Makers Silk – för en professionell känsla till dina oljeprodukter

Nu kan du ta dina oljeprodukter till en ny nivå och efterlikna professionella, kommersiella hudvårdsprodukter. Med Makers Silk – naturlig silikonersättning – får du fram den där professionella känslan.

Varför naturlig silikonersättning?

Jo, för det finns ju förstås en anledning till att det finns silikon i mycket av den konventionella, icke-ekologiska hudvården som finns på marknaden. Silikoner i olika former tillsätts i hud- och hårvårdsprodukter främst för sina konsistensskapande egenskaper; de ger spridbarhet, glid och textur, beroende på vilken typ av silikon som används. Exempel på silikoner som används i hudvård är Dimethicone och Cyclomethicone.

Vill du ha fördelarna av en silikon men utan själva silikonet finns det nu alternativ! Tack vare att många som du, som vill ha naturliga produkter utan konstigheter, forskas det på och utvecklas det numera en hel del naturliga alternativ till traditionellt kemiska hudvårdsingredienser. Toppen, eller hur?! Makers Silk är en naturlig silikonersättning som är milt framställd av olivolja, och godkänd som ingrediens i ekologiskt certifierade hudvårdsprodukter. Som silikonersättning fungerar den snarlikt silikonen dimethicone, men helt naturligt då alltså! Den ger en torrare känsla till oljeprodukter, ger en otrolig spridbarhet på huden, samt har antistatiska egenskaper. Makers Silk är oljelöslig och blandar sig med oljor, fett och vax, och kan användas i oljefasen i en emulgerad produkt som en creme eller lotion. Dessutom har den viss förmåga att lösa upp silikoner vilket gör att den är bra i Make-upborttagningsprodukter, då traditionell make-up ofta innehåller silikoner.

En annan fördel, funktion med silikoner är att de är bra på att lösa pigment och solfilter. Därför bra att använda i solskydd, de löser t.ex. zink och titan lättare än vegetabiliska oljor, och ökar spridbarheten, vilket gör själva applikationen av solkrämen lättare vilket är viktigt för att solskyddet ska fungera.

Du kan använda Makers Silk i så hög dosering du vill i dina oljor. Nedan följer några rekommendationer för dosering.

Så här använder du Makers Silk

Makers Silk är fettlösligt, vilket innebär att du kan använda det dels i oljeprodukter: t. ex. i ansiktsolja, kroppsolja, hårolja, body butter och salva, dels i emulsioner; krämer och lotioner.

Makers Silk ger en torrare och minder oljig känsla till produkten och en ökad spridbarhet. Ger också en antistat-effekt och värmeskydd i håroljor.

Makers Silk kan du använda så lite eller  mycket du vill. Ju högre dosering desto torrare känsla och större spridbarhet. I en ansiktsolja är en dosering om 10-40% lämplig. En hårolja kan ha så mycket som 40-60% Makers Silk, och ett oljeserum som är packat med lyxiga och effektiva extrakt, oljor och aktiva ingredienser kan ha upp till 70% Makers Silk som bas.

Gör så här:

För att lägga till Makers Silk i ett befintligt recept byter du ut en del av receptets basolja med motsvarande mängd Makers Silk. Mängden beror som sagt på hur torr känsla du önskar att din produkt ska ha.

I en ansiktolja använder du ca 10-40% Makers Silk, beroende på hur torr känsla du vill ha.

I ett oljeserum användes 50-70% Makers Silk, och resten aktiva ingredienser som oljeextrakt och oljelösliga boosters. Ett oljeserum ger en torr känsla på huden och behöver följas av en ansiktsolja eller ansiktscreme.

I en hårolja är 40-60% Makers Silk lämpligt.

I en emulgerad creme använder du 2-10% av hela receptets mängd, tillsatt i oljefasen.

Vad är silikoner?

Silikoner eller siloxaner är en kemisk förening mellan kisel och syre. Det är en polymer – en sorts plast. Silkon är en mycket stabil syntet som inte bryts ner av naturen och som tål både väta och höga temperatur. Det är därför idealt i t.ex byggnadsmaterial, i värmetåliga bakformar med mera (men inte på din hud).

I konventionell hudvård används många olika typer av silikoner som är framtagna för att ge en viss känsla eller funktion, t.ex spridbarhet och antistatiska egenskaper. Silikoner är en billig konsistensgivande utfyllnad  som i sig inte ger någon vård till huden. Silikoner är även vanligt i hårvård, där de lägger sig som en hinna på hårstrået och därigenom kan göra det svårt för näringsämnen och naturliga produkter att verka.

12 kommentarer

 1. Anna 22 september, 2022 Svara

  Hej!
  Jag är nyfiken på hur denna skiljer sig från CCT?
  Ska göra ett vårdande hand balm med w/o emulgerare, lanolin och en fetare olja. Enligt receptet ska det vara 50% CCT men jag tänkte byta ut det mot Makers Silk?

 2. Manna 4 september, 2017 Svara

  Hej, Jag förstår inte helt vad den är gjord av? Finns det någon innehållsförteckning eller förklaring nånstans som jag missat?

  • Organic Makers 4 september, 2017 Svara

   Hej Manna,
   Du hittar INCI och mer produktinfo uner ”specifikationer” produktsidan!

 3. Organic Makers 20 augusti, 2017 Svara

  Hej Sarah och Mia!
  Makerssilk har en mjukgörande effekt, men ensam så upplevs den för torr för att användas ren. Även om den uppför sig likt silikon ger den inte den ”hinna” som silikon kan ge, och det behövs inte starka sulfater för att tvätta bort den. I hårvård är den bra mot frissighet utan att ge en fet känsla!

 4. Mia 19 augusti, 2017 Svara

  Hej
  Jag har samma frågor som Sarah. Är intresserad att använda det i mitt hår mot friss men vill absolut inte har silikon i håret.
  Tack!

 5. Christine 18 maj, 2017 Svara

  Hej! Jag tänkte använda makers silk i ett ansiktsserum för att få en mindre oljig känsla, men jag undrar om den går bra att använda på acnebenägen hy? Vanliga silikoner täpper ofta igen porerna tyvärr. Och olivolja fungerar inte heller så bra för min hy (den är lite för ”tung”), så jag är osäker på om det är en bra idé 🙂 Tack!

  • Organic Makers 19 maj, 2017 Svara

   Hej!
   Makers Silk är utmärkt att använda för att göra en oljeblandning torrare för acnebenägen hud. Den är inte komodogen, d.v.s. den täpper inte till porerna!

 6. Josefine 27 april, 2017 Svara

  Hej!
  Jag tänkte använda den i en deodorant som jag tänkte göra enligt ert recept på bloggen, hur mycket tror ni jag behöver för att få en torrare känsla?

 7. Sarah 2 april, 2017 Svara

  Spännande! Men undrar några saker:
  1) Hur vårdande i sig är den? Som ni skriver så tillför silikon inget och lägger sig som en hinna runt hårstrån och hindrar andra vårdande ingredienser. Agerar denna likadant?
  2) Går den att tvätta bort med SLS-fritt schampo eller bara balsam? Går ju inte med vanligt silikon.
  3) Har den effekt som ”fuktskydd” mot frissigt hår som vanligt silikon eller agerar den ”bara” som en olja om man blandar den i håroljan?
  Tack på förhand!

 8. Organic Makers 31 mars, 2017 Svara

  Hej Johanna,
  Broccolifröoljan är jättebra i hårolja, så jag skulle byta ut lite av både Hampfröolja och Arganoljan i stället. Prova 40% Makers Silk, 20% arganolja, 20% hampfröolja och 20% broccolifröolja. /Josefin

  • Johanna 31 mars, 2017 Svara

   Tack så mycket, det ska jag testa!

 9. Johanna 30 mars, 2017 Svara

  Vilken trevlig nyhet i sortimentet! Jag har tidigare gjort hårolja enligt erat recept med 40% hampfröolja, 40% arganolja och 20% broccolifröolja (plus e-vitamin). Nu vill jag gärna göra ytterligare en hårolja som innehåller makers silk och ger en torrare känsla samt även värmeskydd. Tycker ni att det i blandningen är hampfröoljan jag ska byta ut till makers silk och i så fall rakt av? Borde jag även minska eller utesluta broccolifröoljan som också har egenskaper som gör att den påminner om silikoner? Kom jättegärna med förslag på hur ni tycker att uppdelningen av oljorna i håroljan bör se ut i procent. Har ni även andra förslag på oljor till blandningen mottages dessa också gärna.
  Vill avslutningsvis tacka för en fantastisk webshop och hemsida. Hälsningar Johanna

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *