DIY Kallrörd tvål: ren kokostvål med vårdande egenskaper

Här kommer ett tvålrecept som bryter mot flera gyllene tvålregler, men ändå blir en fantastisk tvål. En ren kokostvål med 20% överfettning blir en skön, vit, löddrande kropps- och handtvål som är superenkel att göra.

Vet du inte vad överfettning är bör du sluta läsa här, och först läsa igenom och förstå Kallrörd tvål – så här gör du din egen kallrörda hantverkstvål.

Har du läst på lite om tvål vet du att kokosolja är den olja med mest mättade fettsyror, och därför den som blir hårdast och kraftigast rengörande i en tvål. På grund av att kokosolja ger tvålen så bra hårdhet och lödder används den nästan alltid i tvålrecept, men rekommenderas inte att användas i högre dosering än 30% av alla oljor och fetter i tvålen.

Du har kanske också läst att man inte ska överfetta en tvål mer än max ca 6%, men helst mindre, beroende på typ av oljor i receptet.

Så nu ska vi göra en tvål 100% kokosolja som är överfettad 20%! Hur går det ihop?

Jo, eftersom kokosoljan också är en av de mest hållbara oljorna, kan man bryta mot överfettningsreglerna och överfetta kokostvålen med så mycket som 20%. Det betyder att det finns 20% oförtvålad kokosolja kvar i din färdiga tvål, som ger tvålen mildhet, återfettning och krämighet.

Du kan doftsätta din tvål med eteriska oljor. En dosering om max 3% eterisk olja av oljornas vikt är lämpligt, men även lägre doseringar ger fin doft åt tvålen. Doftintensiteten beror också på vilken eterisk olja du använder. En del eteriska oljor snabbar på tiden det tar innan smeten tjocknar (spårar). Typiskt ger blommiga och kryddiga dofter snabbare spårning, medan mint- och citrusdofter inte påverkar hastigheten nämnvärt.

Tillsatser, färg och doft

Du kan också berika denna tvål med andra fina tillsatser som lera och örtpulver (ej hibiskuspulver, det funkar inte i tvål), färgsätta med mica och mineraliska pigment m.m. Dessa tillsatser, och den mängden vatten som behövs för att t.ex blanda ut lera och göra den flytande/krämig, räknas inte in i receptets mängder, utan tillsätts utöver uträknat recept. Se t.ex. receptet på tvål med lera för att se mängd tillsatser att använda.

Tänk på att olika tillsatser och dofter kan bete sig olika i tvålen, och t.ex göra att tvålen tjockar snabbare!

Så här gör du – Video!

I den här videon ser du precis hur det går till att göra din egen tvål.

recept: Kallrörd kokostvål med 20% överfettning

Ange själv mängden tvål du vill göra för att räkna ut receptet. Förinställd totalmängd är 675 g vilket är lagom till en tvålform stabil liten.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A: Tvålrecept

A10%Natriumhydroxid, LutMängd g
A67%Kokosolja deodoriserad EKOMängd g
A23% Rent vattenMängd g

Receptdetaljer

Produkt: Kallrörd tvål
Användning: Kroppstvål, handtvål

Oljor/fetter: Kokosolja: 100%
Överfettning: 20%
Lutkoncentration: ca 30% lut : 70% vatten
= Vatten:Lut ratio: 2.333:1

Gör så här:

Har du aldrig gjort kallrörd tvål tidigare, behöver du läsa och förstå inlägget om kallrörd tvål, och gärna också läsa igenom våra andra sidor om tvål. Använd handskar och skyddsglasögon när du hanterar lut och mixar tvålen.

 1. Väg upp den mjuka rumstempererade**, eller smält flytande, kokosoljan i den behållare du ska göra tvålen i. Använd en tålig behållare i keramik, tålig plast eller rostfritt. Vi använder oss av en 1-liters mätkanna i laboratorieplast.
 2. Väg upp rent vatten i en tålig bägare som tål kokande vatten och lut, t.ex keramik eller rostfritt.
 3. Väg upp luten i en kemikalietålig behållare t.ex keramik eller rostfritt.
 4.  Häll försiktigt den uppvägda luten i det uppvägda vattnet och rör om noga tills allt är löst. Låt stå ytterligare några minuter för att svalna något.
 5. Häll lutblandningen över den rumstempererade** kokosoljan och rör om sakta tills kokosoljan är helt smält.
 6. Vill du doftsätta din tvål tillsätter du i förväg uppvägd doft nu och rör om. Tänk på att olika dofter kan få smeten att tjockna olika snabbt.
 7. Sätt ner stavmixern i blandningen och luta staven för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du vill inte mixa in luft i smeten, luftbubblorna visar sig sim fula vita prickar eller knottror i din färdiga tvål.
 8. Kör med stavmixern med stavmixerhuvudet hela tiden täckt av tvålsmet i korta intervaller. Mellan intervallerna rör du om med stavmixerhuvudet utan att ha mixern igång. Ha kolla på smeten så att den inte tjocknar för fort av för kraftig omrörning.
 9. När smeten ser ut att börja tjocka något (det går på bara nån minut), lyfter du upp stavmixern och låter tvålsmeten droppa ner i behållaren. Om smeten gör spår på ytan i nån sekund innan den sjunker tillbaka ner i smeten har den börjat “spåra”. Vill du ha smeten lite tjockare kan du röra om aningens till (glöm inte att släppa ut luften när du sätter ner stavmixern igen), annars kan du sluta mixa när smeten spårat men fortfarande inte är så tjock.
 10. Häll upp i tvålform; antingen i en limpform silikon som du sedan skär upp enligt steg 12, eller i silikonform med individuella fack.
 11. Täck med en oöm handduk eller liknande och låt tvålen stelna. Den här tvålen stelnar snabbt! Efter 6-10 timmar är den redo att skäras upp.
 12. Ta ur tvålen ut formen och skär den i bitar i önskad storlek med kniv.
 13. Lägg dina tvålar luftigt och ganska mörkt, t.ex på ett galler med en luftig handduk eller muslinduk över, och låt mogna i minst 4 veckor*.

* Förtvålningsprocessen i den här tvålen är färdig efter ca 1 dygn. Då detta är en ganska hård tvål kan du börja använda dina tvålar redan efter ett par dagar! De når dock sin slutgiltiga hårdhet först efter 4 veckor+.
**Kokosolja har en smältpunkt på ca 25 grader, och kan vara flytande på sommaren. Varm lut smälter därför rumstempererad kokosolja snabbt. Är din kokosolja kallare än normal rumstemperatur eller om du tycker att det känns lättare att börja med en redan flytande olja, kan du värma upp kokosoljan till flytande. Se bara till att den inte är för varm; tvål med kokosolja blir mycket varm under förtvålningsprocesssen och kan koka över, sk. tvålvulkan.

25 kommentarer

 1. Anki 2 oktober, 2020 Svara

  Hej,
  I would like to know what is the difference between ‘kokosfett’ which I can find in many supermarkets (usually placed next to the butter section) and ‘kokosolja’. Can I interchange these two?

  • Organic Makers 5 oktober, 2020 Svara

   Hej, “kokosfett” är härdad olja och kan inte användas i recept som anger kokosolja, då härdat kokosfett har ett annat förtvålningstal.

 2. Johanna 8 april, 2019 Svara

  Hej!
  Kan man använda denna tvålen som schampo?
  Om inte vad borde jag tillsätta för att kunna göra det? 🙂

  • Organic Makers 10 april, 2019 Svara

   Hej Johanna,
   Denna tvål passar inte som schampotvål för de flesta, och det finns inte riktigt nåt du kan tillsätta för att den ska bli det. Som shampotvål behöver du en tvål där helheten är sammansatt så att den passar för hårtvätt, som vårt recept på shampotvål t.ex.

 3. vkjellgren75@gmail.com 5 april, 2019 Svara

  Hejsan!
  Tack för all inspiration!!!
  Jag gör en schampotvål med rassallera i och använder den även till kroppen och gillar den lilla skrubbeffekten den får. Är det möjligt att tillsätta den eller något annat till denna tvål så att även denna kan få samma känsla?
  Med vänliga hälsningar,
  Veronica

  • Margit Richert 21 december, 2019 Svara

   Sent svar från en annan tvålmakare! Jag gör den här med kaffe i stället för vatten (använd isbad när du tillsätter lutet – kaffet “bränns” annars) och tillsätter tre matskedar kaffesump som fått torka en timme eller två på hushållspapper när tvålen spårat. Blir superbra skrubbtvål som alla jag gett den till älskar!

 4. Maria 14 mars, 2019 Svara

  Hej. undrar vad ph-värdet kan ligga på på kokostvålen?
  Mvh Maria

  • Organic Makers 10 april, 2019 Svara

   pH-värdet på denna tvål ligger runt samma pH-värde som alla andra tvålar, runt 8.5-9.5. Oljor i sig har inget pH-värde och påverkar inte pH-värdet på tvålen, det är hur överfettad tvålen är som ger ett ev. lite lägre pH-värde på tvålen.
   pH-värde verkar vara fokus för många, men pH-värdet på en rengöringsprodukt har ingenting att göra med hur mild eller icke-irriterande den är. I tester visar sig ofta tensidprodukter med betydligt längre pH-värden än tvål vara mycket mer irriterande än tvål. En tvål kan inte ha ett lågt pH-värde. Under pH 8 upphör tvålen att vara tvål, och delar istället upp sig i en kletig massa.
   Det går inte heller att sänka pH-värdet på en tvål genom att tillsätta sura saker vid tillverkning. Effekten sura tillsatser har är att de neutraliserar en del av luten, och alltså bara gör tvålen mer överfettad.
   En bra äkta tvål är, trots sitt relativt höga pH-värde, mycket milt och vårdande för huden, det gäller bara att förstå och omfamna att det inte är pH-värdet på tvålen som är det viktiga!

 5. Ulrika 6 mars, 2019 Svara

  Hej bästa ni! nybörjar-fråga, om fetterna inte löser sig när jag hällt på lut-vattnet, har det svalnat för mkt då? jag mätte inte tempen och väntade max 4min på lut-vattnet. Fick massor av klumpar som inte löste sig. Försökte mixa smeten, blev slät med enstaka små klumpar men tjocknade väldigt fort. Kommer små klumpar lösa sig under stelnings-timmarna?
  Håller tummarna det blir lite tvål efter den stelnat trots missöde ..;) glad ändå:)

  • Organic Makers 10 april, 2019 Svara

   Fetterna ska lösa sig i luten. Eftersom kokosoljan smälter redan vi 25 grader måste luten ha svalnat mycket om det inte smälter. Tänk dock på att du kan behöva röra långsamt i flera minuter för att allt ska vara smält. Börja inte mixa förrän i princip allt är löst, eller du ser att det sista lilla kommer att smälta vid mixning.
   Nu är denna tvål kraftigt överfettad, så det ska inte vara någon fara om det är små fettklumpar kvar, men i en mindre överfettad tvål skulle det kunna göra att tvålen “runt om” fettklumparna var för stark.

 6. Lina Storm 13 februari, 2019 Svara

  Hej,

  Kan man använda icke deodoriserad olja för att få kokosdoft på tvålen och därmed skippa eteriska oljor?
  Eller kommer tvålen inte att lukta kokos när den är klar?

  Med vänlig hälsning Lina

  • Organic Makers 13 februari, 2019 Svara

   Hej Lina,
   Nej, tvålen kommer inte att lukta kokos av kokosoljan, den kommer att lukta tvål :). Det är bara oljor som naturligt innehåller eteriska oljor som kan ge doft åt tvålen, t.ex lagerbärsolja i aleppotvål (kommer snart i vårt sortiment!).

 7. Ling 3 december, 2018 Svara

  Hej!

  De 2 stycken kallrörda tvål recepten från Startkiten, är det samma som de som är publicerad på receptbloggen?

 8. Cattis 1 december, 2018 Svara

  Hej varför luktar min tvålmassa inte gott, eller ska jag ha mer doft i. Jag dkulle även vilja ha utan doft, men inte lukta illa?

 9. Tina Runesson 30 november, 2018 Svara

  Går det bra att använda en stavmixer i plast eller måste den var rostfri?

 10. Julia 21 oktober, 2018 Svara

  Hej!
  Kan man överfetta med annan olja än kokos i detta recept? Är då 20% för mycket?

  • Organic Makers 23 oktober, 2018 Svara

   Hej Julia,
   Nej, du kan inte överfetta med en annan olja så mycket som 20%. Kokosoljan är väldigt speciell i tvålsammanhang då den ger en väldigt hård tvål, och kokosoljan är väldigt stabil, vilket gör att 20% fria fettsyror i tvålen inte gör den mjuk eller ger kort hållbarhet.
   Använder du 20% av en annan olja blir det en tvål med 80% kokosolja och 20% annan olja och ska då räknas ut utifrån dessa oljor. Med andra oljor än kokosolja kan dock inte överfettningen vara så hög. Räkna ut ett recept med 80% kokosolja och 20% annan olja med 10% överfettning i en tvålkalkylator och prova hur det blir. Det blir väldigt olika beroende på vilken annan olja du väljer. Man kan inte “välja” vilken olja som ska stå för överfettningen, utan det blir överfettningens procent av alla ingående oljor, oavsett när i processen du tillsätter dem.

 11. Hab ab 9 september, 2018 Svara

  Hej,

  Detta och många andra av era recept är väldigt inspirerande. Jag har gjort en del krämer och lotions, men är nu redo för tvålandet!

  Jag läste att om man använder örter el blommor kan man lägga till i receptet, har jag förståtträtt att detta inte påverkar mängd olja/vatten. Alltså skulle jag kunna använda örter el blommor i detta recept utan att ändra något av de andra? När tillsätter jag då detta?

  Namaste,
  Hannah

  • Organic Makers 9 september, 2018 Svara

   Hej!
   Ja, det stämmer att många torra ingredienser inte påverkar mängden olja, vatten eller lut. Det är dock att rekommendera att tillsätta lite extra vatten för att kompensera för det vatten som de torkade örterna suger åt sig. Eftersom vattenmängden inte måste vara exakt går det bra att höfta lite, till 2 msk örter skulle jag tillsätta ca 2 msk vatten.
   Vissa örter kan dock påverka tvålen genom sina egenskaper. Jag skulle t.ex inte rekommendera att tillsätta hibiskus eftersom de är väldigt syrliga och därför kan separera tvålen.
   Lycka till!

 12. Maria 31 juli, 2018 Svara

  Hej Maria igen!; 🙂
  Sök och du skall finna! Ni behöver inte svara på min kommentar ovan… Nedan är klippt från er sida om ingredienser.

  “De flesta Eteriska oljor har en densitet på ca 0.9, det vill säga att 10 ml väger ca 9 g. (Vissa undantag finns: mer info kommer) Det är så pass nära att du kan mäta upp eteriska oljor i stället för att väga.”

 13. Maria 31 juli, 2018 Svara

  Hej,
  Spännande recept som jag tänker pröva. Men nu sitter jag här och funderar på hur mycket eg. eterisk olja väger. Vet ni hur många milliliter 13,5 gram är mellan tumme och pekfinger? Mao ska jag köpa 10 ml, 30 ml eller mer? 🙂 Tack för att ni delar bra info och recept.
  Hälsningar
  Maria

 14. Karin 17 juli, 2018 Svara

  Hej! Går det att göra en liknande tvål med Melt & Pour istället? Hur mycket kokosolja kan jag isf ta till 500 g tvålmassa?

 15. Nini 18 maj, 2018 Svara

  Hej! Rent vatten, är det vanligt kranvatten?

  • Organic Makers 18 maj, 2018 Svara

   Hej Nini,
   I vårt inlägg om hur du gör kallrörd tvål skriver vi om vatten i tvålrecept: “Du kan använda vanligt kranvatten när du tvålar om du vet att det är rent (luten gör att ev. småbakterier inte överlever förtvålningen). Vatten kan dock ha olika hårdhet, mineralinnehåll m.m, vilket att kan göra att resultaten kan variera något. Vill du ha exakt samma resultat varje gång, överallt, använd renat vatten.”
   Renat vatten hittar du här: https://www.organicmakers.se/shop/hem/ravaror/naturliga-tillsatser-pulver/renat-vatten-aqua-purificata/

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *