skäggoljor i gröna glasflaskor

DIY Beardoil – ekologisk skäggolja och hårolja

Det här receptet är rena rama julafton för den med ansiktsbehåring; Ett utmärkt recept på ekologisk skäggolja! Gör den till dig själv, till brorsan, sambon, far eller farmor; alla som kan ha glädje av en olja som mjukar upp och ger näring till skägget eller mustachen (eller håret!), med en perfekt känsla som varken känns kladdig eller fet. För den som inte har skägg, men väl hår på huvudet är detta även en mycket bra hårolja som mjukgör, skyddar och minskar frissighet.

Det här receptet består av 40% arganolja som är en olja som ofta används till hårvård tack vare sina återfuktande egenskaper och förmåga att ge håret lyster utan att bli glansigt. Till det lägger vi 40% hampfröolja som med sin balans av fettsyror och sin torrhet är ett bra komplement till arganoljan. Slutligen använder vi 20% av den lite lyxigare broccolifröoljan som har speciellt fina egenskaper för hår; den ger både stadga och mjukhet, motverkar statisk elektricitet och används i hud- och hårvård för att den till funktionen påminner om lite mer stadgegivande silikoner, fast helt naturlig och ekologisk då förstås! Vill du skämma bort någon med ljuvlig doft kan du doftsätta oljan med eteriska oljor. Tips på doftsättning finns efter receptet.

Med våra specialdesignande färdigetiketterade flaskor matchar du det lyxiga innehållet. Flaskan i grönt glas finns med etikett för både skäggolja och hårolja!

Recept hår- och skäggolja, 30 ml

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Oljefas

A40%Arganolja EKOMängd g
A40%Hampfröolja EKOMängd g
A20%Broccolifröolja EKOMängd g
A0.5%Naturlig E-vitaminMängd g
A1% Ev doftsättning med eteriska oljorMängd g

Doftsättning med ekologiska eteriska oljor, sammanlagt ca 10-12 droppar per flaska 30 ml. E-vitamin: ca 1 droppe per flaska 30 ml.

Gör så här 

Mät eller väg upp oljorna i en väl rengjord behållare med pip. Tillsätt ev. en droppe e-vitamin för längre hållbarhet.

Vill du doftsätta din olja tillsätter du eteriska oljor droppvis. Var försiktig när du droppar i eterisk olja så att det inte kommer för många droppar på en gång. Ca 10-12 droppar totalt är lagom per 30 ml skäggolja. Rör om och häll upp din olja på glasflaska med pipett eller pump.

Användning: Droppa några droppar i handflatan och gnid in i hår eller skägg.

Tips! Utveckla och förfina

Med originalreceptet som grund kan du själv utveckla och förfina ditt recept så att det passar just dina behov! Byt ut delar av ingredienserna mot andra för att skapa en personlig ekologisk hårvårdsprodukt!

ÖKA KÄNSLAN MED MAKERS SILK

Makers Silk är en naturlig professionell hud- och hårvårdsingrediens som är helt naturlig, framställd av olivolja. Makers Silk fungerar som en naturlig silikonersättning i ekologiska produkter och ger en torr och lätt känsla, fantastisk spridbarhet och värmeskydd till hår, utan att skapa en hinna som är svår att tvätta bort.

Använd Makers Silk för att ge din hårolja eller skäggolja en torrare känlsa. Kan doseras från ca 10% upp till över 50% för att ge önskad torrhet. Byt ut delar av oljorna mot Makers Silk och känn skillnaden!

Abyssin Aktiv - Abessinolja - DIY hudvård & hårvård - organicmakers.se

ANDRA OLJOR & INGREDIENSER

Abbysin Aktiv är vår mest hårvårdande ingrediens. Oljekål aktiv är en specialvariant av den hårvårdande abbysinoljan (oljekålolja) som gör håret lent samtidigt som den ger stadga, samt gör håret lättkammat. Med oljekål aktiv blir håroljan som ett leave-in-balsam!

Du kan också skapa din egen variant genom att ändra mängdförhållanden mellan oljorna för önskad känsla och funktion, eller ersätta eller lägga till ytterligare oljor. Använd inte för feta oljor i en hårolja; andra lämpliga oljor för hårvård är jojobaoljadruvkärnolja och nattljusolja.

Prova dig fram med små mängder för att hitta den blandning som känns bäst för ditt hår!

Doftsätt din olja med eteriska oljor!

Receptet på skäggolja ger en olja som naturligt luktar lite lätt gräsigt av hamp- och broccolifröoljan, en doft som snabbt försvinner efter applicering.
En mild och fin doftsättning med eteriska oljor ger en extra dimension till din skägg- eller hårolja. Eteriska oljor droppar du i enligt doseringen i receptet. Du kan välja en enda eterisk olja, eller en kombination av flera.
Bra dofter till skäggolja är lite träiga och skogiga dofter som Enbär, Atlasceder, Tallbar, Frankincense och Vetivert men kombinationsmöjligheterna är många. Vi doftsatte vår skäggolja med lika delar Enbär, Frankincense och Bergamott, där bergamotten ger en fin liten citruston på slutet.

Ge bort en skägg- eller hårolja!

Hår och skäggolja är en perfekt present! Gör flera och dela med dig! Till 5 st hår- eller skäggolja går det åt:

60 ml Ekologisk Arganolja
60 ml Ekologisk Hampfröolja
30 ml Ekologisk Broccolifröolja
5 droppar naturlig e-vitamin ( en 10 ml flaska räcker sedan till andra hudvårdsprojekt också)

5 st färdigetiketterade 30 ml glasflaskor Beard Oil eller Hair Oil.


E-vitamin och hållbarhet

Varför tillsätta naturlig e-vitamin?
Naturlig E-vitamin är en kraftig antioxidant och eftersom oljor blir gamla genom oxidation (de härsknar) tillsätter man en antioxidant för att förlänga oljeproduktens hållbarhet. E-vitaminens antioxidanter har också en positiv effekt på hud och hår, så att tillsätta e-vitamin är bara en fördel. E-vitamin doseras ca 0,5-1% i en oljeprodukt. Det går också utmärkt att använda Rosmarin antioxidant. Då den doseras med lägre dos, 0,1-0,5%, kan den vara svår att dosera när man gör en mindre mängd.
Hur länge håller produkten med och utan antioxidant?
En olje- och fettprodukts hållbarhet beror på de ingående oljornas hållbarhet i sig. Vissa oljor har mycket lång hållbarhet och vissa har kortare. Oljor med mycket mättat fett (vanlig i fasta fetter och oljor t.ex kokosolja) har längst hållbarhet, det vill säga oxiderar långsammast. En bra tumregel, lite generaliserat, är att en flytande oljeprodukt håller sig i ca 6 månader och upp till ett år i bästa fall utan tillsatt antioxidant, och minst 12 månader upp till två år med tillsatt antioxidant.
Eteriska oljor (naturlig doft) är extra känsliga för oxidation. Därför bör du alltid tillsätta antioxidant i en produkt som innehåller eteriska oljor.

Råvaror i receptet:

22 kommentarer

 1. Hej Organic Makers
  Har Ni recept för hårväxt serum eller hårväxt olja
  MVH
  Lien

 2. Mike 29 januari, 2020 Svara

  Hej.

  har köpt en skägg olja som är vanilj/päron doft.

  jag skulle vilja göra egen skägg olja med samma doft men har inte en aning vart man kan köpa dom eteriska/doft oljorna.

  kanske ni kan hjälpa mig

  • Organic Makers 11 februari, 2020 Svara

   Hej, Du hittar naturlig doftolja vanilj här i vår webbutik.

 3. Maya 26 maj, 2019 Svara

  Hej! Har ni något recept för hårmask med örter? Speciellt för skadat hår?
  Mvh/Maya

 4. daniel 6 mars, 2019 Svara

  hej!
  ställer samma fråga som sergon. angående att doften försvinner efter max 5 min.

  cI svarade på frågan
  Hej SERGON !
  Jag skulle rekommendera en bra ackord av basnoter så att doften stannar längre! Jag hopas att detta hjälper! Lycka till!

  vilket jag inte riktigt förstår vad han menar. kan någon ge mig svar och gå gärna in på varför man ska göra si och så.

  • Organic Makers 6 mars, 2019 Svara

   Hej Daniel!
   Vi har flera inlägg om doftsättning och eteriska oljor här i receptbloggen! Börja här t.ex: https://www.organicmakers.se/eteriska-oljor-naturlig-doft-hudvard-och-aromaterapi/
   Där hittar du också länkar till fler inlägg om hur du komponerar en doft av basnoter, mellannoter och toppnoter!

   Doften i en naturlig skäggolja är menad att klinga av efter en stund. Den primära uppgiften är att de eteriska oljorna i sig också är vårdande, och att de ger en angenäm doft vid applicering. Vill du ha en mer varaktig doft är det en naturlig parfym/rakvatten du ska göra, med högre andel eteriska oljor.

 5. Jenny 18 december, 2017 Svara

  Hej! Har precis gjort 4 stycken av denna olja men märkte halvvägs att arganolja försvann snabbare än hampfröoljan, antagligen blev det fel med vikten någonstans på vägen. Men iallafall, tre av dom har nu mycket mer argan än hamp och en har då alltså mer hamp än argan. Kommer det göra någon skillnad? Funkar olja ändå?
  Mvh Jenny

  • Organic Makers 19 december, 2017 Svara

   Hej Jenny,
   Det är lätt hänt, det gäller att ha tungan rätt i mun 😉
   Det kommer att vara lite olika känsla på de olika, men de blir ändå bra skägg/håroljor! Om du vill kan du ju hälla upp innehållet i alla fyra i en bägare och sen fördela ut dem i flaskorna igen. 🙂

 6. Marianne 27 oktober, 2017 Svara

  Hej kan man använda endast makerssilk o broccolifröolja om man vill ha värme skydd till tex luggen?

  • Organic Makers 27 oktober, 2017 Svara

   Hej Marianne!
   Ja, det går utmärkt! Broccolioljan ger en riktigt bra känsla till håret, och Makers Silk ger en torrare känsla, båda ger värmeskydd. Ju mer Makers Silk desto torrare. Jag skulle prova med 70% Makers Silk och 30% broccolifröolja till att börja med, sen kan du öka eller minska respektive utifrån känsla och önskemål!

   • Marianne 27 oktober, 2017 Svara

    Tack. Ska testa det?

 7. Nadine 18 juli, 2017 Svara

  Hej kan man på något sätt använda sig av macademia/jojobaolja i detta recept istället för aragan eller som extra tillägg? Ifall man lägger till behöver man ändra de övriga ingredienserna?

  • Organic Makers 19 juli, 2017 Svara

   Hej Nadine,
   Du kan byta ut arganoljan mot jojobaolja. Makadamiaoljan är en fetare olja, så den passar inte så bra i hårolja.

 8. Johanna 30 mars, 2017 Svara

  Tack för ett fantastiskt recept på hårolja! Jag upplever att håret blir mindre frissigt och dessutom är oljan väldigt dryg.

 9. C-I 25 september, 2016 Svara

  Hej SERGON !
  Jag skulle rekommendera en bra ackord av basnoter så att doften stannar längre! Jag hopas att detta hjälper! Lycka till!

 10. Sergon 15 september, 2016 Svara

  Några tips på hur man får de eteriska oljorna att stanna kvar när man applicerat skägg oljan i skägget? Doftar underbart men efter 5 min i skägget så försvinner lukten.

 11. Jerry Danielsson 11 augusti, 2016 Svara

  Ställer samma fråga som ”Ninnie”
  Annat atlernativ istället för Ekologisk Hampfröolja??

  • Organic Makers 12 augusti, 2016 Svara

   Hej! Hampfröolja är en torr olja, så använd en torr olja som ersättning, t.ex druvkärnolja.
   Ninnie: Jag skulle rekommendera tefröoljan i en hårolja, då det är den lättaste oljan av de tre.
   Vilka oljor som är torra/feta eller mittemellan kan utläsas i fettsyretabellen i inlägget: https://www.organicmakers.se/ekologiska-oljor-for-hudvard-stora-fettsyreguiden/
   Lycka till med blandningen!

   • Jerry Danielsson 13 augusti, 2016 Svara

    Tack så mycket för svaret. Kikar på detta. Anledningen var att det doftade inget gott av den.

 12. Ninnie 12 april, 2016 Svara

  Hej igen!

  Jojoba, Marula, Tefrö? Vilken är bäst i sammanhanget?

 13. Ninnie 12 april, 2016 Svara

  Hej!

  Om jag vill byta ut Hampfröoljan här, vilken annan olja fungerar bäst?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *