Om lavendelolja
Eterisk olja lavendel från Bulgarien. Den är samma sorts lavendel, Lavandula angustifolia, som den franska lavendeln, med en omisskännlig lavendeldoft som är något mildare. Det gör den till en prisvärd allroundolja för hudvård, tvål och doft.
Fakta om lavendel
- Latinskt namn: Lavandula angustifolia
- Del av växten: blommor, ångdestillerade
- Doftnot: toppnot till mellannot
- Ursprung: Bulgarien
Doft och parfym
Lavendel används i parfym som toppnot till mellannot. Den doftsätter på egen hand, eller tillsammans med citrus och trä, som apelsin, bergamott, citron, tea tree och tallbarr. Den är bra med basnoter som frankincense, patchouli, sandelträ och vetiver.
Lavendelolja i hudvård
Lavendel är en vanlig ingrediens i produkter som ska balansera fet hud och blandhy, och i produkter för huden efter solen. Den är också populär i myggolja, gärna tillsammans med citroneukalyptus och geranium.
Lavendel i aromaterapi
I aromaterapi används lavendel för avslappning, gärna i massage- och kroppsoljor på kvällen. Droppa i ångdiffuser eller aromalampa, använd i rumsdofter med doftpinnar eller i doftljus.
Så använder du lavendelolja
Bulgarisk lavendel är den lavendel vi oftast använder i våra recept på tvål och hårvård. I schampotvål, kallrörd tvål och balsam använder vi cirka 2%, och i lotionbars, saltskrubb och rengöringspasta cirka 1%. Till kroppen blandar vi gärna hälften lavendel och hälften frankincense i body butter.
Vanliga frågor om lavendelolja
Ja, båda är Lavandula angustifolia. Den bulgariska har en något mildare doft.
Vi har samlat alla våra recept och guider med lavendelolja i receptbloggen, till exempel badsalt med magnesium, arnica och lavendel och rumsdoft med doftstickor.
INCI och fler uppgifter finns under fliken Specifikationer.






