DIY – Zinksalva med ekologiska oljor och bivax

DIY - Zinksalva med ekologiska oljor och bivax - Organic Makers

Zinksalva är en populär salva för eksem och utslag. För babyns blöjutslag är det en bra salva att använda då zink lindrar irritation och skyddar huden mot skav. Mot finnar är zinksalvan väl beprövad. Zinken torkar ut finnen och dämpar inflammationen, och med naturliga oljor återfår huden sin balans. Zink verkar också solskyddande då zinkpulvrets partiklar reflekterar bort solens strålar från huden. Zinkoxid, som man använder till produkter med zink, finns i vårt sortiment. Vår zinkoxid innehåller ej nanopartiklar.

De flesta zinksalvor innehåller dock, förutom zink, inga hudvårdande ingredienser utan ofta mineraloljor som petrolatum och paraffin. Vad bra då att zinksalva är så lätt att göra själv, och då har man dessutom möjlighet att använda ekologiska ingredienser som passar ändamålet precis!

Här har vi gjort ett basrecept med zink, ekologisk olja och ekologiskt bivax. Förutom zinkens vårdande egenskaper bidrar bivaxet med antiinflammatoriska och fuktighetsbevarande egenskaper. Oljornas nyttiga fettsyror och näringsämnen bidrar ytterligare till att göra detta till en riktig supersalva. Några variationer med fler ingredienser som ger zinksalvan lite olika egenskaper följer efter basreceptet.

Recept Zinksalva ca 120 ml

Basrecept:

75 ml ekologisk solrosolja
30 ml (ca 15g) zinkoxid
20 g ekologiskt bivax

Gör så här:

Mät upp zinkoxiden i en värmetålig behållare. Tillsätt lite av oljan och rör ihop till en jämn smet. Tillsätt resten av oljan efterhand. Detta gör man för att pulvret ska lösa sig ordentligt i oljan så att salvan inte blir grynig. Tillsätt bivaxet och smält samman blandningen under omrörning över ett vattenbad. När allt bivax smält tar du av blandningen från vattenbadet och låter svalna medan du rör om då och då. Avsvalningen tar en stund, vill du snabba på processen låter du den svalna i kylskåp. Glöm inte att röra om då och då så att salvan blir krämig. Ge salvan en sista omrörning när den nått rumstemperatur och skopa upp i en väl rengjord glasburk.

Variant på zinksalva; för känslig hud och hud med eksem:

47 ml ekologisk solrosolja
25 ml ekologisk hampfröolja eller ekologisk gurkörtsolja
3 ml ekologisk kamomillolja
30 ml (ca 15 g) zinkoxid
20 g ekologiskt bivax

Variant på zinksalva; solskyddande och antioxidant:

30 ml ekologisk karanjaolja
23 ml ekologisk tefröolja
2 ml ekologisk morotsolja
20 g ekologisk virgin kokosolja
20 ml (ca 10 g) zinkoxid
20 g ekologiskt bivax

Vegansk zinksalva:

En del som väljer vegan väljer även bort bivax, då detta kan anses som en produkt som genereras av djurriket (bivaxet är de kakor bina bygger i sina kupor för att samla honung (pollen) i). Här är en variant på zinksalva utan bivax:

20 ml ekologisk solrosolja
70 g ekologiskt sheasmör Paradoxa
30 ml (ca 15 g) zinkoxid

Gör varianterna enligt samma princip som grundreceptet.

Svårare än så är det alltså inte att göra sin egen salva med förstklassiga ekologiska ingredienser. Och roligt är det också. 🙂

Vill du ha andra ingredienser i din salva? Våga experimentera! Var inte rädd för att byta ut ingredienserna mot dina egna favoriter! Tänk bara på att hålla ungefärligt samma proportioner mellan flytande och fasta oljor och bivax. Och vill du ha en fastare salva ökar du andelen bivax/fasta oljor något, och vill du ha en mjukare salva ökar du andelen flytande oljor. Prova dig fram till den kombination du tycker funkar bäst. Det går också bra att använda ekologiska eteriska oljor för att doftsätta salvan. Tillsätt eteriska oljor (max 1% är en bra tumregel) när salvan börjar närma sig rumstemperatur och rör om noga.

Hållbarhet: upp till 6 månader. Med tillsatt antioxidant – 0.5% Naturlig E-vitamin eller 0.2% ekologiskt Rosmarinextrakt– förlänger du hållbarheten till ca 12 månader.  Kan förvaras i rumstemperatur.

Råvaror i receptet:

40 kommentarer

 1. Rebeca 24 mars, 2019 Svara

  Hej! Min zinksalva blev purpur… jag har gjort den igen och blandade väl men nu den borjar att bli purpur igen från kanterna… vad är det för något och är det färdig/ oxiderar det huden?

  • Organic Makers 24 mars, 2019 Svara

   Hej Rebeca!
   Det där kan faktiskt hända om man använder rosmarinextrakt som antioxidant (eller vissa eteriska oljor)! Använde du det? Det ska hursomhelst inte vara nån fara. 🙂

 2. Rebeca 16 december, 2018 Svara

  Hej, är det okej att förvara zinksalva I en metall burk istället? Eller reagerar zink och metall?

  • Organic Makers 20 december, 2018 Svara

   Hej! Du kan förvara zinksalvan i våra aluminiumburkar, det reagerar inte med zinken.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *