Handgjorda kallrörda ekologiska tvålar

Tvål

Tvål är något som de flesta av oss använder varje dag, men vad är tvål egentligen? Och vad är det för skillnad på olika sorters tvålar? Hur tillverkas tvål, vad innehåller den, och är den flytande tvålen vid handfatet och duschtvålen i flaskan i duschen verkligen tvål?

Äkta tvål är riktigt roligt att göra själv! Med hjälp av Organic Makers tvålsidor lär du dig att göra riktigt bra hantverkstvål från grunden, eller hur du använder färdig tvålmassa för att kreera dina egna tvålar!

Letade du efter andra recept på ekologisk hudvård? Gå till receptbloggens startsida:

Vad är tvål egentligen?

Tvål är kemiskt sett ett fettsyresalt och har en kemisk struktur som gör att den är både fett- och vattenlöslig. Tvål löser därför upp både fett och vattenlösligt smuts och orenheter och tar det med sig när man sköljer av.

Äkta hårdtvål (kallrörd hantverkstvål) tillverkas av oljor/fett som kombineras med natriumhydroxid, lut, löst i vatten eller annan vätska. Detta startar en förtvålningsprocess som förvandlar ingredienserna olja och lut till nånting helt annat, nämligen tvål.

En annan typ av tvål du kan göra själv är Melt & Pour. Melt & Pour är en färdig tvålmassa som kan smältas om och tillsättas dofter, färger med mera för att skapa egna tvålar.

Olika tvåltyper

Hantverksmässigt tillverkad hårdtvål (Kallrörd tvål) är väsenskild från den industritvål som man hittar på stormarknaden. Äkta tvål tillverkas hantverksmässigt och har kvar alla sina hudvårdande beståndsdelar.

Tvålens  historia

Tvål har en viktig plats i historien, och inte främst av skönhetsskäl, utan av hygien- och hälsoskäl. Att smuts och bakterier sprider sjukdomar är välkänt nu för tiden, men för hundrafemtio år sedan visste man knappt vad bakterier var. Tvålen är en av de mest livräddande uppfinningarna i världshistorien. Det du!

DIY löddrande tvål

Lär dig mer om tvål:

Tvåltyper, kemi och historia:

Men tvål görs ju med lut (natriumhydroxid)! Hur kan den då vara naturlig/ekologisk/ofarlig?

Detta är en fråga som vi ofta får. Men natriumhydroxid är en helt naturlig kemikalie, ett natriumsalt, som är helt ogiftig och nedbrytbar i naturen. I sin rena form är den dock kraftigt frätande (högt pH-värde), vilket betyder att du behöver skydda dig enligt instruktioner när du hanterar luten. Den färdiga tvålen har förvandlat oljor och lut till ett nytt ämne: tvål. Det finns alltså ingen lut kvar i färdig tvål. Tvål gjord på ekologiska oljor och ren natriumhydroxid är därför klassad som ekologisk i alla ekologi- och miljömärkningar, och är den mildaste formen av alla rengöringsmedel (tensider m.m).

Kallrörd tvål

Kallrörd, eller kallprocessad, tvål är den typ hantverkstvål du gör själv från grunden. Namnet är något missvisande, då luten faktiskt utvecklar en del värme, och lut och fetter brukar ha en temperatur på ca 45-50 grader vid processning/rörning. Det finns även olika metoder för att tillverka tvål, t.ex vanlig process och direktprocess.

Att göra sin egen tvål från grunden är otroligt roligt, och kan nästan vara beroendeframkallande. Det faktum att det finns så många parametrar i hur en egentillverkad tvål blir gör det lätt att få lust att prova fler och fler ingredienser, tillsatser och metoder.

Den viktigaste aspekten i en tvål är vilka oljor och fetter du använder. Här får du verkligen användning för fettsyretabellen i inlägget Stora fettsyreguiden. Andra viktiga faktorer är vilka tillsatser du använder, vilka eteriska oljor, färger med mera. Dessutom spelar mängden vatten du använder roll för hur snabbt tvålen tjocknar och hårdnar.

Så här gör du din egen tvål från grunden

Att göra sin egen ekologiska tvål från grunden är en ganska enkel process. I stora drag kombinerar du ekologiska oljor med lut löst i vatten, rör med mixerstav tills det tjocknar, och häller upp i form!

På vår startsida för kallrörd hårdtvål hittar du instruktioner, recept och inspiration för att göra din egen tvål.

Melt & Pour Tvål

Ett annat, lite enklare sätt att göra egna tvålar är att använda sig av en färdig tvålmassa, Melt & Pour. Tvålmassa Melt & Pour är ett halvfabrikat, speciellt framtaget för att kunna smälta tvålmassan och tillsätta små mängder av egna boosters i form av oljor, extrakt, leror, örter, färger och dofter.

Vi har valt ut en samling bra naturliga och ekologiska tvålmassor utan sulfater och syntetiska tensider för att göra en så naturlig tvål som möjligt. Det finns också en certifierat ekologisk tvålmassa att välja.

Tvålmassa Melt & Pour smälts i mikrovågsugn, vattenbad eller dubbelkokare. I den smälta, flytande tvålmassan kan du tillsätta boosters som oljor, oljeextrakt, doft, färg, örter, leror m.m, hälla upp i formar och på så sätt skapa dina egna unika tvålar. Melt & Pour-tvålar är klara att användas så snart de har stelnat!

Ombre tvål Melt & Pour med grön lera och kamomill

DIY Melt & Pour tvål med grön lera och kamomill

Gå till receptet

tvålmassa Melt & Pour

Råvaror och utrustning för tvåltillverkning

Tvål består alltså av olika oljor och fetter som är förtvålade med natriumhydroxid (lut). Det som ger tvålen dess specifika egenskaper är just vilka oljor och fetter som används. Oljornas fettsyreprofiler avgör om tvålen blir hård eller mjuk, löddrande eller krämig, extra vårdande eller kraftigt rengörande (t.ex en fläck-tvål).

Förutom oljor kan du boosta dina hantverkstvålar med nyttiga naturliga ingredienser som leror, örter och örtextrakt, färga dem med pigment & mica och doftsätta dem med ekologiska eteriska oljor eller naturliga doftoljor.

Otålig att sätta igång! Lär dig göra egen tvål här:

Råvaror för tvåltillverkning:

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!