DIY Sommarlotion recept

DIY – Egengjord body lotion för sommaren

Det är är en härligt lätt body lotion som bygger vidare på basreceptet på Ekologisk Body lotion, anpassat för sommaren med tillskott av flera bra vårdande, typiska sommaringredienser; Aloe Vera och morot. Det blir en riktigt lyxig lotion, som dessutom går alldeles utmärkt att använda som en fin ansiktscreme. Oljorna vi använder oss av i sommarlotionen är bra basoljor som medeltorr vårdande Mandelolja och en mindre del Nattljusolja, en barriärstärkande men relativt torr olja som aktivt verkar för att ge balans åt huden.

Aloe Vera och högkoncentrerat morotsextrakt

I sommarlotionen har vi även valt att tillsätta 2.5% högkoncentrerat morotextrakt som ger en härligt gulorange färg till lotionen. Morotsextraktet är rikt på provitamin A, α-, β- och γ-karoten, samt lykopen. Dessa växtämnen, som kroppen ombildar till A-vitamin, är mycket effektiva antioxidanter och skyddar huden mot skador som orsakas av solljus.
Vill du inte ha en gul lotion kan du byta ut morotsextraktet mot ett annat högkoncentrerat färglöst extrakt, t.ex Chiaextrakt eller Kelpextrakt (ljust grönt), och då får du valt extrakts hudvårdande egenskaper i stället.

Aloe Vera är en välbeprövad ingrediens mot irritation och torrhet. Vi har tillsatt 0.5% Aloe Vera-extrakt, vilket innebär full dosering, alltså lika mycket Aloe Vera i lotionen som om den vore ren Aloe Vera-juice.

DIY Sommarlotion med morot & Aloe Vera

Doftsatt med en ljuvligt somrig kombo av eteriska oljor Citrongräs & Lavendel.

Gör din egen Body Lotion med Morot & Aloe Vera
Gör din egen Body Lotion med Morot & Aloe Vera
Gör din egen Body Lotion med Morot & Aloe Vera

Recept body lotion sommar

Skriv in i kalkylatorn hur mycket lotion du vill göra. Förinställd mängd är 500 g ≈ 500 ml.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Vattenfas & Oljefas

69.85%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g
10%Mandelolja EKOMängd g
4%MakersaquolMängd g
7%Nattljusolja EKOMängd g

Tillsatsfas -vattenlösligt

5%Pentylenglykol, naturligMängd g
0.15%MjölksyraMängd g
0.5%Aloe Vera extraktMängd g

Tillsatsfas – Oljelösligt

2%MorotsextraktMängd g

Doftsättning

0.2%Eterisk olja Citrongräs EKOMängd g
0.6%Eterisk olja Lavendel Fransk EKOMängd g

Receptnoter: Då mjölksyran är en sådan liten mängd är det bättre att räkna droppar än att väga upp den. 0.15% Mjölksyra motsvarar drygt 4 droppar ur droppinsatsen på vår mjölksyraflaska per 100g lotion (En droppe mjölksyra väger ca 0.036g). I den förinställda mängden 500 g behöver du alltså 0.8g Mjölksyra, vilket är 22 droppar mjölksyra ur droppinsatsen på vår mjölksyraflaska.
Eteriska oljor: 1 g eteriska oljor är ca 28 droppar ut droppinsatsen på våra eteriska oljor.

Alternativ konservering

Vill du ha lite längre hållbarhet och en i längden billigare konservering byter du ut de 5 procenten Pentylenglykol till Makers Aquagard eller Makerskonservering i kombination med en mindre mängd pentylenglykol enligt nedan. (Mängderna räknas om efter receptet ovan)

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Alternativ konservering: Makers Aquagard

4%Makers AquagardMängd g
2%Pentylenglykol, naturligMängd g
-1% Minska mängden vatten medMängd g

Alternativ konservering: Makerskonservering

4%MakerskonserveringMängd g
2%Pentylenglykol, naturligMängd g
-1% Minska mängden vatten medMängd g

Gör så här:

Steg-för-steginstruktion med bilder hittar du i basreceptet: Ekologisk Body Lotion

 1. Väg upp grundfasen; olja, emulgeringsmedel och vatten i en värmetålig behållare som rymmer ca dubbelt så mycket som mängden lotion du ska göra, t.ex en laboratorieglasbägare.
 2. Värm grundfasen till minst 80°C i vattenbad eller mikrovågsugn och rör om tills emulgeringsmedlet är smält och blandningen grumlig.
 3. Sätt i en stavmixer och mixa på högsta hastighet i 15-30 sekunder, tills blandningen är en slät mjölk.
 4. Väg upp den vattenbaserade tillsatsfasen: pentylenglykol och ev konserveringmedel, och droppa i Mjölksyra (4-5 drp per 100 g färdig lotion).
 5. Väg upp den oljebaserade tillsatsfasen.
 6. Tillsätt tillsatsfaserna och mixa samman en kort stund (5-10 sek).
 7. Sätt behållaren i ett kallt vattenbad för att nedsvalningen ska gå snabbare, och rör om då och då tills blandningen kommit ner till 30 grader.
 8. Vill du doftsätta din lotion tillsätter du eteriska oljor när temperaturen kommit under 45 grader, eller precis innan du mixar igen.
 9. Vid 30 grader* (28-31 grader men inte varmare) mixar du med mixerstaven igen i 5-15 sekunder. Nu går lotionen ihop riktigt bra och blir tjockare och mer stabil!
 10. Häll upp på pumpflaska medan lotionen forfarande är ljummen. Då är den lättare att hälla då den tjocknar ytterligare i rumstemperatur och över tid; efter ca 12 timmar har lotionen nått sin slutgiltiga fasthet.

  *Emulgeringmedlet MakersAquol har en speciell struktur som gör att emulsionen tjocknar till vid 30 grader, och då ska den mixas för att tjockna ytterligare och stabiliseras.

Ingredienser i receptet:

Receptutveckling

Lär dig mer om receptets konservering, hållbarhet och hur du anpassar receptet efter egna behov i basreceptet: Ekologisk Body Lotion

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *