Därför ska råvarorna vara ekologiska

Organic Makers- Ekologiska oljor

Vårt fokus är enbart ekologiska råvaror. Men är det så viktigt med ekologiskt? Och varför är ekologiskt alltid dyrare? Är det värt det? Vårt svar är ett rungande JA!

Många vill nuförtiden undvika petroleumoljor, sk. mineraloljor i hudvård, eftersom de inte tillför några viktiga fettsyror eller andra ämnen som huden behöver, utan bara fungerar som ett tillfälligt lindrande smörjmedel. Att de är utvunna av ej förnybar, fossil råvara är en annan, miljömedveten, anledning till att skippa mineraloljorna. Exempel på mineraloljor är paraffin och vaselin. Alternativet är vegetabiliska oljor.

Ekologiska kallpressade oljor

Varför använda vegetabiliska oljor, fetter och vaxer till hudvård? Det är allmänt känt och mycket forskat om att vegetabiliska kallpressade oljor innehåller en mängd nyttigheter för vår hud och vår kropp. En vegetabilisk olja består till stor del av olika fettsyror som kroppens celler behöver. Fettsyrorna omega 3 och 6  kallas essentiella därför att kroppen inte själv kan producera dem. Genom att välja vegetabiliska kallpressade oljor tillför man dessa fettsyror till huden, som är nödvändiga för att hudens förmåga att behålla fukt ska fungera. Fettsyrorna hjälper till att balansera hudens egen fettproduktion. Vegetabiliska oljor är därför bra att använda även om man har acnebenägen hud och blandhy.

Utöver olika fettsyror innehåller oljorna vitaminer, mineraler och många olika nyttiga växtämnen som kallas fytosteroler. Vegetabiliska oljors många olika ämnen och egenskaper är en intressant källa till kunskap om hudvård och hälsa, och börjar du läsa på lite är det lätt att bli ännu mer nyfiken!

Läs mer om vegetabiliska oljor:

Men. När du köper vegetabiliska ingredienser; som oljor, fetter, och vaxer, är de alltid odlade någonstans och på något sätt  och det är här det ekologiska kommer in. Det är lätt att tro att bara för att det är naturligt är det bra. Det kanske var sant för hundra år sedan, men sedan dess har vi tyvärr gjort något med vår natur och våra odlingar som är alldeles katastrofalt. I princip allt som odlas som inte odlas enligt ekologiska principer är ofta kraftigt besprutat.

Så kanske en del av oss tänker att “de där gifterna kan väl inte vara så farliga”. I så fall hade de väl inte varit tillåtna? Men faktum är att det ständigt kommer nya rön om vad som är farligt eller inte. Och gränsvärden som vissa forskare anser vara ok, tycker andra är på tok för mycket. Vissa av oss undviker helt enkelt kemikalier och synteter så långt det går.

Det finns även en annan poäng med att använda ekologiska råvaror i din hudvård: För att en råvara ska kunna certifieras ekologiskt måste den också framställas med ekologiskt godkända metoder, det vill säga utan kemiska lösningsmedel eller andra onaturliga metoder.

Och så har vi ju den så kallade cocktaileffekten. Medan storföretagen slåss för vilka gränsvärden som får finnas för enskilda kemikalier och lobbar för sina intressen, är det ingen som tar ansvar för helheten. Inget kemiföretag eller myndighet räknar på effekterna av alla kemikalier sammantagna.

Och när det gäller hudvårdsvegetabilier finns det en annan faktor som gör det minst lika viktigt att välja ekologiskt. Många råvaror kommer från länder och regioner som inte alls har samma regelverk kring gifter som vi är vana vid, utan kemikalier sprutas på nästan utan urskillning. Dessutom finns det många delar av värden som inte har regelverk hur mycket gifter de som arbetar med odlingen får utsättas för, något som förgiftar och förstör människor och samhällen som försöker tjäna sitt uppehälle.

Ska man då undvika exotiska oljor och fetter helt och hållet? Nej, varje region i världen behöver ett fungerande och efterfrågat jordbruk, men genom att kräva ekologiska produkter blir både produkterna, villkoren och miljön bättre för alla. En del produkter kräver också att man köper dem Fair Trade. Vi tar alltid in produkter som är både ekologiska och rättvist handlade i områden där det rättvisa är viktigt.

Allt har ett pris

Så varför är det så mycket dyrare med ekologiskt? Jo, kemikalierna finns ju till av en anledning. Kemikalierna är till för att maximera odlingen och avkastningen (på bekostnad av miljön, människan och kvaliteten). Det logiska är därför att de ekologiska produkterna kostar en slant extra. Men det är det sååå värt, med tanke på att det inte bara är du som får en produkt som är alltigenom nyttig och sund, utan miljön och mänskligheten ges en gnutta hopp.

Ju mer efterfrågan på ekologiska produkter ökar, desto sundare blir vår värld. Så alltså; Naturliga hudvårdsprodukter räcker inte hela vägen. För din och andras skull, se till att ingredienserna även är ekologiska. Värt att notera är dock att det bara är odlade saker som kan klassificeras som ekologiska. Det finns andra naturliga ingredienser som är både nyttiga och bra, utan att kallas ekologiska. Exempel på detta är leror, salter och andra mineraler.

Alla oljor i vårt sortiment är kallpressade och ekologiska. Det betyder att de är helt giftfritt odlade. Kallpressningen innebär att de inte upphettas vid utvinning, vilket gör att de behåller alla sina naturliga näringsämnen och kvaliteter. De har också kvar sin naturliga doft och smak. De flesta oljor doftar naturligt aningens nötigt, en doft som snabbt försvinner på kroppen.

Vegetabiliska oljor i sortimentet:

5 kommentarer

  1. Gunilla 9 januari, 2015 Svara

    Hej, har läst att man inte får använda kallpressade oljor i salvor eftersom smältningen tar fram skadliga ämnen(förutom kokosolja)
    Stämmer detta?

    • Daniel Carlsson 11 januari, 2015 Svara

      Hej Gunilla, Nej det stämmer inte. Kallpressade oljor är det bästa att använda för tillverkning av salvor eftersom de innehåller alla värdefulla växt- näringsämnen och fettsyror. Smältning och temperaturer under 100 grader är något som de flesta oljor tål, och kokosolja är en av de allra tåligaste oljorna. De allra känsligaste oljorna kan tillsättas vi lite längre temperaturer < ca 50 grader.

  2. C 11 december, 2014 Svara

    Avokado innehåller inte D-vitamin. Livsmedelsverket har gjort egna undersökningar och kunde inte hitta vitaminet i frukten.

  3. Ann-Sofie 11 oktober, 2014 Svara

    Hej! jag såg att ni inte har ekologisk rapsolja i ert sortiment. Behöver ni det inte eller har ni inte hittat nåt?
    På Vikbolandet utanför Norrköping tillverkar de ekologisk rapsolja som de själva säljer på gården och i vissa närliggande affärer. Sänkdalens gård. Jag använder det jämt i badbaljan till min lilla knodd. Ett tips bara ifall att.
    MVH Ann-Sofie

    • Josefin Kvist 11 oktober, 2014 Svara

      Hej Ann-Sofie!
      Rapsolja är en bra hudvårdsolja. Vi har den i sortimentet, vi hade bara inte fått in den när det här inlägget skrevs.
      Vi valde mellan flera ekologiska närodlade rapsoljor, och den som var bäst odlas av en trevlig ekologisk bonde på andra sidan sundet från Malmö 🙂
      Han kommer själv och lämnar rapsoljan till oss när han har ärende till Sverige, så det är extra roligt!
      Du hittar rapsoljan här: https://www.organicmakers.se/ekologiska-vegetabiliska-oljor/249-rapsolja.html

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *