DIY Body Butter

DIY kallvispat Body Butter med sheasmör och ekologiska oljor.

En av de enklaste – och bästa – hudvårdsprodukter du kan göra själv är kallvispat Body Butter. I kallvispat Body Butter använder du ingredienser som är tillräckligt mjuka för att vispas upp till en kräm som smälter direkt på huden, ger ordentlig mjukhet och är fuktighetsbevarande.

Sheasmör Paradoxa är en underbar ingrediens i Body Butters, balms och krämer. Smöret är vitt och fast med en skyddande och vårdande känsla som passar särskilt till torr, narig och irriterad hud som behöver hjälp att behålla fukt och smidighet. Sheasmöret är dessutom naturligt rikt på antioxidanta och anti-inflammatoriska ämnen!

Basreceptet är ca 75% Sheasmör Paradoxa och 25% vegetabiliska oljor. (På sommaren när det är varmt kan du minska andelen olja till 20%). Genom olika kombinationer av olja och oljeextrakt kan du sedan göra en kombination som är helt anpassad efter din hud. Sätter du även till eteriska oljor, får du även de eteriska oljornas hudvårdande egenskaper och en härlig doft på ditt Body Butter!

Recept WHIPPED BODY BUTTER

Ingredienser, GRUNDRECEPT CA 300 G

225 g Sheasmör Paradoxa
75 g Vegetabilisk olja, t.ex. Mandelolja, Aprikoskärnolja eller Makadamiaolja eller enligt recept nedan
10 g (ca 1 msk) Majsstärkelse (Ger en torrare känsla på huden, kan uteslutas)
Antioxidant. Välj mellan: 1.5 g  Naturlig E-vitamin eller 0.6 g Rosmarinextrakt
3 g (ca 60 droppar) Eterisk olja (Kan uteslutas)

Vispat Body Butter DIY - organicmakers.se

Gör så här:

Använd rumstempererade ingredienser så är de mjuka nog att vispa! Du behöver våg, elvisp och en skål att vispa i.

 1. Väg upp sheasmöret i en vispskål. Är sheasmöret väldigt hårt kan du hacka upp det i småbitar så går det lättare att vispa.
 2. Tillsätt den vegetabiliska oljan eller en olje/extraktblandning som passar din hud (se förslag nedan).
 3. Sätt i elvispen och vispa först lite långsammare, sedan på full effekt i någon minut.
 4. Tillsätt antioxidant, eventuella eteriska oljor och ev. majsstärkelse.
 5. Vispa på full effekt ett par minuter. Hur luftigt Body Buttret blir beror på hur kraftig din elvisp är och hur länge du vispar. Ju luftiga Body Butter, desto större volym får det.
 6. Använd en liten slickepott eller en sked för att skopa upp i lämpliga burkar, t.ex bruna glasburkar.
 7.  Nu ska ditt Body Butter vila för att stelna till. Upp till ett dygn tar det innan det når sin slutgiltiga fasthet.
 8. Body Butter får större volym när det vispas. 300 g vispat Body Butter fyller ca 3 st 120 ml bruna glasburkar.

Varianter på recept, Body Butter 

Genom att byta ut och ändra i grundreceptets del av oljor (du ska alltid ha 75% sheasmör) kan du göra ett Body Butter som är anpassat till dig och dina behov. Du kan själv läsa på på om olika oljor och örtextrakt i webbutiken. I inlägget Stora oljeguiden kan du lära dig mer om olika oljor och hur de fungerar. Tänk på att du bara kan ha fettlösliga och torra ingredienser i ett kallvispat bodybutter och alltså inte vattenlösliga ingredienser som glycerin, mjölksyra och hydrolater. Sheasmör är ett hållbart smör, men använder du känsliga oljor och eteriska oljor i ditt Body Butter tillsätter du en antioxidant, t.ex. naturlig E-vitamin, ekologiskt rosmarinextrakt eller Makersantioxidant Rosmarin för längre hållbarhet.

Body Butter med Avokadoolja & Kamomillextrakt

75% Sheasmör Paradoxa
22% Avokadoolja
3% Kammomillextraktolja
Antioxidant + ev majsstärkelse och eterisk olja

Här blir det ett härligt grönt och milt kamomilldoftande Body Butter! Avokadooljan är en populär olja till mogen hud tack vare att den innehåller fettsyran Omega 7 och squalene, som har fuktighetsbevarande och regenererande verkan för huden. Extraktoljan av kamomill ger lugnande och reparerande egenskaper med läkeörtens bioaktiva ämnen bisabolol och matricin. Ett bra Body Butter till torr och mogen hud!

Body Butter med Baobabolja och Ringblomsextrakt.

75% Sheasmör Paradoxa
23% Baobabolja
2% Ringblomsextraktolja
Antioxidant + ev majsstärkelse och eterisk olja

Baobabolja är en mycket mjukgörande, fuktighetsbevarande och intensivt vårdande olja som kan öka hudens smidighet; den ger en len och skön känsla för torr hud. Extraktoljan av ringblomma innehåller blommornas bioaktiva ämnen som verkar lindrande och stimulerar hudens läkeprocesser. Det här är ett Body Butter bra för torr, känslig och skadad hud.

Body Butter med Gurkörtsolja och Johannesörtsextrakt

75% Sheasmör Paradoxa
20% Gurkörtsolja
5% Johannesörtsolja
Antioxidant + ev majsstärkelse och eterisk olja

Med en kombination av gurkörtsolja och extrakt av johannesört är det här ett Body Butter som tar hand om en trött kropp; använd det gärna till massage på kvällen. Gurkörtsoljan är rik på den essentiella fettsyran GLA som är betydelsefull för överhudens normala funktion och är vanlig i hudvård för eksemhud. Johannesörtsolja används för dess inflammationshämmande och smärtlindrande effekter. Passar alla hudtyper, även blandhy, fet- och acnebenägen hud. Använd det även till vård av solsvedd hud.

Förslag till doft: 1/3 eterisk olja Patchouli och 2/3 eterisk olja Bergamott ger en fyllig och citrusfräsch doft.

Body Butter med Argan- och Tefröolja

75% Sheasmör Paradoxa
15% Arganolja
10% Tefröolja
Antioxidant + ev majsstärkelse och eterisk olja:

Arganoljan som har en jämn sammansättnig av olika fettsyror är en av de mest användbara och verksamma oljorna i hudvård. Arganolja innehåller unika fytosteroler spinasterol som hjälper torr, skadad och mogen hud. Tillsammans med tefröoljans utmärkta antioxidanter blir det en riktig boost för huden!

Både argan- och tefröoljan har en neutral doft, vilket för det till en bra oljebas för egen doftsättning med eteriska oljor! Ett förslag, som vi tycker gör ett ljuvligt Body Butter är en blandning av hälften eterisk olja Frankincense och hälften eterisk olja Lavendel. Frankincense och lavendel är särskilt bra eteriska oljor till anti-age.

Sheasmör och grynighet

Gör du produkter med sheasmör kan du ibland uppleva att sheasmören är lite “gryniga” (det är en grynighet som smälter direkt på huden dock). Det beror på att olika fettmolekyler i sheasmöret klumpar ihop sig olika snabbt när det svalnar efter uppvärmning. Det kan också vara mer eller mindre grynigt från början, beroende på batch. Med ett naturligt, obehandlat sheasmör är detta ofrånkomligt, men det går att avhjälpa med ett enkelt knep: Sätt sheasmöret i frysen en stund i inledningen på avsvalningsfasen. Då stelnar sheasmöret innan det hinner forma sig till grynighet och produkten blir slät. Gör du en kallvispad produkt kan du smälta sheasmöret (det smälter redan vid 38 grader), och sedan sätta det i frysen i en halvtimme eller så. Då stelnar sheasmöret helt slätt, och de kallvispade produkterna du sen använder det i blir också släta!

Råvaror i receptet:

31 kommentarer

 1. Elinor 6 februari, 2021 Svara

  Hej och tack för en otroligt bjussig och bra sida! Jag funderar på att göra någon sorts magnesiumlotion. Kan det funka att blanda i epsomsalt i det här receptet tro? Eller behöver saltet lösas upp innan för att blandas tillräckligt? Hur mycket tror ni i så fall? Tusen frågor….

 2. Amanda 22 november, 2020 Svara

  Går det bra att byta ut ca 5-10% av sheasmöret mot jasminvax?

 3. Anna 3 maj, 2020 Svara

  Vilken konsistens är det tänkt att detta skall få när det stabiliserat sej?
  Eftersom ni kallar det body-butter, så hade jag förväntat mej en lite fastare konsistens. Men den blev typ som en ganska lätt kräm, (inte rinnig dock).
  Jag har inget emot den konsistensen, det är rätt praktiskt, men det var inte vad jag förväntat mej.
  Jag bytte i och för sej ut ca 1/4 av sheasmöret mot Cupuacusmör.

 4. Anne Camilla Therése Lindskoug 12 januari, 2020 Svara

  Hej! Jag har gjort ett par olika vispade handkrämer/body butters. En del av dem blir rätt så oljiga. Skulle det göra någon trevlig skillnad om man tillförde lite Makers Silk?

  • Organic Makers 13 januari, 2020 Svara

   Ja, du kan byta ut en del eller alla flytande oljor mot Makers Silk, det ger en torrare och mer spridbar känsla. Makers Silk är tunnare än oljor, så du kan behöva minska mängden Makers Silk för att inte Body Buttret ska bli för löst.
   Andra tips för att göra känslan mindre fet är majsstärkelse, som i receptet.
   En mindre fet känsla fås också om du byter ut 5-10% av sheasmöret, eller annat smör med liknande smältpunkt, mot cetylalkohol.

   • Sara 15 december, 2020 Svara

    Hej!
    Angående frågan ovan om makers silk, så skulle jag gärna få en lite rinnigare produkt. Skulle det då gå att ha det i en pumpflaska istället för burk? 🙂 tack på förhand för svar!

 5. Matilda 23 maj, 2019 Svara

  Kan man blanda i hyaluronsyra i detta? Vill så gärna ha djupare återfuktning.
  Och kan småbarn använda krämer och body butters med hyaluronsyra i?

  • Organic Makers 13 januari, 2020 Svara

   Hej Matilda!
   Nej, det här är recept på produkter helt utan vatten, och hyaluronsyra är vattenlösligt. Ska du använda HA i ett bodybutter måste du göra ett emulgerat bodybutter, men vi har recept på det med!
   Småbarn kan använda Hyaluronsyra, det är en naturlig, säker och icke-irriternade ingrediens!

 6. Carina 14 juli, 2018 Svara

  Hej
  Har läst receptet flera ggr nu men kan inte se i vilket skede jag ska ha E-vitamin?
  Tacksam för svar och kanske ett tillägg i receptet 😃
  /Carina

  • Organic Makers 16 juli, 2018 Svara

   E-vitamin tillsätter du tillsammans med de flytande oljorna, innan du smälter ihop ingredienserna! E-vitamin ger också lite extra skydd mot värmen!

 7. Kristina Karlsdotter 29 juni, 2018 Svara

  Hej, och tack för att du delar med dig. Jag undrar bara om den ska stå i rumstemperatur eller i kylen när den ska vila för att stelna till?Jag tillsatte lite eterisk olja/citrongräs. Väldigt fräsch doft!

 8. Tina 23 april, 2018 Svara

  Hej
  Letar efter ett recept på en bodybutter jag gjorde i vintras som innehöll sheasmör, kokosolja, granatäpple olja, squalene och bivax men jag hittar den inte. Har du haft ett sådant recept? Eller minns jag fel.

 9. Lisette 5 april, 2018 Svara

  Hej.
  Måste de vara sheasmör parodoxa eller det går bra att använda de andra sheasmöret?
  Mvh Lisette

  • Organic Makers 7 april, 2018 Svara

   Hej Lisette,
   Sheasmör Nilotica är mycket mjukare, så det blir alldeles för löst i det här receptet.

   • Lisette 12 april, 2018 Svara

    Hej igen
    Finns det något recept på body butter där jag kan använda mig av Sheasmör Nilotica?
    jag tänkte blanda det med granatäppleolja.
    Mvh Lisette

    • Organic Makers 16 april, 2018 Svara

     Hej Lisette,
     Du hittar alla recept med Nilotica under taggen “Sheasmör Nilotica” här: https://www.organicmakers.se/tag/sheasmornilotica/
     Gör du ett Body Butter med Sheasmör Nilotica och oljor behöver du någon ingrediens som gör blandningen fastare, t.ex kakaosmör eller ett vax.

 10. Charlotta 29 mars, 2018 Svara

  Hej! Vilka oljor är bra att kombinera i detta receptet för dela väldigt torr och barrig hud samt acnebenägen hud? Och hur stora dela av varje ör att rekommendera? Mvh Charlotta

 11. Inger 7 mars, 2018 Svara

  Tänkte göra kallvispad body butter. Vill gärna ha ekologisk kokosolja i. Går det?

  • Organic Makers 9 mars, 2018 Svara

   Hej! Ja du kan använda kokosolja i ditt body butter. Byta ut en mängd flytande olja i receptet mot kokosolja. eftersom kokosolja är lite fastare så blir ditt Body Butter även fastare. Om du tycker det blir för hårt, minska då mängden sheasmör paradoxa. Det kan ju vara olika vilken fasthet som är bra beroende på årstid!

 12. Nybörjarn´ 18 december, 2017 Svara

  Gjorde något jag kallar body balm då jag blandade ett body butter-recept med ett face balm recept.
  Kollade egentligen mest på denna sida då jag var ute efter hur mycket majsstärkelse som skulle kunna tänkas passa till satsen.
  I mitt hittepå-kok använde jag mestadels kokosolja och fick för mig att den lämnande en ganska fet känsla efter sig. Detta samtidigt som majsstärkelsen gav en liten ihopdragande effekt, som om den la sig lite ovanpå huden och drog i de där små osynliga hårstråna på armarna. Kan tänka mig att stärkelsen kollaborerar bättre tillsammans med sheasmör.

  Hoppas svaret hjälpte lite på traven: he, he 🙂

 13. Marija 17 december, 2017 Svara

  Är det någon som har provat med majsstärkelse i? Hur känns det då på huden?

 14. Veronica 23 november, 2017 Svara

  Jag testade att göra detta igår, gud va roligt det var! Känns så himla kul att ha gjort sin egen hudvård!
  Tack för att ni så generöst delar med er av recept 🙂

 15. Veronica 7 augusti, 2017 Svara

  Ett tips kan vara att värma samtliga ingredienser så att de smält innan du vispar dem. När jag gör så brukar jag aldrig få grynigt body butter. 🙂

 16. anita 4 april, 2017 Svara

  må det oppbevares kalt eller ved romtemperatur?

 17. Cecilia 14 mars, 2017 Svara

  Hej! Jag undrar, när man ska göra den kallvispad, menar ni då att man ska smälta smöret EFTER man vispat upp smöret och sedan in i frysen?

 18. Organic Makers 24 februari, 2017 Svara

  Hej på er och ledsen för sent svar! Vi har lagt till ett stycke om sheasmör och grynighet i inlägget!

  • Sylvia 30 mars, 2017 Svara

   Jag tog mina burkar med grynig kräm och satte dem i vattenbad i ugnen på 50 grader tills krämen smält. Sedan skruvade jag på locken igen och satte in burkarna i frysen. Sedan var krämen slät och fin!

 19. Anneli 17 februari, 2017 Svara

  Vill också bara tillägga att mitt sheasmör också var grynigt redan i burken. Gör det något? Är det ok?

 20. Anneli 15 februari, 2017 Svara

  Min bodybutter blev också grynig, trots att jag gjorde exakt som det stod i receptet. Gången därpå hade jag i pytte lite mer olja, och då blev den mindre grynig men mycket fetare och kletigare och det var inte det jag ville ha…
  Tips på hur man inte får den grynig mottages tacksamt!

 21. Virginie 10 februari, 2017 Svara

  Jag älskar era recept! Ni har inspirerat mig så mycket !!

 22. Lena-Britt 7 februari, 2017 Svara

  En fråga. Mitt bodybutter är grynigt. Jag vispade ca 15 min men det blev ändå inte slätt som på den lilla videofilmen i receptet. Sheasmöret var grynigt från början och alla ingredienserna rumstemp. Hur ska jag få den slät?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *