Naturlig och ekologisk hudvård och certifiering

Letade du efter ett annat recept eller inlägg? Gå till receptbloggens startsida >

Vad är ekologisk certifiering?

Det finns många missuppfattningar kring ekologiskt och naturligt certifierade kosmetiska produkter. Många tror att en certifiering innebär att bara en liten del av produktens ingredienser behöver vara naturliga eller ekologiska, men så är det inte alls! De europeiska eko-certifieringsstandardarna COSMOS (som alla seriösa certifierare, t.ex. Ecocert, Soil Association, Cosmebio, BDIH m.fl följer) och NaTrue, är väl utarbetade standarder som inte tillåter några syntetiska (petrokemiska) ingredienser alls i produkterna, dessutom ställs det höga krav på utvinning och framtagning med naturliga metoder. Inte heller icke-hållbar palmolja eller animaliska ingredienser som är en del av djuret är tillåtna.

I konventionell hudvård finns det tiotusentals godkända ingredienser för hudvårdsprodukter, de flesta syntetiska, och många av dem är omdiskutterade, t.ex ftalater, pfas (högflourerande ämen) m.m. I naturliga och ekologiska produkter används bara ingredienser med naturligt ursprung, vilket begränsar ingredienslistan betydligt. Men vad innebär en certifierad produkt? Och måste en produkt vara certifierad för att vara naturlig eller ekologisk?

“Till skillnad från många andra kemikalier du utsätts för i vardagen, är kemikalierna i dina hygien- hudvårds- och skönhetsprodukter något du kan påverka själv genom aktiva val. “

Ekologiska kosmetiska produkter

En gemensam standard för kosmetiska produkter med enbart naturligt innehåll har sedan några år tillbaka utarbetats av de  vedertagna certifieringsorganisationerna Ecocert (Fra), Soil Association (UK), Cosmebio (Fra), BDIH (DE) och ICEA (IT). Tillsammans skapade de en ideell organisation för en gemensam naturlig och ekologisk standard för kosmetiska produkter: COSMOS. Det innebär att alla dessa certifieringsorganisationer, och fler och fler andra, certifierar utifrån COSMOS-standardens riktlinjer.

En egen standard med liknande kriterier är NaTrue. Dessa båda standarder är väl utarbetade och ställer höga krav på innehållet i produkten, så det är de COSMOS eller NaTrue du ska titta efter om du vill ha en naturlig eller ekologiskt certifierad produkt. Vad certifieringen innebär och hur märkningen ser ut kan du läsa mer om längre ner.

Gemensamt för båda certifieringarna är att de bara tillåter ingredienser med naturligt ursprung, vilket innebär att merparten av de ingredienser som är tillåtna i konventionell hudvård faller bort. De ställer även krav på halten ekologiska ingredienser, framställningsmetoder och har även andra krav, gällande hållbarhet och miljö.

Naturligt och ekologiskt för DIY hudvård

När du gör dina egna hudvårdsprodukter vill du förhoppningsvis att de ska vara så ekologiska och naturliga som möjligt. Traditionellt har det varit så, att på samma sätt som konventionell kommersiell hudvård innehåller mycket syntetiska och petrokemiska ingredienser, särskilt för t.ex konservering, emulgering och konsistens, så har DIY-arna varit hänvisade till samma ingredienser. Det ville vi ändra på, och erbjuda professionella naturliga och ekologiska ingredienser för DIY. Därför har vi redan från början alltid bara haft bara naturliga råvaror och ingredienser i vårt sortiment, godkända att använda enligt de standarder vi beskriver här, COSMOS & NaTrue.

– Vi vet hur svårt det kan vara att veta om en ingrediens är naturlig eller inte, så vi har gjort jobbet åt dig!

Men först ska vi bena ut begreppen lite! Vad innebär en ekologisk råvara, en ekologisk produkt och en ekologiskt godkänd ingrediens?:

Vaxer fetter & smör för egentillverkad hudvård

Emulgering & konservering för egentillverkad hudvård

EKOLOGISK RÅVARA

En ekologiskt certifierad råvara, t.ex ekologiska oljor, smörer, vaxer, örter m.m är inte en sammansatt produkt, utan en ren råvara odlad i enlighet med EU’s regler för ekologisk odling. Den måste även vara framställd ur det ekologiska råmaterialet på ett sätt som är godkänt inom den ekologiska certifieringen, vilket ställer krav på framställningsmetod. En ekologisk råvara är alltså 100% ekologisk. Själva certifieringsorganet (de som utfärdar och kontrollerar certifieringen) kan, precis som när det gäller råvaror för mat, te.x morötter och kokosmjölk, vara många olika, beroende framförallt var råvaran är tillverkad. Är råvaran tillverkad utanför Europa måste den ändå följa EU’s standard för ekologiskt och certifieras enligt denna. I vår webbshop hittar du varje råvaras certifiering när du klickar på fliken “Specifikationer” på produktsidan. Det kan t.ex vara svenska KRAV eller olika EU-länders motsvarande märkning, eller COSMOS standarden för ekologiska råvaror, men de följer alla samma EU-regler enligt EU-förordning: (EG) 834/200.

Den ekologiska råvaran används i sin tur som ekologisk ingrediens i hudvårdsprodukter. Det finns också många råvaror som är naturliga, men inte kan vara ekologiska. Exempel är ingredienser som leror, salter och vatten, som är helt naturliga men inte kan kallas ekologiska då de inte odlas.

I vårt sortiment har vi bara ingredienser som är godkända att använda i naturligt och ekologiskt certifierade produkter enligt COSMOS och NaTrue-standarderna. Det betyder att alla produkter du DIY’ar utifrån våra recept och råvaror, möter certifieringens krav.

Ingredienser i ekologisk hudvård

Med en naturlig ingrediens, till skillnad från en naturlig råvara, menar vi de specifikt utarbetade ingredienser för hudvårdstillverkning som behövs för att t.ex emulgera, konservera, förtjocka, rengöra eller på annat sätt utgöra en viktig funktion i produkten. I naturlig och ekologisk hudvård används bara naturliga ingredienser för detta, och därför har vi bara ingredienser godkända i naturligt och ekologiskt certifierade produkter i vårt sortiment.

Varför är detta viktigt? Jo, för att krångla till saker ytterligare, kan en del ingredienser med exakt samma inci (innehållsnamn) vara framställd på flera olika sätt, både naturligt och syntetiskt. Du har ingen möjlighet att veta utifrån ingredienslistan om ingrediensen är naturlig och framställd enligt godkända naturliga metoder. Använder du råvaror som är godkända i naturligt certiferade produkter vet du att ingrediensen är naturlig.

EKOLOGISK PRODUKT

Med en ekologisk produkt menas en sammansatt produkt, t.ex en oljeblandning, en salva, ett shampoo eller en creme som är naturlig samt helt eller delvis ekologisk. Exakt vad som gäller är inte så lätt för dig som konsument att ha koll på, så här ska vi göra vårt bästa för att reda ut begreppen! Funktionen av en ekologisk eller naturlig märkning är inte bara att säkerställa att en viss del av produkten är ekologisk eller naturlig, utan innehållet ska vara av naturligt ursprung och leva upp till ytterligare krav kring hållbarhet och miljö.

Enligt COSMOS eller NaTrue-standarderna finns det två nivåer av certifiering av kosmetiska produkter; naturlig och ekologisk. Den naturliga certifieringen behöver inte innehålla ekologiska råvaror, men gemensamt för båda är att de inte får innehålla syntetiska ingredienser.

Måste hudvårdsprodukten vara certifierad för att vara ekologisk?

Nej. En produkt kan vara helt eller delvis ekologisk utan att vara certifierad, men då är det upp till dig som konsument att kontrollera att innehållsförteckningen stämmer överens med det du förväntar dig av en ekologisk produkt, det vill säga att den bara innehåller naturliga råvaror och att de ingredienser som kan vara ekologiska är det. Dessutom behöver du vara medveten om att alla tillverkare inte har full koll på vilka ingredienser som är helt naturliga och/eller ekologiska.

Många små ekologiska hudvårds- och kosmetikatillverkare certifierar inte sina produkter då det är en tidskrävande process som kostar mycket pengar, något som då också måste avspegla sig i produktens pris.

Vårt eget hudvårdsmärke “The Organic Oil Co.” är en serie med 8 st olika hudvårdsoljor för ansikte, hår och kropp, och produkterna är inte ekologiskt certifierade. Eftersom de bara innehåller ekologiskt certifierade oljor och växtextrakt, och 0,5% naturlig e-vitamin som skyddar produkten från oxidation, är det ganska enkelt att genom att läsa innehållsförteckningen få en bekräftelse på vad produkten innehåller.

Vi heter Organic Makers av en anledning! Alla våra råvaror och ingredienser är av naturligt ursprung och godkända att använda i ekologiskt certifierade produkter.

Gör egen ekologiska hudvård eller använd ekologiska råvaror precis som de är.

Med ekologiska och naturliga råvaror kan du göra riktigt bra hudvård själv! Många använder ekologiska råvaror rena, precis som de är, för att få så ekologisk hudvård som möjligt. Alla våra vegetabiliska oljor kan användas rena som de är, eller blandas med varandra. Vissa lite lyxigare oljor är så verksamma att du med fördel blandar ut dem med en basolja. Även vissa smörer, t.ex sheasmör Paradoxa och sheasmör Nilotica är utmärkta att använda rena precis som de är! Läs mer om vilka oljor som passar dig i inlägget: Hitta rätt olja: Ekologiska oljor som hudvård.

Varför naturligt och ekologiskt?

Vi använder mellan 10-20 kosmetiska produkter per person varje dag. Allt från tandkräm, munvatten, handtvål, duschtvål, schampo, balsam, hudkräm, hårstylingprodukter och smink. Dessutom blir vi exponerade för en mängd kemikalier dagligen i materialen omkring oss, i mat, mediciner, tyger och möbler, köksredskap, förpackningar med mera. Mycket av kemikalieexponeringen är svår att undvika, men när det gäller de kosmetiska produkterna kan du göra ett val, och genom att använda naturliga och ekologiska produkter kan du minska din kemikalieexponering från skyhög till medel. Dina naturliga val bidrar dessutom till mindre syntetiska kemikalier i allas vår miljö.

Ett vanligt argument för syntetiska kemikalier är att någonting inte är farligt bara för att det är syntetiskt, och att naturliga ämnen också kan vara farliga. Problemet med argumentet är att det påskiner att det potentiellt finns ungefär lika många naturliga kosmetiska ingredienser som är tveksamma ur säkerhetssynpunkt, som det finns syntetiska dito. Men i själva verket är de naturliga ämnen som är skadliga i för stora mängder, bara någon promille av alla de syntetiska ingredienser som är godkända att använda i hudvård med mängdbegränsningar på grund av sin skadlighet. Många syntetiska ämnen som ingen egentligen vill ha i sina produkter, t.ex pfas, perflourerande ämnen, är tillåtna att använda i kosmetiska produkter. Andra exempel är ftalater som finns i många syntetiska parfymer som doftsätter allt från hudvård till shampoo och hushållsrengöringsprodukter. Men medan t.ex allergener i eteriska oljor måste skrivas ut på innehållsförteckningen, gömmer sig ftalater och andra syntetiska doftförstärkare sig under samlingsnamnet “parfum” eller “parfym”, och du har därför ingen möjlighet att se att dessa gömmer sig i dina produkter, vilket de oftast gör. Det finns 1000-tals ytterligare syntetiska exempel som alla är godkända i EU för användning i dina hudvårdsprodukter. Hur ska du som konsument veta vilka av 10 000-tals ämnen som du helst ska undvika, och hur vet du om de finns i de produkter du använder?

Som ett exempel på de mängder av syntetiska ingredienser som är tveksamma ur hälso- och miljösynpunkt kan tas högperflourerade ämnen (pfas). Från Naturskyddsföreningen: “Vissa är cancerframkallande och kan orsaka leverskador. Andra har i djurförsök visat sig påverka reproduktionsförmågan och immunsystemet. Flera tusen är inte ens testade. Ändå får de finnas i vanliga produkter som smink, kläder och möbler. Vi pratar om PFAS, en grupp ämnen som är extremt svårnedbrytbara och som vi alla har i blodet – till och med isbjörnarna långt borta i Arktis.” Över 120 pfasämnen som är godkända i kosmetiska produkter. Skulle du känna igen dem i en innehållsförteckning?

HUR SER MAN ATT PRODUKTEN ÄR EKOLOGISKT CERTIFIERAD?

Funktionen av en ekologisk eller naturlig märkning är inte bara att säkerställa att en viss del av produkten är ekologisk eller naturlig, utan märkningen innebär att hela innehållet är naturligt, och ställer ytterligare hållbarhets- och miljökrav. Bara en bråkdel av de ingredienser som är godkända att använda i konventionell hudvård får finnas i certifierade produkter. Här ser du de märkningar som gäller för färdiga produkter certifierade enligt COSMOS eller NaTrue-standarden.

SÅ HÄR SER MÄRKNINGEN PÅ PRODUKTERNA UT:

symboler med ekocertifieringar under cosmos och natruestandarden

Det tillkommer fler och fler certifieringsorgan som certifierar enligt COSMOS-standarden. Gemensamt är dock att de har “COSMOS ORGANIC” eller “COSMOS NATURAL” under sin egen logo. Det här upplägget gäller för produkter certifierade från 1 januari 2017, på tidigare certifierade produkter är märkningen likande, men kan se lite annorlunda ut, t.ex kan själva “COSMOS”-texten saknas.

Andra märkningar

Miljömärkning

Även om miljömärkningar är bra för att göra mer miljövänliga val, är en miljömärkning i sig inte en ekologisk eller naturlig märkning. En miljömärkning visar att en produkt är miljövänlig, eller mer miljövänlig än många andra alternativ på marknaden. Inom miljömärkta hudvårdsprodukter finns det dock en viss standard för vad en produkt får och inte får innehålla för att kunna miljömärkas.

Vegansk hudvård

Att en produkt är vegansk innebär inte, som en del tror, att produkten är naturlig. Alla syntetiska och petrokemiska ingredienser är veganska, det vill säga de innehåller inte animalier. Det stora flertalet ingredienser är alltså veganska, dock finns det en del ingredienser som kan vara framställda av animalier, t.ex ingredienser framställda med sterarinsyra, som kan vara framställt av animaliska fetter. I COSMOS och NaTrue-standarderna är det inte tillåtet med animaliska ingredienser som är en del av ett djur, bara animaliska ingredienser framställda av djur, t.ex bivax. I vårt sortiment är bivax den enda ingrediens som inte är helt vegansk.

Ej djurtestat

Ej testat på djur - ingredisenser för ekologisk och naturlig hudvård

Inga kosmetiska produkter eller kosmetiska ingredienser som säljs inom EU och många andra länder får vara testade på djur. Detta är en djupgående lagstiftning som initierades 1993 och som varit i full kraft sedan 2013. Att märka en produkt “ej testad på djur” är därför inte är tillåtet (fast man ser det ganska ofta), eftersom de i själva verket bara följer gällande lagstiftning.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *