Omvandla från gram till milliliter, från procent till gram - DIY hudvård

Ingredienser för DIY hudvård – vikt, volym och omvandlingkalkylator

Så här räknar du ut och räknar om.

Recept på hudvård kan anges i gram, milliliter eller procent. Våra recept anges för det mesta i (vikt)procent, då det är det bästa sättet att sättet att skala upp eller ner ett recept. I 100 gram produkt motsvarar varje viktprocent 1 g. Detta är det sätt som alla professionella recept ages, då densiteterna (läs mer om densitet nedan) för olika råvaror kan variera ganska mycket, och att ange ett recept i viktprocent är det säkraste sättet att få rätt mängder i din produkt.

Recept angivna i viktprocent förutsätter att du väger upp alla ingredienser, vilket är det i särklass bästa sättet att göra DIY hudvård på. Då flytande ingredienser traditionellt säljs i ml och fasta i gram, kan det vara bra att veta ungefär hur mycket de väger.

Densitet : vikt per volymenhet.

Densitet är, lite förenklat, den vikt någonting har i förhållande till sin volym, vilket innebär gram per kubikcentimeter. Vatten har t.ex. en densitet på 1, vilket innebär att 100 g vatten = 100 ml vatten. En del saker har en högre densitet och en del saker har lägre. De flesta vegetabiliska oljor har som ett exempel en densitet på ca 0.92 och är alltså lättare än vatten. Det innebär att 100 ml olja väger ca 92 g. Torkade örter har väldigt låg densitet. Lavendelblommor väger kring 13 g per 100 ml, medan en del råvaror har en hög densitet, det vill säga är tyngre än vatten. För råvaror som inte är flytande beror densiteten även på t.ex. hur torra de är och storlek på korn. Därför kan densiteten på samma råvara variera beroende på form. I Organic Makers omvandlingskalkylator kan du omvandla våra råvaror från milliliter till gram och från gram till milliliter. De flesta av våra råvaror finns att välja i drop-down-menyn i kalkylatorn.

Andelar i procent?

Det bästa sättet att ange ett recept är i viktprocent. Då kan du enkelt göra så mycket produkt du vill och räkna ut exakt hur mycket av varje ingrediens som ska ingå. Väg upp alla ingredienser med en noggrann våg.

Så här räknar du ut ett recept angivet i procent: Ett recept som t.ex. består av 70% olja, 20% vax och 10% örtextraktolja, räknas ut så här: Säg att du vill göra 300 g färdig produkt. Då multiplicerar du varje ingrediens procent med mängden produkt du ska göra, alltså: 0,7 x 300=210 g olja, 0,2 x 300=60 g vax och 0,1 x 300=30 g örtextraktolja.

Hur mycket den slutgiltiga produkten mäter i ml beror på de ingående ingrediernas volym, och hur mycket luft (bara i fluffiga produkter) som finns i produkter. Flytande oljeprodukter mäter lite mer än sin vikt, 100 g olja är därför drygt 100 ml.

De flesta av våra recept anges i vikt-% och gram, och har en omräkningskalkylator i receptet som gör att du kan skriva in mängden produkt du vill göra så räknas receptet om!

Vikt- och volymkalkylator

Använd våra vikt- och volymomräknare för att omvandla gram till ml eller ml till gram. Välj kalkylator, skriv in mängden du vill omvandla, välj råvara i drop-down menyn och resultatet visas nedanför. Tänk på att råvaror kan variera i densitet beroende på t.ex. kornstorlek eller täthet. Värdena i kalkylatorn gäller för Organic Makers råvaror. Råvaror som ej finns med i drop-downmenyn kan du själv räkna ut densiteten på, se nedan.

Mått och volym

1 miniskopa = 0,05 ml
1 kryddmått = 1 ml
1 tesked (tsk) = 5 ml
1 matsked (msk) = 15 ml
1 deciliter = 100 ml
1 liter = 1000 ml

Mått och volym, utländska

1 teaspoon = 5 ml
1 tablespoon = 15 ml (US & EU) 20 ml (AU)
1 fl. oz (fluid ounce) = ca 30 ml
1 oz (ounce) = ca 30 g
1 cup = 250 ml

Guide till hudvårdsråvarors mått & vikt

Densiteten för de flesta råvaror finns redan inlagda i kalkylatorerna, men här kan du läsa lite mer om vikt och volym för olika råvaror!

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor har en densitet som är ganska nära 1/1, det vill säga att 10 ml olja motsvarar nästan 10 g, närmare bestämt ca 0,92 för de flesta oljor. (Några få undantag finns, t.ex jojobaolja som har en densitet på ca 0.87) 

Örtoljor och växtextrakt

Örtoljor och oljelösliga örtextrakt har samma densitet som vegetabiliska oljor, d.v.s ca 0,93.

Vaxer

Vaxer är lite svårare att mäta upp, då densiteten beror på i vilken form vaxet kommer. Ett solitt vaxblock är tyngre än granulat, då granulaten är luftigare och därför har större volym. Måttabellen anger vilken densitet våra vaxer har i granulatform, och kan variera något beroende på granulatstorlek. För exakta recept är det bäst att väga upp alla vaxer.

Smör och fasta fetter

Smör och fasta fetter är solida massor och därför svåra att mäta upp. De bör därför alltid vägas upp. Densiteten för smör och fasta fetter anges för solid mängd, d.v.s 100 g motsvarar en solid bit på 1 dl. Ska du mäta upp mängden med tsk, msk eller i decilitermått är det alltså solid mängd som gäller. Kakaosmör kommer som pastiller och kan mätas upp med decilitermått. Observera dock att volymvikten kan variera mellan olika stora pastiller.

Eteriska oljor

De flesta Eteriska oljor har en densitet på ca 0.9, det vill säga att 10 ml väger ca 9 g. Det är så pass nära att du kan mäta upp eteriska oljor i stället för att väga. Du kan också droppa i rätt antal droppar från droppinsatsen på Organic Makers eteriska oljor. Var försiktig när du droppar, annars kan det komma många droppar i tät följd. Rekommenderad maxdosering är 1% i hudvård. Eterisk olja, 1 ml = ca 25 droppar Eterisk olja, 1 g = ca 30 droppar

Tillsatser och konserveringsmedel, leror, salter och mjöl.

Densiteten mellan olika tillsatser och konserveringsmedel varierar kraftigt, särskilt mellan flytande produkter och torra pulver. Även leror, salter och mjöl kan ha väldigt olika densitet sinsemellan.

Örter

Torkade örter finns inte med i räknaren, utan måste räknas ut individuellt (se hur du gör nedan). Det beror på att densiteten på torkade örter varierar beroende på batch, storlek på blommor och blad m.m.

Räkna ut densiteten på en råvara

Som du förstått har olika råvaror olika densitet (volymvikt). Vissa råvaror är det dock svårt att ange en generell densitet för. T.ex blad och blommor kan vara olika stora och olika täta beroende på odling och batch. Räkna ut densiteten själv på just den råvara du ska använda så här.: ”Tara” ett mått som rymmer exakt 100 ml, t.ex ett decilitermått, på en noggrann våg (”tara”=att ställa ett mått eller behållare på vågen och nollställa den, så att bara innehållet vägs). Fyll exakt 100 ml av råvaran i måttet och väg. För pulver och örter ska måttet vara struket, men inte hårt packat. Ta resultatet i gram och dela med antal ml så får du fram råvarans densitet. Exempel: 100ml (1 dl) lavendelblommor väger ca 13 gram. Densiteten är då 13/100=0.13

Omvandla för hand

I våra vikt & volymkalkylatorer kan du omvandla de flesta av våra råvaror genom att välja råvara i drop-down menyn. För råvaror som inte finns med i kalkylatorn kan du själv omvandla vikt till volym och vice versa om du känner till råvarans densitet. Exempel: Du har mätt upp lavendelblommornas densitet till 0.13 (torkad lavendel har alltså en väldigt låg densitet) För att räkna ut hur mycket 100 g lavendelblommor blir i ml tar du antal g / densitet. 100 g lavendelblommor blir då  100 / 0.13=770 ml.
Vill du räkna på andra hållet, det vill säga hur mycket ett visst mått av lavendelblommor väger räknar du antal ml x densitet. t.ex 300 ml lavendelblommor blir då 300 x 0.13 = 39 g

Med ingredienser som används i mindre mängd kan du väga upp densiteten med hjälp av ett teskeds-mått (5ml) eller kryddmått (1 ml). Dela sedan vikten på råvaran med måttets mängd.

11 kommentarer

 1. Inger 14 februari, 2022

  Köpte oljor blandade själv.
  Kan det bli fel på nåt sätt? Tog fyra tsk jojobaolja, en tsk havornsolja, en tsk nattljusolja och en tsk arganolja i en flaska. Blev glad när jag nu hittar ett sätt att försöka få rätt blandning. Men tror ni att det blir på tok för mycket havtorn nu?

  • Organic Makers 21 februari, 2022

   Hej! Nej, egentligen kan det inte bli fel – bara bättre eller sämre för just din hud. Det kan ta några experiment och blandningar innan du hittar rätt, men det är ju tjusningen med DIY och till slut blir det riktigt bra 🙂

 2. Therese Andersson 9 april, 2021

  Hej och tack för en helt awesome sida!

  Var hamnar Aloe Vera på INCI-listan på produkten eftersom det är ett koncentrerat extrakt.
  ”0,5% för en 100% Aloe Vera-koncentration”.. så det är vad jag använde i min ansiktskräm.
  Hur räknar jag?

 3. Karin 14 februari, 2020

  Jag saknar Bakuchiol i tabellen. Hur mycket Bakuchiol i ml ska jag ha i ett 100 ml färdigt oljesereum ? Vad är förhållande gram/ml i Bakuchiol?

  • Organic Makers 4 mars, 2020

   Hej Karin!
   Bakuchiolen tillhör örtextraktoljorna, som har en densitet på 0.93.

 4. Jamilla Bergqvist 26 mars, 2019

  Jag har gjort en del olika recept här, men jag har märkt att en del av recepten som innehåller sheasmör blir lite ”gryniga”, inte alls lika slät som dom salvor där jag inte har sheasmör. Ska det bli så eller har jag gjort nåt fel?,

  • Organic Makers 10 april, 2019

   Hej Jamilla!
   Sheasmör har en tensens att blir grynigt, det beror på att olika fetter i sheasmöret stelnar olika snabbt efter att man smält dem. Tricket är att kyla ner produkter med sheasmör snabbt, t.ex ställa dem i frysen en kvart så att de stelnar, så stelnar alla fetter snabbt och det blir ingen grynighet. Läs mer om det i vårt inlägg om sheasmör: https://www.organicmakers.se/sheasmor-vitellaria-paradoxa-och-vitellaria-nilotica/

 5. Lotta 13 juni, 2018

  Jag saknar Makers Probiotika i omvandlingstabellen. Kan ni lägga till?
  Tack för en fantastisk webbshop.

  • Organic Makers 16 juni, 2018

   Hej Lotta!
   Det ska vi göra! Probiotika har densitet 1, det vill säga samma som vatten så det är en enkel ingrediens att omvandla! 🙂

 6. Natta 2 maj, 2017

  Hej
  Ursäkta min hjärntrötthet, men hur räknar jag om era recept ni räknat ut i g & ml till procent?
  Så man lättare kan öka/minska färdig produkt.

 7. Sara 14 februari, 2017

  Tack! Nu blir det sååå mycket lättare att mäta.