Fuktgel med probiotika & Aloe Vera

Gör din egen ekologiska ansiktsgel med fuktgivande nyttigheter för huden!

Använder du bara oljor i din naturliga hudvård behöver du se till att huden bevarar sin fukt på bästa sätt. Ett enkelt sätt är att alltid använda oljor på fuktig, nästan blöt hud. Då kapslar du in fukten med en olja eller ett oljeserum.

Men håll i dig, nu ska vi göra det allra senaste – probiotisk hudvård! Naturlig probiotika i hudvård är riktigt modern hudvårdsteknologi. Forskning har visat att hudens egen bakteriekultur är viktig att vårda och bevara, och tillförsel av aktiva välgörande bakterier kan hjälpa till att förbättra bakterierfloran och skapa en frisk och balanserad hud.

Utöver probiotika är detta fuktgel packat med naturliga ingredienser som ökar hudens förmåga att binda fukt och bevara sin smidighet. En kombination av fuktbindarna glycerin och Sodium PCA ökar hudens förmånga att binda fukt, och får extra effekt med multifunktions-konserveringen Leucidal SF Complete (som är nödvändigt för sin konserverande verkan). Med Aloe Verans inflammationshämmande egenskaper är detta också en riktigt bra produkt för irriterad och skadad hud, och ett måste efter sol! Själva gelén görs av GMO-fri xanthangummi, och gelformen gör att gelén är lätt att sprida ut över hela ansiktet.

Ett fuktgel för ansiktet använder du efter rengöring (Använd t.ex 25-40% Aleppotvål för ansiktsrengöring), innan olja, oljeserum och/eller creme.

Leucidal SF Complete, som behövs för hållbarheten eftersom gelén innehåller vatten och vattenlösliga ingredienser, tillhör en ny generations konservering som har många funktioner: Till skillnad från syntetiska konserveringsmedel har Leucidal även i sig självt hudvårdande egenskaper tack vare peptider med fuktighetsbevarande verkan på huden.

Etiketter till flaskorna har vi gjort på våra etiketter för skrivare, 70×25,4 mm.

Recept DIY Fuktgel

Ingredienser:

Aloe Vera flakes 0,5 % (1 lätt rågat kryddmått är ca 0,5 g)
86 % rent vatten och/eller valfri hydrolat.
Xanthangummi 1 % (eller Tarakärnmjöl 1,5%)
Glycerin 3 %
Sodium PCA 2 %
Makers Probiotika 3 %
Leucidal SF Complete 4 %
Mjölksyra 5 droppar per 100 g fuktgel

Recept i %?

Så här funkar det:

Att ange ett recept i % är det bästa sättet att ange ett recept, då det enkelt går att räkna ut receptet för olika mängder. Ett recept angett i % bör vägas upp. Använder du inte våg måste du noggrant räkna om ingredienserna till volym. Läs mer om det här.

Det enklaste är att göra 100 g produkt, då motsvarar varje procent av receptet 1g. 100 g Fuktgel blir nästan exakt 100 ml, vilket blir lagom till 3 st 30 ml glasflaskor med pump.

Gör så här:

Väg upp vatten och/eller hydrolat i en bägare som rymmer ca dubbelt så mycket som receptets totala mängd med hjälp av en precionsvåg. Tillsätt Aloe Vera flakes och rör tills flingorna löst sig helt i vätskan. Du har nu gjort en 100% Aloe Vera-lösning!

Sätt behållaren med Aloe Vera-lösning på vågen och tara (nollställ) den. Väg i Sodium PCA, Glycerin och Makers Probiotika. Tara (nollställ) vågen mellan varje ingrediens. Väg upp Xanthangummit för sig och tillsätt lite i taget under omrörning. Rör ut xanthangummit noga, det kan behövas en elvisp med degkrokar (för att undvika att vispa in luft) för att få gelén helt jämn. Tarakärnmjöl är lite lättare att lösa upp.

Tillsätt sedan Leucidal. Tillsättningen av Leucidal gör blandningen lite mjölkig, detta är helt normalt och en effekt av Leucidalen.

Tillsätt slutligen 4-5 droppar mjölksyra för att skapa ett pH-värde på ca pH 4.5-5.0, som är aningens lägre än hudens eget pH-värde. Det är de bästa förutsättningarna för såväl probiotikan som din egen hud.

Häll upp gelén på väl rengjorda flaskor med pump. Använd ca en halv ärta stor klick gelé på rengjort ansikte innan ev. oljeserum, ansiktsolja och/eller creme eller balm.

Hydrolat eller inte hydrolat?

Du kan använda enbart renat vatten (se nedan), eller enbart hydrolat, eller en kombination av vatten och hydrolat efter egen smak. Hydrolater har i sig egenskaper för huden som är värdefulla i ett gel. Egenskaperna är olika för lika hydrolat. Vi valde en blandning av 50% renat vatten och 50% pepparmyntshydrolat för en frisk doft och renande verkan.

Tänk på att eftersom receptet endast innehåller vattenlösliga ingredienser är det med hydrolat du kan doftsätta; eteriska oljor blandar sig inte med vatten.

Renlighet och hållbarhet.

Fuktgelén måste konserveras enligt receptet om den ska hålla i mer än 2-3 dagar.

Om ditt kranvatten är utan anmärkning kan du använda vanligt kranvatten till receptet. Kranvatten kan du koka upp och låta knappt sjuda (minst 70 grader) i ca 10 minuter för bästa renhet. Låt kallna helt innan du använder det. Vill du vara på den säkra sidan att du har gjort det du kan för bästa möjliga hållbarhet ska du använda så kallat Renat Vatten – Aqua Purificata. 

Behållare och verktyg ska vara väl rengjorda när du använder dem. Diska noga med varmt vatten och diskmedel och låt torka. För extra noggrannhet kan du desinficera med isopropylalkohol som finns att köpa över disk på apotek. Våra spraymunstycken 28 mm brukar passa till 100 ml flaskor med isopropylalkohol. Spraya på rengjorda saker och låt torka, strax innan användning.

Flaskor och pumpar är rena när de kommer från oss, men kan behöva diskas av med diskmedel och varmt vatten för att blir av med ev. damm och hanteringssmuts. Låt torka ordentligt, och även flaskor och pumpar kan sprayas med isopropylalkohol innan användning för extra renlighet.

Hållbarheten på gelén, om du är noga med renligheten när du tillverkar den, är några månader i rumstemperatur, vilket räcker gott och väl om du använder den dagligen. Gör du flera stycken, förslut dem väl och förvara i kylskåp tills du ska använda dem, så gäller hållbarheten från det att du börjar använda dem!

17 Kommentarer

 1. Titti 14 april, 2017 Svara

  Kan xanthangummi bytas ut mot tarakärnmjöl?

  • Titti 14 april, 2017 Svara

   Funderar också på om det går bra att tillsätta pilbarksextrakt och i så fall hur mycket?

   • Titti 23 april, 2017 Svara

    Använde tarakärnmjöl och makerskonservering istället, det funkade bra! Pilbarksextraktet använde jag i mitt ansiktsvatten 🙂 Är väldigt nöjd! Ger en skön känsla i huden.

    • Författare
     Organic Makers 5 maj, 2017 Svara

     Hej Titti, Tack för att du delar med dig av dina experiment och resultat:) Det är inte alltid vi hinner med att svara direkt. Roligt att du gillar ansiktsvattnet!

 2. Jossan 17 april, 2017 Svara

  Hur lång hållbarhet har alla ingredienser? Mjölksyran ska det ju exempelvis bara användas 5 droppar av men säljs som 100 ml flaska

 3. Lotta 4 maj, 2017 Svara

  Jag testade att göra detta gel och tyckte det var lite svårt att lösa upp allt xanthangummit utan elvisp (jag har ingen) så kom jag ihåg att om man kokar linfrön med vatten så får det en gele-liknande konsistens – skulle man kunna använda det istället för xanthangummi?
  Kan man i så fall koka hydrolatet med linfrö (för doftens skull) eller blir det inte bra av att upphettas?

  • Författare
   Organic Makers 5 maj, 2017 Svara

   Hej Lotta, Ett tips är att värma vattnet/aloen försiktigt (till ca 40 grader), då löser sig xanthangummit lättare! En chiagelé kommer inte vara stabil så länge (konsistensen kommer att förändras över tid) Lycka till med tillverkningen!

 4. Josefin Allstadius 29 maj, 2017 Svara

  Hej!
  Jag tror att den här produkten kan vara det min hud saknar! Jag undrar därför om det går att köpa som färdig produkt av er? Min hud är kräsen, och innan jag köper in alla ingredienser för att tillverka själv så vore det fint att kunna prova om huden gillar produkten 🙂 Tack på förhand!

 5. Johanna 14 augusti, 2017 Svara

  Jag vill testa ph-värdet på min produkt innan jag förpackar den. Har ph-stickor liggande hemma, graderade från 1-12 kan jag använda dessa eller finns det särakilda ph-stickor för just hudvård? Jag menar, jag vet inte vad ph-stickorna jag har är inköpta till men alla ph-stickor fungerar väl likadant och kan användas i vilken vätska som helst? Eller…?

  • Författare
   Organic Makers 14 augusti, 2017 Svara

   Hej Johanna,
   Ja, det borde fungera att kolla pH-värdet med dina stickor!

 6. Clara 27 augusti, 2017 Svara

  Hej! Jag har inte möjlighet att köpa alla ingridienser till detta recept just nu men blev sugen på att testa probiotika. Kan jag göra ett enklare ansiktsvatten med endast hydrolat och probiotika ?

  • Författare
   Organic Makers 28 augusti, 2017 Svara

   Hej Clara,
   Ja det går att kombinera bara hydrolat och probiotika! Du måste dock ändå konservera ansiktsvattnet med t.ex Leucidal eller Makerskonservering för att det ska hålla mer än som färskvara.

 7. Johanna 27 november, 2017 Svara

  Kan jag konservera med e-vitamin istället? Har köpt det av er tidigare och har mycket kvar.

  • Författare
   Organic Makers 29 november, 2017 Svara

   Hej, E-vitamin är en fettlöslig antioxidant som förlänger hållbarheten på vegetabiliska oljor och fetter. E-vitamin är alltså inte något konserveringsmedel och kan inte användas i det här receptet.

 8. Kathrin 15 april, 2018 Svara

  Hej!
  Jag har gjort den här ansiktsgelen och undrar varför det blir som små smulor av den när jag smörjer in ansiktet. Är det min hud som reagerar konstigt eller är det någon av ingredienserna som klumpar ihop sig?

 9. Maggan 15 maj, 2018 Svara

  Jag glömde tydligen köpa leucidal… går det att göra ändå? Köpte makers Kelp, som jag inte vet varför jag köpte…. kan det vara istället för leucidal?
  Nybörjare!

  • Organic Makers 16 maj, 2018 Svara

   Hej! Du behöver Leucidal (eller Makerskonservering) för att skydda/konservera fuktgelen. Utan konservering är hållbarheten ca 1 vecka om du förvarar i kylskåp. Makers Kelp är fettlösligt, du kan alltså inte använda Kelp i just det här receptet. Men vi har andra recept som serum och ansiktsolja och creme 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.