DIY solskyddscreme

DIY- Gör din egen naturliga solskyddskräm

DIY- Gör din egen naturliga solskyddskräm

Ja, det går faktiskt att göra sin egen naturliga solskyddskräm! För att göra en riktigt bra kräm med medel till högt solskydd använder vi oss av samma ingredienser som hos kommersiella ekologiska hudvårdsmärken. Karanjaolja, morotsolja, bivax och titandioxid (eller zinkoxid). En exakt solskyddsfaktor, SPF, kan inte anges för receptet, då det inte genomgått SPF-tester i laboratorium, men med både fysikaliskt skydd (titanoxid eller zinkoxid) och karanjaolja med sina naturligt solskyddande egenskaper blir det här en kräm med medelhögt skydd. Morotsolja, eller havtornsolja som du också kan använda, innehåller rikligt med karotener, flavonoider och fytosteroler som är bra vid solexponering, och bivaxet ger ett extra skydd genom att produkten stannar kvar bättre på huden och motstår vatten.

Du ska dock prova ut krämen med försiktighet, läs vårt inlägg om solskydd innan du sätter igång!

Det här är en helt oljebaserad solskyddskräm, d.v.s den innehåller inget vatten eller vattenlösliga ingredienser. Det betyder att den inte behöver konserveras mot mikroorganismer. I stället skyddar du oljorna från oxidering genom att tillsätta ca 0.5% naturlig e-vitamin. Läs mer om oljebaserad vs. vattenbaserad hudvård i artikeln: Gör din egen hudvård – En guide för nybörjare och nyfikna.

Recept: 

DIY Solskyddskräm med karanjaolja, morotsolja, bivax och titan/zinkoxid

Ingredienser, ca 100 g/ml

67% Karanjaolja
3% Morotsextraktolja (eller 10% Havtornsolja och 60% karanjaolja)
10% Hallonfröolja eller valfri annan olja t.ex. kokos, makadamia, sesam eller mer karanjaolja.
15% vitt eller gult bivax
5-15% TitandioxidZinkoxid eller Mineral SPF naturell.* Justera mängden olja i enlighet med mängd pulver
0,5% Naturlig E-vitamin (ca 15 droppar) eller 0,4 g ekologiskt rosmarinextrakt (ca 10 droppar)
eventuellt 20-30 droppar Eterisk olja för doft.

*Vi rekommenderar att använda Mineral SPF i solskyddskräm. Det är en kombination av nano-fri zinkoxid och titandioxid, kombinerad med naturlig silika för att skapa en lättarbetad och effektiv ingrediens för professionella ekologiska solskyddsprodukter. Den är lättare att inkorporera och ger högre skydd och mindre vithet på huden jämför med samma mängd zinkoxid eller titandioxid. 5% ger lätt-medelskydd medan 15% ger högt solskydd.

Gör så här:

Väg upp 5 g av hallonfröoljan (eller annan olja du använder) och tillsätt sedan titandioxid, zinkoxid eller Mineral SPF i en värmetålig behållare. Rör samman noggrant till en jämn smet utan korn eller klumpar. Tillsätt sedan resterande 5 g av oljan och fortsätt röra ut. Det är viktigt att pulvret blir helt jämnt utarbetat i oljan. När du har en jämn smet tillsätter du övriga ingredienser (utom ev eteriska oljor) och värmer sedan under omrörning i ett vattenbad, eller på korta intervaller i mikrovågsugn, tills bivaxet är helt smält.

När allt har smält flyttar du över behållaren till ett kallt vattenbad och rör om kontinuerligt medan krämen stelnar till. Detta gör du för att få en krämig konsistens i stället för en mediumfast kaka, som det blir om du bara häller upp den smälta massan direkt och låter stelna. Om krämen stelnar för snabbt tar du upp den ur det kalla vattenbadet en stund medan du fortsätter röra. Vill du doftsätta din kräm tillsätter du 20-30 droppar eterisk olja när krämen svalnat en stund. Alla våra eteriska oljor är i lagom dosering säkra att använda i solen (ej fotosensibiliserande). När krämen blivit krämig av omrörningen kan du hälla upp den på burk och låta den vila och stelna klart utan omrörning. Det kan ta upp till ett dygn i rumstemperatur innan krämen nått sin slutgiltiga fasthet.

Fördela i glasburkar eller aluminiumdosor av valfria storlekar.

