Cupuaçusmör

Cupuaçusmör

Kallpressat, vildskördat växtsmör. Cupuaçusmör verkar regenererande  för huden barriärskikt och hjälper till att lindra irritation. Det är en fantastisk fuktighetsbevarande egenskaper tack vare sin goda förmåga att binda vatten. Cupuaçosmör är bra till torr och skadad hud, och även till babyvård som blöjeksem.

Cupuaçu [kuppu’assu] är ett växtsmör som innehåller β-Sitosterol, en fytosterol som verkar antiinflammatoriskt på cellnivå och förbättrar hudens barriärfunktion.

Cupuaçusmör har en mycket god förmåga att hålla vatten, flera gånger högre än för lanolin (ullfett) som annars anses vara det fett som kan hålla mest vatten. Cupuaçusmöret är därför ett utmärkt veganskt alternativ till lanolin.

Smöret har en smältpunkt på ca 28-33°C, lite lägre än både sheasmör och kakaosmör. Används t.ex. i fuktbevarande hud- och hårvårdsprodukter som salvor med ca 5-50%. I cremer och lotion ger en dosering mellan 2-5% en len och tjock emulsion som är bra till torr och skadad hud.

Cupuaçuträdet, som är besläktat med kakaoträdet, växer vilt i Amazonas regnskog. Vårt cupuaçosmör tillverkas lokalt nära växtplatsen. Smöret har en karaktäristiskt syrlig, fruktig chokladdoft.

INCI

Theobroma grandiflorum seed butter

Ursprung

Peru

Förpackning

Glasburk

Förvaring

Mörkt och svalt

Förtvålningstal NaOH:

0.137

Förtvålningstal KOH:

0.192

Vaxer, fetter & smör

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.