Solskydd och SPF - så funkar det - organicmakers.se

Solskydd och SPF – så funkar det

Solskydd är viktigt! Solen är den faktor som orsakar mest skador på huden och får den att åldras, dessutom behöver vi skydda huden från för mycket solexponering för att minska risken för hudcancer. Och inte minst vill vi vi undvika att bli rödsvedda och ömma, nåt som är både obehagligt och farligt. Att skydda sig mot solen innebär, förutom en bra solskyddscreme, också att undvika att vara ute i solen för långa stunder när den är som starkast, och att använda kläder, solhattar och parasoller när det behövs.

SPF (Sun Protection Factor) är det mått solskydd mäts i. SPF är en skala på hur mycket UVB-ljus som produkten hindrar att nå fram till huden. SPF är inte linjärt, det vill säga SPF 50 skyddar inte mot dubbelt så mycket UVB-strålning som SPF 25. I stället så följer SPF en skala enligt följande:

SPF – Sun Protecting Factor

Lågt skydd: SPF 6-10

Medelhögt skydd: SPF 15-25

Högt skydd: SPF 30-50

Mycket högt skydd: SPF 50+

SPF 15 Skyddar mot 93% av UVB-strålar

SPF 30 Skyddar mot 97% av UVB-strålar

SPF 50 Skyddar mot 98% av UVB-strålar

En solskyddskräm med SPF 15 släpper alltså igenom 5% mer UVB-strålning än en solskyddskräm med SPF 50.

Dessutom är UVA-skyddet viktigt. En solskyddcreme bör ha ett UVA skydd som är minst 1/3 av UVB-skyddet, och den får då märkas med symbolen UVA i en cirkel.

Kritisk våglängd

Kritisk våglängd är ett mått (i nanometer) på vilken våglängd på UV-ljus som släpps igenom i ett solskyddsfilter.  Ett solskydd som klassas som bredspektrum, det vill säga ger ett bra skydd för både UVA och UVB-strålning, ska skydda mot UV-strålning upp till minst 370 nm (kristisk våglängd).

UVA: Solstrålar med lång våglängd, 320-400nm. UVA-strålar blockeras inte av glas, moln eller ozonskikt och utgör den övervägande delen av UV-strålningen som når jordens yta. UVA-strålar tränger djupare in i huden än UVB, därför behöver din solskyddskräm vara bredspektrum, d.v.s även skydda mot UVA upp till en våglängd på minst 370 nm.

UVB: Solstrålar med kort våglängd, 290-320 nm. UVB-strålar har olika styrkor beroende på solens placering och minskar med molnighet. UVB-strålar penetrerar bara epidermis och orsakar solbränna men kan också vara skadlig för huden.

Solskyddsingredienser i hudvård

Inom EU finns det ett antal godkända solskyddande ingredienser för solskyddsprodukter. De flesta är syntetiska och verkar kemiskt genom att de tar upp energin i UV-strålningen. Överskottsenergin sänds därefter ut i form av värme. Det finns ett tjugotal syntetiska substanser, t.ex Avobenzone (INCI: Butyl Methoxydibenzoylmethane), Oxybenzone (INCI: 2-hydroxy-4-methoxy-benzophenone, benzophenone-3), Octyl Methoxycinnamate m.fl. som är godkända som solskyddsingredienser i hudvård & kosmetika. Dessa synteter är inte godkända i naturliga och ekologiskt certifierade produkter. Det finns också en del kontrovers och oenighet kring deras säkerhet för människa och miljö, t.ex har oxybenzone visat sig vara mycket farligt för koraller och marina miljöer i väldigt låga doser, och avobenzone har visat sig brytas ner till cancerframkallande ämnen i kombination med sol och klorerat vatten. Inte så konstigt att många föredrar naturliga mineraliska skydd istället.

Det finns två naturliga solskyddsingredienser som är tillåtna i hudvård, och det är dessa som används i naturliga och ekologiskt certifierade solskyddsprodukter; titandioxid & zinkoxid.

Titandoixid och zinkoxid är mineraler som ger ett fysikaliskt solskydd, det vill säga att de verkar genom att reflektera bort strålningen från huden. Det går att skapa lika effektiva solskydd med dessa naturliga solskyddsingredienser, som även inkluderar UVA-skydd (bredspektrum).

I vårt sortiment har vi ett modernt patenterat mineraliskt solskydd som är en blandning av titanoxid och zinkoxid, kombinerat med silika (kiseloxid); Mineral SPF. Mineral SPF används i professionella hudvårdsprodukter och är utformat för att ge ett extra högt skydd i förhållande till tillsatt mängd, och också för att vara lätt att blanda ut. Mineral SPF går att använda både i emulgerade cremer och i fettbaserade produkter som salvor och balms.

Titandioxid och zinkoxid

Som solskyddande ingrediens har zinkoxiden generellt lite högre solskydd än titandioxid.

Under en period på 2000-talet var zinkoxid inte godkänd som solskyddsingrediens, då EU gjorde en undersökning om hur zink med nanopartiklar påverkade människor och miljö. Sedan zinken blev godkänd igen 2016 har fler och fler naturliga och ekologiska hudvårdsmärken börjat använda zink i sina solskyddsprodukter.

Även om zinkoxid med nanopartiklar inte visat sig farlig för människor, kan nanopartiklar av zink vara ett problem i naturen, då vattenlevande organismer är särskilt känsliga för zink i nanostorlek. Solskyddsprodukter med zink i nano-storlek bör därför inte användas i solskyddprodukter som används vid bad i hav eller insjöar. Ingen av våra mineraliska pigment eller pigmentblandningar innehåller nano-partiklar.

En del kan bli förskräckta med tanke på varningsmärkningen på zinkoxiden (farlig för vattenlevande organismer), men då ska man komma ihåg att märkningen är för råvaran, och måste vara den samma för en påse om 10 g som för 1000 kg. I ekologiskt certifierade och i miljömärkta produkter (t.ex Svanen) är nano-fri zink tillåtet i en dosering om max 25%, vilket är mer än i en normal zinksalva. Zinkföroreningar i vatten kommer främst från industrin och storskalig användning utan rätt hantering. Att använda en solcreme med nano-fri zinkoxid är ingen miljöfara, du ska dock tänka på att inte skölja ut zinkrester från tillverkningen med vatten, torka upp och släng i soporna i stället.

1 kommentarer

  1. Elin 22 maj, 2018 Svara

    Hej! Har en fråga på hur mycket spf det är i den egen gjorda solskydd krämen som ni har recept med?
    Med vänlig hälsning, Elin Nyström

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!