DIY Oljeserum – en lätt känsla packad med nyttigheter!

Ekologiskt Oljeserum – så här gör du det själv.

Serum är inte ett tydligt definierat begrepp inom hudvård, men oftast avses en ganska tunn emulgerad produkt som är maxad med aktiva ingredienser. Serumet används efter rengöring och eventuellt ansiktsvatten eller fuktgel (t.ex. fuktgel med probiotika som du hittar recept på här) och går snabbt in i huden, för att sedan följas av en ansiktsolja, ansiktskräm eller ett ansiktsbalm.

Ett oljeserum är inte en emulgerad produkt (och är därför så mycket enklare att tillverka själv), utan en oljeprodukt som är baserad på Makers Silk och effektiva aktiva ingredienser som är oljelösliga. En hög andel Makers Silk i receptet ger serumet en torr känsla och gör att bara en liten mängd serum enkelt kan spridas ut över hela ansiktet utan att kännas ”oljigt”.

Många lyxiga oljor, oljeextrakt och aktiva oljelösliga ämnen, som t.ex. Makers Kelp och Squalene, är mycket effektiva redan i små mängder – och därför är ett oljeserum den perfekta produkten för att ge huden en bra vård med naturliga nyttigheter.

Du kan superenkelt komponera ditt eget oljeserum. Använd Makers Silk med ca 50% och lägg sedan till de oljor och aktiva ämnen du önskar. Välj oljor som passar just din hud med hjälp av vår stora fettsyreguide och läs om olika oljeextrakts egenskaper i webbshoppen. Du kan även doftsätta ditt serum med eteriska oljor som i sig också har riktigt bra hudvårdande egenskaper.

Alla ingredienser du använder i ett oljeserum ska vara oljelösliga. Du kan alltså inte använda vattenlösliga ingredienser som t.ex glycerin, probiotika eller mjölksyra i ditt oljeserum.

Här har vi gjort förslag på tre olika recept på oljeserum om du vill starta direkt eller får lite inspiration!

Recept:

Oljeserum med Kaktusfröolja & Squalene

Makers Silk 50%
Kaktusfikonfröolja 40%
Squalene 9.5%
E-vitamin 0,5% (eller annan antioxidant enl. doseringsanvisningar)
eventuellt eteriska oljor 0.5-1%

Med kaktusfikonolja och squalene som aktiva ingredienser är det här ett riktigt lyxigt serum för anti-agevård. Kaktusfikonoljan innehåller en kombination av antioxidanter som kan skydda huden och motverka fria radikaler. Squalene är en av överhudens egna lipider och har stor betydelse för en mjuk, återfuktad och hälsosam hud. Tillsammans ger de bra verkan mot de skador som solens UV-ljus orsakar och kan minska rynkor.

Oljeserum med Tranbärsolja & Kelp

Makers Silk 50%
Tranbärsolja 28.5%
Svartvinbärsolja 20%
Makers Kelp 1%
E-vitamin 0.5%
eventuellt eteriska oljor 0.5-1%

Transbärsoljan som är rik på essentiella fettsyror omega 3 och 6, antioxidanta vitaminer och fytosteroler, är en riktigt bra aktiv ingrediens i ditt serum. Oljan passar alla hudtyper. Makers Kelp är en avancerad aktiv ingrediens. Kelpextraktet, som innehåller algens elastiska fibrer i form av proteiner och polysackarider, hjälper till att öka cellaktiviteten i huden och kan öka hudens spänst och fasthet. Tranbärsolja och Kelp gör det här till ett bra serum för att använda runt ögonen.

Oljeserum med Havtornsolja & Chia

Makers Silk 50%
Havtornsolja 44.5%
Chiaextrakt 5%
E-vitamin 0.5%
eventuellt eteriska oljor 0.5-1%

Ett superbär och ett superfrö ger rikligt med essentiella fettsyror. Chia stärker hudens barriärskydd och förbättrar hudens förmåga att behålla fukt. Havtornsolja är en näringsrik och intensivt hudvårdande. Det rika innehållet av betakaroten och β -sitosterol ger oljan en cellförnyande och anti-inflammatoriskt verkan. Havtornsoljan har en stark röd färg, så använd serumet med försiktighet så det inte färgar av sig på kläder.


Etiketterna är gjorda på de minsta etiketterna i paketet etikettark för skrivare som du hittar i webbshopen!

Gör så här:

Väg eller mät upp alla råvaror. Rör sedan om väl så att allt blandas och e-vitaminen (eller annan antioxidant) löser sig. Häll upp i bruna glasflaskor med pump eller pipett.

Hållbarhet:
Om du är noga med renligheten vid tillverkning och inkluderar e-vitamin (eller annan oljelöslig antioxidant enl. rekommenderad dosering), håller oljeserumet minst ett år i rumstemperatur.

5 Kommentarer

 1. marwa 20 augusti, 2017 Svara

  ´Hej
  Jag undrar om oljeserum.Kan jag göra alla de 3 typer serum separat och sen blanda de 3 i en flaska?jag hoppas att ni svara mig .

  Med vänlig hälsning
  Marwa
  kund

  • Författare
   Organic Makers 20 augusti, 2017 Svara

   Hej Marwa!
   Ja visst går det att blanda samman ingredienserna i alla tre recept. Det blir en riktigt dunderblandning det!

 2. marwa 21 augusti, 2017 Svara

  Hej igen
  Tack för ert snabba svar.Jag undrar nu om jag kan använda både vitamin E och rosmarin antioxidant för hållbarhet ?Tack på förhand.
  Med vänlig hälsning
  Marwa
  kund

 3. marwa 22 oktober, 2017 Svara

  Hej
  Jag undrar om vilka oljor är bra att användas runt ögonen och även vilka aktiva ämnen som passar till huden runt ögonen?, jag hoppas att ni svarar mig denna gång.Tack på förhand
  Marwa

 4. Laila 25 december, 2017 Svara

  Hej, jag har en liten flaska med havtorn som jag beställde från er och har haft den ett tag utan att jag använt den, nu undrar jag vad den egentligen är bra för och vad jag kan blanda ut den med så jag kan få ett aktivt serum eftersom jag har använt mycket med aha i min hudvårdsserie. Nu vill jag ha någon aktiv serum.
  Tack på förhand

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.