INCI hudvårdsprodukter - International Nomenclature of Cosmetic Ingredients

INCI och innehållsförteckning på hudvårdsprodukter – en snabbguide!

Vad innehåller hudvårdsprodukten egentligen? Du har kanske hört talas om INCI, fyra bokstäver det pratas mycket om när man pratar om innehåll. Till skillnad från t.ex mat, där innehållet skrivs ut med sina vanliga svenska namn, måste en hudvårdsprodukts innehåll listas med sitt INCI-namn. För att man ska veta exakt vilken ingrediens produkten innehåller ska namnet vara standardiserat och samma i alla länder, på alla språk. Därav INCI-namen. Just vad själva INCI-namnen står för kan vara ganska svårt för den enskilda konsumenten att reda ut. Här gör vi en förenklad genomgång för dig som vill ha lite bättre koll.

INCI

INCI: står för International Nomenclature of Cosmetic Ingredients, och är det namn på en råvara som måste användas i innehållsförteckningen. Namnen baseras ofta på Latin för växtdelar och liknande, eller på engelska för andra substanser. Namnet är ibland helt olikt de vanliga namn man använder på ingredienserna, därför kan en naturlig ingrediens låta väldigt kemisk i innehållsförteckningen och tvärtom. INCI-namnet gör heller ingen skillnad på om en naturlig ingrediens är ekologisk eller inte. De flesta tillverkare brukar dock markera en ekologisk ingrediens med en asterisk och en förklaring till asterisken.
En del ingredienser finns dessutom både i naturliga och syntetiska varianter, vilken inte kan uttydas av incin. Läs mer om detta i vårt inlägg om naturligt och ekologiskt certifierade ingredienser i kosmetiska produkter.

Varje ingrediens som finns i en hudvårdsprodukt har ett INCI-namn. Växter och kända naturliga preparat har redan sina namn, men när t.ex ett kemiföretag lanserar sitt nya syntetiska superämne måste det ges ett lämpligt INCI-namn, för att det ska komma med i förteckningen och få lov att användas i hudvårdsprodukter. Det finns över 29 000 INCI-namn i den europeiska INCI-förteckningen; Cosing-databasen, alltså substanser, naturliga eller syntetiska, som får användas som ingredienser i hudvård. Och det tillkommer nya varje dag när kemiföretagen laborerar fram nya ämnen.
Och det är inte bara säkra ämnen som får användas i kosmetika och hudvård. Många ämnen har i undersökningar visat sig vara hormonstörande eller cancerogena, och en del ämnen förbjuds efterhand. Andra tillåts ändå, men får bara användas i mycket små doser på grund av sin farlighet, och sådana ämnen vill man ofta undvika helt. Det gäller alltså att vara en medveten konsument om man vill undvika gifter i den dagliga hudvården. När det misstänks att en tillåten ingrediens är farlig tar det lång tid av undersökningar och beslut för att ta bort ingrediensen från listan av tillåtna ingredienser. En del länder förbjuder därför själva vissa ämnen, som dock är tillåtna i produkter från andra EU-länder. Ett exempel är att Sverige förbjuder microplaster i kosmetiska produkter som sköljs av, t.ex dushcremer, från och med 1 juli 2018. Danmark har förbjudit vissa parabener, som fortfarande är godkända i EU, i produkter för barn under 3 år.
Eftersom det finns så många ämnen går det inte att göra kompletta listor på farliga eller säkra ingredienser. Det bästa sättet att ta reda på vad ett INCI-namn betyder är att söka på det.

Många ämnen som många vill undvika är alltså fullt tillåtna att använda i konventionella hudvårds-, hårvårds-, hygien- och skönhetsprodukter. De flesta Pfas-ämnen t.ex. Läs mer om det på sajten Surfejs

Innehållsförteckning i hudvård och kosmetika:

Alla hud- och hårvårdsprodukter samt kosmetika som säljs inom EU måste enligt lag ha en innehållsförteckning på förpackningen som listar ALLA ingredienser som finns i produkten. På det hela taget gäller samma regler i USA, Japan och Kanada.

Alla ingredienser listas med sitt INCI-namn i den mängdordning de förekommer i produkten, den största mängden angiven först. Detta görs med ingredienser som utgör mer än 1% av produkten. De ingredienser som förekommer i 1% och mindre listas också med sitt INCI-namn men sist i innehållsförteckningen utan inbördes ordning. Tänk på att bara för att ett ämne förekommer i så liten mängd som 0,1% i en produkt, betyder det inte att den inte har någon påverkan. Många substanser är inte tillåtna i större doser än 0,1%. De har ändå sin fulla avsedda verkning i denna dos, och påverkar alltså även dig.
Det finns både naturliga och syntetiska substanser som är giftiga i mycket små doser.

Notera. Köper du t.ex. en kroppsolja och det första namnet på innehållsförteckningen är något annat än olja, innehåller produkten alltså mest av något annat ämne än olja. Cyclohexasiloxane, Dimethicone, Cyclopentasiloxane är t.ex vanliga silikoner som används som huvudingrediens i många “olje”produkter. Kemiskt framställda ämnen, t.ex olika petroleumprodukter som är vanligt i hudvård, är flera gånger billigare än en äkta, ekologisk råvara. Därför innehåller många hudvårdsprodukter tyvärr ofta bara en minimal andel av den naturliga råvara de marknadsförs med.

Några exempel på INCI-namn

På våra råvaror i webbutiken anger vi alltid råvarans INCI-namn. Du hittar INCI-namnet i inforutan vid varje produkt.
Några exempel på naturliga råvaror och deras INCI-namn:

Arganolja = Argania spinosa seed oil
Hampfröolja = Cannabis sativa seed oil
Sheasmör = Butyrospermum parkii butter
Nässelpulver = Urtica dioica
Vitpilsbark = Salix alba
Gul lera = Illite (yellow illite)

Naturligt E-vitamin = Tocopherol (E-vitamin finns tyvärr också syntetiskt), förlänger hållbarheten på oljor och fetter genom att förhindra oxidation. Naturlig E-vitamin är också en bra hudvårdande ingrediens, så e-vitamin bör alltid ingå i din egentillverkade olje- eller fettbaserade produkt.

Och här kommer några exempel på syntetiska eller mineraloljebaserade ingredienser, ingredienser vi tycker att det är bäst att undvika:

Cyclomethicone = En variant av silikon. Allt som slutar på “-cone”, “-xane” eller “-conol” tillhör gruppen silikoner.

Paraffinum-, vaselin-, petroleum- mm. = Ingredienser från mineralolja, d.v.s råolja, som även blir bensin, motorolja etc.

PEG = PEG’ar finns i en massa olika molekylstorlekar, t.ex PEG-2 och PEG-100 är olika varianter av polyethylene glycol. Polyeten är en av våra vanligaste plaster.

-paraben = Parabener. Parabener har varit på tapeten ett tag, ett syntetiskt konserveringsmedel som i vissa former visat sig vara bl.a. hormonstörande..

Phenoxyetanol. Tillverkas genom en reaktion mellan fenol (ett giftigt ämne som skapas från bensen) och etylenoxid (en känd cancerogen). Phenoxyethanol förekommer ofta som konserveringsmedel i kosmetika och kroppsvårdsprodukter, även de som marknadsförs som natuliga (fenoxyetanol är ej godkänt som ingrediens i ekologiskt certifierade produkter).

Listan kan göras lång, så vi lämnar själva ämnena här. Syftet med just detta inlägg är hur själva innehållsförteckningen, och INCI fungerar.

Hur pass farliga eller säkra de olika syntetiska ämnena är tar vi inte heller ställning till här, helt enkelt för att vi alltid väljer att använda naturliga hudvårdsingredienser. Alla vegetabiliska ingredienser i vårt sortiment är dessutom ekologiska. Det kan du läsa mer om i inlägget Därför ska råvarorna vara ekologiska. Notera att det bara är odlade, alltså vegetabiliska ingredienser som kan klassas som ekologiska. Andra bra hudvårdsingredienser som t.ex leror och salter är naturliga, men klassas inte som ekologiska eftersom de inte odlas. Inte heller vatten, (INCI = aqua), klassas som ekologiskt.

Receptexempel – Egentillverkat Ekologiskt Body Butter

För att vara riktigt pedagogiska tar vi ett av våra recept som exempel. Så här skulle en korrekt innehållsförteckning (INCI) se ut för Ekologiskt bodybalm med sheasmör t.ex:

Först receptet för ca 250 ml Body Balm:

130 g ekologiskt sheasmör paradoxa
70 ml Ekologisk kallpressad olja (jag använde 2/3 solrosolja, resten mest aprikosolja och lite granatäppleolja)

0,2 ml (en stor droppe ungefär) Naturlig E-vitamin (om du vill förlänga hållbarheten)

Innehållsförteckning (INCI): Bytusperum Parkii butter*, Helianthus annuus seed oil*, Prunus armeniaca kernel oil*, Punica granatum seed oil*, Tocopherol (naturlig E-vitamin). *ekologisk ingrediens

Det var ju inte så svårt! 😉
Genom att göra sin egen bashudvård får man en bättre förståelse för vad produkterna faktiskt innehåller, och kan göra bättre val i framtiden!

9 kommentarer

 1. Caroline 9 oktober, 2019 Svara

  Hej!
  Har en liten fråga gällande innehållsförteckning:
  I den kallrörda tvålen blandas vatten med lut, och vatten utgör då den största mängden innehåll i tvålen. Men om jag förstått det rätt så försvinner (största delen av?) vattnet efter lagringen – ska vatten då ändå stå som första ingrediens, alltså att produkten innehåller mest av denna? 🙂
  Mvh Caroline

  • Organic Makers 14 oktober, 2019 Svara

   Hej Caroline!
   Tvål är lite av ett specialfall när det gäller INCI. Eftersom det sker en förtvålningsprocess är det inte samma ämnen i den färdiga tvålen som de man stoppar i.
   INCIn ska därför ange vad den färdiga tvålen består av, men det finns flera sätt som är tillåtna att ange detta på. Det vanligaste är att man anger den färdiga tvålens innehåll, t.ex sodium cocoate (förtvålad kokosolja) och sodium olivate (förtvålad olivolja). Det lilla vatten som finns kvar ingår i “sodium xxx-ate”-delen. En del anger Sodium Hydroxide och Aqua i incin, men det är en mindre korrekt angivelse, för att inte säga felaktig.

   • Caroline 13 december, 2020 Svara

    Hej! När skriver man sodium och när skriver man det inte. På vissa tvålar står vissa oljor som sodium men andra står som vanligt. Hur vet man när man ska använda vad?

 2. Niclas Lundgren 18 september, 2019 Svara

  Hej, jag undrar om burkarna ni säljer är livsmedels godkända?

  • Organic Makers 18 september, 2019 Svara

   Hej! Ja, alla våra burkar och andra förpackningar är livsmedelsgodkända.

 3. Gun 7 november, 2018 Svara

  Vad är inci benämningen för soja protein och andra soja ämnen som olja och bönor osv , öven för jordnötter och olja.

  • Organic Makers 12 januari, 2019 Svara

   Hej Gun,
   Det är bara hudvårds- och kosmetikaingredienser som har ett INCI-namn, inte livsmedel.
   Olja pressade från nötter innehåller bara fetterna, inte proteinet från nöten, och det är proteinerna som allergiker reagerar på. I kallpressade oljor kan det dock finnas spårämnen av proteiner. Jordnötsolja har INCI Arachis Hypogaea Oil.

 4. Angelica Holmgren 26 februari, 2014 Svara

  butyrospermum parkii butter* 😉 det är inte lättstavat!

  • Organic Makers 27 februari, 2014 Svara

   Nä, det blev ju helt fel i stavningen, hihi! Det är så vi uttalar det, antar jag, men för det mesta säger vi ju bara “sheasmör” 🙂 (fast vi brukar säga “paradoxan” eller “nilotican” för det finns två sorter som har samma INCI.)
   Ska rätta i texten så klart!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *