cerat i papphylsor

Cerat i papphylsor DIY – ekologiskt och miljövänligt!

Gör dina egna cerat av ekologiska oljor, smör och vaxer! Det blir underbara, mjukgörande cerat som även vårdar och bevarar spänst. Med dina egentillverkade cerat i papphylsor är du självförsörjande på ekologiskt cerat, året om!

Och äntligen ett alternativ till cerathylsor i plast: cerathylsor i brun FSC-certifierad kartong! Cerathylsan i papp rymmer drygt 10 ml, vilket är ungefär dubbelt så mycket som en vanlig cerathylsa i plast. Mer cerat, men fortfarande litet och behändigt att ha med sig!

Cerathylsorna har en liten rund pappskiva i botten som man pushar upp ceratet med. För bästa resultat ska ceraten fyllas i två omgångar; den första till ca 1 cm kvar i toppen av hylsan, låta stelna tills det bildats ett litet hål i mitten, och fyll sen upp med mer flytande ceratsmet.
De här hylsorna passar de flesta ceratrecept, men vi har märkt att vissa recept som har lite krämigare konsistens kan göra så att ceraten till en början verkar fastnat i hylsan, men trycker man till hårt en gång så lossnar de och går sedan att pusha upp!

Ett cerat får sin fasthet av vax och fasta fetter. Här gör vi ett par grundrecept att börja med, och eftersom cerat är produkter som man gör ganska lite av åt gången, är de perfekta att experimentera med för att laborera fram ett eget favoritrecept. Tänk på att om du bara använder fetter och vax med låg smältpunkt kan ceratet bli väldigt mjukt om du har det på ett varmt ställe, t.ex i fickan. Olika vaxer och fetter har olika känsla, glans och hårdhet, så olika kombinationer ger olika resultat. Gör du t.ex en blandning som blir på tok för hård, för mjuk eller fel på annat sätt kan du smälta ner alltihop igen och tillsätta ytterligare ingredienser: mer olja gör dem mjukare och mer vax gör dem hårdare. För mjukt cerat funkar inte i papphylsorna, de fastnar i hylsan och går inte att trycka upp.

De flytande oljorna i ceraten kan varieras efter tycke och smak. Du kan använda både basoljor och kombinera dem med mer lyxiga oljor. Du kan också använda oljelösliga högkoncentrerade extrakt som ringblomma, kamomillmorotgurkmejahavtornnyponamarant eller chia för att skapa riktigt bra läppvård. Då byter du ut ca 2-3% av den flytande oljan mot flytande högkoncentrerade extraktoljor.

BASRECEPT: VEGANSKT CERAT MED KAKAOSMÖR

Det veganska candelillavaxet har en bra hårdhet som liknar bivaxet. Vill du ha dem ännu lite fastare kan du öka andelen vax & kakaosmör något.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Fettfas

A25%CandelillavaxMängd g
A25%Kakaosmör EKOMängd g
A49.5%Mandelolja EKOMängd g
A0.5%Naturlig E-vitaminMängd g
A1% Valfritt: Eteriska oljorMängd g

* Mandelolja kan ersättas med andra oljor, t.ex. Aprikoskärnolja, Jojobaolja & Sesamolja. Även MCT-olja; Caprylic/Capric Triglyceride kan användas, samt ev. extraktoljor. 0,5% e-vitamin är en liten droppe per 50 g.

BASRECEPT: BIVAXCERAT MED KAKAOSMÖR

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Fettfas

A25%Gult Bivax EKOMängd g
A25%Kakaosmör EKOMängd g
A49.5%Aprikoskärnolja EKOMängd g
A0.5%Naturlig E-vitaminMängd g
A1% Valfritt: Eteriska oljorMängd g

Det här blir sköna cerat med lagom hårdhet som räcker länge! Vill du ha dem ännu lite fastare kan du öka andelen bivax & kakaosmör något.

Du kan använda vitt bivax i stället för gult bivax. Aprikoskärnolja kan ersättas med andra oljor, t.ex. Mandelolja, Jojobaolja & Sesamolja. Även MCT-olja; Caprylic/Capric Triglyceride kan användas, samt ev. extraktoljor.
0,5% e-vitamin (en liten droppe per 50g)

GÖR SÅ HÄR

 1. Väg upp alla ingredienser utom eteriska oljor i en värmetålig bägare som rymmer ca dubbelt så mycket som den totala mängden du vill göra.
 2. Smält i vattenbad eller på medeleffekt i mikrovågsugn. Rör om ofta och länge. Ceratsmeten ska vara helt smält, då är den helt klar och flytande.
 3. Ta av från värmen och droppa i eventuella eteriska oljor och rör om.
 4. Häll ceratsmeten i hylsorna. Lämna ca 1 cm kvar i toppen. Låt stelna ca 10-15 minuter eller minst 5 minuter i frys. Använder du ett recept med sheasmör bör ceraten alltid frysas vid stelning för att undvika grynighet från sheasmöret.
 5. När ceraten stelnat lite brukar det ha bildats ett hål i mitten av ceraten som du nu ska fylla igen. Har resterande smet hunnit stelna i tillverkningsbehållaren får du smälta den till flytande igen. Fyll igen och fyll upp cerathylsorna nästan till toppen. Lämna en millimeter eller så i toppen så att det inte blir kladdigt!
 6. Låt stelna helt, minst 2-4 timmar innan du provar att pusha upp dina cerat. Om du använt sheasmör eller bara vill att det ska gå fortare sätter du cerathylsorna i frysen för att stelna i ca 30 minuter, sen kan du ta ut dem och låta dem bli rumstempererade innan du använder dem. Ceraten når sin slutgiltiga hårdhet efter ca ett dygn.

Klart! Använd, ge bort eller instagramma!

Hållbarhet: Utan e-vitamin: ca 6 månader. Med e-vitamin: mer än ett år. E-vitamin är en supervårdande hudvårdsingrediens såväl som antioxidant, därför rekommenderar vi alltid att tillsätta ca 0.5% e-vitamin i oljebaserade produkter.

Ingredienser i receptet:

18 kommentarer

 1. Carl 17 januari, 2024 Svara

  Hej,

  Jag funderar på att använda Makers Silk i mitt cerat för att få högre smältpunkt (har den i fickan) ge en mindre “fettig/klibbig känsla” samtidigt som den inte ska bli för hård.

  Kommer det att fungera?
  Hur påverkar det konsistensen?
  Hur mycket borde jag använda?

  Tack på förhand!

  //Carl

  • Organic Makers 24 januari, 2024 Svara

   Hej! Om du vill ha en högre smältpunkt, alltså att ceratet inte smälter lika lätt i värme som i fickan, så kan du tex använda karnaubavax. Använder du bivax, så byter du ut en liten del va bivaxet till karnaubavax. Du får prova dig fram. Du kan alltid smälta om och justera mängden vax! Makers Silk kan du använda för att få en lättare känsla. Byta då ut en del av mängden vegetabilisk olja. Lycka till 🙂

 2. Emma 8 juli, 2023 Svara

  Jag har precis gjort Lip Balm utifrån DIY-kitet, finns det ett grundrecept för detta att utgå ifrån så att jag kan köpa varje enskild ingrediens och göra samma cerat fast utan att behöva köpa DIY-kitet varje gång?

 3. Mia 21 mars, 2023 Svara

  Hej. Skulle det fungera att addera socker i receptet för att få till en scrubeffekt?

  • Organic Makers 23 mars, 2023 Svara

   Ja, tekniskt sett så skulle man det. Men man kanske inte vill ha ett cerat med skrubbeffekt? Vill du göra en läppskrubb och det bättre med ett mjukare recept (mer olja) som du tillsätter socker i och rör krämigt!

 4. Elin 20 januari, 2023 Svara

  Om man skulle vilja få solskyddsfaktor 25 eller 50, funkar det att addera mineral SPF, samt hur mycket?

  • Organic Makers 16 februari, 2023 Svara

   Ja, du kan tillsätta 10-20% Mineral SPF för solskydd. Exakt solskyddsfaktor går dock inte att ange.

 5. Ella 22 september, 2021 Svara

  Hej!
  Om jag väljer att använda hylsan i papp, hur många läppbalsam räcker 100g till?

 6. Sarah 26 april, 2021 Svara

  hej! kan man använda 50 % kakaosmör istället för vax?

  • Organic Makers 26 april, 2021 Svara

   Hej Sarah! Nej, det kommer inte att bli tillräckligt fast med bara kakaosmör.

 7. peetronella 16 december, 2020 Svara

  Hej!

  Jag försöker skriva ut etiketter till Lipbalmen och klickar på länkarna som finns på sidan om etiketter, men felmeddelande 404 kommer upp. Har ni en annan länk man kan använda?

  Tack på förhand.
  Mvh, Petronella

 8. Johanna 8 april, 2019 Svara

  Hej!
  Jag skulle vilja byta ut “49,5% Mandelolja, aprikoskärnolja eller annan skön basolja, samt ev. extraktoljor” till kokosolja.
  Hur mycket skall jag ta då? 🙂

  Tack för grymma recept och produkter!
  Johanna

 9. Organic Makers 27 december, 2018 Svara

  Hej Ling! Nej, med sheasmör i stället för kakaosmör blir ceraten för mjuka för att kunna trycka upp ur papphylsorna.

 10. Ling 26 december, 2018 Svara

  Hej!

  Kan jag byta ut kakaosmör till sheasmör med samma mängd?

 11. Charlotta Engstrand Berglund 4 december, 2018 Svara

  Hej!
  När jag trycker på länken till kakaosmör får jag upp sheasmör istället. Går det att byta ut dessa produkter mot varandra? Ser att ni har skrivit sheasmör längre ner i receptet också så jag blir lite konfunderad.
  Charlotta

  • Organic Makers 4 december, 2018 Svara

   Hej Charlotta!
   Länken var fel, den ska vara till kakaosmör, det är ändrat nu!
   Det går inte att byta ut kakaosmör i dessa recept; sheasmöret är mycket mjukare så då behövs andra proportioner av vax/smör/oljor.

 12. Anna Lundberg 10 november, 2018 Svara

  Hej
  Kan jag använda ekologiskt kokosfett i stället för kakaosmör i ungefär samma mängd?
  Med vänlig hälsning,
  Anna

  • Organic Makers 10 november, 2018 Svara

   Hej Anna!
   Nej, kokosolja är mycket mjuk och har en väldigt låg smältpunkt (25°) så med kokosolja i stället för kakaosmör blir ceratet alldeles för mjukt. Då måste du experimentera med att öka mängden vax, med minst 10-15%.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *