DIY kallvispat Body Butter med sheasmör och ekologiska oljor.

Body Butter - gör det själv - organicmakers.se

Gör ditt eget Body Butter i etiketterade burkar

En av de enklaste – och bästa – hudvårdsprodukter du kan göra själv är kallvispat Body Butter. I kallvispat Body Butter använder du ingredienser som är tillräckligt mjuka för att vispas upp till en kräm som smälter direkt på huden, ger ordentlig mjukhet och är fuktighetsbevarande.

Sheasmör Paradoxa är en underbar ingrediens i Body Butters, balms och krämer. Smöret är vitt och fast med en skyddande och vårdande känsla som passar särskilt till torr, narig och irriterad hud som behöver hjälp att behålla fukt och smidighet. Sheasmöret är dessutom naturligt rikt på antioxidanta och anti-inflammatoriska ämnen!

Basreceptet är ca 75% Sheasmör Paradoxa och 25% vegetabiliska oljor. (På sommaren när det är varmt kan du minska andelen olja till 20%). Genom olika kombinationer av olja och oljeextrakt kan du sedan göra en kombination som är helt anpassad efter din hud. Sätter du även till eteriska oljor, får du även de eteriska oljornas hudvårdande egenskaper och en härlig doft på ditt Body Butter!

Spara

Spara

Spara

Whipped Body Butter

Grundrecept ca 300 g

Ingredienser:

225 g Sheasmör Paradoxa


75 g Vegetabilisk olja, t.ex. Mandelolja, Aprikoskärnolja eller Makadamiaolja eller enligt recept nedan


10 g (ca 1 msk) Majsstärkelse (Ger en torrare känsla på huden, kan uteslutas)


Antioxidant. Välj mellan: 1.5 g  Naturlig E-vitamin eller 0.6 g Rosmarinextrakt eller 3 g Makersantioxidant


3 g (ca 60 droppar) Eterisk olja (Kan uteslutas)


Utrustning:

Våg, elvisp och en skål att vispa i

Förpackningar:

Body Butter får större volym när det vispas. 300 g vispat Body Butter fyller ca 3 st 120 ml bruna glasburkar. Använd t.ex våra färdigetiketterade burkar för ett riktigt proffsigt utseende!

Vispat Body Butter DIY - organicmakers.se

Ett kallvispat Body Butter med Sheasmör Paradoxa vispar du enkelt ihop med hjälp av en elvisp! Färdigetiketterade burkar finns i webbshopen.

 Bodybutter DIY glasburk

Spara

Spara

Spara

Gör så här:

Använd rumstempererade ingredienser så är de mjuka nog att vispa!

 1. Väg upp sheasmöret i en vispskål. Är sheasmöret väldigt hårt kan du hacka upp det i småbitar så går det lättare att vispa.
 2. Tillsätt den vegetabiliska oljan eller en olje/extraktblandning som passar din hud (se förslag nedan).
 3. Sätt i elvispen och vispa först lite långsammare, sedan på full effekt i någon minut.
 4. Tillsätt eventuella eteriska oljor och ev. majsstärkelse.
 5. Vispa på full effekt ett par minuter. Hur luftigt Body Buttret blir beror på hur kraftig din elvisp är och hur länge du vispar. Ju luftiga Body Butter, desto större volym får det.
 6. Använd en liten slickepott eller en sked för att skopa upp i lämpliga burkar, t.ex bruna glasburkar.
 7.  Nu ska ditt Body Butter vila för att stelna till. Upp till ett dygn tar det innan det når sin slutgiltiga fasthet.

Varianter på recept, Body Butter

Genom att byta ut och ändra i grundreceptets del av oljor (du ska alltid ha 75% sheasmör) kan du göra ett Body Butter som är anpassat till dig och dina behov. Du kan själv läsa på på om olika oljor och örtextrakt i webbutiken. I inlägget Stora oljeguiden kan du lära dig mer om olika oljor och hur de fungerar. Tänk på att du bara kan ha fettlösliga och torra ingredienser i ett kallvispat bodybutter och alltså inte vattenlösliga ingredienser som glycerin, mjölksyra och hydrolater. Sheasmör är ett hållbart smör, men använder du känsliga oljor och eteriska oljor i ditt Body Butter tillsätter du en antioxidant, t.ex. naturlig E-vitamin, ekologiskt rosmarinextrakt eller Makersantioxidant Rosmarin för längre hållbarhet.

Body Butter med Avokadoolja & Kamomillextrakt

75% Sheasmör Paradoxa
15% Avokadoolja
10% Kammomillextraktolja
Antioxidant + ev majsstärkelse och eterisk olja

Här blir det ett härligt grönt och milt kamomilldoftande Body Butter! Avokadooljan är en populär olja till mogen hud tack vare att den innehåller fettsyran Omega 7 och squalene, som har fuktighetsbevarande och regenererande verkan för huden. Extraktoljan av kamomill ger lugnande och reparerande egenskaper med läkeörtens bioaktiva ämnen bisabolol och matricin. Ett bra Body Butter till torr och mogen hud!

Body Butter med Baobabolja och Ringblomsextrakt.

75% Sheasmör Paradoxa
15% Baobabolja
10% Ringblomsextraktolja
Antioxidant + ev majsstärkelse och eterisk olja

Baobabolja är en mycket mjukgörande, fuktighetsbevarande och intensivt vårdande olja som kan öka hudens smidighet; den ger en len och skön känsla för torr hud. Extraktoljan av ringblomma innehåller blommornas bioaktiva ämnen som verkar lindrande och stimulerar hudens läkeprocesser. Det här är ett Body Butter bra för torr, känslig och skadad hud.

Body Butter med Argan- och Tefröolja

75% Sheasmör Paradoxa
15% Arganolja
10% Tefröolja
Antioxidant + ev majsstärkelse och eterisk olja:

Arganoljan som har en jämn sammansättnig av olika fettsyror är en av de mest användbara och verksamma oljorna i hudvård. Arganolja innehåller unika fytosteroler spinasterol som hjälper torr, skadad och mogen hud. Tillsammans med tefröoljans utmärkta antioxidanter blir det en riktig boost för huden!

Både argan- och tefröoljan har en neutral doft, vilket för det till en bra oljebas för egen doftsättning med eteriska oljor! Ett förslag, som vi tycker gör ett ljuvligt Body Butter är en blandning av hälften eterisk olja Frankincense och hälften eterisk olja Lavendel. Frankincense och lavendel är särskilt bra eteriska oljor till anti-age.

Body Butter med Gurkörtsolja och Johannesörtsextrakt

75% Sheasmör Paradoxa
20% Gurkörtsolja
5% Johannesörtsolja
Antioxidant + ev majsstärkelse och eterisk olja

Med en kombination av gurkörtsolja och extrakt av johannesört är det här ett Body Butter som tar hand om en trött kropp; använd det gärna till massage på kvällen. Gurkörtsoljan är rik på den essentiella fettsyran GLA som är betydelsefull för överhudens normala funktion och är vanlig i hudvård för eksemhud. Johannesörtsolja används för dess inflammationshämmande och smärtlindrande effekter. Passar alla hudtyper, även blandhy, fet- och acnebenägen hud. Använd det även till vård av solsvedd hud.

Förslag till doft: 1/3 eterisk olja Patchouli och 2/3 eterisk olja Bergamott ger en fyllig och citrusfräsch doft.

Sheasmör och grynighet

Gör du produkter med sheasmör kan du ibland uppleva att sheasmören är lite ”gryniga” (det är en grynighet som smälter direkt på huden dock). Det beror på att olika fettmolekyler i sheasmöret klumpar ihop sig olika snabbt när det svalnar efter uppvärmning. Det kan också vara mer eller mindre grynigt från början, beroende på batch. Med ett naturligt, obehandlat sheasmör är detta ofrånkomligt, men det går att avhjälpa med ett enkelt knep: Sätt sheasmöret i frysen en stund i inledningen på avsvalningsfasen. Då stelnar sheasmöret innan det hinner forma sig till grynighet och produkten blir slät. Gör du en kallvispad produkt kan du smälta sheasmöret (det smälter redan vid 38 grader), och sedan sätta det i frysen i en halvtimme eller så. Då stelnar sheasmöret helt slätt, och de kallvispade produkterna du sen använder det i blir också släta!

10 Kommentarer

 1. Lena-Britt 7 februari, 2017 Svara

  En fråga. Mitt bodybutter är grynigt. Jag vispade ca 15 min men det blev ändå inte slätt som på den lilla videofilmen i receptet. Sheasmöret var grynigt från början och alla ingredienserna rumstemp. Hur ska jag få den slät?

 2. Virginie 10 februari, 2017 Svara

  Jag älskar era recept! Ni har inspirerat mig så mycket !!

 3. Anneli 15 februari, 2017 Svara

  Min bodybutter blev också grynig, trots att jag gjorde exakt som det stod i receptet. Gången därpå hade jag i pytte lite mer olja, och då blev den mindre grynig men mycket fetare och kletigare och det var inte det jag ville ha…
  Tips på hur man inte får den grynig mottages tacksamt!

 4. Anneli 17 februari, 2017 Svara

  Vill också bara tillägga att mitt sheasmör också var grynigt redan i burken. Gör det något? Är det ok?

 5. Författare
  Organic Makers 24 februari, 2017 Svara

  Hej på er och ledsen för sent svar! Vi har lagt till ett stycke om sheasmör och grynighet i inlägget!

  • Sylvia 30 mars, 2017 Svara

   Jag tog mina burkar med grynig kräm och satte dem i vattenbad i ugnen på 50 grader tills krämen smält. Sedan skruvade jag på locken igen och satte in burkarna i frysen. Sedan var krämen slät och fin!

 6. Cecilia 14 mars, 2017 Svara

  Hej! Jag undrar, när man ska göra den kallvispad, menar ni då att man ska smälta smöret EFTER man vispat upp smöret och sedan in i frysen?

 7. anita 4 april, 2017 Svara

  må det oppbevares kalt eller ved romtemperatur?

 8. Veronica 7 augusti, 2017 Svara

  Ett tips kan vara att värma samtliga ingredienser så att de smält innan du vispar dem. När jag gör så brukar jag aldrig få grynigt body butter. 🙂

 9. Veronica 23 november, 2017 Svara

  Jag testade att göra detta igår, gud va roligt det var! Känns så himla kul att ha gjort sin egen hudvård!
  Tack för att ni så generöst delar med er av recept 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*