Natriumlaktat

Natriumlaktat

Natriumlaktat är en vattenlöslig naturlig fuktighetsfaktor (NFF) och är mycket effektiv som fuktighetsbevarande ingrediens i hudhårvårdsprodukter. Används även i tvåltillverkning för att göra tvålar hårdare.

Natriumlaktat är en av överhudens egna så kallade naturliga fuktighetsfaktorer (NMF): ett ämne som binder fukt till huden. Av hudens olika NMF är natriumlaktat en av de mest effektiva fuktbindande ingredienser som kan användas i naturlig hudvård.

Natriumlaktat har ytterligare funktion i hudvårdsprodukter tack vare dess antibakteriella egenskaper. Det är även en vanlig ingrediens för att förlänga hållbarhet på matvaror.

Mycket användbar i tvåltillverkning för att göra tvålar hårdare och mer dryga.

Så här använder du natriumlaktat:

Doseras i hudvårdsprodukter med ca 0.5-4%. Är vattenlöslig, används därför i produkter som innehåller vatten som tex. emulsioner; cremer och lotioner, i gel och i ansiktsvatten.

I kallrörd tvål är natriumlaktat en riktigt höjdare! Natriumlaktat gör tvålen hårdare, mer löddrig, lättare att ta ur formen och förhindrar sprickbildning. Doseras med 2-3% av tvålsmetens vikt (20-30 ml per kg tvålsmet)

Används även i Melt & Pour-tvål för att göra tvålarna hårdare. Tillsätt ca 1-2 % i den smälta tvålmassan (10-20 ml per kg tvålmassa).

 

INCI

Sodium lactate, Aqua

Förpackning

50 ml i glasflaska. 500 ml i PET-flaska

Certifiering

Certifierad naturlig ingrediens COSMOS/Ecocert

Naturliga tillsatser & pulver

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.