DIY hyalurongel – naturligt och veganskt

Gör eget hyalurongel med vegansk hyaluronsyra - organicmakers.se

Gör ditt eget fuktgel med naturlig vegansk hyaluronsyra


Nu kan du göra ditt eget naturliga hyalurongel! HA-gel är en riktigt bra fuktgivande och vårdnade produkt som kan användas på hela kroppen, och även som hårvård. Som ansiktsvård är HA-gelen oslagbar, och kan användas varje dag.

Tips: Har du torra, skadade hudpartier som är svåra att få bukt med? Prova att smörja med hyalurongel och sedan en olja. Det brukar ge bra effekt redan efter några dagar, även när inget annat hjälper.

Hyaluronsyra i hudvård: så funkar det


Vad är hyaluronsyra?


Hyaluronsyra (HA) är en fantastiskt fuktgivande och vårdande hudvårdsingrediens som blivit väldigt populär i hudvård. Det är en polysackarid som finns naturligt i kroppen och har en viktig funktion för en frisk och hälsosam hud. Hyaluronsyra (HA) reglerar hudens vattenhalt, spänst och fördelning av näringsämnen. Att just den här polysackariden har en otrolig förmåga att bind fukt till huden, minst 1000 gånger sin egen vikt i vatten, förklarar varför Hyaluronsyra har blivit enormt populär som fuktighetsgivare i hudvård. Vilken tur då att hyaluronsyra kan vara både naturligt och vegansk, och användas i egentillverkade ekologiska hudvårdprodukter!

Den form av Hyaluronsyra som är löslig i vatten och som används i hudvård är hyaluronsyra i sin saltform: sodium hyaluronate. HA är alltså inte en syra i bemärkelsen att den är sur (har lågt pH-värde).

Hyaluronsyra finns med flera olika ursprung. Den kan vara såväl naturlig som syntetisk, animalisk eller vegansk. Det framgår inte av en innehållsförteckning (INCI:(eller sodium hyaluronate) vilket ursprunget är. Vår hyaluronsyra, både den högmolekylära och den lågmolekylära, är naturlig och vegansk, framställd genom fermentering av majs & betor och godkänd i ekologiskt certifierade hudvårdsprodukter (COSMOS).

Hur funkar hyaluronsyra på huden?


HA har olika egenskaper beroende på sin molekylvikt. Lite förenklat så används högmolekylär HA för att ge skapa en fuktighetsbevarande barriär för överhuden; den bildar en len och skön “film” som ger fukt till och skyddar överhuden. Den högmolekylära formen bildar en gel om den doseras med mer än 0.5% (ca 0.5-0.8%). Högmolekylär HA används även till hårvård.

Med låg molekylvikt kan HA tränga in djupare i huden och verka, vilket ger en så kallad “plumping”-effekt som gör att huden känns mera slät och reducerar rynkor. Med lågmolekylär HA kan du med andra ord verkligen återfukta din hud på djupet.

Hur gör jag DIY hudvårdsprodukter med Hyaluronsyra?


Hyaluronsyra är en ingrediens som är ganska lätt att använda. Svårigheten ligger i doseringen; med en dosering under 1% behöver du en noggrann våg när du väger upp pulvret. Har du inte en supernoga våg anger vi hur du doserar med hjälp av ett vanligt kryddmått.

HA används i produkter som ansiktsvatten, gel och cremer. I vatten och gel doseras HA med upp till 1% av varje molekylvikt och i cremer med upp till 0.5%. Hyaluronsyra är vattenlöslig och går inte att använda i oljebaserade produkter.

Högmolekylär HA bildar gel med en dosering över 0.5%. På grund av sin förmåga att dra till sig vatten tar högmolekylär HA lite tid (några timmar) att lösa sig. Klumparna som inte går att röra ut i början löser sig av sig själv efter en stund! En lagom dosering för ett pumpbart gel är 0.75-0.8% högmolekylär HA. Högre dosering gör gelen för tjock för pumpflaska.

Lågmolekylär HA går snabbare att lösa och är även en bra aktiv ingrediens i ansiktscremer för fukt och anti-age. Det enklaste sättet att tillsätta HA i ett cremerecept är att lösa upp pulvret (doseras med 0.1-0.5%) i vattenfasen. Du byter ut lika stor mängd vatten mot HA.

Professionellt hyalurongel med två olika molekylstorlekar

Här kombinerar vi två molekylstorlekar för att få olika verkan och effekt. En riktigt professionell DIY hudvårdsprodukt som kommer att göra skillnad för din hud!

För extra boost av fukt använder vi natriumlaktat som är en naturlig fuktighetsfaktor i huden (NMF). Även mjölksyra är en NMF och ger gelet ett svagt surt pH-värde (pH ca 4-5-5.5), som hudens eget, vilket också är gynnsamt för hållbarheten.

Du måste konservera ditt gel om det ska hålla mer än några dagar! Makerskonservering kan göra gelet grumligt och Leucidal är inte kompatibelt med hyaluronsyra, så här konserverar vi med naturlig pentylenglykol, som är en mycket bra multifunktionell ingrediens. Pentylenglykolen är en fuktighetsbevarare som dessutom ger en mycket skön känsla i produkter, och dess antimikrobiska verkan gör att den kan användas som ensam konservering i ansiktsvatten och gel (pH-reglera som vanligt). I cremer och emulsioner räcker det inte med bara pentylenglykol som konservering, så då används pentylenglykol tillsammans med t.ex Makerskonservering.

Grundrecept Hyalurongel:

Renat vatten 92,5%
Hyaluronsyra högmolekylär 0,75 % (3 strukna kryddmått är ca 0,75 g)
Hyaluronsyra lågmolekylär 0,75 % (2 strukna kryddmått är ca 0,75 g)
Natriumlaktat 2%
Pentylenglykol naturlig 4%
Mjölksyra 1 droppe per 100 g.

Alternativ

I det här receptet kan du utesluta den lågmolekylära HA’n om du inte vill använda båda. Du kan även utesluta natriumlaktat, men då blir hållbarheten något sämre då natriumlaktat har en pH-stabiliserade verkan. Ersätt med motsvarande mängd vatten.

Hållbarhet:

Med pentylenglykol och mjölksyra: ca 8 månader. Utan pentylenglykol: max 1 vecka.


Gör så här:

Blanda alla ingredienser utom hyaluronsyrorna i en ren glasbägare och rör om. Väg upp (eller mät med kryddmått) och tillsätt båda molekylvikterna hyaluronsyra.

Rör om. Pulvret kommer att bilda klumpar som inte går att röra ut, men de kommer att lösa sig efterhand, det brukar ta en dryg timme. Rör om försiktigt då och då.

När gelén är helt klar (genomskinlig och oklumpig) är det färdigt! Fyll i flaska eller flaskor, t.ex 30 ml klara glasflaskor eller 100 ml klara glasflaskor med pump. Det kan vara lite trixigt, håll den en bit ovanför öppningen och låt gelen ringla ner i en tunn stråle.

Klart! Det var väl inte så svårt!

Variationer med fler aktiva ingredienser:

Det går bra att tillsätta fler vattenlösliga ingredienser i ditt hyalurongel. Till exempel ytterligare fuktgivare som glycerin och Sodium PCA. Aktiva ingredienser som Makers probiotika och Makers Balans 7 örter. Du minskar då mängden vatten med motsvarande mängd.

Det är viktigt att du bara använder vattenlösliga ingredienser, du kan inte tillsätta oljor eller oljelösliga ingredienser i ett gel.

Gel eller inte gel:

Om du vill göra ett gel med endast en sorts hyaluronsyra väljer du det högmolekylära, eftersom det bara är denna sort som bildar ett gel. Vill du göra ett ansiktsvatten med HA väljer du det lågmolekylära.

Så använder du Hyalurongel

Masssera in en liten mängd hyalurongel i anskiktet efter rengöring morgon och kväll. Kombinera gärna med ansiktsolja eller oljeserum. Applicera först hyalurongel och sedan olja eller oljeserum, eller blanda båda i handflatan och applicera!

Hyralurongel som hårvård

Detta gel är också en utmärkt hårvårdande och hårstylande produkt. Använd som ett “leave-in” balsam i fuktigt hår. Har du torrt hår kan du tillsätt en liten gnutta olja direkt vid applicering. HA-gelet ger håret fukt, reglerar pH-balansen (kan användas i stället för surskölj), ger struktur och minskar frissighet. Egentligen den enda styling/balsamprodukt du behöver!

 

Räkna ut mängden du vill göra:

Recept Hyalurongel

Dosering av pulver.

Små mängder hyaluronsyra kan vara lite knepigt att väga upp exakt. Gör du en liten sats hyaurongel enligt recepten kan det vara lättare att använda ett kryddmått. Dosera då så här:

1 struket kryddmått Hyaluronsyra högmolekylär är 0.25 g
1 struket kryddmått Hyaluronsyra lågmolekylär är 0.38 g

Tänk på att försluta förpackningen med hyaluronsyra direkt efter användning då HA drar till sig fukt.

9 Kommentarer

 1. Felicia 5 december, 2018 Svara

  Hej! Hur gör jag ett ansiktsvatten med lågmolekylär HA?

 2. Författare
  Organic Makers 5 december, 2018 Svara

  Hej! Om du endast använder lågmolekylär HA så använder du Xanthangummi för att göra en gel. Dosera Xanthangummi med 1% (eller med mindre om du vill ha en lättare konsistens).

 3. Jenny 5 december, 2018 Svara

  Hur mycket är 92 % vattenom det ska få plats i en 100 ml flaska? Eller hur stor flaska fyller man på receptet i hur många kryddmått blir det totalt? Går allt att mäta på köksvågen?
  Det blir nästan en full flaska med vatten? Hur många gamla kryddmått av varje ingrediens? Utom mjölksyra som var en droppe.

  • Organic Makers 12 december, 2018 Svara

   Hej Jenny!
   92% vatten är 92 g eller 92 ml om du gör 100 g totalt, eftersom vatten har densitet 1, det vill säga 1 ml vatten väger 1 g. Övriga ingredienser kan ha aningens annorlunda densitet, men det påverkar inte så mycket, utan 100 g hyalurongel blir ca 100 ml. Du behöver en våg för att väga upp övriga ingredienser.

 4. Ida 6 december, 2018 Svara

  Hej!
  Går det bra att göra med ett hydrolat, typ ros eller neroli?

  • Organic Makers 12 december, 2018 Svara

   Hej Ida! Det går bra med hydrolat i stället för vatten, men hydrolat har lägre pH värde än vatten (vatten ca 7.0, Hydrolat kan variera mellan ca 5.0-7.0) så då behöver du kolla av med pH-stickor innan du tillsätter mjölksyra, och antagligen minska mängden mjölksyra!

 5. Rebeca 7 december, 2018 Svara

  Hi! Why isnt Leucidal SF Complete compatible with Hyaluronsyra?

  • Organic Makers 12 december, 2018 Svara

   Hi Rebeca.
   I seems that hyaluronic acid is incompatible with cationic ingredients, and Leucidal is a cationic preservative system.

 6. Helén 14 december, 2018 Svara

  Hej!
  Så bra att ni finns!!

  Undrar om jag kan köpa färdig hyaluronsyra från er?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.