Eteriska oljor i parfym, hudvård och aromaterapi

Eteriska oljor i hudvård har många fler funktioner i hudvård än vad syntetiska parfymer har. Eteriska oljor är nämligen uppbyggda av naturliga biokemiska beståndsdelar som erbjuder både hudvårdande och terapeutiska egenskaper. Dessa beståndsdelar och deras funktioner har det gjorts mycket forskning kring, forskning som ligger till grund för allt från att vissa eteriska oljor används inom sjukvård, till att de används för att utveckla läkemedel.

Till skillnad från vad många tror, har funktionen av doft från eteriska oljor inte enbart psykologisk effekt; att dofter påminner om olika situationer och därmed associeras till trygghet, värme o.s.v. Sanningen är att eteriska oljor har långt mer faktiska, fysikaliska egenskaper beroende på sina beståndsdelar. Det är dessa beståndsdelar som ger både doft, funktion, och i vissa fall kan vara allergena vid fel- eller överdosering.

Eteriska oljor

Väldoft & Parfym

Dofta gott har vi velat göra i tusentals år. Eteriska oljor utvunna ut växtdelar och andra råvaror är själva urprunget till väldoft.

Med eteriska oljor gör du naturliga parfymer, rumsdofter och doftsätter dina hudvårdsprodukter med din egenkomponerade doftsignatur.

Eteriska oljor

Hudvårdande egenskaper

Hudvårdande egenskaper av eteriska oljor är hur de påverkar huden vid applicering (i rätt dos, vilket brukar vara mindre än 1%).

Vissa eteriska oljor verkar sammandragnade för hudens porer, andra är anti-inflammatoriska och bra mot akne och hud med överproduktion av sebum.

Eteriska oljor

Terapeutiska egenskaper

Terapeutiska egenskaper handlar alltså inte bara om den känsla en specifik doft ger, utan om den eteriska oljans biokemiska struktur och hur den påverkar kroppen, mentalt som fysiskt.

T.ex är Lavendel välkänd för sina lugnande och avlappnande egenskaper och kan därför användas som aromaterapi vid sömnbesvär, andra ger koncentration och skärpa.

Eteriska oljor A-Ö:

En genomgång av alla våra eteriska oljor och deras egenskaper

Vilka eteriska oljor är bra mot torr respektive fet hud, vilka är bra för avslappning och koncentration? Vilka oljor doftar blommigt?

Svaren får du in genom gången av alla våra eteriska oljor!

Vad är en eterisk olja?

Eterisk olja är faktiskt inte en olja i ordets rätta bemärkelse, och består alltså inte av olja, triglycerider, pressade ur nötter, fröer eller frukter. I stället är de mycket koncentrerade doftämnen, pressade ur olika växtdelar eller annat som är rika på just doftämnen. Anledningen till att de kallas eteriska oljor är att de flesta är mer eller mindre oljelösliga. Många eteriska oljor är lösliga i både olja och alkohol, vilket gör att alkohol är basen i många parfymer.

Organic Makers eteriska oljor är 100% rena ekologiskt certifierade oljor av högsta terapeutiska kvalitet. De kan användas som doftsättning, smaksättning (om de har s.k GRAS-status, se produktinfon), som verksamma ingredienser i din hudvård eller som aromaterapi.

Eteriska oljor är lättflyktiga; eteriska, och tas därför även upp genom att inandas ångorna, t.ex genom att droppa eterisk olja i varmt vatten för ett ångbad, genom en inhalator, eller som rumsdoft genom doftstickor.

SÅ HÄR ANVÄNDER DU ETERISKA OLJOR

För hudvård & doftsättning av hudvårdsprodukter:

Använd eteriska oljor i en total dosering om max 1% av produkten (1 g per 100 g produkt). För produkter som ska sköljas av, t.ex. en rengöringsprodukt, kan doseringen ökas till max 2%. Eteriska oljor bör tillsättas i tillverkningsprocessen när temperaturen är lägre än 40 grader.

Lathund: 1 g eterisk olja är ca 25-30 droppar ur droppinsatsen på Organic Makers eteriska oljor. En del oljor är trögflytande och behöver därför doseras med pipett.

Vissa eteriska oljor kan användas i högre doseringar och fortfarande vara säkra. Se recept eller produktinfo för sådan information.

I en naturlig parfym och aromaterapi, som används i små mängder på kroppen, används upp till 20% eteriska oljor i en basolja. Lämplig olja för detta ändamål är Caprylic/Capric Triglycerides ,oljeestrar från kokosolja som är doftlös och har bra hållbarhet, spridbarhet och torrhet. Ska du spara produkten mer än några månader bör du tillsätta en antioxidant, t.ex naturlig e-vitamin, eller Rosmarin antioxidant.

ETERISKA OLJOR = ESSENTIAL OILS

I bland kan det bli lite begreppsförvirring: på svenska heter det eteriska oljor. Eterisk betyder flyktig, och doftämnen är just det – flyktiga. På engelska heter dock eteriska oljor essential oils, från ordet essence; extrakt/essens. Det är lätt hänt att man då förväxlar det svenska eteriska oljor med en försvenskning av den engelska benämningen och kallar eteriska oljor för essentiella oljor. Men i svenska används ordet essentiell främst i betydelsen ”nödvändig” eller ”oumbärlig”. Essentiella fettsyror t.ex, är de fettsyror i oljor som är nödvändiga i våra kroppar för att kroppen ska fungera. Alltså: Essential oils = Eteriska oljor.

Organic Makers eteriska oljor är 100% rena ekologiskt certifierade oljor av högsta terapeutiska kvalitet

ETERISKA OLJOR OCH SÄKERHET

Enligt EU:s regler är även naturliga eteriska oljor en kemisk substans och måste därför ha en varningsmärkning på förpackningen (var uppmärksam på detta: eteriska oljor utan varningsmärkning får inte säljas inom EU). Det kan vara lite olika märkningar beroende på vilken olja det gäller. Exempel på substanser i eteriska oljor är Eugenol, Limonene, och Linalool. Dessa substanser är också allergener och måste därför enligt EU-lag anges var för sig i en hudvårdsprodukts innehållsförteckning. Bara ett litet fåtal sorter eteriska oljor behöver ingen varningsmärkning, de ska dock hanteras med samma försiktighet som alla eteriska oljor.
Men: Det är också dessa doftämnen, och den unika kombination och koncentration av de olika ämnena i varje eterisk olja, som står för den eteriska oljans funktion. Så utan dessa, ingen funktion!

Varningsmärkningen kan ibland verka skrämmande. Det är dock viktigt att veta att varningsmärkningen gäller ren råvara, och varningen gäller inte i rätt dosering i en produkt. En eterisk olja som är godkänd som smaksättare i mat, det heter då att den har GRAS-status, kan därför ha varningsmärkningen “Farlig att förtära” vilket ju kan verka förvirrande. Men det betyder alltså inte att oljan är farlig att förtära utblandad i de doseringar som krävs för smaksättning.

Skulle du få lite outspädd eterisk olja på dig är det ingen större skada skedd; tvätta av noggrant med tvål och vatten så snart du upptäcker det.

Att många doftämnen är allergener görs det ibland stor sak av. Faktum är att väldigt få är allergiska mot eller reagerar på dessa doftämnen. I undersökningar av dermatitpatienter (patienter med hudproblem) reagerade bara 0,05% av patienterna på en lösning med 20% linalool (Tisserand; Essential oil safety, 2013). Den som vill veta mer om säkerhet och eteriska oljor gör bäst i att vända sig till säkerhetsbibeln för aromaterapeuter, R. Tisserands “Essential oil safety” där du kan läsa dig till varje eterisk oljas säkerhetsnivåer.

Det du främst ska tänka på är att aldrig använda outspädd eterisk olja direkt på huden. Använd heller inte eteriska oljor i produkter till barn under 3 år. Undantaget är vanilj, som är ett oljelösligt extrakt och inte en eterisk olja. Vaniljen ger en mjuk och trygg doft och innehåller inga allergener eller substanser som barn kan vara känsliga för.

Mer om eteriska oljor

Eteriska oljor är som sagt både doft och funktion. Sedan urminnes tider har de använts för att skapa dofter och parfymer och för sin naturmedicinska verkan. Eteriska oljors kraftiga koncentration gör att endast en mycket liten mängd räcker långt. En eterisk olja är en råvara som används i hudvård, parfym och aromaterapi i väl avvägda doser.

Naturliga doftämnen är kemiska substanser som utvinns från en blommas blad, fruktens skal eller andra växtdelar genom olika metoder. Den vanligaste av de ekologiska metoderna är ångdestillering där värmen från vattenånga löser upp växtens doftämnen. Ur detta får man en riktigt fin eterisk olja, och vattnet, som sen destilleras av, blir till hydrolat med många välgörande ämnen, perfekt som ansiktsvatten!

En del doftämnen i naturen är vattenlösliga, och därmed blir de snabbt dåliga om de inte konserveras. Dessa dofter kan inte framställas som eterisk olja. Det går t.ex inte att få ut eterisk olja från en jordgubbe eller ett äpple, varför dessa dofter oftast framställs syntetiskt i koncentrerad form. I citrusfrukters skal finns däremot gott om oljelösliga doftämnen, så citrussläktet är vanliga eteriska oljor. Eteriska oljor av citrusfrukter framställs genom en mekanisk process i vilken skalen pressas eller centrifugeras för att separera eterisk olja från skalen och fruktjuice.

Syntetiska doftämnen framställs genom att man på kemisk väg framställer samma doftämne som finns i de naturliga oljorna. Doftämnet kan alltså kemiskt sett vara det samma i naturliga och syntetiska doftämnen. Skillnaden mellan naturliga och syntetiska dofter är dock stor.

Medan naturliga eteriska oljor innehåller en stor mängd växtmolekyler, som man menar skapar en komplexitet till både doften, funktionen och säkerheten, är det syntetiska doftämnet bara själva doftämnet. Dessutom blandas syntetiska doftämnen med petroleumbaserade lösningsmedel, utfyllnadsmedel och kemiska doftförstärkare. Som ett exempel är hormonstörande ftalater vanligt i syntetiska dofter, då de används för att hålla kvar doftämnet och skapa en varaktig doft.

Dessa utfyllnadsämnen i syntetiska parfymer syns inte på innehållsförteckningen i den färdiga produkten, utan går under samlingsbenämningen “parfym”. Många produkter som omger oss dagligen; rengöringsprodukter, hygien- och kosmetiska produkter är fulla med syntetiska parfymer, då syntetiska dofter så klart är betydligt billigare att framställa.

För att undvika de dolda kemikalierna gör du bäst i att använda rena eteriska oljor som inte innehåller något annat än växtens naturliga ämnen. Att de är ekologiskt certifierade innebär också att de framställs från växter odlade utan pesticider och utvinns utan farliga lösningsmedel enligt kraven för ekologisk certifiering.

4 kommentarer

  1. Mahzad 14 juni, 2019 Svara

    Hej!

    Vad menas med detta?”Eteriska oljor bör tillsättas i tillverkningsprocessen när temperaturen är lägre än 40 grader.”

    Kan man blanda den eteriska olja (rosmarin) direkt i en flaska med tex jojobaolja?

    mvh
    Mahzad

    • Organic Makers 24 juni, 2019 Svara

      Hej! Tillverkar du produkter som värms/smälts ska du tillsätta eteriska oljor i nedsvalningsfasen när temperaturen är lägre än 40 grader, för att dofterna inte ska evaporera av värmen! I flytande oljor kan du blanda eteriska oljor direkt i oljan utan att värma.

  2. linadahm 23 januari, 2019 Svara

    Hej!
    Jag skulle så gärna vilja få fram den där goa mandeldoften som vissa “köpeprodukter” har, som luktar som mandelmassa… har ni några tips på hur man ska göra? Helst vill jag ha lite kraftigare doft än man får genom mandelolja etc.

  3. C 21 februari, 2017 Svara

    Kanske ska tillägga angående eteriska oljor och små barn.

    Detta gäller för eteriska oljor som kamfer och andra “starka” eteriska oljor som används till smärtstillande liniment (ex. tigerbalsam) och förkylningsblandningar (ex. oleum basileum, vicks vaporub). Är att om även om man inte använder dessa direkt på barnet. Det kan räcka att man själv har smort sig med ett preparat som innehåller dessa eteriska oljor eller använder dessa i en aromalampa så kan små barn påverkas negativt.

    Om man nu använder ex tigerbalsam så ska man ta för vana att inte befinna sig i samma rum som små barn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!