Gör din egen ekologiska Aloe Vera-gel eller Aloe Vera-spray

Aloe Vera-gel eller spray är en välbeprövat lindrande och fuktighetsbevarande hudvårdsprodukt, som är bra för allt från solskador till irritation och eksem. Gör ditt eget mjuka ekologiska Aloe-gel med en skön känsla, eller en spray som du sprayar på huden vid behov!

Vad är Aloe Vera?

Aloe Vera-plantan är en suckulent med tjocka spetsiga blad som innehåller en eftertraktade gelé (i bland kallad juice). Bryter du av ett blad från plantan kommer gelén att sippra ut ur brottet och kan användas färsk, direkt på huden. Men färsk Aloe Vera är bara hållbar i några timmar, då dess aktiva ämnen snabbt förlorar sina välgörande egenskaper. Aloe Vera Barbadensis, även kallad äkta aloe, har tack vare sin mångfald av bioaktiva ämnen blivit en viktig råvara i hudvård & hälsokost.Det finns över 200 bioaktiva ämnen i Aloe Vera, som aminosyror, vitaminer, antioxidanter, mineraler, enzymer och polyfenoler. Aloe Vera av sorten Aloe Barbadensis är viktig del i ayurvedisk och traditionell kinesisk medicin.

För alla oss som inte kan skörda färsk aloegelé är det någon form av behandlad Aloe Vera vi har att tillgå. Många av dessa produkter har getts en kraftig konservering för att tåla resorna runt världen och långa tider på butikshyllorna. Dessa konserveringsmedel är kraftigt koncenterade och kan ha en max tillåten dosering om så lite som 0.1%, vilket innebär att 99.9% “Naturlig” Aloe Vera-produkt ändå kan vara maxdoserad med kraftiga konserveringsmedel. Läs ingrediensförteckningen, där måste alla ingredienser anges. Den naturliga gelékonsistens kan inte heller bevaras, vilket gör att aloeprodukter för hudvård är förtjockade och stabiliserade med mindre trevliga kemikalier, t.ex carbomer (ett ämne som kan innehålla cancerogena restämnen och som är förbjudet i barnleksaker och mat.) Gör du din Aloe Vera gel själv kan du hålla dig till naturliga ingredienser!

I en Aloe Vera-produkt är halten av polysackarider viktig för att avgöra dess kvalitet. Polysackaridernas glykosaminoglykaner är, förutom konstiga och svåruttalade ord, polära molekyler som binder fukt. Det är de som gör att Aloe Veran ökar hudens förmåga att hålla fukt, även på lång sikt. Aloe Vera fungerar även antiinflammatoriskt och ger andra goda egenskaper som skydd och regenerering av frisk hud genom sina mycket antioxidanta polyfenoler.

För att tillvarata aloebladens gelé på bästa sätt krävs en varsam och lika noggrann som snabb process som bevarar dessa bioaktiva ämnen. Ett bra alternativ till färdigblandade aloeprodukter, som kan innehålla tveksamma tillsatser och en försvinnande liten del polysackarider, är i stället att använda koncentrerat torkat aloeveraextrakt. Detta extrakt är varsamt torkat i en patenterad process som bevarar Aloe Verans goda egenskaper. Processen garanterar en bioaktiv aloeprodukt.

Extraktet löses i vatten och används i en hudvårdsprodukt eller som en ren Aloe Vera-spray. Vill man ha en gel att smörja in kroppen med, är det lätt ordnat genom att göra en gel med hjälp xanthangummi eller tarakärnmjöl. Se recept nedan!

En 100% Aloe Vera-lösning (1:200) har ett lätt surt pH-värde precis som huden, vilket gör den mild mot huden och kan användas på t.ex sår för snabbare läkning. Aloe Vera har även visat sig ha bra effekter mot solskador, både som förebyggande och efter sol.

Doseringar

Aloe Vera ska inte överdoseras kraftigt, då den kan verka irriterande i för höga doser. Men så lite som en dubbel eller trippel dos vid enstaka tillfällen eller vid specifika behandlingar kan verka extra välgörande.

För normal dosering i hudvård och kosttillskott är dosen 200:1, det vill säga 200 g vätska till 1 g Aloe Vera-flakes/pulver ger en 100% Aloe Vera-lösning; samma koncentration som om du hade färsk aloegelé.

I hudvårdsprodukter med aktiv Aloe Vera som en verksam ingrediens doserar du Aloe Vera-flingorna/pulvret så att den färdiga produkten har en andel av 100% Aloe Vera av den totala mängden produkt, det vill säga 0,5 g Aloe Vera per 100 g ansiktscreme t.ex. (200:1).
Scrolla ner för recept på Aloe Vera gel.

Fler recept med Aloe Vera

Visa alla recept med Aloe Vera >

Nu till några enkla recept på Aloe Vera-gel eller Aloe Vera-spray för huden:

Recept på Ekologiskt Aloe Vera-gel

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Vattenfas

A91.5%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A0.5%Aloe Vera extraktMängd g
A4%Glycerin ekoMängd g
A1%XanthangummiMängd g
A3%Makers AquagardMängd g
A0.2%MjölksyraMängd g

Receptnoter:

0.5% Aloe Vera-extrakt motsvarar 1 lätt rågat kryddmått per 100 g Aloegel.
Vatten kan helt eller delvis ersättas med hydrolat.
Xantangummi kan ersättas med Tarakärnmjöl 2%
0.2% Mjölksyra motsvarar 5 droppar per 100 g Aloegel.

Gör så här:

Väg upp vätskan i en väl rengjord behållare. Tillsätt Aloe Vera-flingorna och rör tills de löst sig helt. Tillsätt xanthangummi eller tarakärnmjöl och glycerin under noga omrörning så att det inte bildas klumpar. Låt stå en stund och rör om då och då, så kommer lösningen bli klumpfri. Häll upp gelén på en pumpflaska för bästa hållbarhet.

Det kan krävas lite vana för att göra en helt klumpfri gel. Vilket förtjockningsmedel du väljer är en smaksak; de ger lite olika känsla på huden. Okonserverad Aloegel gjord på enbart vatten har relativt kort hållbarhet. I kylen håller det sig ca 1-2 veckor. Blandar du med hydrolat i stället för vatten blir hållbarheten längre.

För att förlänga hållbarheten på din Aloe Vera-gel tillsätter du 3% Makers Aquagard. Mjölksyra ska tillsättas för att hålla pH-värdet på en gynnsam nivå för de konserverande ämnena, vilket också ger produkten optimalt hudvårdande pH-värde, strax under hudens eget. Med Makers Aquagard håller sig gelen i flera månader.

Vill du skippa gelén och i stället göra en spray gör du samma recept fast utan xanthangummi eller tarakärnmjöl:

Recept på ekologiskt Aloe Vera-spray

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Vattenfas

A92.5%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
A0.5%Aloe Vera extraktMängd g
A3%Makers AquagardMängd g
A0.2%MjölksyraMängd g

Receptnoter:

0.5% Aloe Vera-extrakt är 1 lätt rågat kryddmått per 100 g Aloegel.
Vatten kan helt eller delvis ersättas med hydrolat.
0.2% Mjölksyra är 5 droppar per 100 g Aloegel.

Blanda samman alla ingredienser, varför inte direkt i flaskan? Sätt i en spray och använd!
Hållbarhet enligt ovan.

RÅVAROR I RECEPTET

31 kommentarer

 1. n 7 juli, 2022 Svara

  hej! jag undrar om receptet på gel ger en klar slutprodukt eller om den är grumlig? jag letar efter en produkt jag kan använda att applicera kroppsglitter med, och vill därför ha en helt klar produkt. tack!

 2. Saranda 25 november, 2020 Svara

  Kan man använda hydrolat istället för renat vatten?

  • Organic Makers 1 december, 2020 Svara

   Hej, Ja du kan använda hydrolat!

 3. Maja 19 april, 2020 Svara

  Hej! Kan jag använda infusion på daggkåpa eller rosmarin istället för vatten eller kan man endast byta ut det mot hydrolater? Och kan man isåfall byta ut hydrolater mot infusion i andra recept också?

 4. Lena Dessables 16 april, 2019 Svara

  Har Holistic 100 procent Aloe Vera barbadensis miller hemma. Skulle jag kunna använda det i något av era recept med aloe vera?

 5. Agneta Hallberg 1 mars, 2019 Svara

  Om jag redan har Aloe juice hemma, kan jag byta ut hydrolat plus aloeflakes mot denna , för att göra er gel och spray/mist enligt recept.
  Är det någon fördel att även ha lite glycerin i dessa?
  //Agneta

 6. Lisa 22 februari, 2019 Svara

  Ett litet tips på användingsområde för gelen!: Jag har tagit en liten pärla aloe-gel och smort in längderna av håret när det fortfarande varit fuktigt efter tvätt och då har det gått smidigare att reda ut håret när det torkat (+att det blivit lent)! (Har inte testat att enbart använda gelen, utan har också haft i lite eko-balsam i duschen innan, så vet tyvärr inte om det ur utredningssynpunkt skulle kunna vara substitut för ev balsam – sedan kan det säkert funka olika för olika hårtyper) 😊

 7. Anna 11 juni, 2018 Svara

  Hej,
  Ni gav inget svar på hur man kan tänka om man utgår från själva plantan!?
  Vill göra en gel med aloevera, olja+ eterisk olja…hur konserverar jag den? Något tipps?

  • Organic Makers 11 juni, 2018 Svara

   Hej Anna!
   Gör du en gel med färsk Aloe Vera finns det inget enkelt sätt att konservera den. Färska produkter innehåller växtdelar och sackarider och andra beståndsdelar som beter sig annorlunda och olika beroende på planta, och är mycket svårare att konservera. Gör du en gel med färsk aloe och olja + eterisk olja har du också problemet att aloe veran som har vatten i sig inte kommer att blanda sig med oljorna över tid. Det bästa sättet är då att göra bara lite i taget, röra i hop det noga och förvara i kylskåp, och använda det inom några dagar. Längre än så kan du inte få det att hålla med säkerheten i behåll.

  • Organic Makers 3 juli, 2018 Svara

   Färsk aloe vera bör användas just färsk. Det är svårt att få till en fungerande konservering på färsk aloe.

 8. Josefin 6 mars, 2018 Svara

  Om man vill tillsätta makers balans & pilbarksextrakt till dessa två recept hur mycket av varje ska man ta i gram?

  • Organic Makers 9 mars, 2018 Svara

   Hej! Makers Balans doseras med 1-3%: du tar alltså i mellan 1-3 g per 100g aloegel/spray. Pilbarksextraktet kan här doseras med ca 5-10%. Båda ingredienserna kan påverka pH-värdet, så det är bra om du har pH-stickor så att det blir rätt pH: ca 5.

 9. Sara 11 juni, 2017 Svara

  Min hy ÄLSKAR aloe vera-sprayen! Bara att följa upp med lite olja efteråt. Testat att blanda både i lavendelhydrolat och i renat vatten. Tycker renat vatten blev bäst. Billigt att köpa färdigt på apoteket om man inte orkar rena själv!

  Lite märkligt är dock att det blir vitt längst ner i flaskan i alla mina aloe vera-sprayer. Som om innehållet skiktar sig. Skakar man flaskan så blir hela lösningen genomgrumlig igen. Tror att detta är konserveringsmedlet?

  • Organic Makers 13 juni, 2017 Svara

   Hej Sara, Vad roligt att du gillar Aloe-sprayen 🙂 Använder du Makerskonservering och mjölksyra enligt receptet?

  • Dante 27 augusti, 2018 Svara

   Kan vara att det är mycket kalk i vattnet, men det kanske försvinner när man renar det?

 10. kerstin 12 mars, 2017 Svara

  Jag har hört att man ska ställa dom spetsiga bladen neråt i vatten för att vissa ämnen och smuts ska rinna ut. Jag byter vatten ett par gånger för vattnet blir gulbrunt. Är det dom viktiga ämnerna som rinner ut?

 11. Eva 26 februari, 2017 Svara

  Kan man bara blanda aloe Vera gelén med typ canesten créme och använda morgon och kväll?

 12. Ceh 16 februari, 2017 Svara

  Hej! Kan man konservera denna med nån av era Leucidal konserveringar? Står att de används till vatten – vad skiljer dem från er Makers konservering i användningsområden? Fördelar/nackdelar med de olika? Om man istället använder Leucidal – hur ska man då dosera, och behövs mjölksyran fortfarande? Stort tack (försöker få grepp om detta med konservering och vad man ska välja)!

 13. Camilla 23 maj, 2016 Svara

  Hej!
  Använder mkt aloe vera gel på sommaren efter alla dagar utomhus.
  Tänkte prova göra egen efter detta recept och blanda med lavendelhydrolat och xantangummi.

  Behöver jag tänka något på ph i denna gel?
  Och hur länge håller denna blandning i kylen om jag bara använder hydrolat och ingen konservering? Iaf 2 veckor som jag förstod det?
  Ändras något av detta om jag tillsätter glycerin med?

  Tack för en jätteinspirerande sida och recept!

 14. Zahra 23 mars, 2016 Svara

  Hej! Har ni något bra tips på ett ansiktsvatten/facial mist till sommaren. Jag tänker mig aloe vera, roshydrolat och glycerin. Skulle det funka? Något som återfuktar under varma sommardagar. Tacksam för svar!

 15. Titte 14 februari, 2016 Svara

  Nu kom jag på en fråga till:-) Både makerskonserveringen och mjölksyran har varningstext. Gäller detta i koncentrerad form enbart och inte i dom doseringarna som ni har angett till tex Aloe sprayen ovan om man skulle få in produkten i ögat? Ledsen för så många frågor men det är bra att veta. tack för roliga recept. //Titte

  • Organic Makers 14 februari, 2016 Svara

   Ja precis; många råvaror, t.ex mjölksyra är koncentrerade, och varningstexten gäller för outspädd produkt. Mjölksyran är t.ex en för stark syra att använda outspädd på huden. Rätt dosering i en produkt betyder alltså inte att den färdiga produkten skulle ha samma varningstext som en ingående råvara, utan är helt säker att använda.

 16. Titte 14 februari, 2016 Svara

  hej, jag har en fråga om att makerskonserveringen uppges i gram och inte i ml eftersom man utgår från 3-4% av 100 ml vatten eller hydrolat? Jag förstår inte riktigt förhållandet mellan gram och ml i det här fallet. Hej hej//Titte

  • Organic Makers 14 februari, 2016 Svara

   Hej Titte,
   När man gör recept som inte bara innehåller flytande ingredienser är det bäst att väga upp alla ingredienser, då t.ex torra ingredienser och fasta fetter, vaxer med mera väger olika i förhållande till sin volym. När det gäller vatten (och hydrolater) är dock 100 ml lika mycket som 100 g, så då spelar det ingen roll vilket du väljer. 3-4% av 100 ml är ju lika mycket som 3-4% av 100 g.

 17. Emilie 16 september, 2015 Svara

  Hejsan!
  Skulle man kunna ersätta mjölksyran till något vegenskt till spayen?
  Skulle vilja skapa en produkt som håller ett tag och som är helt veganskt!

  Tack för en jättebra hemsida med många intressanta tips.

  • Organic Makers 17 september, 2015 Svara

   Hej Emilie, Vår mjölksyra görs genom jäsning av socker från sockerbetor. Mjölksyra är alltså veganskt (och har inget med mjölk att göra, även om det låter så). Lycka till med aloe-sprayen 🙂

 18. Åsa 6 augusti, 2015 Svara

  Hej! Jag undrar hur jag kan ta tillvara mina aloe vera växter för att göra hudvårdsprodukter. Ni skriver att den färska aloe veran mister sin verksamhet efter ett tag. Men hur kan man tillverka egna produkter direkt från plantan?

 19. Emmelie 10 juni, 2015 Svara

  Hej! Skulle det funka med E-vitamin som konserveringsmedel i gelen? Tack för svar! 🙂

  • Organic Makers 11 juni, 2015 Svara

   Hej! E-vitamin är inte ett konserveringsmedel och är inte vattenlösligt. E-vitamin är en antioxidant, vilket betyder att den skyddar oljor och fett från att härskna. Naturlig E-vitamin är alltså bra att tillsätta i egentillverkade produkter med oljor, vax och smör, då får du en längre hållbarhet och dessutom extra hudvårdande egenskaper. Däremot fungerar alltså inte E-vitamin som konserveringsmedel för produkter som innehåller vatten. /Daniel

 20. anna 16 maj, 2015 Svara

  Jag tror att val av kärl att hälla färdig spray/gel förväxlas. Pumplaska till spray och sprayflaska till gelen.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *