DIY myggolja och myggspray med eterisk olja citroneukalyptus

Håll myggen borta med egentillverkad naturlig ekologisk myggolja eller myggspray, ett välfungerande och mycket bättre alternativ till kemiska bekämpningsmedel!

Att göra din egen myggolja är lätt som en plätt; du behöver bara tre ingredienser. Först en basolja för att lösa den myggavvisande eteriska oljan i. Till detta kan du egentligen använda vilken hudvårdande basolja du vill; mandelolja, aprikosolja, jojobaolja med flera, men vi använder Karanjaolja av två specifika anledningar. Karanjaoljan är i sig insektsavvisande (som en kusin till Neem är den traditionellt använt i Ayurvedisk medicin för sina vårdande och insektsavvisande egenskaper). Dessutom har Karanjaoljan en påvisad och uppmätt solskyddsfaktor på upp mot SPF 30, vilket är en extra bonus i en myggolja som ju framförallt används på sommaren. (Men detta är en myggolja, ingen solskyddsprodukt, för att skydda dig mot solen bör du använda produkter med även fysikaliskt solfilter. Läs mer om solskydd här >)

Den andra ingrediensen är eterisk olja citroneukalyptus. Citroneukalyptus är den eteriska olja som innehåller högst andel av ämnet citronellol av alla eteriska oljor. Citronellol, och alltså citroneukalyptus, har genom omfattande forskning visat sig ha minst lika bra mygg- och insektsavvisande egenskaper som det kemiska insektsbekämpningsmedlet DEET, och rekommenderas därför av t.ex hjälporganisationer världen över som ett naturligt alternativ för att skydda sig mot mygg. Upp till 20% eterisk olja citroneukalyptus kan användas i ett myggmedel som smörjs in på utsatta områden vid behov.

Slutligen behöver vi en antioxidant som ger en hållbarhet på myggoljan över hela sommaren och mer därtill (hållbarheten på den här oljan med antioxidant är ca 1 år). Detta är särskilt viktigt då myggoljan innehåller en så pass stor andel eterisk olja och en eterisk olja är extra känslig för oxidation. Som antioxidant kan du välja naturlig E-vitamin eller ekologiskt rosmarinextrakt enligt dosering för respektive produkt.

DIY myggolja ca 50 ml

Enkel men mycket effektiv myggolja med citroneukalyptus som ger ett effektiv skydd mot mygg i en bas av karanajaolja som också har insektsavvisande egenskaper och dessutom ger ett visst solskydd. Det går att byta ut karanjaolja mot en annan basolja, t.ex mandel– eller jojobaolja, för ett effektivt myggskydd utan karanjans egenskaper.

Ingredienser:

44 ml ekologisk Karanjaolja
6 ml eterisk olja ekologisk Citroneukalyptus
0,5 ml Naturlig E-vitamin (eller ekologiskt rosmarinextrakt i avsedd dosering)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser i lämplig behållare och häll upp på lämplig flaska, eller blanda ingredienserna direkt i flaskan och rör om. Vi använde en 50 ml brun glasflaska med pump som du hittar här.

Hållbarhet: Med antioxidant som skyddar mot oxidation håller myggoljan i ca ett år.

DIY myggspray ca 30 ml

Den här myggsprayen med vatten som bas behöver skakas om kraftigt innan varje användning för att den eteriska oljan ska tillfälligt blanda sig med vattnet och kunna sprayas ut. Då hållbarheten på sprayen är kortare än för myggoljan gör vi en lite mindre spray på 30 ml.

TIPS!: Tillsätt det flytande emulgeringsmedlet Makers Self för att få den eteriska oljan att emulgeras i vattnet till en tunn mjölk genom att tillsätta 1 ml Makers Self per 4 ml eterisk olja.

Ingredienser:

26 ml renat vatten (eller rent kranvatten som kokats upp och fått svalna innan användning)
4 ml (100-120 droppar) eterisk olja citroneukalyptus
Ev. 1 ml Makersself o/w

Gör så här:

Häll upp vattnet i en 30 ml glasflaska med spray. Tillsätt eterisk olja. Skruva åt spraykorken ordentligt; den har en brytring som ska förseglas, du ska dra åt tills du hör ett litet knakande och spraykorken sitter åt ordentligt.

Skaka flaskan kraftigt innan varje användning för att den eteriska oljan ska blanda sig med vattnet. Om du används dig av Makers Self emulgeras oljan i vattnet till en tunn mjölk utan omskakning.

Hållbarhet: Myggsprayen har kortare hållbarhet än myggoljan. Hållbarheten är ca 2 månader vid normal förvaring.

Eteriska oljor

Eteriska oljor innehåller naturligt kraftfulla ämnen som har olika effekter. I eterisk olja Citroneukalypus är det framförallt den höga halten av ämnet citronellol, som är påvisat den mest effektiva eteriska ämnet mot mygg och insekter, som ger oljan dess effekt. Andra eteriska oljor med insektsavvisande egenskaper är Geranium och Palmarosa (ämnet geraniol), Kryddnejlika (eugenol) och Pepparmynta. Även Lavendel har viss insektsavvisande effekt, och verkar dessutom lindrande på myggbett. Oljorna kan även blandas med varandra för att få en önskad doft.

Användning av eteriska oljor ska alltid ske med försiktigthet och i de doseringar som angivs. Varningstexter måste enligt lag finnas på eteriska oljor på grund av deras starka koncentration. Varningsmärkningen gäller outspädd olja, ej i färdig produkt, och eteriska oljor ska aldrig användas outspädda på huden. Du kan läsa mer här om säker användning av eteriska oljor.

Färdigetiketterade roll-on-flaskor!

Nu har vi en specialupplaga färdigetiketterade flaskor med roll-on, vilket är perfekt för att rolla på myggolja när det behövs! Flaskorna finns som 50 ml glasflaska med roll-on, eller små 10 ml glasflaskor med roll-on.

Fler Recept på DIY hudvård för sommaren!

I vårt inlägg ”DIY hudvård för sommar – sol, bad & mygg” hittar du fler recept på sommarprodukter och information om naturlig hudvård för sommaren!

Råvaror i receptet – Myggolja

21 kommentarer

 1. Klara 23 juni, 2021 Svara

  Hej!
  På flaskan med citoneukalyptus står det: ”VID HUDKONTAKT:tvätta med mycket tvål och vatten”, bör man verkligen smörja in huden med det då?

 2. Nicke 13 juli, 2020 Svara

  Är citroneukalyptus samma sak som citron + eukalyptus? Lyckas inte hitta någon vettig information om detta.

  • Organic Makers 17 juli, 2020 Svara

   Nej Citroneukalyptus är en helt egen art, trädet heter citroneukalyptus på svenska. På engelska heter det lemon-scented gum.

 3. Johanna 27 juli, 2019 Svara

  Hej! Kan man blanda i makers self i myggsprayet och på så vis få mer blandade ingredienser? Och isf hur mycket makers self?

  • Organic Makers 6 augusti, 2019 Svara

   Ja, du kan ha i 1 ml Makersself per 4-5 ml eteriska oljor!

 4. Jessica stomberg 24 juni, 2019 Svara

  Önskar bli medlem

 5. Isabelle Ädel 6 juni, 2018 Svara

  Funkar myggoljan mot fästingar med?

  • Organic Makers 3 juli, 2018 Svara

   Ja, citroneukalyptus är verksamt även mot fästingar!

 6. Ulla 6 juni, 2018 Svara

  Kan myggoljan användas av gravida?

 7. Joanna 29 mars, 2017 Svara

  Funkar det mot löss? 😉

 8. Lydia 7 mars, 2017 Svara

  Hej! Jag undrar om detta kan vara okej att spraya på vovven då han ofta blir väldigt utsatt särskilt på magen 🙂

  • Organic Makers 29 juni, 2017 Svara

   Hej Lydia,
   Djur och människor tål olika saker, så vi kan inte svara på om den här kan användas på vovvar!

 9. Rigmor Nordholm 10 februari, 2017 Svara

  Funderar..
  Jag har köpt ett naturligt myggmedel som ska fungera att hålla myggen på avstånd.
  Men jag använder detta efter jag fått betten och tycker det funkar kanon ?
  Det är fast konsistens ej flytande
  Kan det vara samma sak med dessa?

 10. Maria 9 januari, 2017 Svara

  Hej! Funkar det att använda eterisk olja även på känslig bebishud? Våra barn är 11 månader respektive 3 år och vi ska vara borta i fem veckor i Thailand, så huden kommer att utsättas för väldigt mycket olja totalt. Båda barnen har väldigt känslig hy och får lätt eksem.

  • Organic Makers 29 juni, 2017 Svara

   Hej Maria,
   På bebisar ska du inte använda eteriska oljor. På barn över 3 år kan det användas med försiktighet!

 11. Helena 31 oktober, 2016 Svara

  Hej! Min respektive och jag ska till Sri Lanka så jag undrar om det räcker detta recept för 2 månader, 2 ggr om dagen för 2 personer eller behöver receptet dubblas, tripplas?? Kan vi använda detta som enda solskydd också (förutom ansikte då)? HelenaTack för svar!

 12. Kerstin 30 juli, 2016 Svara

  Är citronellol även verksamt mot getingar (det står ”mot mygg och insekter”)? Kan man i så fall använda oljeblandningen med citroneukalyptus när man solar där det finns getingar som kommer alltför nära? Eller blir citronellolen skadlig eller skadligare för huden på något sätt om den utsätts för sol? Hoppas ni kan svara, tack på förhand.

  • Organic Makers 1 augusti, 2016 Svara

   Hej Kerstin, Ja, citronelleol och eterisk olja citroneukalyptus är verksamt mot getingar! Oljan kan användas i solen (citronellol är inte så kallat fototoxiskt), men du ska alltid tillsätta antioxidant, som rosmarinextrakt eller naturlig E-vitamin, för att skydda både olja och eterisk olja.

 13. Karin 17 juli, 2016 Svara

  Spännande, ska provas! Men, en annan sak: jag undrar över om du har källan till (där det beläggs) att oljan har en så pass hög solskyddsfaktor? Det talas ofta om vissa oljor, men jag är så känslig att jag inte vågar prova på mig själv! 🙁

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *