Recept på hemgjord Body Lotion - organicmakers.se

Ekologisk Body Lotion

Ett basrecept på en superenkel bodylotion med ekologisk olja och naturliga ingredienser har varit efterfrågat länge. För det är inte svårare än så här! Det här receptet innehåller fyra ingredienser förutom vatten: olja, emulgeringsmedel, fuktgivare som även verkar konserverande, och pH-reglerande mjölksyra. Alla fyra ingredienser är nödvändiga för att skapa en hållbar lotion, men både olje – och vattendelen kan helt eller delvis bytas ut mot andra oljelösliga respektive vattenlösliga ingredienser. Det här är ett prefekt att utgå ifrån när du vill formulera din egenanpassade creme/lotion! Se längre ner i inlägget för utbyte av ingredienser för att lära dig formulera din egen lotion/creme.

Många tycker att det verkar svårt att göra en emulgerad creme eller lotion och att det är ett stort steg att ta i DIY hudvård. Men så är det inte alls! Kanske beror det på att vi, trots att de flesta av oss har använt massor av cremer och lotioner genom livet, inte riktigt vet vad en emulsion är, och det verkar som att man behöver vara rena kemisten om man ska göra en emulsion (om man tittar på innehållsförteckningar). Men lika väl som du kan göra din egen, och bättre, creme med naturliga och ekologiska ingredeinser, kan du göra den enkel eller avancerad beroende på dina egna preferenser!

I vårt recept har vi gjort 500 g baslotion, ca 500 ml, vilket blir två stora (250 ml) body lotions som räcker till hela familjen. Lotionen är mycket dryg och spridbar. Vill du göra mer eller mindre är det bara att skriva in mängden du vill göra i receptkalkylatorn, så räknas receptet om.

Basrecept Body Lotion

Skriv in i kalkylatorn hur mycket lotion du vill göra. Förinställd mängd är 500 g ≈ 500 ml.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Vattenfas & Oljefas

69%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
20%Avokadoolja EKOMängd g
4%MakersaquolMängd g

Tillsatsfas

5%Pentylenglykol, naturligMängd g
0.15%MjölksyraMängd g

Valfritt – Doft

0.5% Total mängd Eteriska oljorMängd g

Receptnoter: 0.8g Mjölksyra är ca 22 droppar mjölksyra ur droppinsatsen på vår mjölksyraflaska. Då mjölksyran är en sådan liten mängd är det bättre att räkna droppar än att väga upp den. 0.15% Mjölksyra motsvarar drygt 4 droppar ur droppinsatsen på vår mjölksyraflaska per 100 g lotion. (En droppe mjölksyra väger ca 0.036g)

Gör så här: (Steg-för-steg-bilder längre ner!)

 1. Väg upp grundfasen; olja, emulgeringsmedel och vatten i en värmetålig behållare som rymmer ca dubbelt så mycket som mängden lotion du ska göra, t.ex en laboratorieglasbägare.
 2. Värm grundfasen till minst 80°C i vattenbad eller mikrovågsugn och rör om tills emulgeringsmedlet är smält och blandningen grumlig.
 3. Sätt i en stavmixer och mixa på högsta hastighet i 15-30 sekunder, tills blandningen är en slät mjölk.
 4. Väg upp tillsatsfasen: pentylenglykol, och droppa i Mjölksyra (4-5 drp per 100 g färdig lotion).
 5. Tillsätt tillsatsfasen och mixa samman en kort stund (5-10 sek).
 6. Sätt behållaren i ett kallt vattenbad för att nedsvalningen ska gå snabbare, och rör om då och då tills blandningen kommit ner till 30 grader.
 7. Vill du doftsätta din lotion droppar du i eteriska oljor när temperaturen kommit under 45 grader, eller precis innan du mixar igen.
 8. Vid 30 grader* (28-31 grader men inte varmare) mixar du med mixerstaven igen i 5-15 sekunder. Nu går lotionen ihop riktigt bra och blir tjockare och mer stabil!
 9. Häll upp på pumpflaska medan lotionen forfarande är ljummen. Då är den lättare att hälla då den tjocknar ytterligare i rumstemperatur och över tid; efter ca 12 timmar har lotionen nått sin slutgiltiga fasthet.

  *Emulgeringmedlet MakersAquol har en speciell struktur som gör att emulsionen tjocknar till vid 30 grader, och då ska den mixas för att tjockna ytterligare och stabiliseras.
Till basreceptet behöver du Avokadoolja (eller annan valfri olja), Makersaquol emulgeringmedel, Pentylenglykol och Mjölksyra. Och rent eller renat vatten!
Smält samman olja, emulgeringsmedel och vatten vid minst 80°C.

Recept på hemgjord Body Lotion - organicmakers.se
Mixa med stavmixer i 15-30 sekunder.
Recept på hemgjord Body Lotion - organicmakers.se
Tillsätt Pentylenglykol och Mjölksyra och mixa samman. Sätt i kallt vattenbad för nedsvalning. Rör om då och då under nedsvalningstiden.

Recept på hemgjord Body Lotion - organicmakers.se
När temperaturen är lägre än ca 45° tillsätter du ev. eteriska oljor och rör om.
Recept på hemgjord Body Lotion - organicmakers.se
Vid ca 30 grader (28-31°) mixar du lotionen igen, i ca 10-20 sekunder.

Recept på hemgjord Body Lotion - organicmakers.se
Häll upp på pumpflaska medan lotionen forfarande är ljummen. Den kommer tjockna ytterligare de närmsta 12 timmarna.
Recept på hemgjord Body Lotion - organicmakers.se
Klar att använda! Lotionen är mycket dryg och mjukgörande, en liten mängd räcker långt.

Ingredienser i receptet:

Receptutveckling

Det här är som sagt en bra baslotion som går att utveckla till en mer komplex lotion eller creme. Den går också utmärkt att använda i ansiktet! Läs om utbyten här och lär dig hur du formulerar din alldeles egen creme/lotion.

Utbyte av ingredienser

Ytbyte av olja och oljelösliga ingredienser

Den enklaste modifieringen är att byta ut de 20 procenten Avokadoolja mot en annan olja, eller en kombination av flera oljor. Avokadooolja är en fet olja som är mycket vårdande för torr hud, vilket också innebär att lotionen har en lite fetare känsla. Vill du ha en torrare känsla kan du använda dig av en eller flera oljor med en högre torrhetsgrad än Avokadoolja. Du kan använda dig av vilka vegetabiliska oljor du vill och kombinera dem hur du vill! Se vårt inlägg om Organic Makers oljor och Torrhetsgrad™ för referens och inspriration! För en ännu lättare känsla kan du även använda dig av tunna estrar som Squalane och Makers Silk.

Du kan också byta ut delar av oljan mot andra oljelösliga ingredienser utan att receptet i övrigt förändras. Och här kan du verkligen sätta en egen prägel på din lotion! Boosta med valfritt antal oljelösliga högkoncentrerade extrakt i en dosering om ca 2-3% per extrakt (minska oljan med motsvarande). Du kan även tillsätta små mängder smör, t.ex 2-3% sheasmör, mangosmör eller cupuacusmör, men se upp med att ta för mycket; då kan lotionen bli för tjock för pumpflaska.

Utbyte av vatten och vattenlösliga ingredienser:

Vattenfasen kan bytas ut helt eller delvis mot hydrolat. Tänk då bara på att om hydrolatet har ett lägre pH-värde än vatten, t.ex trollhasselhydrolat, kan du behöva minska mängden mjölksyra eller skippa den helt. Ett tips om du vill formulera om vattenfasen är att testa vattenfasens (vatten/annat + pentylenglykol & mjölksyra) pH-värde med pH-stickor för att kontrollera att vattenfasen håller sig inom spannet pH 4.5-5.5. Oljefasen har inget pH-värde, så det är vattenfasens pH som sätter värdet på hela emulsionen.

Du kan också byta ut delar av vattnet mot aktiva vattenlösliga ingredienser, och här finns också en möjlighet att formulera en lotion som passar just dig! Vattenlösliga ingredienser som Aloe Vera-extrakt, Nicainamid vitamin B3 (en relativt billig ingrediens som gör underverk även på kroppen), D-pantenol, Glycerin, Quinoaprotein, Makers Balans, Makers Biotika, Pilbarksextrakt eller Hyaluronsyra lågmolekylär. Använd inte ingredienser som är gelbildande, som xanthangummi eller Hyaluronsyra Högmolekylär, då blir lotionen för tjock för pumpflaska. Vissa av dessa är mer exklusiva och gör sig bäst i en lotion/creme för ansiktet.

Detta basrecept går utmärkt att anpassa även till en ansiktscreme! Använd dig då av torrare oljor (om du inte är en torris förstås) och lätta estrar som Makers Silk & Squalane, och vattenlösliga aktiva ämnen enligt ovan.

En creme eller lotion behöver ett emulgeringsmedel för att vatten och olja ska binda sig med varandra och bilda en emulsion. Det här receptet använder sig av emulgeringsmedlet Makersaquol, ett lättanvänt emulgeringsmedel som ger en lätt, härlig känsla. Du kan inte använda dig av ett annat emulgeringsmedel i detta recept då metod, uppvärmning, nödvändiga ingredienser m.m skiljer sig åt beroende på vilket emulgeringsmedel som används. För recept med andra emulgeringmedel, se recept i kategorin “Cremer, lotioner & emulgering“.

Konservering

Basreceptet är en milt konserverad produkt som använder sig av pentylenglykol i kombination med mjölksyra som konserverande system. Det är en enkel konservering som ökar hållbarheten på cremen från ca en vecka (utan konservering) till ca 2 månader. Vill du ha längre hållbarhet på lotionen, eller om du tillsätter fler vattenlösliga ingredeienser, använder du dig av ytterligare konservering. En kombination av 4% Makerskonservering och 3% Pentylenglykol (ska också kombineras med 0.15% mjölksyra) i stället för 5% Pentylenglykol ger en hållbarhet på minst 6 månader. Du kan också använda dig av en kombination av 4% Makers Aquagard i kombination med 3% Pentylenglykol, men då bör mjölksyran ökas till ca 0.25% då Makers Aquagard har ett högre pH-värde från början.
Skippa inte någon form av konservering, då kan lotionen bli dålig snabbt, och det är synd!

16 kommentarer

 1. Barbro Nilsson 18 december, 2023 Svara

  Hej. Har gjort denna ekologiska body lotion med avocadoolja, hampfröolja o lite rapsolja. OK?
  Den blev fin, men skulle vilja ha den liiite tjockare. Kan man göra det i efterhand? (12 Tim sedan), och hur kan man få den lite tjockare från början, nästa gång jag gör den? Tack för svar.
  Mvh
  Barbroi

 2. Jeanette Widman 17 februari, 2023 Svara

  Hej.
  Jag har gjort denna body lotion flera ggr och älskar den! Men nu kan jag inte få tag i Aqua purificada någonstans där jag är nu (Spanien). Fungerar det att använda destillerat vatten istället?

  • Organic Makers 17 februari, 2023 Svara

   Hej Jeanette! Så kul att du älskar den! Det går bra att använda annat vatten. Det viktiga är att det är rent och inte innehåller en massa mineraler, så destillerat vatten funkar bra!

 3. Elin 22 oktober, 2022 Svara

  Hjälp! :’( Gjorde 500 g lotion och hade i 20 droppar mjölksyra (4 droppar per 100 g). Nu svalnar den så mätte PH och den är alldeles för låg, på 3,5 🙁 Hur kan jag rädda den??

  • Organic Makers 22 oktober, 2022 Svara

   Hej Elin!
   Det lättaste är att blanda ut en tsk bikarbonat i 1 msk vatten och röra tills det löst sig.
   Prova sedan att röra ut ett kryddmått i taget i cremen tills pH är 4.5-5. (Blanda mer om det behövs).
   Tänk på att pH-värde är logaritmiskt, så ta det försiktigt med ökningen, det kan plötsligt bli för högt. Tillsätt mindre bikarbonatlösning varje gång du behöver så att det inte blir för högt. Blir det det får du sänka det med mjölksyra igen 🙂

 4. Camilla 10 oktober, 2021 Svara

  Hej!

  Jag har gjort två varianter av dessa, det blir bra först, men sedan förvandlas de med tiden till “vatten”, vad kan detta bero på?

  Jag önskar ett frågeforum här!=)

  • Organic Makers 14 oktober, 2021 Svara

   Hej, det är många faktorer som påverkar en emulsions stabilitet över tid. Exempelvis kan modell av stavmixer spela roll. Om du tillsätter 0.3% xanthangummi (i vattenfasen) hjälper det att göra lotionen mer stabil!

 5. Emma 31 augusti, 2021 Svara

  Hej! Jag vill hitta en kräm som kan användas till kropp, händer och ansikte. Kan basreceptet på lotion funka som det? Eller är den för “tung” för ansiktet? Om jag vill ha makers kelp med, hur ska jag dosera det för – säg 400g?

  VH

 6. Amanda 2 augusti, 2021 Svara

  Hejsan!
  Hur rengör jag bäst min pumpinsats till flaskan?

  • Organic Makers 17 februari, 2023 Svara

   Hej! Så här rengör du bäst en pump: Pumpa igenom varmt vatten (max ca 70 grader) i pumpen några gånger. Diska sedan pumpen utvändigt med varmt vatten och diskmedel. Pumpa sedan igenom några pumpningar isoproplylalkohol. Pumpa sedan ut isopropylalkoholen så att pumpen är så tom som möjlig och lägg att torka tills den är helt torr, helst i flera dagar. Pumpa igenom luft genom pumpen då och då under torkningen. för att få ut ev kondens.

 7. Jenny 2 maj, 2021 Svara

  Hej, jag har gjort flera olika varianter av denna och älskar känslan. Men i några fall har jag råkat ut för att lotionen skiktar sig i bland. Vad beror det på och vad kan jag göra för att undvika det?

  • Organic Makers 17 maj, 2021 Svara

   Hej Jenny!
   Det kan bero på flera olika saker; att inte emulgeringsmedlet smäöt tillräckligt, det måste komma upp i minst 75 grader en stund för att smälta helt.
   Det kan också bero på att du mixat för länge, eller på att temperturen inte kommit ner i 30 grader vid andra mixningen!
   Vissa oljekombinationer har också svårare att hålla ihop.

   Skriv ner vilka ingredienser, temperaturer och tider du använder varje gång, så lär du dig skillnader genom att jämföra resultaten!

 8. Violette 26 april, 2021 Svara

  Hej! Kan man ersätta avokadooljan med vilken olja man vill? Tänkte använda havreolja. Tack!

  • Organic Makers 26 april, 2021 Svara

   Javisst! Havreolja är ett utmärkt val!

 9. Barbro 25 april, 2021 Svara

  Hej, Ni har en helt fantastisk sida med mycket information och många fina recept.
  Nu undrar jag om det är möjligt att byta ut Makersaquol mot exempelvis Makersemulgering eller Xanthangummi eller Tarakärnmjöl eller Cetylalkohol?

  • Organic Makers 25 april, 2021 Svara

   Hej Barbro! Nej, det här receptet är anpassat efter emulgeringsmedlet Makersaquol. Med ett annat emulgeringsmedel, t.ex Makersemulgering behöver du en stabiliserare (t.ex xanthangummi) och en annan metod, så då använder du ett av våra recept för Makersemulgering och anpassar det efter dina behov! Du kan inte ersätta emulgeringsmedlet med xantangummi, tarakärnmjöl eller cetylalkohol; de är inte emulgeringmedel och då blir det ingen emulsion.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *