Balsamkakor med btms50 - DIY recept - organicmakers.se

Enkla balsamkakor – 4 ingredienser – DIY recept

Har du en gång börjat använda dig av balsamkakor i stället för flytande balsam är det svårt att gå tillbaka. En bra balsamkaka ger ett mjukt krämigt balsam som arbetas upp med ljummet vatten, och håret blir mjukt, spänstigt och följsamt utan att kännas tunt. För torrt hår kan du även med fördel använda balsamkakan som leave-in balsam; stryk balsamkakan genom blött hår efter duschen.

Här är ett recept på en enkel balsamkaka som använder sig av balsamemulgatorn BTMS 50, vilket gör den enkel att tillverka. Som med alla recept kan den utvecklas med färger, dofter, örter, extrakt med mera för att få precis den balsamkaka du önskar, men basreceptet är detsamma.

De här balsamkakorna har vi gjutit i cylindrisk silikonform där vi fyllt varje fack till ca 1/3, vilket ger balsamkakor på drygt 30g styck. En balsamkaka räcker länge, så det är en lagom storlek!

Recept

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Basrecept

30% Kakaosmör Mängd g
30% BTMS 50 Balsamemulgator Mängd g
20% Cetylalkohol Mängd g
20 % Vegetabilisk olja, te.x arganolja, jojobaolja eller broccolifröolja Mängd g

Ev. tillsatser: byt ut mängden flytande olja i receptet med motsvarande

1 % Eteriska oljor eller.. Mängd g
1 % ..Naturlig doftolja Mängd g
3 % Oljelösliga extrakt Mängd g

Ev. tillsatser: tillsätt utöver receptets procent

3% D-Pantenol Mängd g
3% Quinoaprotein Mängd g
1 % Oxidpigment eller färgad mica Mängd g
2 % Kaolin eller färgad lera Mängd g

Gör så här:

  1. Väg upp alla ingredienser i basreceptet i en värmetålig bägare.
  2. Smält i vattenbad, eller på korta intervaller i mikrovågsugn, under omrörning tills allt är smält och blandningen är genomskinlig. BTMS 50 kan lång tid på sig att smälta, så du behöver hålla blandningen över 80 grader en bra stund tills du ser att allt har smält ordentligt och blivit genomskinligt.
  3. Tillsätt ev. doft och andra tillsatser som färg och oljeextrakt och rör om noga. Om du använder dig av pulver, t.ex leror, örter eller torra pigment har de en tendens att sjunka till botten när kakorna stelnar i formen; se till att röra ut dem i smeten så mycket det bara är möjligt.
  4. Häll upp i individuella formar, t.ex. cylindrisk silikonform (fyll varje fack till 1/3 eller 1/2) eller små kakor i blomformar.
  5. Låt stelna ordentligt, minst några timmar, gärna över natten, så att kakorna är helt hårda när du tar ut dem ur formen.

Balsamkakor med BTMS 50 kan få en något oregelbunden yta på den del som är uppåt mot luften när de stelnar. Detta är helt normalt och påverkar inte funktionen.

Användning: Arbeta upp ett balsam från kakan med ljummet vatten och fördela i håret, alternativt dra kakan genom håret. Skölj ur. Ju mer noga du sköljer ur, desto mindre balsameffekt, men kakan ger effekt även om all produkt sköljs ur håret. Om du har torrt hår kan du även använda kakan som leave-in balsam; dra genom blött, handukstorkat hår och massera in.
Hållbarhet: Balsamkakor innehåller inget fritt vatten och håller länge, minst ett år om de förvaras torrt och svalt.

Ingredienser Basrecept

Tillsatser, färger, dofter leror m.m

Färger, dofter & tillsatser

Med leror, örter, oljelösliga örtextrakt, eteriska oljor och vattenlösliga berikande ämnen som pantenol & quinoaprotein gör du dina balsamkakor ännu mer anpassade och verksamma. Med hjälp av små mängder oxidpigment eller färgad mica kan du skapa i princip vilka färger du vill. Oxidpigment och mica kan ha en tendens att sjuka till botten, så se till att röra ut dem noga, eventuellt blanda ut dem med några droppar olja innan du tillsätter dem. Mer jämna färger blir det med färgade oljor och oljelösliuga extrakt.

Förslag på mängder hittar du i receptet ovan, men du kan också själv anpassa mängderna för det resultat du önskar.
Vattenlösliga ingredienser som pantenol, quinoaprotein eller fuktgivare som glycerin och pentylenglykol kan tillsättas eftersom balsamkakan innehåller en emulgator. Du bör dock inte tillsätta mer än totalt 5% vattenlösliga ingredienser, och då ge kakorna några extra dagar på sig att torka.

Balsamkakor med BTMS 50 - Gör dem själv - recept - organicmakers.se

Balsamkakorna på bilden innehåller även:
Gul:
3% Ringblomsextraktolja, Lila: 3% Manganviolett oxidpigment, Grön: 2% Kamomillextrakt och 2% grön lera, Mörkrosa: 3% nyponextraktolja och 2% manganviolett oxidpigment, Blå: 5 droppar blå renfana eterisk olja per 100 g smet.

Fler hårvårdsrecept:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!