RÅVAROR I RECEPTET

45 kommentarer

 1. A 22 maj, 2024 Svara

  Hej,

  Kan jag avända shea smör istället för hallofröolja?

 2. Viktroia Suzuki 1 maj, 2023 Svara

  Hello!
  I am trying to find out how much is 15 percent of zinc in ml. or grams. May I ask you to help me?
  Best regards
  Viktoria

 3. Cornelia Popa 15 februari, 2023 Svara

  Hej!
  För att undvika vitt effekten får man lägga till pigment? Om ja, vilken sort och hur mycket? 🙂
  Mvh,
  Cornelia

 4. Markus Nikula 23 januari, 2023 Svara

  Hej
  I de flesta recept på solkräm så tillsätts zinoxiden sist när allt är smält och blandat. Är det för att minska risk för klumpar som ni rekommenderar att börja med zink i lite olja?

  • Organic Makers 16 februari, 2023 Svara

   Ja, zinken är värmetålig och är betydlig lättare att få klumpfri om den blandas med lite olja först.

 5. Angie 23 april, 2022 Svara

  Hej. I receptet skriver ni att det är för 100ml. Det står att morotssextraktet ska vara 3% (alltså 3ml). Men i receptet står det den att man ska hälla i 5ml först blanda med SPF och sedan hälla i resten av 5 ml? Jag får inte ihop det 🙂

  • Organic Makers 24 april, 2022 Svara

   Hej! Vi har nu uppdaterat och förtydligat receptet: du tar 5 g (om du gör 100g creme) av hallonfröoljan eller av en annan olja som du använder. Det viktiga är inte vilken olja du tar, utan att du får utblandat titan/zinkoxiden till en jämn smet utan klumpar!

 6. Nikoletta 23 mars, 2022 Svara

  Hej
  Kan man använda detta recept med mineral SPF på barn och i ansiktet. Min son får nässelutslag av solskyddskrämer jag har köpt.

 7. Julia 11 april, 2020 Svara

  Hejsan!
  Har en önskan om ett recept på ett solskyddsstift! Eller ett fastare balm med spf. Skulle de funka att använda Mineral SPF i era balm recept och få önskad effekt?

 8. Ella 30 maj, 2019 Svara

  Hej! Kan man byta ut alla oljorna mot tex bara jojobaolja?
  Är allergisk mot det ena o andra, men vet att jag tål jojoba.
  Tack för svar o fina produkter o recept!

  • Organic Makers 11 juni, 2019 Svara

   Hej Ella!
   Morotsolja och Karanjaolja stärker effekten i det här recepet. Du kan använda bara jojobaolja, men då kan effektiviten bli mindre och konsistensen något annorlunda!

 9. Mika 6 februari, 2019 Svara

  Hej,

  Kan man skippa 5 g Titandioxid, Zinkoxid eller Mineral SPF naturell och bara smälta vaxet o köra som en salva?

  Är intresserad av recept med Karanjaolja för den ska va bra för eksem vad jag hört?!

  Finns fler recept?

  Tack för er fantastiska sida 🙂
  //Mika

 10. Karin 5 juni, 2018 Svara

  Hej! Jag tycker solkrämen fungerar bra, men har ett problem med den. Den färgar av sig gult på alla kläder, bikinis mm. Vilket jag förstår eftersom den innehåller färgade oljor. Men min fråga är om det går bort i tvätten?

 11. Elin 23 maj, 2018 Svara

  Hej!
  Hur SPF innehåller solskydds krämen som ni har recept på? 🙂
  // Elin

  • Organic Makers 23 maj, 2018 Svara

   Hej Elin,
   Det här receptet har inte uppmätt SPF, därför går det inte att säga exakt. Hur SPF fungerar och vilka doseringar av minerala soskyddsingredienser du behöver kan du läsa dig till i våra inlägg om SPF och i produktinformationen för ingredienserna.
   Vill du ha ett recept med uppmätt SPF hittar du det här (Spf 50 och Spf 25):
   https://www.organicmakers.se/diy-gor-din-egen-solskyddscreme-med-testad-spf/

 12. Organic Makers 20 maj, 2018 Svara

  Hej Evelina,
  Jag du kan byta ut titandioxiden och zinkoxiden mot Mineral SPF! Då blir det dessutom ett högre solskydd, då Mineral SPF ger ett högre skydd per mängd. Eftersom detta är ett recept med bara oljor och fetter kan du dosera så mycket som 30 procent Mineral SPF för ett mycket högt solskydd.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *