Balsamkakor med btms50 - DIY recept - organicmakers.se

Enkla balsamkakor – 4 ingredienser – DIY recept

Har du en gång börjat använda dig av balsamkakor i stället för flytande balsam är det svårt att gå tillbaka. En bra balsamkaka ger ett mjukt krämigt balsam som arbetas upp med ljummet vatten, och håret blir mjukt, spänstigt och följsamt utan att kännas tunt. För torrt hår kan du även med fördel använda balsamkakan som leave-in balsam; stryk balsamkakan genom blött hår efter duschen.

Här är ett recept på en enkel balsamkaka som använder sig av balsamemulgatorn BTMS 50, vilket gör den enkel att tillverka. Som med alla recept kan den utvecklas med färger, dofter, örter, extrakt med mera för att få precis den balsamkaka du önskar, men basreceptet är detsamma.

De här balsamkakorna har vi gjutit i cylindrisk silikonform där vi fyllt facken till ca 1/3, vilket ger balsamkakor på drygt 30 g styck. En balsamkaka räcker länge, så det är en lagom storlek!

Recept

Ange i kalkylatorn hur mycket du vill göra (g), så räknas receptet om. Förinställd mängd är 100 g.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Basrecept

30%Kakaosmör EKOMängd g
30%BTMS 50 BalsamemulgatorMängd g
20%CetylalkoholMängd g
20% Vegetabilisk olja, te.x arganolja, jojobaolja eller broccolifröoljaMängd g

Ev. tillsatser: byt ut mängden flytande olja i receptet med motsvarande

1% Eteriska oljor eller..Mängd g
1% ..Naturlig doftoljaMängd g
3% Oljelösliga extraktMängd g

Ev. tillsatser: tillsätt utöver receptets procent

3%D-PantenolMängd g
3%QuinoaproteinMängd g
1% Oxidpigment eller färgad micaMängd g
2% Kaolin eller färgad leraMängd g

Gör så här:

 1. Väg upp alla ingredienser i basreceptet i en värmetålig bägare.
 2. Smält i vattenbad, eller på korta intervaller i mikrovågsugn, under omrörning tills allt är smält och blandningen är genomskinlig. BTMS 50 kan lång tid på sig att smälta, så du behöver hålla blandningen över 80 grader en bra stund tills du ser att allt har smält ordentligt och blivit genomskinligt.
 3. Tillsätt ev. doft och andra tillsatser som färg och oljeextrakt och rör om noga. Om du använder dig av pulver, t.ex leror, örter eller torra pigment har de en tendens att sjunka till botten när kakorna stelnar i formen; se till att röra ut dem i smeten så mycket det bara är möjligt.
 4. Häll upp i individuella formar, t.ex. cylindrisk silikonform (fyll varje fack till 1/3 eller 1/2) eller små kakor i blomformar.
 5. Låt stelna ordentligt, minst några timmar, gärna över natten, så att kakorna är helt hårda när du tar ut dem ur formen.

Balsamkakor med BTMS 50 kan få en något oregelbunden yta på den del som är uppåt mot luften när de stelnar. Detta är helt normalt och påverkar inte funktionen.

Användning: Arbeta upp ett balsam från kakan med ljummet vatten och fördela i håret, alternativt dra kakan genom håret. Skölj ur. Ju mer noga du sköljer ur, desto mindre balsameffekt. Men kakan ger effekt även om all produkt sköljs ur håret. Om du har torrt hår kan du även använda kakan som leave-in balsam; dra genom blött, handukstorkat hår och massera in.
Hållbarhet: Balsamkakor innehåller inget fritt vatten och håller länge, minst ett år om de förvaras torrt och svalt.

Ingredienser Basrecept

Tillsatser, färger, dofter leror m.m

Färger, dofter & tillsatser

Med leror, örter, oljelösliga örtextrakt, eteriska oljor och vattenlösliga berikande ämnen som pantenol & quinoaprotein gör du dina balsamkakor ännu mer anpassade och verksamma. Med hjälp av små mängder oxidpigment eller färgad mica kan du skapa i princip vilka färger du vill. Oxidpigment och mica kan ha en tendens att sjuka till botten, så se till att röra ut dem noga. Blanda eventuellt ut dem med några droppar olja innan du tillsätter dem. Mer jämna färger blir det med färgade oljor och oljelösliga extrakt.

Förslag på mängder hittar du i receptet ovan, men du kan också själv anpassa mängderna för det resultat du önskar.
Du kan använda en viss mängd vattenlösliga ingredienser som pantenol, quinoaprotein eller fuktgivare som glycerin och pentylenglykol eftersom balsamkakan innehåller en emulgator. Du bör dock inte tillsätta mer än totalt 5% vattenlösliga ingredienser. Ge då kakorna några extra dagar på sig att torka.

Balsamkakor med BTMS 50 - Gör dem själv - recept - organicmakers.se

Balsamkakorna på bilden innehåller även:
Gul:
3% Ringblomsextraktolja. Lila: 3% Manganviolett oxidpigment. Grön: 2% Kamomillextrakt och 2% grön lera. Mörkrosa: 3% nyponextraktolja och 2% manganviolett oxidpigment. Blå: 5 droppar blå renfana eterisk olja per 100 g smet.

Observera att det inte går att använda balsamemulgator Esterquat 65 i stället för BTMS 50 i detta recept. Esterquat kräver en annan hantering än BTMS 50. Mjölksyra måste oftast tillsättas för att få ett pH-värde som Esterquat funkar i. Recept på balsamkakor med Esterquat 65 hittar du här >

Fler hårvårdsrecept:

14 kommentarer

 1. karin gulliksson 8 januari, 2024 Svara

  Tänkte göra hårbalsam. Måste jag köpa varje ingrediens för sig, eller finns det ett färdigt kit för det?

 2. Lucas 21 november, 2022 Svara

  Hej,
  Fungerar det att tillsätta hibiskuspulver i detta receptet?

  • Organic Makers 22 november, 2022 Svara

   Det funkar delvis. Hibiskus är ett örtpulver och en del kommer att sjukna till botten och ge lite pulverrester på ytan, som den lila kakan på den översta receptbilden!

 3. Viveka 4 juni, 2022 Svara

  Hej! Kan jag tillsätta örtpulver i dessa istället för lera/mica? Hade velat göra en balsamvariant av er gröna schampokaka!

  • Organic Makers 7 juni, 2022 Svara

   Hej! Ja du kan använda örtpulver. Tänk dock på att de kan sjunka helt eller delvis till botten under stelning, beroende på hur fint/tungt pulvret är. 🙂

 4. Chris 9 mars, 2022 Svara

  Hej!

  Har ni recept på duschkräm?

  Tack på förhand

  Chris

  • Organic Makers 14 mars, 2022 Svara

   Hejsan,

   För tillfället har vi inget recept på duschkräm för kroppen! Dock kan man göra en större batch oljerengöring till kroppen som är skonsam, se receptet på oil-to-milk 🙂

 5. Maria 12 oktober, 2021 Svara

  Hej!
  Jag undrar om man kan byta ut kakaosmör mot sheasmör i era balsamkakor?

  • Organic Makers 14 oktober, 2021 Svara

   Hej. Nej, tyvärr går det inte att byta till sheasmör i detta recept1

 6. Shima 23 december, 2020 Svara

  Hej,

  Först vill jag tacka er för bra information om alla produkter och recept på hemsidan!

  Sen undrar jag om man kan byta ut cetylalkohol och pentylenglykol som är i era recept för balasamkakor?

  Jag har makers silk, makers aquaguard och panthenol D-75 hemma redan och undrar om man kan ta någon av dessa istället för cetylalkohol och pentylenglykol?

  God jul!

  Mvh/Shima

  • Organic Makers 23 december, 2020 Svara

   Hej!
   Cetylalkoholen är svår att byta ut, då den är fast och ger både fasthet och glid. Pentylenglykol borde gå att byta ut mot Pantenol, det blir lite annorlunda, men inte mycket.

 7. Elisabeth 10 december, 2020 Svara

  Hej! Hur gör jag om jag vill göra balsam med Esterquat 65 som jag precis köpt till alla mina schampon?
  Tack,
  E

  • Organic Makers 23 december, 2020 Svara

   Du hittar recept på balsamkakor med Esterquat 65 under rubriken “balsam” i receptmenyn!

  • Organic Makers 30 december, 2020 Svara

   Hej, Du hittar recept i bloggen på både balsamkakor och flytande balsam med Esterquat. Här och här 🙂

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *