Gör egna balsamkakor - diy conditioner bars - organicmakers.se

Naturliga balsamkakor – så här gör du dem själv!

Balsamkakor är riktigt balsam men i form av en fast koncentrerad kaka som aktiveras i kontakt med vatten. Grundreceptet innehåller det ett riktigt bra balsam behöver; balsamtensid som binder till hårstrået och gör håret mjukt och lättutrett, kakaosmör som ger fasthet åt balsamkakan men även återfettning, utan att kännas det minsta fett i håret! En liten del oljor och estrar ger ytterligare näring och lyster, återigen utan att göra håret fett. Majsstärkelse tillsätts för att ge en bra konsistens till kakan och krämighet till balsamet.

I vattenfasen använder vi flera fuktgivare som gör att håret behåller sin fukt och blir spänstigt; Pantenol, glycerin och pentylenglykol och en liten del vatten för att ge själva fukten. Utan vattenfas emulgerar den här balsamkakan inte så bra i kontakt med vatten. Mjölksyra justerar pH-värdet till ca 4.5, ett pH-värde som håret trivs med! Dessutom behövs det ett pH-värde under pH 5 för att balsamtensiden ska bli just katjonisk, så i det här receptet är mjölksyra och pH-värde viktigt.
Vattenfas? Behövs det konservering? – Nej, inte i den här. Då denna är koncentrerad och rätt mängd vatten tillsätts först vid användning, överstiger mängden glycerin och pentylenglykol mängden vatten vilket gör kakan självkonserverande. Du behöver inte tillsätta extra konserveringsmedel.

OBS! Detta recept är anpassat för balsamemulgatorn/balsamtensiden Esterquat 65. Vill du göra balsamkakor med balsamemulgatorn/balsamtensiden BTMS 50, se detta recept >.

Varianter

De här balsamkakorna kan varieras till färg, form, doft och funktion genom att välja olika oljor, oljelösliga extrakt, och tillsätta en liten del örtpulver, örter eller leror. På bilden har vi gjort fem olika varianter:

Naturell:

Abyssin aktiv som örtextrakt, ingen doft

Grön:

2% Örtextrakt Kamomill, 2% nässelpulver & 1% Doftolja Provence

Rosa:

2% Broccolifröolja i stället för örtextrakt, 2% Hibiskuspulver (tillsatt i vattenfasen, halvera mjölksyran), 1% Eterisk olja Palmarosa

Blå:

2% Örtextrakt Kelp, 0.4% Eterisk olja blå renfana (10 droppar per 100 g).

Orange:

2% Örtextrakt Nypon 1% eterisk olja Mandarin

Gör egna ekologiska balsamkakor - DIY conditioner bars

Gör din egen variant!

Med receptet som utgångspunkt kan du själv anpassa din balsamkaka till att passa just dig. Kanske vill du byta ut några procent av vattnet mot quinoaprotein (tillsätt sist, utan att värma upp det). Du kan använda andra örtpulver, t.ex nyponpulver, eller vårdande kolloidalt havremjöl, och du kan färgsätta din balsamkakor med pigment och mica (mycket små mängder, prova med en knivsudd i taget). Ja du har kanske egna ideér? Prova! Så länge grundreceptet är det samma kan du göra mycket förändringar med små medel!

Recept, Balsamkakor

Skriv in total mängd du vill göra i kalkylatorn nedan. Förinställd mängd är 100 g.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljefas 81%

A42%Esterquat 65 balsamemulgatorMängd g
A17%Kakaosmör EKOMängd g
A16%MajsstärkelseMängd g
A4%Makers SilkMängd g
A2%Arganolja EKOMängd g

Vattenfas 17%

B5%D-PantenolMängd g
B5%Glycerin ekoMängd g
B3%Pentylenglykol, naturligMängd g
B0.25%MjölksyraMängd g
B3.75% Rent vattenMängd g

Tillsatsfas 2% (eteriska oljor är valfritt, utöver receptets %)

C2% Oljelösligt örtextrakt*Mängd g
C1% Eterisk olja**Mängd g

Ev. Örtpulver & leror: Minska mängden majsstärkelse motsvarande

2% Örtpulver eller lerorMängd g

Receptnoter

*Oljelösliga örtextrakt eller aktiva oljelösliga ämnen kan väljas utifrån önskemål och behov. Du kan också ersätta extraktet med 2% extra arganolja, eller t.ex broccolifröolja som också är en mycket bra hårolja.
**Mjölksyra 80%: 7 droppar per 100 g ur droppinsatsen på vår mjölksyra motsvarar ca 0.25%. Mjölksyran är nödvändig i balsamkakan och kan inte uteslutas: Balsamtensiden Esterquat 65 blir katjonisk först under pH 5.0. Utan mjölksyra, ingen balsameffekt!
4% Makers Silk, 2% Arganolja och 2% Oljelösliga extrakt utgör den flytande oljedelen (8%) i detta recept. Du kan byta ut dessa till andra oljor/oljelösliga extrakt för att anpassa till dina behov. Byter du ut Makers Silk mot olja blir balsamkakan t.ex något fetare.
Vatten: Vi har använt renat vatten, men i de här går det också att använda rent, kokt, kranvatten.
Stärkelse: Vår majsstärkelse är av extra fin, kosmetisk kvalitet, som också används i kosmetika, cremer m.m. Du kan använda “vanlig” ekologisk majs- eller potatisstärkelse för mat om du vill, strukturen kan då bli lite grövre.

Utrustning:

Bägare: Värmetålig bägare som rymmer minst 3ggr så mycket som färdig mängd (ingredienserna har större volym som osmälta), värmetålig bägare som rymmer minst 2 ggr så mycket som vattenfasen.
Något att röra om med, t.ex glasstav.
Slickepott för att få ut så mycket som möjligt av smeten ur behållaren.
Vattenbad (kastrull med vatten att värma bägaren i) eller mikrovågsugn.
Form för balsamkakorna, t.ex silikonform eller andra bakformar som du kan få ut kakorna ur.

Gör så här:

  1. Förbered genom att plocka fram alla ingredienser och utrustning du behöver.
  2. Väg upp alla ingredienser till vattenfasen i en mindre, värmetålig bägare. Droppa i mjölksyran sist (7 droppar per 100 g total balsamkaksmet). Rör om noga.
  3. Väg även upp tillsatsfasen (oljeextrakt och ev. eteriska oljor och ev. tillsatser som örter eller leror) så att den är redo att använda när det är dags!
  4. Väg upp alla ingredienser i oljefasen, även majsstärkelsen, i en värmetålig behållare som rymmer minst 2-3 ggr så mycket som färdig mängd smet.
  5. Smält oljefasen under omrörning i vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn. Detta tar lite tid: temperaturen måste komma upp över 80 grader (max ca 95°) och omröras i denna temperatur en bra stund för att balsamemulgatorn ska smälta.
  6. Värm även vattenfasen till ca 60-70 grader.
  7. Tillsätt vattenfasen till den smälta oljefasen under intensiv omrörning för hand, t.ex med glasstav.
  8. Tillsätt tillsatsfasen och rör om ytterligare.
  9. Häll genast upp i formar och låt stelna tillräckligt länge för att kunna flytta formen till frysen en stund. Frys i 20-30 minuter eller låt stelna i rumstemperatur i minst 6 timmar, och ploppa sedan ut balsamkakorna ur formen.
  10. Lägg luftigt, t.ex. på ett galler, med ett skynke över i ca 1 dygn så att kakorna får hårdna färdigt. Klart!

Användning:

Använd kakan i duschen efter hårtvätt: Blöt kakan med ljummet vatten och arbeta upp ett balsam genom att gnida den i händerna. Det kan ta en liten stund den första gången. Fördela balsamet i håret och skölj ur. Skölj inte för länge, ju länge du sköljer, ju mindre utredande effekt har balsamet.
För mer balsameffekt kan du gnida kakan direkt i håret. Du kan också använda den som ett leave-in-balsam; gnid in kakan i hårtoppar och torra partier i blött, handdukstorkat hår.

Hållbarhet & förvaring

Balsamkakorna håller i minst ett halvår om du låter dem torka efter varje användning. Förvara oanvända balsamkakor i försluten burk, där håller dem längre innan du börjar använda dem.
Använder du dig av örtpulver kan hållbarheten minska något. Vissa örtpulver, t.ex hibiskus kan också förändras i färg över tid, det är inget som påverkar hållbraheten.

Formar

Balsamkakorna gjuts med fördel i flexibla silikonformar, där de är lätta att få ur när de stelnat. Vill du inte ha blomform passar det bra med små runda släta, ca 20 g/st, eller lite större, ca 60 g/st i fyrkantiga formar.

Ingredienser i receptet:

12 kommentarer

  1. Annika 18 oktober, 2021 Svara

    Hej

    jag funderar på att göra någon av era shampoo och balsamkakor men hur vet jag vilket recept som passar min hårtyp?

    Har försökt läsa om ni skrivit något om detta men kan inte hitta information, det blir dyrt att testa alla recept och många kakor att använda upp 🙂

  2. Shima 22 december, 2020 Svara

    Hej,

    kan man byta ut Esterquat 65 balsamemulgator mot BTMS 25 utan att ändra receptet?

    Tack på förhand!

  3. Marika 11 december, 2020 Svara

    Kan man lägga in honung i balsamkakorna?

  4. Vitaliya 13 september, 2020 Svara

    Hej! Kan man byta glycerin till pentylenglykol? Och att använda kaolinlera istället för majsstärkelse?

    • Organic Makers 14 september, 2020 Svara

      Hej! Ja glycerin mot pentylenglykol borde du kunna byta utan problem. Kaolin istället för majsstärkelse kan dock bli annorlunda, vet inte hur det funkar. Du får prova!

  5. Lena 17 juni, 2020 Svara

    Hejsan.

    Tänkte jag skulle göra balsamkakor. Tänkte använda Hibiskuspulver. Blir lite konfunderad då det på ena stället står att man måste använda Mjölksyra 7 droppar till 100g men vid användning av Hibiskuspulver så ska man halvera mängden Mjölksyra. Ska jag ta 3-4 droppar Mjölksyra då?

    • Organic Makers 14 september, 2020 Svara

      Ja, precis! Hibiskuspulvret ger också syra.

  6. Ina 21 mars, 2020 Svara

    När man läser om balsamemulgatorn esterquat 65 så innehåller den stearinsyra som man utvinner från palmolja. Innehåller er plamolja?

  7. Anna 12 januari, 2020 Svara

    Hej, vet ni om dessa funkar att köra balsammetoden med?

    • Organic Makers 5 februari, 2020 Svara

      Hej Anna!
      Det här är som ett vanligt ekologiskt balsam, så det ska fungera med balsammetoden!

  8. Linnea 11 januari, 2020 Svara

    Hej! Kan man byta makers silk mot squalene?

    • Organic Makers 11 januari, 2020 Svara

      Ja, det går att byta hela oljedelen (8% varav 4% Makers Silk) mot andra oljor/oljelösliga extrakt. Squalene i stället för Makers Silk ger lite mindre glid, men bör nog funka bra!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *