Gör ditt eget ekologiska Body Balm med Sheasmör och vegetabiliska oljor!

DIY Organic Shea Body Balm
Diy Sheabutter bodybalm - Organic Makers

bodybalm_organicmakers_05

Diy Sheabutter bodybalm - Organic Makers

DIY ekologiskt Body Balm med Sheasmör och vegetabiliska oljor.

Ett härligt vispat kroppsmör som är enkelt och roligt att göra!

Det är receptet tar en liten stund att göra eftersom ingredienserna ska smältas samman och sedan röras krämigt när det svalnat, men resultatet blir underbart: ett krämigt och temperaturstabilt (håller sig mycket bra i rumstemperatur upp till ca 28 grader) ekologiskt body balm som gör under för torr hud! Balmet görs på det lite fastare kallfiltrerade sheasmöret Shea Paradoxa och en eller flera ekologiska vegetabiliska oljor. Och här kommer det fina i kråksången:

Genom att välja en blandning av ekologiska oljor som passar just dig, anpassar du body balmet till just dina behov. Har du t.ex problem med eksem eller psoriasis, kan du använda oljor som är bra mot just detta. Olika oljor gör också att body balmet blir fetare eller torrare. Läs allt om detta och olika oljor i inlägget ”Torrhetsgrad och egenskaper av vegetabiliska oljor”.
Även de eteriska oljorna kan du anpassa för att produkten ska bli så bra för dig som möjligt. Eteriska oljor har, förutom härliga dofter, speciella egenskaper som hjälper mot olika saker.

Oljor som är bra mot eksem är t.ex hampfröolja och avokadoolja, och eterisk olja av Lavendel kan också lindra eksem och klåda. Man får helt enkelt läsa på lite om olika vegetabiliska oljor och dess egenskaper för att hitta en passande blandning!

Recept ekologiskt body balm

Förinställd mängd: ca 100 g ≈ drygt 100 ml. Du anger själv vilken mängd du vill göra i rutan nedan.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Fettfas

A65%Sheasmör Paradoxa EKOMängd g
A20%Aprikoskärnolja EKOMängd g
A12%Solrosolja EKOMängd g
A3%Granatäppleolja EKOMängd g
A0.5%Naturlig E-vitaminMängd g
A1% Ev eterisk oljaMängd g

receptnoter

Oljor: Du kan välja din egen blanding av ekologiska kallpressade oljor:

Gör så här:

Mät och väg upp sheasmöret och de vegetabiliska oljorna och smält samman dem över ett vattenbad. Sheasmöret paradoxa är fast i konsistensen, men är mjukt nog att hacka med en bordskniv. Hacka upp i småbitar så smälter det lättare! Sheasmöret paradoxa har en smältpunkt på ca 40 grader, så särskilt mycket högre temperatur behövs inte. Rör tills oljorna är helt lösta med varandra.

Nu ska bodybalmet svalna och röras om. Rör om då och du under nersvalningstiden så att det inte bildas klumpar. När massan har nått rumstemperatur (ja, man kan ställa in det i kylen, men glöm inte att röra om då och då så att det inte blir klumpigt) ska det röras till ett krämigt balm. Rör med degkrokar på elvispen eller med omrörare i köksmaskin. Rör på låg- till medelhastighet i flera minuter. Det är inte meningen att det ska vispas in en massa luft i blandningen (bara lite), utan balmet ska röras till en slät fin kräm som blir nästan helt vit av omrörningen.

I det här läget kan du också tillsätta eventuella eteriska oljor och e-vitamin, och se till att de rörs in i krämen ordentligt.

Nu är balmet färdigt! Häll upp på rena burkar och förslut. Jag fyllde burkarna med hjälp av en sprits, enkelt och roligt. Det här receptet är lagom för att fylla två stycken 120 ml burkar. Det kan till och med bli lite över till en mindre burk att ha i väskan!
(jag gjorde en större batch som räckte till 6 st  burkar)

Hållbarhet: Body balmet håller ungefär lika länge som sina ingredienser, förutsatt att du varit renlig under tillverkningen. Tillsätter du e-vitamin förlängs hållbarheten.

Tips! Mjukare eller fastare body balm? Öka andelen flytande oljor för ett mjukare balm, och minska andelen flytande oljor för ett hårdare balm! Enkelt!

råvaror i receptet:

8 kommentarer

 1. Åsa 27 maj, 2020 Svara

  Blev bara rinnigt trots att jag följt receptet,!

  • Organic Makers 27 maj, 2020 Svara

   Hej Åsa! Även om du använder dig av kyl i nedsvalningen kan det ta mer än ett dygn innan cremen ”satt” sig och blir fast. Låt den stå svalt eller i rumstemperatur i minst ett dygn så stelnar den till!

 2. sandra 1 juli, 2016 Svara

  hej jag har jätte svår eksem, har tom ätit cellgifter för att dämpa eksem utbrotten. jätte känslig mot allt, men har precis börjat med sheasmör. det går ganska bra förutom visa områden som inte vill läka, arm och knäveck, ögonlock, nedanför näsan och min hals. jag upplever grov klåda. har du något tips så jag kan bli av med mina besvär? jag har precis beställt svartvinbärsolja samt hampa olja. kan jag göra en blandning med svartvinbär, hampa och shea?

 3. Marianne 25 november, 2015 Svara

  Jag vispar och vispar, men den vitnar inte, och är fortfarande ganska lös. Gården rädda, eller är det kört?

  • Organic Makers 25 november, 2015 Svara

   Hej Marianne,
   Det kan vara så att den inte har satt sig tillräckligt än. Även om den är helt sval kan det ta tid innan oljemolekylerna kristalliserats, dv.s hittat sin fasta form igen. Låt den stå svalt i minst 12 timmar och prova att vispa igen.
   Annars kan det vara så att du råkat få i för mycket flytande olja (det här receptet ger vanligtvis ett ganska fast butter). Då får du smälta om med mer sheasmör, eller prova att göra om receptet igen.

 4. malin 30 januari, 2014 Svara

  Tror ni detta recept fungerar att ha i era glasflaskor med pump? Så man slipper stoppa fingrarna i den? Eller blir det för mycket rester kvar i flaskan då? Har sett airless-flaskor i palst, är de bättre ur ett sådant ändåmaål? ……vill helst undvika plast.

  • Organic Makers 30 januari, 2014 Svara

   Hej Malin!
   Det är bara fetter i det här balmet, inget vatten. Den ska hålla bra fast man har den i burk och stoppar fingrarna i, särskilt om du har e-vitamin i.
   Vill du ha den i glasflaska med pump är det nog bra att göra den lite mjukare, t.ex. 100g paradoxa och 100 gram olja. Blir det för rinnigt smälter du den igen och tillsätter mer paradoxa eller tvärt om!

 5. Fröken Råsmart 26 januari, 2014 Svara

  Tack för så fina recept! Jag har problem med eksem och har smörjt händerna med kortisonkräm fram tills för någon vecka sen. Nu är det kakosmör som gäller för mina händer men jag ska absolut testa att göra en kräm enligt era recept. Tack!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *