Kallrörd tvål: Så här gör du din egen kallrörda hantverkstvål!

Psst! Det här inlägget är ganska omfattande, och kan få det att kännas jättekomplicerat att göra egen tvål. Men det är det inte! Det du behöver är oljor/fetter (enbart kokosolja blir en utmärkt tvål), lut, vatten, bunke, stavmixer, nån slags tvålform, skyddsglasögon och handskar. Följ doseringarna i ett tvålrecept, lös luten i vattnet och häll blandningen över oljorna. Mixa med stavmixern i några minuter tills smeten börjar tjockna, tillsätt ev. tillsatser och häll upp i tvålform. Voila!

Gör din egen kallrörda hantverkstvål!

Vill du lära dig att göra ekologisk, äkta hantverkstvål? Japp, då har du kommit rätt! Här går vi igenom grunderna för att tillverka kallrörd tvål med ekologiska ingredienser.

Kallrörd, eller kallprocessad, tvål är den typ hantverkstvål du gör själv från grunden. Äkta kallrörd tvål är oljor & fetter som kombineras med lut och bildar ett nytt ämne: tvål. Namnet kallprocess är något missvisande, då luten faktiskt utvecklar en del värme, och lut och fetter brukar ha en temperatur på ca 40-50 grader vid tillverkning.

Den viktigaste aspekten i en hantverkstvål är vilka oljor och fetter du använder. Andra viktiga faktorer är vilka tillsatser du använder, vilka eteriska oljor, färger med mera. Dessutom spelar mängden vatten eller vätska du använder roll för hur snabbt tvålen tjocknar och hårdnar.

Kallrörd tvål är grundläggande kemi, med anor långt tillbaka till innan vår tideräkning, och det skulle lätt krävas åtskilliga tusen boksidor för att täcka in alla aspekter kring äkta tvål, men här kan du komma en bra bit på vägen att bli din egen tvålmästare!

Mer om tvål? Gå till startsidan för tvål:

Oljor & fetter + lut löst i vatten = äkta tvål

Tvålrecept

I vår receptblogg hittar du färdiga recept på kallrörd tvål. Innan du börjar göra din egen tvål rekommenderar vi starkt att läsa igenom all information på denna sida. Recepten förutsätter att du redan har grundläggande förståelse för hur en kallprocessad tvål funkar och tillverkas.

Det finns massor med tvålrecept att hitta på nätet. När du provar ett nytt recept, se till att det kommer från en pålitlig källa, och dubbelkolla receptet i en tvålkalylator för att vara på den säkra sidan. Tänk också på att du måste använda precis de oljor och fetter som står i receptet, du kan inte byta ut dem mot andra utan att räkna om hela receptet.

När du blivit varm i kläderna kan du skapa dina egna recept! Läs mer om tvålkalkylatorer och receptuträkning längre ner.

Snabba fakta:

  • Äkta tvål görs av vegetabiliska (el. animaliska) oljor som kombineras med natriumhydroxid löst i vatten (lut).
  • Varje olja har sitt eget s.k. förtvålningstal. Förtvålningstalet anger hur mycket natriumhydroxid det behövs för att förvandla just den oljan till tvål. Alla recept måste därför räknas ut specifikt efter vilka oljor de innehåller och hur mycket av varje.
  • Det finns ingen lut/natriumhydoxid kvar i tvålen när den är färdig; oljorna och natriumhydroxiden har istället bildat ett nytt ämne: Tvål! Tvål är kemiskt sett ett fettsyrasalt.

Startpaket för kallrörd tvål

I webshoppen hittar du ett startpaket för kallrörd tvål. Med det kan du komma igång direkt! Paketet innehåller ingredienser, tvålform, recept och instruktioner för att göra två olika satser tvål. Du behöver även en noggran våg och en stavmixer (ingår inte i paketet).

Här går vi igenom processen för att göra kallrörd hårdtvål. För att göra flytande tvål används kaliumhydroxid i stället för natriumhydroxid, då kaliumhydroxiden inte bildar hårda tvålkristaller. Förtvålningstalet för varje olja/fett är annorlunda när du tillverkar flytande tvål. Du använder också en annan process; varmprocess. Du hittar recept på flytande tvål här: Flytande tvål med solros- och kokosolja.

Förtvålningsprocessen kallrörd tvål

OBS! Säkerheten först!

Lut är i sin rena form och utblandat med vatten kraftigt frätande. Använd alltid skyddsglasögon och handskar när du hanterar lut. Hantera inte lut i närheten av barn. Lut är en naturlig kemikalie som inte är giftig, men att andas in ångorna kan verka irriterande för luftvägarna, så sörj för god ventilation och stå inte lutad över bägaren medan du blandar luten.

Så här tillverkar du kallrörd tvål med direktprocess.

Direktprocess är en process för kallrörd tvål som funkar när du använder oljor och fetter med en smältpunkt under 50°C (vilket de flesta har). I direktprocess använder du lutens alstrade värme för att värma upp och smälta oljor och fetter till den temperatur som behövs för att starta förtvålningen.

Steg-för-steg

1. Hur mycket tvål ska du göra?

Att tillverka sin egen kallrörda tvål kan vara beroendeframkallande, så det kan vara bra att begränsa mängden tvål att göra i varje sats. Många recept blir mer än ett kilo tvål, och det blir många tvålar. För att göra en bra batch behöver du dock en mängd som gör det lätt att hantera smeten. Vi rekommenderar att göra tvål på ca 450-500 g oljor/fetter år gången, vilket brukar bli runt 700 g tvålsmet beroende på recept och tillsatser, lämpliga i formar som rymmer 600-700 ml.

Du måste ha en noggrann våg när du gör tvål. Du kan inte mäta upp ingredienserna då densiteten på dem varierar mycket. Tillsatser som leror och örter kan dock anges i tsk eller msk, och det går bra, eftersom de inte räknas in i förtvålningsuträkningen.

2. Väg upp dina ingredienser

När du gör tvål börjar du med att väga upp alla oljor och fetter du ska använda, företrädelsevis i samma behållare som du ska tillverka tvålen i. Vi brukar använda oss av en 1-liters måttkanna i livsmedelsgodkänd laboratorieplast. Den tål den värme luten utvecklar, och har ett praktiskt handtag att hålla i. Den kan användas i mikrovågsugn, men inte i vattenbad.

Väg även upp alla tillsatser så att du har dem till hands när du börjar tvåla. När tvålen väl har börjat tjockan kan du behöva jobba snabbt.

Väg upp vattnet i den värmetåliga bägare som du ska blanda vatten och lut i.

Väg till sist upp luten i en torr, tålig behållare. Nu är det dags att sätta igång med själva förtvålningen!

3. Kombinera oljor och lut

Nu är det dags! Du har din behållare du ska blanda själva tvålsmeten i; i den har du redan vägt upp dina oljor och fetter. Du har också handskar, långärmat och skyddsglasögon på dig.

Häll den uppvägda luten i det uppvägda vattnet och rör om med en glasstav eller rostfri sked. Luten blir varm, nästan kokande, när den reagerar med vattnet. Arbeta i ett väl ventilerat rum och luta dig inte över lutet medan du rör om; lutångorna kan sticka lite i näsan. Rör om länge och låt sedan luten vila några minuter innan du går vidare till nästa steg, så att luten inte är kokhet.

Häll nu den varma lutlösningen över oljorna/fetterna i tillverkningsbehållaren. Rör om långsamt tills fetterna smält och allt blandat sig till en jämn lösning. Det kan få ta flera minuter. Redan nu sätter förtvålningsprocessen igång. Det här kallas direktprocess, när du använder lutens värme att smälta/värma oljorna. Blandningen ska nu ha en temperatur på ca 40-50°C.

4. Rör tills det tjocknar: 

Sätt  nu i stavmixern i blandningen och vinkla den för att släppa ut luft som fångats under mixerhuvudet innan du startar. Du vill inte ha luftbubblor i smeten, de visar sig som fula vita prickar i den färdiga tvålen. Kör nu med stavmixern i korta intervaller. Emellanåt använder du inte motorn utan rör bara om med själva mixerstaven, så att du har full koll på tjockleken på din smet. Använder du en kraftull mixerstav kan det ta bara några sekunder innan smeten börjar tjockna. Det är nu du ska kolla efter spårning, det vill säga att smeten tjocknar. (OBS! I vissa tvålrecept tillsätter du tillsatser i smeten innan den börjar tjockna. Följ receptets instruktioner.)

När tvålsmeten spårar lätt är den färdig. Spårning, på engelska Trace, betyder att smeten tjocknat så pass mycket att det blir spår på ytan i nån sekund när du lyfter stavmixern och låter några doppar från stavmixern droppa ner i behållaren. Så fort smeten börjar spåra ska du sluta mixa med stavmixern, annars kan smeten snabbt bli för tjock för att hälla upp i formen.

5. Tillsätt tillsatser

I vissa recept tillsätts tillsatser redan innan smeten börjar spåra. Har du tillsatser som ska tillsättas efter spårningen, t.ex olika färger som kräver att smeten delas upp i flera behållare, tillsätter du dem nu.

Tillsätt ev. leror, färger dofter o.s.v enligt recept och rör om noga.

6. Häll upp i form

Nu är allt klart för att hällas upp i form. Gör du en tvål utan dekorationer eller olika färger häller du helt sonika upp tvålen i den tvålform du valt, som är lagom stor för receptet, och slätar till eller gör mönster i ytan.

Ska du göra dekorationer eller ha olika färger följer du instruktionerna i det specifika receptet.

7. Låt stelna i formen

När du har hällt upp din tvål i formen och gjort eventuella dekorationer kommer förtvålningsprocessen att bli som mest aktiv under det närmaste dygnet. Hur lång tid tvålen tar på sig att gå igenom huvudförtvålningsprocessen beror på vilken tvål du gjort. Beroende på tvåltyp och ingredienser kan du också behöva packa in tvålen så att den håller värmen, eller stoppa in den i frysen så att den inte blir för varm och kokar över. Detta brukar anges i receptet. De flesta tvålar behöver ca ett dygn på sig för att bli klara att skäras upp. Du skär din tvål med en kniv eller tvålskärare när den är hård som en vanlig hushållsost ungefär. Går det för lång tid kan tvålen bli stenhård och måste sågas i bitar.

8. Avformning & uppskärning

När gelfasen (läs mer om det nedan) är över är tvålen någorlunda sval igen, och hård som en hushållsost ungefär. Då är det dags att skära upp tvålen. Detta är vanligen efter ca ett dygn, men en del tvålar kan vara färdiga att skäras upp efter bara 4-5 timmar (tvålar med bara kokosolja t.ex) eller behöver flera dygn på sig för att bli tillräckligt hårda (rena olivtvålar t.ex). Det viktiga är att du skär upp tvålen när geleringsfasen är över, men innan tvålen blivit för hård för att skära med kniv eller tvålskärare.

9. Mognad

Det mest frustrerande med att göra sin egen fantastiska tvål är att den måste lagras innan den kan användas. Även om den största delen av förtvålningsprocessen sker de första 24 timmarna, ska tvålen lagras i minst fyra veckor för att förtvålningsprocessen ska vara helt avslutad. Dessutom ska en del av vattnet som användes för att lösa luten avdunsta för att tvålen ska bli hård och bra. En del tvålar blir allra bäst om de lagras riktigt länge, särskillt om de är väldigt mjuka från början. En ren olivtvål t.ex lagras ett helt år innan användning för bra hårdhet. Själva förtvålningsprocessen är dock avslutad redan efter några veckor.

Äntligen är din kallrörda tvål klar att användas. Nu kan du vara riktigt stolt över dig själv!

Olika tvåltillverkningmetoder

Det finns några olika metoder för att göra kallrörd tvål. Den vi beskriver här ovan kallas direktprocess eller rumstemeraturmetoden. En annan vanlig metod är att värma/smälta alla oljor och fetter till ca 40-50 grader, och låta lutlösningen svalna till ungefär samma temperatur, och sedan mixa samman de båda. Vilken metod man använder är en smaksak eller vanesak. Vissa ingredienser i en tvål kan göra att den ena metoden är att föredra framför den andra.

Fördjupning

(nästan) Allt du behöver veta om kallrörd tvål & Grundläggande tvålkemi

Du kommer att få höra det här många gånger: det går inte att göra äkta tvål utan lut. Och det finns ingen lut kvar i tvålen när den är klar!

En olja eller ett fett är kemiskt sett en triglycerid, vilket innebär att den har tre fettsyramolekyler bundna till en glycerinmolekyl. När oljor blandas med lut startar en förtvålningprocess som parar ihop fettsyremolekylerna med lutmolekylerna och bildar ett nytt ämne; ett fettsyrasalt a.k.a tvål!

En tvålmolekyl (fettsyrasaltmolekyl) har den egenskapen att vara både fett- och vattenlöslig. Tvålen löser därför upp fett och smuts på huden och tar det med sig när man sköljer med vatten. Vid förtvålningen frigörs även glycerin från oljorna, och glycerin verkar fuktighetsbevarande på huden. I industritvål, “vanlig tvål” tas dock glycerinet bort ur tvålen, eftersom glycerin i sig är en värdefull råvara och för dyr att lämna kvar i billig tvål.
Hantverkstvålar däremot, har kvar sitt glycerin. Med tillsatser i form av leror, örter och extrakt kan en hantverkstvål vara det allra bästa alternativet till en bra och naturlig rengöringsprodukt.

Förtvålningstal

Alla råvaror som kan förtvålas, d.v.s oljor, fetter och vaxer, har ett förtvålningstal. Förtvålningstalet anger hur mycket lut (NaOH) det går åt för att förtvåla alla fettsyror i oljan. t.ex har kokosolja ett förtvålningstal på 0.183, vilket innebär att det går åt 183 g lut för att förtvåla alla fettsyror i 1000 g kokosolja. Skulle du använda mer än 183 g lut till 1000 g kokosolja skulle den överskjutande delen lut bli kvar i tvålen, vilket skulle göra tvålen för alkalisk för huden.

Därför används för det mesta några procent mer olja än luten kan förtvåla; för att vara säker på att alla lutmolekyler har hittat varsin oljemolekyl att gifta sig med, och lämna några oljemolekyler obundna, alltså fortfarande fett. Detta kallas för överfettning. Varje olja har sitt eget förtvålningstal, därför kan man inte byta ut en olja i ett recept mot en annan, utan att mängden lut förändras.

Överfettning ska ske med viss eftertanke, eftersom oljor som inte förtvålas kan göra hållbarheten på tvålen sämre, och för mycket fritt fett gör tvålen mjuk och oljig. Läs mer om överfettning nedan.

Olika oljor och fetter

Olika oljor och fetter ger helt olika tvålar. Vissa oljor/fetter, t.ex kokosolja, ger mycket lödder, blir väldigt hård och kraftigt rengörande, medan andra oljor, t.ex olivolja, ger en mjuk tvål som tar lång tid att hårnda, men är mer vårdande. Ricinolja i liten mängd ger bättre och tjockare lödder, men för mycket gör tvålen mjuk och klibbig. Varje olja ger olika resultat; mjuk/hård, stark/mild, löddrande/ej löddrande o.s.v, vilket beror på de fettsyror oljan innehåller.

Att göra en väl avvägd tvål som har de egenskaper du önskar bygger på kunskap och erfarenhet av vad olika oljor ger för resultat. Är du nybörjare är det en god idé att följa beprövade recept. En tumregel är att använda sig av ca 15-25% kokosolja, 15-25% smörer som kakao & shea m.fl, och 40-70% flytande basoljor.

Lut och vatten

För att luten ska reagera med oljan behöver luten lösas i vatten, en vattenmängd anpassad för att tvålprocessen och mognaden ska ta lagom lång tid. Den ideala mängden vatten som används varierar beroende på vilka oljor m.m. som används. Har du för liten vattenmängd i förhållande till hur fort just receptets oljekombination spårar (blir tjock) kan tvålsmeten bli tjock alldeles för fort och bli så tjock att det är svårt att få ner den i formen. Har du för mycket vatten tar det lång tid för smeten att bli tjock, dessutom måste tvålen lagras längre innan användning. En lutlösning på 30% lut och 70 % vatten är lagom till många tvålar. Beroende på receptets komposition kan man dock välja att öka eller minska vattenmängden något.

OBS! Lut är frätande och reagerar med vatten genom att bli varmt. Använd alltid skyddshandskar, långärmat och skyddsglasögon när du hanterar luten, och använd munskydd eller arbeta i ett väl ventilerat utrymme. Häll alltid den torra luten i vatten, aldrig tvärt om. Använd värmetåligt glas, värmetålig plast (upp till 120°) eller rostfritt när du jobbar med lut. Aluminium får ej användas, då det reagerar med luten.

Du kan använda vanligt kranvatten när du tvålar om du vet att det är rent (luten gör att ev. småbakterier inte överlever förtvålningen). Vatten kan dock ha olika hårdhet, mineralinnehåll m.m, vilket att kan göra att resultaten kan variera något. Vill du ha exakt samma resultat varje gång, överallt, använd renat vatten.

Andra vätskor

Det går också att använda andra vätskor än vatten. Det är inte ovanligt att byta ut hela eller delar av vattenmängden mot the, örtavkok, getmjölk, kokosmjölk, kaffe med mera, men det är viktigt att tänka på att detta kan förändra tvålen och tillvägagångsättet för att göra tvålen radikalt. Byt inte ut vattnet utan ett recept som berättar hur du gör.

Överfettning

Överfettning kallas det när man använder mer olja och fett i en tvål än luten kan förtvåla. För att vara säker på att all lut har förtvålats bör du alltid överfetta din tvål med någon procent, och överfettning gör också att tvålen blir mildare, då det finns en del fria oljor kvar i tvålen. Men att det finns fria oljor kvar i tvålen betyder också att de oljorna kan oxidera, härskna. Därför bör du inte överfetta din tvål med mer än max 5-6%, och använder mindre hållbara oljor bör du alltid skydda oljorna genom att tillsätta en antioxidant, t.ex e-vitamin eller rosmarin antioxidant till oljorna innan förtvålning. Antioxidanten räknas inte in när du räknar ut mängden olja/lut. Undantag finns dock: Tvålar som görs på oljor med väldigt mycket mättade fetter, t.ex kokosolja, kan överfettas betydligt mer, och detta är också ofta nödvändigt då en sådan tvål blir mycket kraftigt rengörande och omild utan ordenlig överfettning. De mättade fetternas hållbarhet gör att tvålen ändå håller länge.

Eteriska oljor och dofter

Att doftsätta sina tvålar med eteriska oljor är en spännande process. Vissa oljor snabbar upp spårningstiden radikalt, medan andra knappt påverkar alls.

Generellt kan blommiga och kryddiga dofter göra att din tvål tjocknar snabbt. Mint och citrusdofter brukar inte påverka tvålprocessen, men allt beror på vilka övriga komponenter din tvål har. Det går inte att testa varje tänkbar oljekombination med varje tänkbar doft, så här spelar erfarenhet och vana stor roll, liksom om du följer ett recept med en specifik doftsättning.

Färger

Såklart finns det även många aspekter kring färgsättningen av din tvål. Färger, särskilt naturliga växtfärger kan bli helt annorlunda i en tvål.

Våra färgade mica är generellt stabila i tvål och ger den färg som mican har. För att färgsätta tvål med mica behövs bara lite, lite mica, max en tesked per kilo tvål för en stark färg.

Du kan även färgsätta med mineraliska pigment, med färgade leror, med örtpulver och mycket mer.

Torra tillsatser

Torra tillsatser kan vara leror, örter, färger, salter med mera. Även de torra tillsaterna kan påverka tvålen, beroende på vad de består av. Ska du tillsätta torra ingredienser som t.ex leror i din tvål, blanda gärna ut leran i vatten till en lättflytande smet innan du tillsätter den. Vattnet du tillsätter ska inte räknas in i, eller dras från, den vattenmängd som receptet förskriver. Torra ingredienser suger nämligen upp en del av vattnet, och kan göra att smeten tjocknar för fort om den inte får lite extra vatten.

Spår / Trace

Förtvålningsprocessen kommer igång i tvålsmeten både på grund av lutens och oljornas värme, men också av hastigheten när du mixar tvålen. Med en lagom kraftig stavmixer kommer din din smet att tjockna ganska snabbt, beroende på recept.

Spårning kallas det när smeten blivit så pass tjock att droppar på ytan lämnar spår i någon sekund innan de sjunker tillbaka ner i smeten. När tvålen börjat spåra kan du sluta mixa med stavmixern, och eventuellt fortsätta röra lite för hand om du vill att smeten ska bli ännu tjockare innan du häller upp den.

Gelfas & Stelning

När du hällt upp din tvålsmet i formen har förtvålningen börjat, och under de första timmarna intensifieras förtvålningen för att sedan sakta av igen när den mesta av förtvålningen är klar. Under den här tiden genomgår tvålen något som kallas för geleringsfas, eller gel-fas, vilket innebär att tvålen inuti och rakt igenom kommer att få ett geleaktigt utseende, som sedan återgår till en mer solid färg. Under geleringsfasen är det viktigt att värmen som tvålen utvecklar får verka i hela tvålen, de flesta tvålar ska därför helst packas in i något som håller tvålen varm det första dygnet, t.ex först ett varv bakplåtspapper och sen en filt.

En del tvålar, typiskt de som innehåller ingredienser med sockerarter av nåt slag, t.ex getmjölk, honung och liknande, kan å andra sidan bli alldeles för varma under gel-fasen och koka över som en vulkan. Vissa recept förskriver därför att tvålen ska in frysen efter att den hällts up i formen.

Felsökning

Det finns som du märker många aspekter i hur en tvål reagerar och hur slutresultatet blir. Följer du ett beprövat recept från en pålitlig källa och tvålen ändå inte funkar är det mest trolig att du någonstans under tillverkningen råkat använda fel mängd av någon ingrediens.

Mixar du för hårt med stavmixern kan tvålsmeten blir för tjock för att hälla upp. Använd alltid stavmixern i korta intervaller, och rör om med mixerhuvudet utan att använda motorn emellanåt så att du har koll på att tvålen inte spårar för snabbt.

Var noga med att inte mixa in luft i din tvål. Luften visare sig i den färdiga tvålen som små vita prickar eller knottor. De påverkar inte tvålens kvalitet, men de ser inte så roliga ut.

Lutaska kallas det när det blir en tunn vitgrå slöja på toppen av din tvål. Det beror på att denna del kommit i kontakt med luft under förtvålingsprocessen i högre grad än resten av tvålen. Lutaska är inget skadligt, och kan lätt ångas eller tvättas bort från tvålen med vatten så blir den snygg igen.

DOS – oxidation och hållbarhet

Om du läser på om tvåltillverkning på engelskspråkiga sidor kan du läsa om DOS. DOS står för “Dreaded Orange Spots” alltså “Fruktade Orange Fläckar” (och borde på svenska heta FOF!).

DOS (eller FOF) är alltså orange fläckar som kan uppstå på dina handgjorda tvålar, och de kan dyka upp direkt efter tvålningen, efter några veckor, eller efter några eller många månaders lagring. De kan se lite olika ut, men de är alla misstänkt lika orange fläckar i någon form.

Vad beror det på?
DOS (FOF!) är fria fettsyror i tvålen som har oxiderat, det vill säga härsknat. Eftersom du alltid överfettar tvålen åtminstone någon procent, finns det alltid en viss risk DOS, men det går i de flesta fall att undvika. Använder du bara riktigt hållbara oljor som t.ex kokosolja uppstår i princip aldrig DOS, då den fria kokosoljan i tvålen är mycket hållbar. Använder du dig dock av mindre hållbara oljor, och oljor med hög andel fleromättade fettsyror i din tvål behöver du tänka på att inte överfetta din tvål för mycket, och även tillsätta en antioxidant i tvålen, t.ex rosmarinsextrakt eller e-vitamin. Du doserar antioxidanten i samma dos som om du skulle tillsätta den till en oljeblandning, och du tillsätter den till oljorna innan du tillsätter luten och påbörjar förtvålningsprocessen. Antioxidanter räknas inte med i receptets förtvålningsmängder. Med rätt överfettning och antioxidant där det behövs ska du inte behöva drabbas av DOS.

Tvålkalylator och räkna ut ett recept

Även om du följer ett recept kan det vara bra att veta hur du räknar ut hur mycket olja, lut och vatten det går åt för att receptet ska bli rätt. Det finns många s.k tvålkalkylatorer på nätet att använda, men det är en bra kunskap, och ganska enkelt, att lära sig att räkna ut ett recept för hand. Varje oljas eller fetts förtvålingstal hittar du i inforutan i webbshopen.

En populär tvålkalkylator är Amerikanska Soap Calc. Där kan du även se vilka egenskaper tvålen du räknar ut får. Det finns dock många val som kan göra den lite krånglig att använda, dessutom kan det vara svårt att tolka egenskapsuträkningarna.

Du kan även använda den här enkla kalkylatorn för att kolla hur mycket lut som behövs för att förtvåla varje olja vid en viss mängd och överfettning. Här kan du bara räkna ut varje olja för sig. Du måste alltså sedan räkna ihop resultaten om du vill använda flera oljor i din tvål. Du måste också räkna ut hur mycket vatten du ska lösa luten i. En vanlig mängd är en 30% lutlösning, det vill säga ca 2.33 delar vatten till en del lut.

Tänk på att det här gäller för hårdtvål, tillverkad med Natriumhydroxid (NaOH). Flytande tvål tillverkas med Kaliumhydroxid (KOH), och då använder du istälet förtvålningstalet för kaliumhydroxid. Du hittar förtvålningstal för varje olja under fliken “specifikationer” i varje olja/fett i webbutiken.

75 kommentarer

  1. Katarina Stengårds 8 oktober, 2024 Svara

    Det verkar vara lut kvar i tvålen efter lagring efter 3 dagar. Får en stöt på tungan när jag dragit fingret på tvålen och smakat. Hur länge kommer det att vara så?.
    mvh
    Katarina

  2. Elinn 19 augusti, 2024 Svara

    Hej!
    Jag har problem med att tvålen spricker och smular när jag skär upp den. Vad beror detta på?

  3. Morgan 26 april, 2024 Svara

    Hej,
    Jag leker med tanken att göra tvål av förbrukad frityrolja istället för att köra det till tippen.
    Oljan är noga filtrerad och gjord av rapsolja så tänker att det borde väl vara som att följa ett recept på rapsolja.
    Har ni någon erfarenhet av att göra på frityrolja? Kanske inte är värt tiden?
    Tack för kunskapen ni delar med er.
    Mvh
    Morgan

    • Organic Makers 27 april, 2024 Svara

      Hej Morgan!
      Jovisst, det är en utmärkt idé att göra tvål av förbrukad renad frityrolja! Använd förtvålningstalet för originaloljan och gör några tester med olika överfettning för att hitta fram bäst resultat!
      Några vänner till oss gjorde tvål på förbrukad falafelolja för mer än ett decennium sedan, den finns på museum! 🙂 https://digitaltmuseum.se/021026361693/tval

  4. Malin Andersson 29 februari, 2024 Svara

    Hej
    Tack för en mycket fin hemsida med tydliga och bra instruktioner. Jag kan tycka att vissa tvålar blir lite “sträva” mot huden och vill därför överfetta så mycket som möjligt. Hur mycket kan man överfetta en tvål med 70 % rapsolja och 30 % kokosolja. Tack för svar
    Malin

    • Organic Makers 19 mars, 2024 Svara

      Hej Malin,
      Det är inte enbart överfettningen som gör tvålen stark eller mild, utan i högre grad kompositionen av fetter. En tvål med mer än ca 20% flytande oljor som rapsolja bör inte överfettas mer än 2-3%. Risken är annars stor att tvålen härsknar redan under mognadstiden.

  5. Mikael 5 februari, 2024 Svara

    Kan man göra tvål på enbart solrosolja eller behöver man komplettera med någon mer olja, kokos? Och hur mycket då i så fall?
    Hurdan blir tvål på solrosolja?

  6. S 1 december, 2023 Svara

    Hej, jag är gravid men ingen vet det än. En kompis har frågat om jag vill göra tvål med henne. Är det säkert att göra tvål när man är gravid eller bör jag skippa det? Jag tänker pga luten. Tack för hjälpen.

    • Organic Makers 1 december, 2023 Svara

      Hej!
      Det är inga problem att göra tvål när du är gravid! Följ bara de vanliga säkerhetsföreskrifterna!

  7. Malin 17 november, 2023 Svara

    Hur är det med schampotvål som vårdar torrt hår men inte lämnar det fett?
    Kan vanliga era vanliga tvålrecept användas för det?

  8. Anna 30 oktober, 2023 Svara

    Hej jag gjorde också min egen tvål ,en när jag diskade de kärlen som jag hade använd, var mer fet än tvålig. ska det vara så eller har jag misslyckats? Kan jag rädda mina tvålar om det inte går att använda på grund att de helt enkelt gör händerna kladdig av fet än den renar?

    • Organic Makers 30 oktober, 2023 Svara

      Hej Anna!
      Precis när du gjort tvålen är smeten inte förtvålad än, utan fet och svår att skölja ut. Låt disken stå till nästa dag så har det blivit tvål och går lätt att diska!

  9. britt-marie wihlborg 23 maj, 2023 Svara

    Hej.

    linolja var inte med i listan.
    jag vill göra linoljesåpa , flytande,
    att det skall vara kalilut vet jag men även läst att det skall vara alkohol ?
    behöver ett resept

    • Organic Makers 24 maj, 2023 Svara

      Jag rekommenderar dig att använda en komplett tvålkalkylator, vår favorit är Soapee: https://soapee.com/

  10. Alexander 5 april, 2023 Svara

    Angående detta ni skrev under punkt 4 ”Rör tills det tjocknar”:
    Min morfar har gjort tvål av lut och grisfet, men han har aldrig använt någon stavmixern. Jag var mycket ung på den tid och kommer inte ihåg hur exakt han gjorde det, men någon stavmixer hade han deffinitivt inte. Förresten, hur gjorde man tvålen för ett tusen år sedan, när man inte hade någon el?! Jag vill göra tvål på ett naturligt sätt och utan att använda stavmixern och liknande konstigheter som inte hör hemma i en naturlig tvåltillverkning. Hur gör jag?

    • Organic Makers 12 april, 2023 Svara

      Hej Alexander! Det går utmärkt att göra tvål utan stavmixer, men det tar betydligt längre tid. Rör eller vispa kraftigt tills det tjocknar helt enkelt!
      Vissa recept spårar fortare än andra, men det kan ta upp till några timmar, så ha tålamod.

  11. Anna Antonsson 24 juni, 2022 Svara

    Hej, betyder “en liten mängd Ricinolja” ung 1% eller 10% av den totala mängden olja? Mvh Anna

    • Organic Makers 24 maj, 2023 Svara

      Hej! Med en liten mängd menar vi ca 5-8% ricinolja 🙂

      • taziadoski 29 augusti, 2023 Svara

        Kan man lägga till eteriska oljor och Hur kan det påverka mängden lut?

        • Organic Makers 30 augusti, 2023 Svara

          Ja du kan använda eteriska oljor i alla tvålar, en rekommenderad maxmängd är 3% av oljornas vikt, men det kan räcka med betydligt mindre.
          Tillsats av eteriska oljor påverkar INTE lutmängd. Eteriska oljor är aromatiska doftämnen, inte oljor, och de förtvålas inte. Du tillsätter alltså eteriska oljor UTAN att justera mängden lut eller olja.

  12. Peggy 14 juli, 2021 Svara

    Hej!

    Har hällt i min tvål i silikonformar med mönster,
    Hur länge ska dom ligga innan man kan ta ut tvålen
    utan att den fastnar och deformeras???
    Gör det något att tvålen ligger kvar i formen i
    några veckor?

    Vänlig hälsning
    Peggy

    • Organic Makers 24 maj, 2023 Svara

      Hej!
      Hur länge tvålen ska vara i formen beror helt på vilket recept du har gjort, hur mycket vatten m.m. Vissa hårdnar snabbt och andra långsamt. När tvålen är hård som en herrgårdsost är det lagom att ta ut den utan att den deformeras.

  13. Maria O'Hara 21 februari, 2021 Svara

    Hej,
    Kan man använda coconut oil till som man har i matlagning till att göra tvål?
    Mvh Maria

  14. Lena Carlsson 20 december, 2020 Svara

    Hej,
    Jag tänkte göra er Bastilletvål.
    Men jag vill ha den i grön färg och med en annan doft, t ex rosmarin, citron, citron/eukalyptus.
    Jag har aldrig gjort tvål förut, men funderar på om jag ska tillsätta den gröna leran för färgen?
    Hur påverkas receptet i övrigt? Några mängder som bör ändras?

  15. hman.63 14 oktober, 2020 Svara

    Hej vad är det i den fasta saltvattens tvålen som man kunde köpa förr , som gjorde att den kunde flyta .Mvh Heléne Nilsson

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *