DIY Kallrörd tvål: ren kokostvål med vårdande egenskaper

DIY kallrörd tvål - överfettad kokostvål - organicmakers.se

Ren kokostvål med 20% överfettning.

Här kommer ett tvålrecept som bryter mot flera gyllene tvålregler, men ändå blir en fantastisk tvål. En ren kokostvål med 20% överfettning blir en skön, vit, löddrande kropps- och handtvål som är superenkel att göra.

Vet du inte vad överfettning är bör du sluta läsa här, och först läsa igenom och förstå Kallrörd tvål – så här gör du din egen kallrörda hantverkstvål.

Har du läst på lite om tvål vet du att kokosolja är den olja med mest mättade fettsyror, och därför den som blir hårdast och kraftigast rengörande i en tvål. På grund av att den ger tvålen så bra hårdhet och lödder används den nästan alltid i tvålrecept, men rekommenderas inte att användas i högre dosering än 30% av alla oljor och fetter i tvålen.

Du har kanske också läst att man inte ska överfetta en tvål mer än max ca 6%, men helst mindre, beroende på typ av oljor i receptet.

Så nu ska vi göra en tvål 100% kokosolja som är överfettad 20%! Hur går det ihop?

Jo, eftersom kokosoljan också är en av de mest hållbara oljorna, kan man bryta mot överfettningsreglerna och överfetta kokostvålen med så mycket som 20%. Det betyder att det finns 20% oförtvålad kokosolja kvar i din färdiga tvål, som ger tvålen mildhet, återfettning och krämighet.

Du kan doftsätta din tvål med eteriska oljor. En dosering om max 3% eterisk olja av oljornas vikt är lämpligt, men även lägre doseringar ger fin doft åt tvålen. Doftintensiteten beror också på vilken eterisk olja du använder. En del eteriska oljor snabbar på tiden det tar innan smeten tjocknar (spårar). Typiskt ger kraftigt blommiga och kryddiga dofter snabbare spårning, medan mint- och citrusdofter inte påverkar hastigheten nämnvärt.

Kallrörd kokostvål med 20% överfettning

Recept

Receptdetaljer

Produkt: Kallrörd tvål
Användning: Kropptvål, handtvål

Totalmängd oljor/fetter: 450 g

Varav:
Kokosolja: 100%

Överfettning: 20%

Lutkoncentration ca 30%

Vatten:Lut ratio: 2.333:1

Total vikt tvålsmet: ca 670 g

Gör så här:

Har du aldrig gjort kallrörd tvål tidigare, behöver du läsa och förstå inlägget om kallrörd tvål, och gärna också läsa igenom våra andra sidor om tvål. Använd handskar och skyddsglasögon när du hanterar lut och mixar tvålen.

 1. Väg upp den rumstempererade kokosoljan i den behållare du ska göra tvålen i. Använd en tålig behållare i keramik, tålig plast eller rostfritt. Vi använder oss av en 1-liters mätkanna i laboratorieplast.
 2. Väg upp rent vatten i en tålig bägare som tål kokande vatten och lut, t.ex keramik eller rostfritt.
 3. Väg upp luten i en kemikalietålig behållare t.ex keramik eller rostfritt.
 4.  Häll försiktigt den uppvägda luten i det uppvägda vattnet och rör om noga tills allt är löst. Låt stå ytterligare några minuter för att svalna något.
 5. Häll lutblandningen över den rumstempererade kokosoljan och rör om sakta tills kokosoljan är helt smält.
 6. Vill du doftsätta din tvål tillsätter du i förväg uppvägd doft nu och rör om. Tänk på att olika dofter kan få smeten att tjockna olika snabbt.
 7. Sätt ner stavmixern i blandningen och luta staven för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du vill inte mixa in luft i smeten, luftbubblorna visar sig sim fula vita prickar eller knottror i din färdiga tvål.
 8. Kör med stavmixern med stavmixerhuvudet hela tiden täckt av tvålsmet i korta intervaller. Mellan intervallerna rör du om med stavmixerhuvudet utan att ha mixern igång. Ha kolla på smeten så att den inte tjocknar för fort av för kraftig omrörning.
 9. När smeten ser ut att börja tjocka något (det går på bara nån minut), lyfter du upp stavmixern och låter tvålsmeten droppa ner i behållaren. Om smeten gör spår på ytan i nån sekund innan den sjunker tillbaka ner i smeten har den börjat “spåra”. Vill du ha smeten lite tjockare kan du röra om aningens till (glöm inte att släppa ut luften när du sätter ner stavmixern igen), annars kan du sluta mixa när smeten spårat men fortfarnde inte är så tjock.
 10. Häll upp i tvålform.
 11. Täck med en oöm handduk eller liknande och låt tvålen stelna. Den här tvålen stelnar snabbt! Efter 6-10 timmar är den redo att skäras upp.
 12. Ta ur tvålen ut formen och skär den i bitar i önskad storlek med kniv.
 13. Lägg dina tvålar luftigt och ganska mörkt, t.ex på ett galler med en luftig handduk eller muslinduk över, och låt mogna i minst 4 veckor.

Klart!

13 Kommentarer

 1. Nini 18 maj, 2018 Svara

  Hej! Rent vatten, är det vanligt kranvatten?

  • Författare
   Organic Makers 18 maj, 2018 Svara

   Hej Nini,
   I vårt inlägg om hur du gör kallrörd tvål skriver vi om vatten i tvålrecept: “Du kan använda vanligt kranvatten när du tvålar om du vet att det är rent (luten gör att ev. småbakterier inte överlever förtvålningen). Vatten kan dock ha olika hårdhet, mineralinnehåll m.m, vilket att kan göra att resultaten kan variera något. Vill du ha exakt samma resultat varje gång, överallt, använd renat vatten.”
   Renat vatten hittar du här: https://www.organicmakers.se/shop/hem/ravaror/naturliga-tillsatser-pulver/renat-vatten-aqua-purificata/

 2. Karin 17 juli, 2018 Svara

  Hej! Går det att göra en liknande tvål med Melt & Pour istället? Hur mycket kokosolja kan jag isf ta till 500 g tvålmassa?

 3. Maria 31 juli, 2018 Svara

  Hej,
  Spännande recept som jag tänker pröva. Men nu sitter jag här och funderar på hur mycket eg. eterisk olja väger. Vet ni hur många milliliter 13,5 gram är mellan tumme och pekfinger? Mao ska jag köpa 10 ml, 30 ml eller mer? 🙂 Tack för att ni delar bra info och recept.
  Hälsningar
  Maria

 4. Maria 31 juli, 2018 Svara

  Hej Maria igen!; 🙂
  Sök och du skall finna! Ni behöver inte svara på min kommentar ovan… Nedan är klippt från er sida om ingredienser.

  “De flesta Eteriska oljor har en densitet på ca 0.9, det vill säga att 10 ml väger ca 9 g. (Vissa undantag finns: mer info kommer) Det är så pass nära att du kan mäta upp eteriska oljor i stället för att väga.”

 5. Hab ab 9 september, 2018 Svara

  Hej,

  Detta och många andra av era recept är väldigt inspirerande. Jag har gjort en del krämer och lotions, men är nu redo för tvålandet!

  Jag läste att om man använder örter el blommor kan man lägga till i receptet, har jag förståtträtt att detta inte påverkar mängd olja/vatten. Alltså skulle jag kunna använda örter el blommor i detta recept utan att ändra något av de andra? När tillsätter jag då detta?

  Namaste,
  Hannah

  • Författare
   Organic Makers 9 september, 2018 Svara

   Hej!
   Ja, det stämmer att många torra ingredienser inte påverkar mängden olja, vatten eller lut. Det är dock att rekommendera att tillsätta lite extra vatten för att kompensera för det vatten som de torkade örterna suger åt sig. Eftersom vattenmängden inte måste vara exakt går det bra att höfta lite, till 2 msk örter skulle jag tillsätta ca 2 msk vatten.
   Vissa örter kan dock påverka tvålen genom sina egenskaper. Jag skulle t.ex inte rekommendera att tillsätta hibiskus eftersom de är väldigt syrliga och därför kan separera tvålen.
   Lycka till!

 6. Julia 21 oktober, 2018 Svara

  Hej!
  Kan man överfetta med annan olja än kokos i detta recept? Är då 20% för mycket?

  • Organic Makers 23 oktober, 2018 Svara

   Hej Julia,
   Nej, du kan inte överfetta med en annan olja så mycket som 20%. Kokosoljan är väldigt speciell i tvålsammanhang då den ger en väldigt hård tvål, och kokosoljan är väldigt stabil, vilket gör att 20% fria fettsyror i tvålen inte gör den mjuk eller ger kort hållbarhet.
   Använder du 20% av en annan olja blir det en tvål med 80% kokosolja och 20% annan olja och ska då räknas ut utifrån dessa oljor. Med andra oljor än kokosolja kan dock inte överfettningen vara så hög. Räkna ut ett recept med 80% kokosolja och 20% annan olja med 10% överfettning i en tvålkalkylator och prova hur det blir. Det blir väldigt olika beroende på vilken annan olja du väljer. Man kan inte “välja” vilken olja som ska stå för överfettningen, utan det blir överfettningens procent av alla ingående oljor, oavsett när i processen du tillsätter dem.

 7. Tina Runesson 30 november, 2018 Svara

  Går det bra att använda en stavmixer i plast eller måste den var rostfri?

 8. Cattis 1 december, 2018 Svara

  Hej varför luktar min tvålmassa inte gott, eller ska jag ha mer doft i. Jag dkulle även vilja ha utan doft, men inte lukta illa?

 9. Ling 3 december, 2018 Svara

  Hej!

  De 2 stycken kallrörda tvål recepten från Startkiten, är det samma som de som är publicerad på receptbloggen?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.