DIY – shampotvål och mild ansiktstvål

Gör din egen shampotvål - organicmakers.se

Gör din egen shampotvål!

Shampotvål har blivit mer och mer populärt på senare tid, och många som har provat föredrar shampotvålen framför det traditionella flytande shampot på flaska. Och det har många fördelar; en ekologisk shampotvål är ett bra val om du vill undvika SLS, konservering och kemiska tillsatser i ditt shampo. En shampotvål räcker dessutom länge, och är ett suveränt val för miljön genom att du inte förbrukar flaska efter flaska med shampo.

Naturligtvis ger en bra shampotvål bra hårvård också! Ett mjukt, krämigt lödder av förtvålade väl avvägda ekologiska oljor ger ett rent, mjukt och skinande hår!

Shampotvålen ger en mild och skonsam tvätt utan att rugga upp håret eller göra det strävt. En del behöver ändå använda någon form av balsam, hårolja eller sk. surskölj efter en shampotvål, precis som efter ett vanligt shampo, en del tycker att det funkar bättre utan!

Vad är det då för skillnad mellan en shampotvål och en vanlig tvål?

Skillnaden mellan en shampotvål och en mild hantverkstvål för ansiktet är faktiskt inte så stor. Det som gör tvålen ultimat som shampotvål är att den innehåller en väl avvägd olje/fettblandning som kombinerar både en mindre del hårdgörande och löddrande oljor (kokosolja), återfettande, mjukgörande och vårdande fetter (sheasmör), ricinolja som ger en krämighet till tvålen och mjukhet till håret, samt en eller flera basoljor med välgörande fettsyror som funkar särskilt bra till shampo och som ger vård.

I vårt recept har vi valt en kombination av Aprikoskärnolja, Svartkumminolja och Nattljusolja, som är den kombo som vi tycker fungerar bäst! Shampotvålen är en mild, krämigt löddrande och ganska lyxig tvål som kan användas både som shampo och som mild ansiktstvål.

Recept Kallrörd shampo- och ansiktstvål

Vi gör vårt recept på shampotvål i formen Tvålform Silikon stabil liten, men det funkar även bra i en Tvålform lipform eller annan tvålform som rymmer ca 630-660 ml. Det blir ca 6 st ganska rejäla shampotvålar som räcker länge!

Vatten och Lut:

145 g Vatten

62 g Lut NaOH, Natriumhydroxid

Oljor/fetter:

112,5 g Kokosolja

90 g Sheasmör paradoxa

45 g Ricinolja

90 g Nattljusolja

67,5 g Aprikoskärnolja

45 g Svartkumminolja

ca 1,6 g Rosmarin Antioxidant

Receptdetaljer:

Total mängd oljor/fetter: 450 g

Varav:
Kokosolja: 25%
Sheasmör paradoxa: 20%
Ricinolja: 10%
Nattljusolja: 20%
Aprikoskärnolja: 15%
Svartkumminolja 10%
Utöver receptet tillsätts ca 0,3-0,4% Rosmarin Antioxidant

Överfettning: ca 6%
Lutkoncentration ca 30%
Vatten:Lut ratio: 2.333:1

Total vikt tvålsmet: ca 658 g

Antioxidant?

Till det här receptet tillsätter vi en antioxidant: Rosmarin Antioxidant. Detta beror på att tvålen innehåller flera lite känsligare oljor, och eftersom tvålen är överfettad med 6% (innehåller 6% mer olja än luten kan förtvåla), använder vi antioxidanten för att skydda tvålen från att härskna.

Det går bra att skippa antioxidanten, men då får du vara beredd på att tvålen kan bli härsken efter ett ca år eller så, (eller snabbare om du har otur). Det är inget farligt, men tvålen luktar då härsken olja och är inte trevlig att använda. Gör man en fin tvål som den här är det värt att skydda den lite extra! Rosmarin antioxidant kan ge oväntade färgeffekter till tvålen beroende på vilka oljor som används. I detta recept gjorde rosmarinen tvålsmeten kraftigt orange, något som försvinner när förtvålningen är klar!

Tips! Svartkumminolja har samma förtvålningstal som Aprikoskärnolja. Vill du ha en mer ekonomisk tvål kan du ersätta svartkumminoljan med Aprikoskärnolja utan att recepet i övrigt förändras. Detta gör dock shampotvålen något mindre vårdande. Tänk på att du kan inte byta ut några andra oljor och fetter utan att receptet behöver räknas om för att ge rätt lut- och vattenmängd!

Gör så här:

Du behöver en noggrann våg för att väga upp ingredienserna, och en stavmixer för att mixa tvålen.

Väg upp alla de rumstempererade oljorna, fetterna och antioxidanten i den behållare du ska göra tvålsmeten i. Vi brukar använda oss av 1-liters måttkannor i livsmedelsgodkänd laboratorieplast som tål den värme luten utvecklar.

