummi eller 0.5-0.7% tarakärnmjöl, eller 0.7% Hyaluronsyra högmolekylär.

Vattenfasen måste innehålla konservering om serumet ska hålla mer än några dagar. Grundreceptet konserveras med 2.5% Makers Aquagard i kombination med 2% konserveringsboostande, fuktgivande pentylenglykol, som även ger en skön känsla på huden. . Vill du använda dig av Makerskonservering använder du 3% Makerskonservering i kombination med 2% pentylenglykol. Vill du inte använda pentylenglykol måste du öka doseringen av Makers Aquagard till 4% eller Makerskonservering till 4%. pH-reglera med 5-6 droppar mjölksyra per 100g till ett pH-värde mellan 4.5-5.5. Tänk på att vattenfasen ska ha ett pH-värde mellan 4.5-5.5 för att konserveringen ska fungera. Byter du ut ingredienser i vattenfasen är det bra att kolla av pH-värdet med pH-stickor.

Vattenfasen kan också boostas med vattenlösliga aktiva ingredienser som hydrolater, Makers Balans (en kombination av 7 aktiva örtextrakt), Aloe vera, pilbarksextrakt och biotika. Om du vill tillsätta någon eller några av dessa i grundreceptet byter du ut vatten i receptet motsvarande ingrediensens dosering.

Några saker att tänka på:

Hyaluronsyra lågmolekylär bildar inte ett gel, och kan därför användas i kombination med xantangummi (eller tarakärnmjöl), som ingår i grundreceptet. Vill du använda högmolekylär hyaluronsyra, som är gelbildande, utesluter du xanthangummit och doserar Hyaluronsyra hmv i mängd för ett lätt gel, ca 0.6% av total mängd. Läs hur du gör ett HA-gel här >

Oljelösliga ingredienser

Oljefasen i grundreceptet består av 12% oljelösliga ingredienser och 3% flytande emuleringsmedel Makers Self o/w. Vill du öka eller minska andelen oljelösliga ingredienser bör du hålla dig inom 8-15% oljelösliga ingredienser + 3% emuleringsmedel.

Använd en egen vald kombination av vegetabiliska oljor och oljelösliga extrakt. Olika oljor ger olika fuktioner och känsla. I vårt inlägg ”Torrhetsgrad & egenskaper av vegetabiliska oljor” lär du dig allt om oljor, och i inlägget ”Oljelösliga örtextrakt och ämnen” får du en överblick över alla oljelösliga koncentrerade extrakt du kan använda!

Vegetabiliska oljor har olika torrhetsgrad (hur torra oljorna känns på huden) och egenskaper beroende på fettsyrabalans och bioaktiva ämnen. Välj en kombo som passar din hud! Olika oljor kan påverka stabiliteten på emulsionen, men eftersom det är ett skakserum är det enkelt att skaka flaskan innan användning om det har en tendens att separera. Grundreceptet blir en stabil emulsion som håller sig bra över tid.

Oljelösliga högkoncentrerade extrakt är ideala att använda i oljefasen för att ge riktigt bra aktivt hudvårdande egenskaper! Du kan använda flera olika extrakt, doserade med 1-3% per extrakt. I grundrecepet använder vi två extrakt med en dosering om 2% av varje, men du kan alltså öka doseringen till 3% av varje (och minska mängden vegetabilsik olja motsvarande), tillsätta fler eller färre högkoncenterade extrakt.

Du kan använda dig av en liten andel oljelösliga tunna estrar som Makers Silk och Squalane, eller Caprylic Triglycerides i receptet, men de kan ha en tendens att göra emulsionen instabil. Använd inte mer än 2-3% av dessa för bästa stabilitet. Vill du använda en större mängd går det bra ändå, det är ju ett skak-serum. Om det separerar skakar du helt ihop serumet i flaskan innan användning!

Eteriska oljor

Eteriska oljor ger ytterligare aktiv funktion till ditt serum, såväl som god doft! Tillsätt max sammanlagt 1% eteriska oljor och blanda ut med övriga ingredienser i oljefasen innan du blandar samman faserna. 25-30 droppar ur våra droppinsatser motsvarar ca 1 g olja.

Få bättre koll på eteriska oljor i hudvård i vår guide >

Solskydd

Vi har inte testat det här receptet med solskyddsmineraler, men teoretiskt ska det gå att tillsätta 10-15% Mineral SPF för en bra solskyddande effekt. Tänk då på att skaka serumet innan varje användning!

råvaror i receptet:

Lär dig mer!

14 kommentarer

 1. Malin 8 september, 2023 Svara

  Om jag vill göra det tunnare så att det blir ett serum hur gör jag då? Vilket skall minskas eller ökas? Har rosacea och har tänkt att använda mig av Arganolja, Nyponförolja, Amarant- & Havstornextrakt. Känns det som en bra kombo för mig?

  • Organic Makers 8 september, 2023 Svara

   Hej Malin! Det här är redan ett serum, inte jättetjockt. Vill du göra det tunnare minskar du mängden xantangummi, men inte jättemycket. Minst 0.2% xanthangummi behöver du ha för stabiliteten.
   Vill du göra den tjockare kan du öka upp xanthangummit upp till max ca 0.6%.
   Kombon låter perfekt!

 2. SHIMAN 10 januari, 2022 Svara

  Hej,

  Kan jag byta ut Makersself o/w mot Makersemulgering (o/w)? Jag har nämligen Makersemulgering (o/w) och använder gärna den om det går.

  • Organic Makers 11 januari, 2022 Svara

   Hej! Makersemulgering fungerar inte på samma sätt och ger tjocka cremer. Makersemulgering behöver smältas vid rätt temperatur och emulsionen mixas med stavmixer. Du kan inte byta ut Makersself i det här receptet. Kolla i stället i bloggen efter ett recept som använder sig av Makersemulgering.

 3. Nikoletta Widlund 11 maj, 2020 Svara

  Hej
  Hur länge håller sig serumet fräscht?
  Kallrörda skaka serumet
  Tack för en väldigt bra sida

  • Organic Makers 13 maj, 2020 Svara

   Hej Nikoletta!
   Det står i inlägget, under ”Hållbarhet”: ”Med konservering enligt recept håller sig serumet i minst 8 månader.”
   Utan konservering håller det ca 1 vecka i kylskåp.

 4. Sofia 19 april, 2020 Svara

  Hej. Om jag vill ersätta pentylengykolen med högmolekylär hyaluronsyra ska jag även ta bort xanthangummi? Behöver jag räkna om receptet?

  • Organic Makers 26 april, 2020 Svara

   Hej! Pentylenglykolen behövs i receptet för att ge fullgod konservering. Hur mycket förtjockning du får av högmolekylär hyaluronsyra beror på doseringen.

   Vi har inte testat receptet med hyaluronsyra, men skulle rekommendera att du prövar dig fram med att tillsätta ca 0.1-0,3% HA och har kvar xanthangummit. Även Pentylenglykolen behöver vara kvar för hållbarhetens skull.

 5. Raja 12 februari, 2020 Svara

  Skulle man varma upp vatten fas och olja fas till 85c eller inte .det stor inget i den här receptet

  • Organic Makers 28 februari, 2020 Svara

   Hej Raja!
   Nej det här receptet är kallemulgerat, vi skriver om det i inledningen!

 6. Anette 5 oktober, 2019 Svara

  Kan jag ersätta Glycerinet med Sodrium PCA? Ska isf något annat ändras i receptet.

  • Organic Makers 8 oktober, 2019 Svara

   Hej Anette!
   GLycerinet ger en känsla som sodium PCA inte kan ersätta. Du kan skippa glycerin (ersätta det med vatten) men du får då en vattningare, mindre fyllig känsla.

 7. Anna 14 september, 2019 Svara

  Tack för en inspirernade sida!
  Jag tänkte prova att göra ett shake serum med solskydd. Ska jag då bara tillsätta 10-15% Mineral SPF till det ursprungliga receptet eller måste jag ändra doseringen av någon av de andra ingredienserna?

  • Organic Makers 16 september, 2019 Svara

   Hej Anna!
   Det kan vara svårt att på Mineral SPF att blanda sig helt, och det kan sjukna till botten med tiden, så se till att skaka serumet då och då.
   Prova att tillsätta 10-15%, och dra ner på lika delar vattenfas och oljefas motsvarande!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *