DIY Oljeserum – en lätt känsla packad med nyttigheter!

Världen av kallpressade ekologiska oljor, oljeextrakt och naturliga oljeboosters gör det enkelt att skapa sitt eget botaniska serum, packat med oljornas och extraktens naturliga verkan. Bra basoljor ger den fettsyrebalans huden behöver, aktiva oljor som havtorn, granatäpple, svartvinbär och kaktusfikon erbjuder en mängd växtämnen som t.ex  fytosteroler, flavonider och karotenider som kan göra underverk med trött hud. Sedan har vi de aktiva extrakt och boosters som ger helt unika fördelar till dina serum; Kelpextrakt, amarant, bakuchiol och örter som ringblomma, kamomill och johannesört.

Eteriska oljor ger ytterligare en hudvårdande komponent i ditt botaniska serum. Eteriska oljor har många fina hudvårdande egenskaper, och med eteriska oljor kan du tweaka ditt serum till att bli precis exakt det din hud behöver.

Med våra ingredisenser kan du skapa helt unika superserum, svårigheten ligger bara i hur du ska begränsa dig. För att göra det lite lättare har vi gjort fyra stycken färdiga recept du kan följa, eller läsa längre ner hur du går till väga för att skapa ditt helt egna serum.

Serum är inte ett tydligt definierat begrepp inom hudvård, men oftast avses en ganska lättflytande produkt som är maxad med aktiva ingredienser. Serumet används efter rengöring och eventuellt ansiktsvatten eller fuktgel (t.ex. fuktgel med probiotika som du hittar recept på här) och går snabbt in i huden, för att sedan följas av en ansiktsolja, ansiktskräm eller ett ansiktsbalm.

Ett oljeserum är inte en emulgerad produkt, utan en oljeprodukt som är baserad på oljelösliga Makers Silk, ett naturligt derivat av olivolja framtaget för att ge torrhet, glid och inträngningsförmåga till naturliga hudvårdsprodukter, som ger serumet en lätt känsla och hjälper de aktiva ingredienserna att tränga in i huden. I Makers Silk-basen tillsätts sedan oljelösliga aktiva ingredienser som lyxiga aktiva oljor, oljelösliga extrakt och boosters och eteriska oljor. Basen av Makers Silk ger serumet en torr känsla och gör att bara en liten mängd aktivt serum enkelt kan spridas ut över hela ansiktet utan att kännas “oljigt”. Det går att göra ett serum helt utan Makers Silk också, med en basolja som t.ex jojobaolja i botten, men då blir känslan betydligt oljigare.

Många lyxiga oljor, oljeextrakt och aktiva oljelösliga ämnen, som t.ex. Makers Kelp och Bakuchiol, är mycket effektiva redan i små mängder – och därför är ett oljeserum den perfekta produkten för att ge huden en bra vård med naturliga nyttigheter.

DIY BOTANISKT OLJESERUM – EN LÄTT KÄNSLA PACKAD MED NYTTIGHETER! – SÅ HÄR GÖR DU DET SJÄLV

Du kan superenkelt komponera ditt eget oljeserum. Använd Makers Silk med ca40-50% och lägg sedan till de oljor och aktiva ämnen du önskar. Välj oljor som passar just din hud med hjälp av vår guide: Torrhetsgrad & egenskaper av vegetabiliska oljor och läs om olika oljeextrakts egenskaper i inlägget om oljelösliga extrakt. Du kan även doftsätta och få extra funktion ditt serum med eteriska oljor.

Alla ingredienser du använder i ett oljeserum ska vara oljelösliga. Du kan alltså inte använda vattenlösliga ingredienser som t.ex glycerin, probiotika eller mjölksyra i ditt oljeserum.

Här har vi gjort förslag på fyra olika recept på oljeserum om du vill starta direkt eller får lite inspiration!

Oljeserum med Kaktusfröolja & SqualAne

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljefas

50% Makers Silk Mängd g
40% Kaktusfikonfröolja EKO Mängd g
9.5% Squalane Mängd g
0.5% Naturlig E-vitamin Mängd g

Receptnoter:

För att doftsätta ditt serum och få ytterligare funktioner av eteriska oljor, kan du ersätta 0.5-1% Makers Silk med eteriska oljor.

Med kaktusfikonolja och mjukgörande squalane som aktiva ingredienser är det här ett riktigt lyxigt serum. Kaktusfikonoljan innehåller en kombination av antioxidanter som kan skydda huden och motverka fria radikaler. Squalane är en av överhudens egna lipider och har stor betydelse för en mjuk, återfuktad och hälsosam hud. Tillsammans ger de bra verkan mot de skador som solens UV-ljus orsakar och kan minska rynkor.

Oljeserum med Tranbärsolja & Kelp

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljefas

A 50% Makers Silk Mängd g
A 46.5% Tranbärsolja EKO Mängd g
A 3% Makers Kelp Mängd g
A 0.5% Naturlig E-vitamin Mängd g
A 1% Ev eteriska oljor Mängd g

Transbärsoljan som är rik på essentiella fettsyror omega 3 och 6, antioxidanta vitaminer och fytosteroler, är en riktigt bra aktiv ingrediens i ditt serum. Oljan passar alla hudtyper. Makers Kelp är en avancerad aktiv ingrediens. Kelpextraktet, som innehåller algens elastiska fibrer i form av proteiner och polysackarider, hjälper till att öka cellaktiviteten i huden och kan öka hudens spänst och fasthet. Tranbärsolja och Kelp gör det här till ett bra serum för att använda runt ögonen.

Oljeserum med Havtornsolja & Chia

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljefas

A 50% Makers Silk Mängd g
A 44.5% Havtornsolja EKO Mängd g
A 5% Chiaextrakt Mängd g
A 0.5% Naturlig E-vitamin Mängd g
A 1% Ev, eteriska oljor Mängd g

Ett superbär och ett superfrö ger rikligt med essentiella fettsyror. Chia stärker hudens barriärskydd och förbättrar hudens förmåga att behålla fukt. Havtornsolja är en näringsrik och intensivt hudvårdande, och även en mycket bra olja för rosacea. Det rika innehållet av betakaroten och β -sitosterol ger oljan en cellförnyande och anti-inflammatoriskt verkan. Havtornsoljan har en stark röd färg, så använd serumet med försiktighet så det inte färgar av sig på kläder.

Oljeserum med havre- och vetegroddsolja

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljefas

A 89.5% Squalane Mängd g
A 10% Havreolja EKO Mängd g
A 10% Vetegroddsolja EKO Mängd g
A 0.5% Naturlig E-vitamin Mängd g

I det här oljeserumet gör vi en en riktigt näringsrik kombination av havre och vetegrodd. Stärkande och regenererande oljor som är rika på essentiella fettsyror, fytosteroler, fosfolipider, antioxidanter och ceramider som förebygger torr hud & upprätthåller cellstrukturen. Oljorna ger serumet en gyllengul färg

Gör så här:

Använd en noggrann våg* och väg upp alla råvaror en efter en i en ren behållare med pip, t.ex. en 100 ml glasbägare . Rör sedan om väl så att allt blandas och e-vitaminen (eller annan antioxidant) löser sig. Häll upp i bruna glasflaskor med pump eller pipett.

* Saknar du våg? Att väga upp alla ingredienser är alltid mest precist, men eftersom ett oljeserum inte kräver total exakthet kan du mäta upp dina ingredisenser om du föredrar det. Det kniviga är de små doseringarna av t.ex e-vitamin. En stor, tjock droppe e-vitamin motsvarar knappt 0,5 ml. Eteriska oljor mäter ca 25-30 droppar per ml.

Hållbarhet:
Om du är noga med renligheten vid tillverkning och inkluderar e-vitamin (eller annan oljelöslig antioxidant enl. rekommenderad dosering), håller oljeserumet minst ett år i rumstemperatur.

Utveckla ditt eget oljeserum!

Ett oljeserum är en supereffektiv aktiv ekologisk hudvårdsprodukt som kan varieras i det oändliga! Du kan använda så många eller så få oljelösliga ingredienser du vill i ditt serum. Det du behöver är en noggran våg och en ren behållare att blanda i. Så här gör du för att själv laborera fram det perfekta oljeserumet:

Börja med en bas som passar dig: 50% Makers Silk ger en ganska torr känsla till serumet, vill du ha en fetare känsla kan du minska Makers silk ner ända till 20%. Kanske hittar du rätt känsla nånstans där emellan!

En annan bärare som inte känns lika torr, men ger riktigt skön känsla, egenskaper och spridbarhet är Squalane. Du kan byta ut hela eller delar av mängden Makers Silk mot Squalane!

Tillsätt E-vitamin: E-vitamin är en antioxidant som förutom att skydda och förlänga hållbarheten på ingredienserna i oljeserumet också är en mycket bra antioxidant för huden. Ta för vana att alltid tillsätta 0,5% e-vitamin i dina serum och oljeblandningar. (E-vitamin kan ersättas av Rosmarin antioxidant som har ungefär samma funktion)

Lägg till oljor som passar din hud: Välj ut några oljor som du tror passar din hud. Mer hjälp hittar du i vårt inlägg “Hitta rätt olja – så använder du ekologiska oljor som hudvård“, eller så kan du lista produkter efter sin tagg. Under taggen “torr hud” hittar du t.ex alla ingredienser som är bra för torr hud (kom dock ihåg att du bara kan använda oljelösliga ingredienser i ditt oljeserum)

Toppa med extrakt och boosters: Bakuchiol, Kelp, Abyssin aktiv, Amarant och Chia är extrakt och boosters som ger aktiva effekter i ditt oljeserum. Örtextrakt som gurkmeja, morotnypon, ringblomma, kamomill och johannesört med sina örtmedicinska effekter kan också inkluderas.

Sista procenten: Eteriska oljor: En ynka procent kan kanske verka futtigt, men eteriska oljor är rejält potenta, och du kan använda flera olika eteriska oljor med en sammanlagd mängd av 1% och ändå få de eteriska oljornas terapeutiskt hudvårdande effekter. I 30 ml olja är 1% 0.3 g, eller ca 8-10 droppar eteriska oljor. Läs mer om de eteriska oljornas respektive effekter här >.

Blev det för svårt att välja ingredienser? Receptförslagen ovan blir alla riktigt bra serum, utan att innehålla alltför många olika komponenter! Ett tips är att utgå från dem och välj till eteriska oljor som passar din hud. Lycka till med dina botaniska oljeserum!

Ingredienser i recepten:

20 kommentarer

 1. JohannaB 29 juni, 2021 Svara

  Jag har gjort oljeblandningen med kelp och använt runt ögonen. Känns bra men blir kladdigt att dosera. Jag skulle vilja få liiite fastare konsistens på oljan så att den inte rinner av fingrarna så lätt. Men jag vill fortfarande kunna använda pumpflaska. Tänkte först HA hög men den är ju vattenlöslig. Vad kan jag använda för att förtjocka serumet litegrann?

  Med vänlig hälsning, Johanna

 2. Anna Sturesson 21 juli, 2020 Svara

  Hej, jag vill göra OLJESERUM MED TRANBÄRSOLJA & KELP men jag får inte ihop receptets vikt. Det känns som om det saknas typ 20 gram av något för att det totalt ska bli 100 g???

  Jag har i alla fall beställt nu och ser fram emot att kunna göra mitt eget serum 🙂
  Anna

  • Organic Makers 22 juli, 2020 Svara

   Hej! Tack för att du hittade ett fel i receptet, nu är det uppdaterat med rätt mängd tranbärsolja 🙂

 3. Lisa 11 maj, 2020 Svara

  Kan man blanda vilka som helst av era oljor eller är det några som inte passar ihop?

  • Organic Makers 22 juli, 2020 Svara

   Hej, Du kan prova dig fram med alla våra oljor och oljelösliga extrakt!

 4. Lena Hassel 7 september, 2019 Svara

  Hej!
  Jag vill göra en olja/kräm som verkar läkande på psoriasis/eksem.
  Tänker på nattljusolja och ringblomeextrakt.
  Tacksam för svar,
  Lena

  • Organic Makers 26 september, 2019 Svara

   Hej, Ja nattljusolja med GLA och ringblomsextrakt med flera bioaktiva ämnen är bra mot eksem. Du hittar fler ingredienser här >

 5. Alice 26 februari, 2019 Svara

  Hej!
  Jag undrar om det går att använda hyaluronsyra i hemmagjorda serum? Om det går, har ni något bra recept på det eller tips på hur jag kan göra ett sådant. Jag har väldigt torr hy och får ofta finnar pga det.
  En fråga till. Vilka av följande oljor jag har hemma skulle funka bra att använda om jag vill göra ett eget serum?
  De basoljor jag har hemma är marulaolja, jojobaolja deo., nattljusolja, baobabolja och avokadoolja. Sen har jag även myrra, tea tree, geranium, ylang ylang, patchouli och lavendel hemma.

  Är superintresserad av att göra min egen hudvård men känner inte att jag besitter all kunskap, så jag hade varit oerhört tacksam för svar på mina frågor. Tack på förhand!

 6. Matilda 16 november, 2018 Svara

  Hej!
  Jag har problem med min hy då den är både torr och acnebenägen. Har ni några förslag på oljor som kan passa mig?

 7. Cynthia Lopez 28 oktober, 2018 Svara

  Hej!
  Jag har tänkt köra ocm då jag under drygt 1 år inte kunnat använda några som helst produkter på ansiktet. Jag är 43 år. Min hy är trött och grå, livlös och med några rynkor. Tänkte köraolivolja/ ricinolja som rengöring. Det finns så många bra så jag har svårt att välja. Behöver ett serum och en ansiktsolja efter. Vilka oljor rekommenderar du?

  • Organic Makers 28 oktober, 2018 Svara

   Hej Cynthia!
   Jag rekommenderar jojobaolja i stället för olivolja för rengöring, då den är betydligt bättre för huden och en bra balanserande olja. Skulle också vara försiktig med ricinoljan då den kan vara ganska stark för huden. Några få procent blandat med jojobaoljan räcker gott och väl!
   Läs gärna vårt inlägg om oljor för att komma fram till de oljor som passar bäst i din ansiktsolja. För att få mer liv och lyster rekommenderar jag en liten del havtornsolja, morotsextrakt och kanske ett ytterligare örtextrakt t.ex kelp eller gurkmeja.
   https://www.organicmakers.se/hitta-ratt-olja-sa-har-anvander-du-ekologiska-oljor-som-hudvard/

 8. Laila 25 december, 2017 Svara

  Hej, jag har en liten flaska med havtorn som jag beställde från er och har haft den ett tag utan att jag använt den, nu undrar jag vad den egentligen är bra för och vad jag kan blanda ut den med så jag kan få ett aktivt serum eftersom jag har använt mycket med aha i min hudvårdsserie. Nu vill jag ha någon aktiv serum.
  Tack på förhand

  • Organic Makers 28 december, 2017 Svara

   Havtorn är en mycket näringsrik olja som är bra för alla hudtyper, och särskilt bra för hud med rosacea. Du behöver bara en liten del havtorn i ditt aktiva serum, den kraftigt röda färgen, som beror på naturliga karotenoider som också är antioxidanta och supernyttiga, kan annars färga av sig.

 9. marwa 22 oktober, 2017 Svara

  Hej
  Jag undrar om vilka oljor är bra att användas runt ögonen och även vilka aktiva ämnen som passar till huden runt ögonen?Tack på förhand
  Marwa

  • Organic Makers 29 oktober, 2017 Svara

   Många rena ekologiksa oljor passar fint runt ögonen, men lättare oljor som tefrö och torrare oljor som svartvinbär och tranbär är att föredra för många. En del är känsliga mot nyponfröoljans retinoler runt ögonen, men långt i från alla!

 10. marwa 21 augusti, 2017 Svara

  Hej igen
  Tack för ert snabba svar.Jag undrar nu om jag kan använda både vitamin E och rosmarin antioxidant för hållbarhet ?Tack på förhand.
  Med vänlig hälsning
  Marwa
  kund

  • Organic Makers 10 september, 2017 Svara

   Det behövs bara den ena eller den andra. Det går att använda båda, men effekten av en räcker.

 11. marwa 20 augusti, 2017 Svara

  ´Hej
  Jag undrar om oljeserum.Kan jag göra alla de 3 typer serum separat och sen blanda de 3 i en flaska?jag hoppas att ni svara mig .

  Med vänlig hälsning
  Marwa
  kund

  • Organic Makers 20 augusti, 2017 Svara

   Hej Marwa!
   Ja visst går det att blanda samman ingredienserna i alla tre recept. Det blir en riktigt dunderblandning det!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *