Solskydd & myggmedel - gör din egen hudvård för sommaren

DIY hudvård för sommar – sol, bad & mygg

Sommar, sol, bad & Mygg

DIY hudvård för sommaren

Tips för din egengjorda sommarhudvård!

Sommarens lätthet och lediga dagar kan kräva sina specialprodukter i form av solskydd, mygg- och insektsmedel, efter-solprodukter och räddande salvor för torr hud, myggbett och skrapsår. Här kommer våra bästa DIY-hudvårdstips för sommaren!

Solskydd!

Solskydd är en av de viktigaste saker att tänka på på sommaren. Men det orsakar också viss kontrovers. Vi anser som många andra att du bör välja så naturligt solskydd som möjligt, utan kemiska solfilter, då dessa har visat sig ha dåliga effekter både för hälsan och miljön*.

Och det är inte omöjligt att göra egna solskyddsprodukter! Det du behöver tänka på är att solskyddsfaktorn, SPF, inte kan anges exakt, så de bör användas i kombination med försiktighet i solen. Det är också viktigt att följa recept så att de solskyddande ingredienserna blir tillräckliga.
Recepten på solskydd använder sig av professionella mineraliska ingredienser, samma som används i kommersiella produkter, i doseringar som används för motsvarande produkter, så följer du recepten kommer du mycket nära en köpt naturlig produkt. Applicera solskydd ofta.

Efter sol

Även den försiktiga kan få lite för mycket sol ibland. Och sol är det som åldrar huden allra mest, bl.a genom att förstöra hudens elastin och keratin. Och du behöver inte bränna dig eller sola för att det starka sommarljuset ska påverka huden.

Vare sig du bara blivit lite solkysst eller råkat bränna dig rejält, finns det hjälp att få i naturliga oljor och växtextrakt. Vissa är särskilt bra för solskadad hud och har visat sig ha bra effekt för att återbilda celler, dämpa rodnad och lugna inflammatoriska processer. Vi har formulerat några recept på ansiktsoljor, eller oljeserum som de också kallas, som är extra bra för efter sol!

Mygg & annat otyg

Inget kan förstöra semesterron så mycket som mygg & knott! Men du behöver inte dränka dig i syntetiska myggmedel för att lätta på plågan. Mycket forskning har gjorts på detta område, och visat att vissa naturliga ämnen i eteriska oljor, särskilt citronellol, har en mycket effektiv mygg- och insektsavvisande effekt.

Den eteriska olja som innehåller i särklass mest citronellol är eterisk olja citroneukalyptus (Eucalyptus citriodora). Därför har vi såklart ett recept på myggolja med citroneukalyptus!

Tips! Gör din myggolja i en rollerflaska, så kan du rolla på vid behov!

Body Lotion för sommaren!

Vi har gjort en variant av vårt enkla recept på Ekologisk Body Lotion, speciellt anpassad för sommarens behov.

Kolla in receptet här >

solskydd & myggmedel

Andra bra sommarprodukter du kan göra själv:

Aloe Vera är en superingrediens för röd & hettande hud, och också för bett och svullnader. Gör din egen Aloevera gel eller Aloevera spray för att lugna huden!

En salva med bara oljelösliga ingredienser är enkel att göra, och skyddar och vårdar torra hudpartier. En ringblomssalva är en klassiker mot bett, ömmande hud och svullnader.

En bivaxolja är som en flytande salva – och du kan anpassa den själv genom att använda oljor och oljeextrakt som passar dina behov, t.ex lugnade kamomillextrakt.

Oljor som solskydd?

En del förespråkar rena oljor som solskydd, men det gör inte vi! I alla fall inte istället för solskydd med fysikaliska filter, men möjligen som komplement eller som boosters i dina egna solprodukter. Varför inte? Jovisst, en del oljor har en inbyggd UV-skyddande funktion, i de flesta fall beroende på att de innehåller naturliga kemiska föreningar som fungerar snarlikt de syntetiskt framställda kemikalier som används i kemiska solskyddprodukter. T.ex är Karanjaoljans flavonider Pongamol & Karanjin ämnen som till struktur och funktion liknar kemiska solskyddsämnen, men helt naturliga. Men det går inte att jämföra en eventuell SPF i en olja med SPF från produkter med etablerade & godkända UV-filter, då SPF beror på många olika faktorer, t.ex applicering, exponering och att UVA-skydd och UVB-skydd fungerar olika. Dessutom är internet fyllt av felaktiga, ej vetenskapligt underbyggda, tabeller över oljor med solskydd. De forskare som undersökt och hittat solskyddande egenskaper hos oljor ger inte rekommendationen att använda oljor i stället för solskyddsprodukter. I stället framhäver de oljornas kvaliteter som potentiella SPF-boosters i solskyddsprodukter med fysikaliska filter, som allmänt förbättrat uv-skydd i produkter som inte är direkta solskyddsprodukter, eller i after-sun produkter.

De oljor som har bäst förmåga att verka UV-skyddande är Karanjaolja, Hallonfröolja & Granatäppleolja (granatäppleolja en i liten dosering om <5%, då den är i övrigt en oxidantionskänslig olja). Därför ser du ofta dessa oljor i moderna naturliga och ekologiska kommersiella solskyddsprodukter, alltid i kombination med zinkoxid, titanoxid eller både och. Dessa oljorna hjälper helt enkelt till att göra solskyddet mer effektivt!

Ingredienser för sommarhudvård

*Solskydd, hälsa & miljö

Det finns flera aspekter när man väljer solskyddsmedel, framförallt effekter på hälsa & miljö. Anledningen till att vi förespråkar fysikaliskt (mineraliskt) solskydd är för att det är det mest säkra skyddet, både sett till funktion, hälsa & miljö. Många av de kemiska solskyddsingredienserna har visat sig vara skadliga för både hälsa & miljö. En del länder med mycket vattenturism har gått så långt att de förbjudit användningen av vissa solskyddsingredienser, och även en del konserveringsmedel i solskyddsprodukter, för att minska vattenföroreningar. Flera nationer, t.ex Palau har förbjudit produkter med ingredienser som anses vara farliga för korallrev & vattenmiljö. Dessa är: oxybenzone (benzophenone-3); octinoxate (octyl methoxycinnamate); octocrylene; 4-methyl-benzylidene camphor; triclosan; methyl paraben; ethyl paraben; butyl paraben; benzyl paraben; & phenoxyethanol.

Är mineraliskt solskydd, zinkoxid & titanoxid, säkert för hälsa och miljö?

Det kan verka lite förvånade att zink, som i koncentrerad form är farligt för vattenlevande organismer (och därför som råvara måste märkas med varningssymbol), inte är skadlig för miljö eller vatten i hudvårdsprodukter. Men zink är en ganska vanlig metall, som finns naturligt i allt runt omkring oss; i jorden, i vattnet, i maten vi äter, i våra kroppar och är en nödvändig mineral som också kan tas som kosttillskott för de som lider brist. Normal användning av zink i solskydd eller t.ex zinksalvor är ingen risk i naturen (och dessa produkter kan även miljömärkas), utan det är större utsläpp av t.ex industrier som kan orsaka föroreningar. Därför måste en råvara, om den så säljs i 10g eller 10 ton, vara märkt för att någon som hanterar rena mängder ska kunna avfallshantera på rätt sätt.
Mineraler i nanoform: Nanomineraler är mineraler i extremt små partikelstorlekar. Nanoformen används i en del produkter för att minska ev. viteffekt på huden, men även om nanoformen idag anses vara säker för hälsan, är den inte säker för miljön. Mineraler i nanoform bör därför undvikas i solskyddsprodukter. Det måste anges i innehållsförteckningen om mineralerna är i nanoform.

Länkar & fakta:

Kemiskt solskydd och miljö: https://www.bbc.com/news/science-environment-46046064
Lista över ingredienser som är farliga för vattenmiljö: http://haereticus-lab.org/protect-land-sea-certification-3/
Kemiska solskydd & hälsa: https://www.prevention.com/health/a27556739/oxybenzone-sunscreen-safety/