Gör din egen hudvård - face balm - organicmakers.se

Veganskt Face Balm med vårdande ekologiska oljor, vax och örtextrakt.

Tycker du att en emulgerad ansiktskräm är lite för avancerad DIY eller föredrar du helt enkelt ett Face Balm till ansiktet är detta receptet för dig. Detta är ett enkelt men superbra balm för alla hudtyper! Att det inte innehåller något vatten, utan bara oljor och oljelösliga ingredienser gör det särskillt bra på vintern, då det skyddar extra mot kyla.

Ingredienser i Face Balm

Basingredienserna i detta balm är Myricavax – ett vegetabiliskt vax med en skön och mjuk känsla som går lätt in i huden, och en bra basolja – vi använde mandelolja, men du kan också använda aprikoskärnolja, jojobaolja, arganolja – eller helt enkelt din favoritbasolja, eller en oljeblandning som passar din hud!

Balmet är som gjort för att boosta med bra hudvårdande oljelösliga örtextrakt, och här kan du verkligen skapa personaliserad hudvård efter dina egna behov!

Vidare har vi boostat balmet med en lyxig ansiktsolja; tranbärsolja eller havtornsolja, eller varför inte hälften av varje om du har båda. Även här kan du byta ut till din favoritlyxare; t.ex. granatäppleolja eller kaktusfikonfröolja.

Slutligen det som gör balmet till ett lätt, matt, spridbart balm med en torr känsla: Makers Silk. Makers Silk är en naturlig ester av olivolja, som ger en torr känsla och fantastisk spridbarhet och efterliknar många egenskaper i silikoner (som är en väldigt vanlig ingrediens i konventionell hudvård för sina specialla konsistensgivande egenskaper), fast helt naturlig för användning i ekologisk professionell hudvård.

Som vanligt tillsätter vi e-vitamin (eller rosmarin antioxidant enl. dess dosering går också bra) för bättre hållbarhet. E-vitaminen är också jättebra för huden.

Väljer du ett naturellt balm doftar balmet lite lätt barrträdsaktigt av myricavaxet. Du kan även doftsätta balmet, ge ytterligare hudvårdande egenskaper med eteriska oljor då eteriska oljor ger både doft och funktion. Vi valde eterisk olja Frankincense som har fina anti-age-egenskaper för ansiktet. En riktlinje är ansiktsprodukter är max 1% eterisk olja. 20-25 droppar ur våra droppinsatser är ca 1 g.

Fina etiketter knåpar du ihop med hjälp av online-etikettprogrammet till våra etiketter för skrivare (länk till programmet finns i produktinfon). Vi valde de minsta etiketterna till balmet.

Balmet kan ge lite glans precis vid applicering men efter bara någon minut har det gått in fint i huden och lämnar en silkeslen känsla. Toppen va? Då kör vi:

Recept Ekologiskt Face Balm

För 100 g balm tar du lika mycket i gram som procenten nedan. 100 g blir ca 4 st 30 ml glasburkar, inte fyllda helt upp till brädden.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Fettfas

A 30% Myricavax Mängd g
A 35% Makers Silk Mängd g
A 22.5% Mandelolja Mängd g
A 10% Tranbärsolja Mängd g
A 0.5% Naturlig E-vitamin Mängd g
A 2 % Oljelösligt extrakr Mängd g
A 1 % Ev. eterisk olja Mängd g

receptnoter

Mandelolja kan bytas ut mot en annan basolja; tex aprikoskärnolja, makadamiaolja, jojobaolja och tefröolja.

Oljelösligt extrakt: Här ersätter du delar av basoljan med valfritt antal oljelösliga extrakt i en dosering om ca 1-3% per extrakt. Tillsätter du mer eller mindre än 2% enligt receptet så justerar du minskar/ökar du mängden basolja med motsvarande mängd.

Eterisk olja eller blandning av eteriska oljor: Vi valde Frankincense men du kan med fördel använda en kombination av olika eteriska oljor och/eller naturliga doftoljor. Sammanlagd mängd ska uppgå till max 1%.

Receptvariationer

Skapa ditt eget superbalm för ansiktet! Med receptet på Face Balm som grund, kan du med små variationer skapa ett recept som är perfekt skräddarsytt för dina behov.

Våra oljelösliga högkoncenterade extrak är till för just detta: att kunna boosta dina egna hudvårdsprodukter med riktigt aktiva och välgörande extrakt. De oljelösliga extrakt som finns att välja på är: ringblomma, morot, nypon, kamomill, gurkmeja, arnica, kelp, chia och amarant. De går att kombinera fritt med en dosering om 1-3% av varje extrakt.

Välj ett eller flera extrakt som passar din hud och ersätt 1-3% av oljan i receptet med varje extrakt. Väljer du t.ex. kelpextrakt och gurkmejaextrakt och tillsätter 2% av varje, så använder du 4% mindre basolja i receptet.

Du kan ersätta en del av Makers Silk med Squalane, en mjukgörande ingrediens som har liknande känsla och spridbarhet.

Gör så här:

Väg upp alla ingredienser utom eteriska oljor och oljelösliga extrakt i en värmetålig behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som receptets mängd. Smält i vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn under omrörning. Myricavaxet har en smältpunkt på ca 45°, så mycket varmare än så behöver det inte bli. När allt har smält tillsätter du oljelösliga extrakt och eteriska oljor och rör om då och då medan balmet svalnar och tjocknar. Häll upp i burkar medan det forfarande är så mjukt så att det går att hälla, och låt svalna helt i burken. Det tar ca 1 dygn innan balmet når sin slutgiltiga fasthet!

Hållbarhet och förvaring

Det här balmet är ganska stabilt tack vare att e-vitaminen (eller antioxidant rosmarin) skyddar de mest känsliga oljorna och extrakten. Makers Silk och Myricavax har i sig lång hållbarhet. Balmet håller därför upp till ett år i rumstemperatur. Se bara till att det inte kommer fukt/vatten i burken, då kan balmet bli dåligt!

ingredienser i receptet:

19 kommentarer

 1. Ann Högberg 26 juli, 2020 Svara

  Hej ! Har gjort enligt receptet, bytte Tranbärsolja mot Granatäppleolja + Eo 6 dr Frankincense. det blir en behaglig kräm. Men varför blir den smågrynig ? Har undvikit att få med fukt/vatten i blandningen. Har jag missat något med temperaturen ?

 2. Ann Högberg 26 juli, 2020 Svara

  Hej !Har gjort enligt receptet, bytte Tranbärsoljan mot Granatäppleolja-(luktar hö). EO Frankincense 6 dr.
  Det blir en mjuk och skön kräm. Men varför blir den lite smågrynig ? Jag har undvikit att få med fukt/vatten i blandningen. Har jag missat något med temperaturen ?

 3. linadahm 14 december, 2018 Svara

  Kan man ha krämen i airless flaska för att slippa stoppa ned fingrarna i burken varje dag eller är det för tjockt? Det blir ju också lättare att dosera då.

  • Organic Makers 21 december, 2018 Svara

   Hej Linda! Tror att den här är lite för tjock för airless, men om du ökar andelen Makers Silk något bör den fungera i en airlessflaska. Den här krämen innehåller inget vatten, så hållbarheten tåler fingrar i burken, om de inte är ganska smutsiga 🙂

 4. Kristin 16 april, 2018 Svara

  Hej
  Kan man ha i spf i denna face balm? Typ spf30. Hur mycket ska man addera till receptet och vilken spf produkt ur ert sortiment rekommenderar ni?
  Med vänlig hälsning,
  Kristin

 5. Anna 12 mars, 2018 Svara

  Hej!
  Jag tycker balmet fungerar jättebra, men jag är inte helförtjust i havtornslukten. Har ni några tips på hur en skulle kunna doftsätta med eteriska oljor eller använda andra doftande ingredienser (kanske kamomill?) för att dämpa havtornslukten?
  Tack för bra recept och produkter!

 6. Mira 11 mars, 2018 Svara

  Hej
  Jag är doftkänslig och undrar om det går att byta ut Myrica vax mot något annat? ex sheasmör?
  Min hud är lite känslig och trivs med fukt.

  • Organic Makers 14 mars, 2018 Svara

   Hej Mira,
   Myricavaxet i det här balmet ger det dess fasthet. Du kan byta det mot t.ex bivax, men då måste du experimentera fram en mängd som funkar.

 7. Olivia 21 december, 2017 Svara

  Måste ja då om ja kan tillsätta myrra olja öka på e-vitaminet????

  • Organic Makers 22 december, 2017 Svara

   Doseringen av e-vitamin räcker för allt du tillsätter. Du ska inte ha mer än 1% eteriska oljor sammanlagt, så använder du flera använder du mindre av varje.

 8. Olivia 21 december, 2017 Svara

  Hej!
  Jag förstår inte hur samtidigt oljorna kan tränga igenom då de är blandade med vaxet som lägger sig som ett skyddande lager för yttre påfrestningar ??? logiskt set så borde man då smörja först olja sen en vaxblandning, låter kanske konstigt men vettigt ur ett molekylärt perspektiv. Om inte de ka skriver stämmer då drar jag slutsatsen att oljorna kan tränga sig igenom även vaxet de är blandat med????

  Tack för svar så jag får någon klarhet. Sen undrar jag också om man förutom frankincense även kan tillsätta lite eterisk myrraolja, gäller det även där 1% då?

  • Organic Makers 14 mars, 2018 Svara

   Hej Olivia!
   Vaxet och oljorna i produkten är blandade, så oljorna når huden samtidigt som vaxet skyddar utåt!

 9. Ida 13 november, 2017 Svara

  Hej! Är detta ett balm som lägger sig som ett skyddande lager eller går den djupare in i huden och ger fukt också?

  • Organic Makers 23 november, 2017 Svara

   Hej! Balmets vax ger en skyddande lager för huden och balmets oljor går in i huden och hjälper huden att bevara sin fukt. Det blir alltså en bra kombination av skydd och djupverkan

 10. Lindis Holmberg 10 september, 2017 Svara

  Hej! Jag behöver en lite fetare ansiktskräm för torr hy särskilt på vintern. Vad kan jag inkl i receptet då? Ska jag/går det att byta ut Myricavaxet med Kakaosmör?

 11. Mel 8 juni, 2017 Svara

  Hej! Går det bra att tillsätta lite Kelp till balmet?

  • Organic Makers 6 augusti, 2017 Svara

   Ja visst går det bra att ersätta en del av oljan med t.ex kelp eller annat oljelösligt extrakt!

 12. Karin 5 maj, 2017 Svara

  Hej! Går det att byta vaxet mot bivax? (Har ert vita bivax hemma nämligen :)!)

  • Organic Makers 17 maj, 2017 Svara

   Hej Karin, Bivaxet är betydligt hårdare än myricavaxet och har en annan känsla. Om du vill byta så tar du en mindre mängd bivax, du får prova dig fram! Det går alltid att smälta om ifall det blir för hårt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!