Gör din egen tvål

Tvål – Så här tillverkar du dina egna tvålar

Tvål

Tvål är något som de flesta av oss använder varje dag, men vad är tvål egentligen? Och vad är det för skillnad på olika sorters tvålar? Hur tillverkas tvål, vad innehåller den, och är den flytande tvålen vid handfatet och duschtvålen i flaskan verkligen tvål?

Äkta tvål är riktigt roligt att göra själv! Med hjälp av Organic Makers tvålsidor lär du dig att göra riktigt bra hantverkstvål från grunden! Scrolla neråt för att läsa mer om TVÅL!


Kom igång med Tvåltillverkning

Kom enkelt igång med att tillverka dina egna tvålar med vårt startkit för DIY tvål.

Populära tvålrecept

Mer om tvål

Vad är tvål egentligen?

Tvål är kemiskt sett ett fettsyresalt och har en kemisk struktur som gör att den är både fett- och vattenlöslig. Tvål löser därför upp både fett och vattenlösligt smuts och orenheter och tar det med sig när man sköljer av.

Äkta hårdtvål (kallrörd hantverkstvål) tillverkas av oljor/fett som kombineras med natriumhydroxid, lut, löst i vatten eller annan vätska. Detta startar en förtvålningsprocess som förvandlar ingredienserna olja och lut till nånting helt annat, nämligen tvål.

En annan typ av tvål du kan göra själv är Melt & Pour. Melt & Pour är en färdig tvålmassa som kan smältas om och tillsättas dofter, färger med mera för att skapa egna tvålar.

Olika tvåltyper

Hantverksmässigt tillverkad hårdtvål (Kallrörd tvål) är väsenskild från den industritvål som man hittar på stormarknaden. Äkta tvål tillverkas hantverksmässigt och har kvar alla sina hudvårdande beståndsdelar.

Tvålens historia

Tvål har en viktig plats i historien, och inte främst av skönhetsskäl, utan av hygien- och hälsoskäl. Att smuts och bakterier sprider sjukdomar är välkänt nu för tiden, men för hundrafemtio år sedan visste man knappt vad bakterier var. Tvålen är en av de mest livräddande uppfinningarna i världshistorien. Det du!

Och nej, bakterier och virus kan inte leva eller föras över via fast tvål, snarare tvärt om. Äkta hårdtvål dödar effektiv virus och är det i särklass bästa sättet att skydda sig: Läs mer: The science of soap: how it kills the corona virus.

Se hur du gör tvål!

Letade du efter andra recept på ekologisk hudvård? Gå till Receptbloggen:

Fler artiklar om tvål:

..eller fortsätt att läsa mer mer om tvål längre ner…

Tvålingredienser & utrustning i webbutiken:

Äkta tvål eller “vanlig” flytande tvål?

Det kan vara lite lurigt att reda ut, men det finns i princip två typer av tvål (förutom fast & flytande form) som används som, och kallas för, tvål: Tvål gjord genom förtvålning av oljor och fetter kan vara både fast och flytande, och är den som kallas för “äkta” tvål eller hantverkstvål. Men den vanligaste tvålen vi använder är egentligen inte tvål, utan en kombination av olika syntetiska tensider (surfaktanter), oftast SLS eller andra sulfater, vatten, förtjockningsmedel och lite andra tillsatser.

Äkta hårdtvål / hantverkstvål

Riktig hårdtvål har innehållsförteckningar som Sodium olivate (förtvålad olivolja) Sodium Cocoate (förtvålad kokosolja) och vanlig i billigare fabrikstvålar är sodium palmate: förtvålad palmolja.
Namnen anger att tvålens innehåll är fettsyrasalter (tvål) som förtvålats med natriumhydroxid (sodium hydroxide) och respektive olja. Natriumhydroxid är den hydroxid som, i kombination med vatten, förvandlar fett till fast tvål. Vattnet avdunstar sedan delvis när tvålen mognar.

Oljor & fetter är triglycerider; två fettsyramolekyler bunda till en glycerolmolekyl. När fetterna förtvålas binder sig fettsyramolekylerna med hydroxidmolekylerna och bildar tvål, och frigör fuktighetsbevarande glycerin (glycerol), som finns kvar i tvålen som en fuktighetsbevarare!

Äkta flytande tvål

Flytande äkta tvål har innehållsförteckning med incinamn som Potassium olivate (förtvålad olivolja), Potassium cocoate (förtvålad kokosolja), Potassium sunflowerate (förtvålad solrosolja) o.s.v.
Namnen anger att tvålens innehåll är fettsyrasalter (tvål) som förtvålats med kaliumhydroxid (potassium hydroxide) och respektive olja. Kaliumhydroxid är den hydroxid som, tillsammans med vatten, förvandlar fett till flytande tvål.

Äkta flytande tvål görs alltså av oljor och kaliumhydroxid i stället för natriumhydroxid, då kaliumhydroxid eller kalielut som det också kallas, skapar mjuka tvålkristaller (lite förenklat). Det finns många olika metoder även för att göra flytande tvål.
Riktig såpa som linsåpa (linoljesåpa) är en äkta flytande tvål. Det är bara i Sverige vi använder namnet såpa för flytande äkta tvål, på engelska heter det “liquid soap” vare sig det är äkta eller “vanlig” flytande tvål, eller det vi kallar såpa (flytande städtvål).

“Vanlig” handtvål och kroppstvål, body wash m.m

“Vanlig” flytande tvål består oftast av syntetisk tensider, förtjockningsmedel m.m. Vanliga tensider ser ut så här på innehållsförteckningen: Sodium Lauryl Sulfate (SLS) Sodium Laureth sulfate (SLES), Lauryl Glucoside, Coco-Glucoside, Sodium Cocoyl Isethionate (SCI), Sodium coco-sulfate (SCS), Cocoamidopropyl Betain m.fl.

Många vill undvika sulfater i sin tvål då den inte är särskilt miljövänlig eller snäll mot huden, och då i synnerhet SLS som så gott som alltid är framställd av palmolja. Det finns dock mildare sulfater, t.ex Sodium coco-sulfate som är både miljövänliga och milda, och tillverkas i naturlig process, godkända att använda i naturliga och ekologiskt certifierade produkter.

Men tvål görs ju med lut (natrium/kaliumhydroxid)! Hur kan den då vara naturlig/ekologisk/ofarlig?

Detta är en fråga som vi ofta får. Men natriumhydroxid är en helt naturlig kemikalie, ett natriumsalt, som är helt ogiftig och nedbrytbar i naturen. I sin rena form är den dock kraftigt frätande (högt pH-värde), vilket betyder att du behöver skydda dig enligt instruktioner när du hanterar luten. Den färdiga tvålen har förvandlat oljor och lut till ett nytt ämne: tvål. Det finns alltså ingen lut kvar i färdig tvål. Tvål gjord på ekologiska oljor och ren natriumhydroxid är därför klassad som ekologisk i alla ekologi- och miljömärkningar, och är den mildaste formen av alla rengöringsmedel (tensider m.m).

Kallrörd tvål

Kallrörd, eller kallprocessad, tvål är den typ hantverkstvål du gör själv från grunden. Namnet är något missvisande, då luten faktiskt utvecklar en del värme. Lut och fetter brukar även ha en temperatur på ca 45-50 grader vid processning/rörning. Det finns även olika metoder för att tillverka tvål, t.ex vanlig process och direktprocess.

Att göra sin egen tvål från grunden är otroligt roligt, och kan nästan vara beroendeframkallande.

Den viktigaste aspekten i en tvål är vilka oljor och fetter du använder. Här får du verkligen användning för fettsyretabellen i inlägget Stora fettsyreguiden. Andra viktiga faktorer är vilka tillsatser du använder, vilka eteriska oljor, färger med mera. Dessutom spelar mängden vatten du använder roll för hur snabbt tvålen tjocknar och hårdnar.

Så här gör du din egen tvål från grunden

Att göra sin egen ekologiska tvål från grunden är en ganska enkel process. Du kombinerar ekologiska oljor med lut löst i vatten, rör med mixerstav tills det tjocknar, och häller upp i form!

På vår startsida för kallrörd hårdtvål hittar du instruktioner, recept och inspiration för att göra din egen tvål.

Melt & Pour Tvål

Ett annat, lite enklare sätt att göra egna tvålar är att använda sig av en färdig tvålmassa, Melt & Pour. Tvålmassa Melt & Pour är ett halvfabrikat, speciellt framtaget för att kunna smälta tvålmassan och tillsätta egna boosters i form av oljor, extrakt, leror, örter, färger och dofter.

Vi har valt ut en samling bra naturliga och ekologiska tvålmassor utan sulfater och syntetiska tensider för att göra en så naturlig tvål som möjligt. Det finns också en certifierat ekologisk tvålmassa att välja.

Tvålmassa Melt & Pour smälts i mikrovågsugn, vattenbad eller dubbelkokare. I den smälta, flytande tvålmassan kan du tillsätta oljor, oljeextrakt, doft, färg, örter, leror m.m. Häll upp i formar och skapa dina egna unika tvålar. Melt & Pour-tvålar är klara att användas så snart de har stelnat!

Ombre tvål Melt & Pour med grön lera och kamomill

DIY Melt & Pour tvål med grön lera och kamomill

Gå till receptet

tvålmassa Melt & Pour

Råvaror och utrustning för tvåltillverkning

Tvål består alltså av olika oljor och fetter som är förtvålade med natriumhydroxid (lut). Det som ger tvålen dess specifika egenskaper är just vilka oljor och fetter som används. Oljornas fettsyreprofiler avgör om tvålen blir hård eller mjuk, löddrande eller krämig, extra vårdande eller kraftigt rengörande (t.ex en fläck-tvål).

Förutom oljor kan du boosta dina hantverkstvålar med nyttiga naturliga ingredienser som leror, örter och örtextrakt. Du kan färga dem med pigment & mica och doftsätta dem med ekologiska eteriska oljor eller naturliga doftoljor.

Otålig att sätta igång! Lär dig göra egen tvål här:

Recept på kallrörd tvål

Råvaror för tvåltillverkning:

Färdig tvål

Vi tillverkar för närvarande inte tvål för försäljning själva, men i sortimentet har vi en serie populära aleppotvålar.