Gör egen handdesinfektion, handsprit, alcogel - organicmakers.se

Gör egen återfuktande handdesinfektion

Recept på handsprit / handdesinfektion & wipes. Att göra sin egen handsprit är fullt möjligt, men du behöver en grundläggande koll på hur du gör en handsprit som faktiskt fungerar! De senaste dagarna har vi fått många förfrågningar om recept på att göra sin egen handdesinfektion, handsprit, då det helt enkelt verkar ha tagit slut på många ställen. Så här är ett recept som håller standarden för en väl fungerande handsprit, som är så naturlig och hudvårdande som möjligt! För alkoholen, som ska utgöra minst 60% (volymprocent!) av handspriten, kan tyvärr inte vara naturlig. Naturlig sprit säljs bara av Systembolaget, och sprit (naturlig etanol) med en så hög alkoholhalt är både sällsynt och dyr, och ska du kunna tillsätta fuktgivare finns det inte sprit med tillräcklig alkoholhalt. I stället använder du dig av isopropylalkohol (IPA) eller teknisk sprit (T-sprit, om den har en alkoholhalt på minst 95%). Isopropylalkohol är att föredra då det är ren isopropylalkohol, men om det råder brist på IPA kan t-sprit vara ett alternativ. Vi har för närvarande isopropylalkohol i lager.

Läs mer fakta om alkohol & handsprit längre ner i inlägget!
Gå direkt till receptet

Första valet: Riktig tvål och vatten!

Att tvätta händerna ordentligt med tvål och vatten är det mest effektiva sättet att rengöra händerna och döda virus. Och det ska helst vara riktig tvål, alltså förtvålade fettsyror, i antingen fast eller flytande form. En del har genom tiderna varit oroliga för att en hårdtvål, som man ju rör vid när man tvättar händerna, kan ha kvar virus och bakterier på ytan, men så är inte fallet! Tvålen oskadliggör nämligen effektivt virus genom att tvål löser upp fettmembranet på viruset och det faller isär och ’dör’ (läs t.ex The Guardian, 10 mars 2020: ”The science of soap – here’s how it kills the coronavirus”). Hur tvål fungerar och hur du gör din egen kan du läsa allt om på våra tvålsidor! Vill du göra en egen effektiv tvål som är klar att användas fort rekommenderar vi vårt enklaste tvålrecept; överfettad kokostvål!

Lär dig allt om tvål och hur du gör din egen hantverkstvål på våra tvålsidor! Klicka här!

Så här gör du handsprit som är effektiv och ändå snäll mot händerna.

Är tvål och vatten inte tillgängligt är handsprit det bästa alternativet. Men alkohol är förutom desinficerande och virusdödande även kraftigt uttorkande. För att göra en handsprit som är snäll mot händerna behöver du därför tillsätta en fuktgivare/fuktbindare. Den vanligaste fuktbindaren är glycerin, också kallat glycerol, som ofta används i hudvårdsprodukter just för sina fuktgivande egenskaper. Så den enklaste handspriten görs helt enkelt av alkohol, glycerin, och lite vatten. Det här blir en handdesinfektion som är så naturlig som möjligt, och som faktiskt känns riktigt skön och återfuktande på huden om du använder en tillräckligt hög halt glycerin (5-10%). Vi använde alkoholen Isopropylalkohol i vår variant.

Vill du göra en handdesinfektion som är ännu mildare för huden kan du utveckla din produkt med ytterligare fuktgivare, vårdande aloe vera, och även doft om så önskas.

Göra en alcogel?

Att göra en gel av sin handdesinfektion kan verka lockande, men tyvärr fungerar inte vanliga naturliga förtjockare alls med så hög alkoholhalt. Du kommer därför inte att få någon förtjockande effekt av xantangummi, tarakärnmjöl eller stärkelseprodukter. I kommersiella alcogel är det syntetiska förtjockare som används, och dessa plaster tycker vi man ska skippa!
I vissa recept anges att alkoholen ska blandas med Aloe vera gel, men det funkar bara om aloegelen är förtjockad med en syntetisk förtjockare som är kompatibel med hög alkoholhalt. Geleffekten blir också minimal, då alkoholhalten i slutprodukten ska vara över 60%.

Recept nedan, men först:

OBS! Se upp för icke-fungerande recept på handdesinfektion / alcogel!

Update 2020-03-16: Tyvärr har vi de senaste dagarna sett en uppsjö av recept, även av mer seriösa sajter, som inte fungerar!
Tänk på detta:

 • En handdesinfektion eller alcogel måste ha en slutgiltig alkoholhalt (volymprocent) på minst 60% för att fungera!
 • Om en alcogel kan förtjockas med naturliga förtjockningsmedel som t.ex xantangummi så har den för låg alkoholhalt för att vara effektiv, då dessa inte tolererar så hög alkoholhalt (det blir bara en hård klump eller seperation)!
 • Du kan inte använda vegetabilisk olja som t.ex. kokosolja eller mandelolja i en handdesinfektion. Vegetabiliska oljor är fetter, och fetter löser sig inte i alkohol, utan försämrar drastiskt effekten av alkoholen! Vill du skydda händerna, smörj in dig med olja efter att handdesinfektionen fått verka klart! Eteriska oljor är inte fetter, utan alkohollösliga och oljelösliga doftämnen. Dessa löser sig därför i alkohol.

Om du ser ett recept med för låg alkoholhalt eller med t.ex oljor (fetter), vänligen uppmärksamma den som publicerat receptet/artikeln på felaktigheten, så att inte felaktig information fortsätter att spridas!

Användning

Använd handspriten genom att spraya händerna så att de blir helt blöta, eller genom att pumpa ut sprit i handflatan och gnida in ordentligt, även mellan fingarna. Låt sedan självtorka! När händerna är torra igen kan du med fördel smörja in dem med en handcreme, salva eller ett växtsmör som t.ex sheasmör nilotica, för att skydda mot uttorkning.

Recept återfuktande handdesinfektion

OBS! Detta recept anges i ml och volymprocent, till skillnad från våra andra recept på hudvårdsprodukter, som anges i g och viktprocent. Det beror på att ren alkohol har en låg densitet (0.786) och väger du upp ingredienserna så blir alkoholhalten inte tillräcklig och behöver doseras annorlunda. Detta recept ska alltså mätas upp! Förinställd mängd är 100 ml. Skriv själv in mängden du vill göra för att räkna om receptet.

Jag vill göra (milliliter):
ml

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Grundrecept

70%IsopropylalkoholMängd ml
10%Glycerin ekoMängd ml
20 % Rent vattenMängd ml

Ev. tillsatser (valfritt!) – Minska mängden vatten motsvarande

2%D-PantenolMängd ml
1 % Aloe Vera extrakt OBS! Kan klumpa sig, läs nedanMängd ml
1 % Valfria eteriska oljorMängd ml

Receptnoter:

Alkohol: Det här receptet använder sig av isopropylalkohol. Den färdiga produkten ska ha en alkoholhalt på minst 60% isopropylalkohol, men inte för hög då den blir extremt uttorkande. Vårt recept ger en knappt 70%-ig alkoholhalt ipsopropylalkohol vilket är fullt tillräckligt, med god marginal om man inte lyckas mäta upp helt exakt.
Läs mer om isopropylalkohol och annan alkohol längre ner i inlägget.
Vatten: Du kan använda vanligt, rent kranvatten. Då kan också ersätta hela eller delar av vattenmängden med hydrolat, för doft och hudvårdande funktion.
Fuktgivare: Den mest basic fuktgivaren är glycerin som bör doseras med minst 5% (vårt recept 10%). 10% glycerin ger mycket bra fukt men kan upplevas aningens klibbigt. Kommer du att använda handdesinfektionen ofta och inte kan tvätta händerna mellan, kan du dosera glycerinet med 5% (öka vattenmängden motsvarande). Du kan lägga till fler fuktgivare om du vill för att göra produkten mer hudvänlig. Pentylenglykol och Pantenol är sådana fuktgivare och kan alla doseras om ca 2-6% vardera. Tillsätter du mer eller mindre fuktgivare än i receptet ovan, minska vatten med motsvarande mängd.
Aloe vera: Du kan tillsätta max 1 volymprocent Aloe Vera, alltså 1 kryddmått (1 ml = 0.4 g Aloeflakes) per 100 g för att få Aloe Verans vårdande & fuktighetsbevarande effekt. Lös aloeflakesen i vattnet och glycerinet innan du tillsätter alkoholen. Aloe Vera flakes kan ha lite svårt att lösa sig och klumpar sig, flockar sig och grumlar sig i bland i alkoholen, så det kan vara lite knepigt att få till. Grumlet är dock inget som påverkar effekten av vare sig handspriten eller Aloe Veran. Använder du dig av Aloe Vera, skaka flaskan lätt innan varje användning. Du kan också använda dig av ett Aloe Vera gel (recept) efter att handspriten dunstat, för mer vårdande effekt.
Doft: Eteriska oljor löser sig fint i alkoholen. Vissa eteriska oljor kan göra produkten aningens mjölkig, det är inget som påverkar effekten. Om du vill ha doft kan du tillsätta max 1 volymprocent eteriska oljor; ca 25 droppar per 100 ml. Men ofta räcker det med mindre; ca 10 droppar per 100 g (0.4%). Eteriska oljor med antiseptiska egenskaper är Eukalyptus, Lavendel, Rosmarin Verbenone och Tea Tree.

Uppmätninghjälp

1 liter = 1000 ml
1 dl = 100 ml
1 matsked = 15 ml
1 tesked = 5 ml
1 kryddmått = 1 ml

Gör så här:

Mät upp och kombinera alla ingredienser och blanda noga. Häll upp på flaska med pump. Både glasflaskor och PET-flaskor tål handsprit.

Hållbarhet

Handsprit/handdesinfektion är självkonserverande på grund av den höga alkoholhalten. Hållbarheten är lång, flera år, men tänk på att alkoholen kan avdunsta i öppen förpackning. Förslut alltid förpackningen efter användning, t.ex genom att sätta på pump- eller sprayhättan (liten pump & spray) eller vrida pumphuvudet till stopp (stor pump).

Förpackningar

Vi tycker att 100 ml glasflaskor med pump (18mm) är det bästa förpackningsalternativet (Finns i brunt, grönt, blått och klart glas). Den lite mindre pumpen gör det lätt att dosera en lagom mängd handdesinfektion i händerna och är lätt att ha med sig. Gör du mer kan du förvara den i en större flaska och fylla på de små flaskorna efter hand!

Tips! Gör egna desinfektions-wipes!

Ett effektivt sätt att använda din handsprit är att göra egna desinfektionslappar av bomullsrondeller. Med rondellerna kan du lättare sprida ut en större mängd handsprit och gnugga mellan fingrar utan att handspriten rinner bort eller droppar. Vi rekommenderar att göra den här utan Aloe Vera, då Aloen lätt flockar sig på sidorna i bruken. Gör så här:

 1. Tryck ner en stapel ekologiska bomullsrondeller i en 160 ml glasburk med lock. Den rymmer ca 40 st, ca ett halvt paket, bomullsrondeller.
 2. Häll över ca 1.2 dl handsprit enligt ovanstående grundrecept (utan Aloe Vera). Håll bomullsrondellerna nedtryckta i burken med t.ex en sked medan du häller, så att handspriten sugs upp och får plats i burken. Tryck lite extra så att luftbubblor försvinner. Sätt på lock. Klart!

Använd 1 rondell per hand, och gnugga ordentligt mellan fingrar och runt naglar.
OBS! Mindre storlekar av burkar har för liten diameter för bomullsrondeller.

Ingredienser & förpackningar

Egentillverkad handsprit

Ska man göra sin egen handsprit? Under normala omständigheter: nej. Med tanke på risken för felmätning och felaktiga recept, är det säkrare att använda en kommersiell handdesinfektion. Men om alla kommersiella produkter är slut och det rasar en pandemi, ja då kan det vara en bra idé med en korrekt gjord, egentillverkad handsprit.

Du behöver inte 10 liter handsprit!

Observera att tvål & vatten är mer effektivt för att förhindra smitta än handsprit (1). Du behöver inte använda handsprit efter att du tvättat händerna med tvål och vatten. Handsprit / handdesinfektion används när tvål & vatten inte finns tillgängligt, t.ex vid resa. Men med tanke på att resor och andra kontakter ska hålla sig till ett minimum vid en pandemi, befinner sig de flesta där det finns tvål och vatten. När tillgången är låg är det viktigt att handspriten fördelas där den behövs bäst. 10 liter handsprit i ditt skafferi, om det är brist i samhället och på sjukhus, kommer inte att bidra till att minska smittspridning. Hamstra inte handdesinfektion!

Alkohol & desinfektion: Fakta & källor

Handdesinfektioner som möter europeisk standard (EN 1500)(2) innehåller 60-90% alkohol. Alkohol dödar bakterier och virus genom att bryta ner cellmembranet & koagulera proteinerna. Detta är mest effektivt för så kallade höljeförsedda virus (som corona: covid 19).

Det finns olika typer av alkohol: de vanligaste är etanol (etylalkohol) och isopropanol (isopropylalkohol). Isopropylalkohol är effektivt vid 60 volymprocent och har inte signifikant större effekt vid högre doseringar, medan etanol är effektivt vid 60 volymprocent men som mest effektivt vid 77 volymprocent. (3)

Ren alkohol behöver spädas med vatten för att desinficeringen ska fungera: mer än 90%-ig isopropylalkohol och mer än 95%-ig etanol är mindre effektivt än 60%-90%. Anledningen till att vatten är så viktigt är att det fungerar som en katalysator och har en viktig roll för koagulering av proteinerna i cellmembranen. Närvaron av vatten bromsar också avdunstningen och ökar ytkontakttiden med membranet.

Olika typer av teknisk sprit innehåller ofta flera olika typer av alkohol och olika koncentrationer, och det kan därför vara svårt att räkna ut produktens slutgiltiga alkoholprocent. Isopropylalkohol är därför att föredra om tillgängligt.

Källor

1) The science of soap – here’s how it kills the coronavirus, P. Thordarson
2) Kemiska desinfektionsmedel och antiseptiska medel – Hygienisk handdesinfektion – Provningsmetod och krav. STANDARD · SS-EN 1500:2013
3) Socialstyrelsen (2006) Att förebygga vårdrelaterade infektioner – ett kunskapsunderlag: Antiseptiska produkter och produkter för handhygien, s. 332-333

6 kommentarer

 1. Sten 19 mars, 2020

  Det låter som om DAX Alcogel 85% är just 85 procent.
  Är den inte det?
  Om ja, den är 85 procent, räcker då 60 procent?

  • Organic Makers 19 mars, 2020

   Godkända handdesinfektioner innehåller mellan 60-85% alkohol. Vi har uppdaterat inlägget med mer info om alkoholhalter, olika alkoholtyper och standarder!

 2. G 18 mars, 2020

  Har en fråga om handdesinfektionen. Vilken t-röd i Sverige innehåller 95 %? Enlig Kemetyl t-röd innehåller den minst 75% ( så det är inte säkert att det är 95%). Undrar då hur då hur mycket av det andra man blandar med, för att inte bli för utspätt?

  • Organic Makers 18 mars, 2020

   Hej G!
   Om inte alkoholen du använder är minst 90% måste du räkna om mängden alkohol så att den slutgiltiga alkoholhalten på produkten är minst 60%.

 3. Jonas Jakob Öberg 17 mars, 2020

  Kan jag kombinera tvål med en gnutta sprit?

  • Organic Makers 18 mars, 2020

   Att tvätta med tvål och vatten är mer effektivt än handsprit, så jag skulle inte tro att det är en bra idé!