Mjölksyra

Mjölksyra

Vegetabilisk mjölksyra 80% av framställd genom jäsning av sockerbetor. Den här mjölksyran är helt naturlig, vegansk och godkänd för användning i ekologiskt certifierade produkter. Mjölksyra är en alfahydroxisyra, en så kallad AHA, som har många bra funktioner i hudvård.

Mjölksyra är del av överhudens egen naturliga “fuktighetsfaktor” (NMF), som drar fukt till sig. Mjölksyra fungerar alltså som en fuktighetsgivare genom att den binder fukt till huden.

Mjölksyra används framförallt för att sänka pH-värdet i hudvårdsprodukter (till mer surt). Många naturliga konserveringssystem kräver ett pH-värde inom spannet pH 4.5-pH 5.5, varför mjölksyra är en viktig del i många hudvårdsprodukter. Hudens eget pH-värde ligger runt pH 4.8-5.0, vilket gör att en produkt med detta pH-värde är ideal för huden. (Neutralt pH-värde, t.ex renat vatten, är pH 7.0)

Du kan mäta pH-värde i dina egentillverkade hudvårdsprodukter med pH-stickor.

Som AHA fungerar mjölksyra även exfolierande, som peeling, genom att ta bort döda hudceller. Mjölksyran används då kraftigt utspädd till önskat, surt, pH-värde.

INCI

Lactic acid

Invärtes

Kan även användas vid konservering eller surhetsreglering i mat (E270)

Förpackning

100 ml i glasflaska med droppinsats. 500 ml i PET med kork

Naturliga tillsatser & pulver

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.