DIY Face Balm – skön och vårdande ekologisk ansiktsvård!

Face Balm med Makers Silk och Tranbärsolja eller Havtornsolja

Tycker du att en emulgerad ansiktskräm är lite för avancerad DIY eller föredrar du helt enkelt ett Face Balm till ansiktet är detta receptet för dig. Detta är ett enkelt men superbra balm för alla hudtyper!

Ingredienserna är: Myricavax – ett vegetabiliskt vax med en skön känsla som går lätt in i huden,  en bra basolja – vi använde mandelolja, men du kan också använda aprikoskärnolja, jojobaolja, arganolja – eller helt enkelt din favoritbasolja. Vidare har vi boostat balmet med en lyxig ansiktsolja; tranbärsolja eller havtornsolja, eller varför inte hälften av varje om du har båda. Även här kan du byta ut till din favoritlyxare; t.ex svartvinbärsolja. Makers Silk i det här recepet gör att balmen blir dryg och lätt att sprida ut. En klick, knappt en halv ärta stor, räcker till hela ansiktet!

Som vanligt tillsätter vi e-vitamin (eller annan valfri antioxidant enl. dess dosering) för bättre hållbarhet. E-vitaminen (eller annan antioxidant…) är också jättebra för huden.

Eteriska oljor är valfritt. Väljer du ett naturellt balm doftar balmet lite lätt barrträdsaktigt av myricavaxet. Du kan doftsätta balmet med eteriska oljor. Eteriska oljor ger både doft och funktion, vi valde eterisk olja Frankincense som har fina anti-age-egenskaper för ansiktet. En riktlinje är ansiktsprodukter är max 1% eterisk olja. 20-25 droppar ur våra droppinsatser är ca 1 g.

Fina etiketter knåpar du ihop med hjälp av online-etikettprogrammet till våra etiketter för skrivare (länk till programmet finns i produktinfon). Vi valde de minsta etiketterna till Face Balmet.

Balmet kan ge lite glans till att börja med, men efter någon minut har balmet gått in fint i huden och lämnar en silkeslen känsla. Toppen va? Då kör vi:

Recept Face Balm

För 100 g balm tar du lika mycket i gram som procenten nedan. 100 g blir ca 4 st 30 ml glasburkar, inte fyllda helt upp till brädden.

30% Myricavax

35% Makers Silk

25% Mandelolja eller annan basolja

10% Havtornsolja eller Tranbärsolja

+ 0,5-1% naturlig e-vitamin

+ 1% eterisk olja, vi valde Frankincense

Gör så här:

Väg upp alla ingredienser utom eteriska oljor i en värmetålig behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som receptets mängd. Smält i vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn under omrörning. Myricavaxet har en smältpunkt på ca 45°, så mycket varmare än så behöver det inte bli. När allt har smält rör du om en stund medan balmet svalnar. När balmet börjar svalna/tjockna lite tillsätter du ev. eteriska oljor. Häll upp i burkar medan det forfarande är så mjukt så att det går att hälla, och låt svalna helt i burken. Det tar ca 1 dygn innan balmet når sin slutgiltiga fasthet!

Hållbarhet och förvaring

Det här balmet är ganska stabilt tack vare att e-vitaminen (eller annan antioxidant..) skyddar de mest känsliga oljorna. Makers Silk och Myricavax har i sig lång hållbarhet. Balmet håller därför upp till ett år i rumstemperatur. Se bara till att det inte kommer fukt/vatten i burken, då kan balmet bli dåligt!

14 Kommentarer

 1. Karin 5 maj, 2017 Svara

  Hej! Går det att byta vaxet mot bivax? (Har ert vita bivax hemma nämligen :)!)

  • Författare
   Organic Makers 17 maj, 2017 Svara

   Hej Karin, Bivaxet är betydligt hårdare än myricavaxet och har en annan känsla. Om du vill byta så tar du en mindre mängd bivax, du får prova dig fram! Det går alltid att smälta om ifall det blir för hårt!

 2. Mel 8 juni, 2017 Svara

  Hej! Går det bra att tillsätta lite Kelp till balmet?

  • Författare
   Organic Makers 6 augusti, 2017 Svara

   Ja visst går det bra att ersätta en del av oljan med t.ex kelp eller annat oljelösligt extrakt!

 3. Lindis Holmberg 10 september, 2017 Svara

  Hej! Jag behöver en lite fetare ansiktskräm för torr hy särskilt på vintern. Vad kan jag inkl i receptet då? Ska jag/går det att byta ut Myricavaxet med Kakaosmör?

 4. Ida 13 november, 2017 Svara

  Hej! Är detta ett balm som lägger sig som ett skyddande lager eller går den djupare in i huden och ger fukt också?

  • Författare
   Organic Makers 23 november, 2017 Svara

   Hej! Balmets vax ger en skyddande lager för huden och balmets oljor går in i huden och hjälper huden att bevara sin fukt. Det blir alltså en bra kombination av skydd och djupverkan

 5. Olivia 21 december, 2017 Svara

  Hej!
  Jag förstår inte hur samtidigt oljorna kan tränga igenom då de är blandade med vaxet som lägger sig som ett skyddande lager för yttre påfrestningar ??? logiskt set så borde man då smörja först olja sen en vaxblandning, låter kanske konstigt men vettigt ur ett molekylärt perspektiv. Om inte de ka skriver stämmer då drar jag slutsatsen att oljorna kan tränga sig igenom även vaxet de är blandat med????

  Tack för svar så jag får någon klarhet. Sen undrar jag också om man förutom frankincense även kan tillsätta lite eterisk myrraolja, gäller det även där 1% då?

  • Organic Makers 14 mars, 2018 Svara

   Hej Olivia!
   Vaxet och oljorna i produkten är blandade, så oljorna når huden samtidigt som vaxet skyddar utåt!

 6. Olivia 21 december, 2017 Svara

  Måste ja då om ja kan tillsätta myrra olja öka på e-vitaminet????

 7. Mira 11 mars, 2018 Svara

  Hej
  Jag är doftkänslig och undrar om det går att byta ut Myrica vax mot något annat? ex sheasmör?
  Min hud är lite känslig och trivs med fukt.

  • Organic Makers 14 mars, 2018 Svara

   Hej Mira,
   Myricavaxet i det här balmet ger det dess fasthet. Du kan byta det mot t.ex bivax, men då måste du experimentera fram en mängd som funkar.

 8. Anna 12 mars, 2018 Svara

  Hej!
  Jag tycker balmet fungerar jättebra, men jag är inte helförtjust i havtornslukten. Har ni några tips på hur en skulle kunna doftsätta med eteriska oljor eller använda andra doftande ingredienser (kanske kamomill?) för att dämpa havtornslukten?
  Tack för bra recept och produkter!

 9. Kristin 16 april, 2018 Svara

  Hej
  Kan man ha i spf i denna face balm? Typ spf30. Hur mycket ska man addera till receptet och vilken spf produkt ur ert sortiment rekommenderar ni?
  Med vänlig hälsning,
  Kristin

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.