Väg upp vattnet i en värmetålig bägare. Här är måttkannan 250 ml ideal.

Väg upp luten i en kemikalietålig bägare, t,ex en måttbägare i glas eller porslin (använd handskar och skyddsglasögon).

Blanda lutlösningen genom att hälla den uppmätta luten i det uppmätta vattnet. Rör om noga med t.ex en glasstav. Luten utvecklar kraftig värme (max 100°), undvik att andas in långorna. Låt luten stå i 5-8 minuter och rör om då och då, så att du är säker på att all lut har löst sig och att luten svalnar lite. Luttemperaturen bör vara under 80 grader. Häll den varma lutlösningen över oljor och fetter i tillverkningsbehållaren och rör om med en glasstav eller rostfritt verktyg. Låt lutens värme smälta fetterna helt medan du rör om.

När allt har smält har blandningen en temperatur på ca 40-50°. Sätt nu ner mixerstaven i blandningen och vinkla mixerhuvudet för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet. Du ska undvika att mixa in luft i smeten, luften visar sig som fula prickar i din färdiga tvål. (Vill du ha ytterligare tillsatser eller doft i din tvål tillsätter förbereder du dem i förväg och blandar i dem nu, efter några korta mixningar med mixerstaven)

Mixa nu med mixerstaven i korta intervaller. Rör då och då om med hjälp av mixerhuvudet utan att köra mixern, för att jämna ut smeten och ha koll på att smeten inte tjocknar (spårar) för fort.

När smeten börjar tjockna lite lyfter du mixerstaven och låter lite tvålsmet från staven droppa ner på ytan. Om smeten lämnar spår på ytan i någon sekund har smeten börjat spåra och är klar! Om den droppar ner utan att lämna spår mixar du en stund till, glöm bara inte att släppa ut luften under mixerhuvudet för att inte få luft i smeten. Så fort smeten börjat spåra slutar du mixa. Hela processen brukar inte tar mer än några minuter om du tvålar i normal rumstemperatur.

Dags att hälla upp smeten i tvålformen! Efter upphällning ska tvålen gå igenom gel-fas och hårdna. Linda gärna om formen med något isolerande material, täck t.ex med lite bakplåtspapper och sedan en oöm filt, så värmen som utvecklas får verka ordentligt.

Efter ca 24-36 timmar är den här tvålen redo att tas ut ur formen och skäras upp i skivor eller lagom stora bitar.

Lagra sedan tvålarna på ett galler under en luftig duk, t.ex muslinduk, i ett mörkt och luftigt utrymme i minst 4 veckor innan användning. Under den här tiden kan färgen på tvålen förändras, det är spännande att se det slutliga resultatet!

OBS! Innan du börjar behöver du vara förtrogen med hur kallrörd tvål tillverkas. Läs inlägget “Gör din egen kallrörda hantverkstvål” innan du börjar!

Tillsatser i Kallrörd tvål:

Detta grundrecept är utan tillsatser i form av doft, leror, örter med mera. Du kan tillsätta olika tillsatser utan att det påverkar mängderna lut, vatten eller oljor i receptet. Till detta recept kan du med fördel tillsätta ett par matskedar vit lera kaolin, enligt instruktionen nedan, som ger extra mjukt och krämigt lödder!

Tillsätt leror och örter till din tvål

Att använda leror i din tvål är ett mycket bra sätt att göra tvålen lenare och skönare och även tillföra bra egenskaper till både shampotvål och ansiktstvål. Använd ca 10-20 g (1 msk lera är knappt 10 g) lera per 450 g oljor. Blanda ut leran med så mycket extra vatten så att leran blir krämigt flytande innan du tillsätter den till tvålsmeten. Detta görs både för att leran ska lösa sig i tvålsmeten och för att det extra vattnet ska kompensera för det vatten som leran annars drar åt sig. Lermixen tillsätts när du precis börjat mixa din tvål, innan den börjar tjockna. Lera + vatten påverkar inte receptmängder i övrigt.

Samma sak med örter och örtpulver. Tänk dock på att örternas egenskaper kan påverka tvålen. Använd t.ex inte hibiskusblommor i kallrörd tvål. Hibiskusblommer är väldigt syrliga, och neutraliserar luten i tvålen så att det bildas kladdiga fickor.

Tillsätt doft till din tvål

Vill du tillsätta doft kan du göra det i form av eteriska oljor eller naturliga doftoljor. Lagom dosering är 1,5-3% av oljornas vikt, i detta recept alltså ca 7-14 g eteriska oljor.

Eteriska oljor och naturliga doftoljor kan påverka tvålen på olika sätt, framförallt hastigheten till spårning. Vissa eteriska oljor, främst blomdofter, kan snabba på hastigheten så att det bara tar några sekunder för smeten att tjockna, så var uppmärksam!

Tillsätt koncentrerade oljelösliga extrakt till din tvål

Våra koncentrerade oljeextrakt är så koncentrerade att de doseras om 1-3% av oljornas vikt. Du kan därför tillsätta t.ex ringblomsextrakt, kamomillextrakt m.fl med 1-3% (4,5-13,5 g i detta recept). Extraktoljorna gör tvålen något mer överfettad men påverkar inte receptmängder i övrigt!

Andra tillsatser

Andra tillsatser som salter, honung, annan vätska än vatten m.m påverkar tvålen på olika sätt och bör bara användas i recept där  receptet är utarbetat med just dessa ingredienser i åtanke.

19 Kommentarer

 1. Wallescka Östlund 14 september, 2018 Svara

  Hej
  Skulle jag kunna använda E-vitamin som antioxidant istället för rosmarin antioxidant?
  Hälsningar
  Wallescka

  • Författare
   Organic Makers 16 september, 2018 Svara

   Ja, du kan använda e-vitamin istället för rosmarin! Det skall dock vara så att rosmarin är en mer effektiv antioxidant i tvål, men vet inte hur stor skillnad det är!

 2. Ulrica 15 september, 2018 Svara

  Hej
  Min man vill absolut inte att jag börjar mixtra med ut hemma, så jag undrar om man kan göra en vårdande schampotvål med hjälp av er tvålbas? Om det är möjligt så är jag mkt tacksam över recept/tips på hur jag gör.

 3. Ulrica 15 september, 2018 Svara

  *lut* skule det stå, inte ut 🙂

 4. Gunilla 18 september, 2018 Svara

  Hej! Jag är total nybörjare när det gäller tvåltillverkning och kanske lite trött just nu, men i receptet anges alla ingredienserna i gram, men (de flesta) förpackningarna säljs i ml…
  Hur tänker man här så man inte köper hem för lite? Kan jag kallt räkna med att 1 ml = 1 gram, eller?

 5. carola 18 september, 2018 Svara

  Kan man köpa färdig schampotvål av er istället för att göra själv?
  mvh carola

 6. Marie Engström 18 september, 2018 Svara

  Hej. Kan man köpa tvål direkt av er?
  Mvh
  Marie Engström

 7. Tina 22 september, 2018 Svara

  Hej Jag skulle också vilja köpa färdig av Er Har Ni det ❓❓❓❓

 8. Författare
  Organic Makers 25 september, 2018 Svara

  Hej Carola, Marie och Tina!
  Vi kommer att ha egna tvålar så småningom, men det dröjer tyvärr ett tag till. Så länge kan ni prova de fina handgjorda Aleppotvålarna som finns i flera varianter som också passar bra för hårtvätt! https://www.organicmakers.se/produkt-kategori/hem/hudvardsprodukter/aleppotval/

 9. Sarah 13 oktober, 2018 Svara

  Hej!

  Kan jag byta ut sheasmör mot kakaosmör ?

  • Författare
   Organic Makers 13 oktober, 2018 Svara

   Hej Sarah,
   Nej, i ett tvålrecept är mängderna lut beräknade exakt efter varje oljas förtvålningstal. Du kan bara byta ut en olja mot en annan om de har exakt samma förtvålningstal. Sheasmör och Kakaosmör har väldigt olika förtvålningstal, så de går inte att byta med varandra utan att räkna om lutmängden för hela recepet.

 10. Lotta Valking 13 oktober, 2018 Svara

  Hej finns det inte färdiga satser för schampo tvålen? Annars blir det jättestora förpackningar och vansinnigt dyrt schampo

 11. Lena Roos 17 oktober, 2018 Svara

  Hej, gjorde er schampootvål med tillsatt vit lera. Den tog rätt lång tid på sig att spåra (minst 5 min) och dagen efter är färgen gråblåaktig, långtifrån färgen på er bild. Är det leran som gjort den färgen tror ni? Eller har något gått fel? Har en väldigt noggrann våg när jag väger.

 12. Författare
  Organic Makers 17 oktober, 2018 Svara

  Ja, det kan vara leran! Det kan hända mycket med färgerna beroende på vad man har i. Jag gjorde en liknande som blev alldeles lila när jag gjorde den, och sen blev den blekt grön efter mognad. Hur mycket lera hade du i? Max 5 viktprocent av oljevikten i lera är att rekommendera.

 13. Författare
  Organic Makers 17 oktober, 2018 Svara

  5 minuter är inte så lång tid. Tiden beror också på hur kraftig stavmixer man har. En del rör för hand i flera timmar 🙂

 14. Elin 3 november, 2018 Svara

  Hej! Jag har väldigt tunt och “flygigt” hår, och skulle gärna ha arganolja i detta receptet, kan man eventuellt byta ut någon av oljorna? Har läst så mycket bra om just argan 🙂
  Tack för hjälpen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.