Ingredienser för DIY hudvård – vikt, volym och omvandlingkalkylator

Så här räknar du ut och räknar om.

Recept på hudvård kan anges i gram, milliliter eller procent. Vi har mer och mer gått över till att ange recepten i procent, då det är det lättaste sättet att skala upp eller ner ett recept. Är du osäker på hur man räknar är det lättaste att göra 100 gram produkt, då motsvarar vare procent 1 g. Recept angivna i % avser viktprocent, d.v.s förutsätter att du väger upp alla ingredienser. Många flytande råvaror har dock snartlik densitet och väger ungefär lika mycket som sin volym.

Densitet : vikt per volymenhet.

Densitet är, lite förenklat, en siffra som anger vilken vikt någonting har i förhållande till sin volym, i vårt fall vikt i gram per kubikcentimeter. Vatten har t.ex. en densitet på 1, vilket innebär att 100 g vatten = 100 ml vatten. En del saker har en högre densitet och en del saker har lägre. De flesta vegetabiliska oljor har som ett exempel en densitet på ca 0.93 och är alltså lättare än vatten. Det innebär att 100 ml olja väger ca 93 g. Torkade örter har väldigt låg densitet. Lavendelblommor väger ofta kring 13 g per 100 ml, medan en del råvaror har en hög densitet, det vill säga är tyngre än vatten. För råvaror som inte är flytande beror densiteten även på t.ex. torrhetsgrad och storlek på korn. Därför kan densiteten på samma råvara variera beroende på tillverkningssätt. I Organic Makers omvandlingskalkylator kan du omvandla våra råvaror från milliliter till gram och från gram till milliliter. De flesta av våra råvaror finns att välja i drop-down-menyn i kalkylatorn.

Andelar i procent?

Det bästa sättet att ange ett recept är i procent. Då kan du enkelt göra så mycket produkt du vill och räkna ut exakt hur mycket av varje ingrediens som ska ingå. Välj att antingen väga upp alla ingredienser eller mäta upp alla ingredienser. Oavsett vilket du väljer måste du hålla dig till ett av sätten. Det mest exakta är alltid att väga upp alla ingredienser med en noggrann våg. Så här räknar du ut ett recept angivet i procent: Ett recept som t.ex. består av 70% olja, 20% vax och 10% örtextraktolja, räknas ut så här: Säg att du vill göra 300 g färdig produkt. Då multiplicerar du varje ingrediens procent med mängden produkt du ska göra, alltså: 0,7 x 300=210 g olja, 0,2 x 300=60 g vax och 0,1 x 300=30 g örtextraktolja. Vill du mäta upp ingredienserna och i stället göra 300 ml, tar du samma mängder fast allt i milliliter. Den totala volymen blir något mindre om du mäter upp ingredienserna i stället för att väga.

Vikt- och volymkalkylator

Använd våra vikt- och volymomräknare för att omvandla gram till ml eller ml till gram. Välj kalkylator, skriv in mängden du vill omvandla, välj råvara i drop-down menyn och resultatet visas nedanför. Tänk på att råvaror kan variera i densitet beroende på t.ex. kornstorlek eller täthet. Värdena i kalkylatorn gäller för Organic Makers råvaror. Råvaror som ej finns med i drop-downmenyn kan du själv räkna ut densiteten på, se nedan.

Mått och volym

1 miniskopa = 0,05 ml
1 kryddmått = 1 ml
1 tesked (tsk) = 5 ml
1 matsked (msk) = 15 ml
1 deciliter = 100 ml
1 liter = 1000 ml

Mått och volym, utländska

1 teaspoon = 5 ml
1 tablespoon = 15 ml (US & EU) 20 ml (AU)
1 fl. oz (fluid ounce) = ca 30 ml
1 oz (ounce) = ca 30 g
1 cup = 250 ml

Guide till hudvårdsråvarors mått & vikt

Densiteten för de flesta råvaror finns redan inlagda i kalkylatorerna, men här kan du läsa lite mer om vikt och volym för olika råvaror!

Vegetabiliska oljor

Vegetabiliska oljor har en densitet som är ganska nära 1/1, det vill säga att 10 ml olja motsvarar nästan 10 g, närmare bestämt ca 0,93 för de flesta oljor. (Några få undantag finns, t.ex jojobaolja som har en densitet på ca 0.87)  För recept som inte behöver vara superexakta går det därför bra att mäta upp lika mycket olja i milliliter som anges i gram.

Örtoljor och växtextrakt

Örtoljor och oljelösliga örtextrakt har samma densitet som vegetabiliska oljor, d.v.s ca 0,93.

Vaxer

Vaxer är lite svårare att mäta upp, då densiteten beror på i vilken form vaxet kommer. Ett solitt vaxblock är tyngre än granulat, då granulaten är luftigare och därför har större volym. Måttabellen anger vilken densitet våra vaxer har i granulatform, och kan variera något beroende på granulatstorlek. För exakta recept är det bäst att väga upp alla vaxer.

Smör och fasta fetter

Smör och fasta fetter är också svåra att mäta upp, då de är en solid massa, och bör därför vägas upp. Densiteten för smör och fasta fetter anges därför för solid mängd, d.v.s 100 g motsvarar en solid bit på 1 dl. Ska du mäta upp mängden med tsk, msk eller i decilitermått är det alltså solid mängd som gäller. Kakaosmör som kommer som pastiller kan mätas upp med decilitermått. Observera dock att volymvikten kan variera mellan olika stora pastiller (ett tips är dock att en genomsnittlig pastill av vårt kakaosmör väger ca 1 gram).

Eteriska oljor

De flesta Eteriska oljor har en densitet på ca 0.9, det vill säga att 10 ml väger ca 9 g. (Vissa undantag finns: mer info kommer) Det är så pass nära att du kan mäta upp eteriska oljor i stället för att väga. Du kan också droppa i rätt antal droppar från droppinsatsen på Organic Makers eteriska oljor. Var försiktig när du droppar, annars kan det komma många droppar i tät följd. Rekommenderad maxdosering är 1% i hudvård. Eterisk olja, 1 ml = ca 25 droppar Eterisk olja, 1 g = ca 30 droppar

Tillsatser och konserveringsmedel, leror, salter och mjöl.

Densiteten mellan olika tillsatser och konserveringsmedel varierar kraftigt, särskilt mellan flytande produkter och torra pulver. Även leror, salter och mjöl kan ha väldigt olika densitet sinsemellan.

Örter

Torkade örter finns inte med i räknaren, utan måste räknas ut individuellt (se hur du gör nedan). Det beror på att densiteten på torkade örter varierar beroende på batch, storlek på blommor och blad m.m. Densitet för örtpulver är mer konstant och kommer att läggas in i kalkylatorn inom kort.

Räkna ut densiteten på en råvara

Som du förstått har olika råvaror olika densitet (volymvikt). Vissa råvaror är det dock svårt att ange en generell densitet för. T.ex blad och blommor kan vara olika stora och olika täta beroende på odling och batch. Då kan du räkna ut densiteten själv på just den råvara du ska använda så här: ”Tara” ett mått som rymmer exakt 100 ml, t.ex ett decilitermått, på en noggrann våg (”tara”=att ställa ett mått eller behållare på vågen och nollställa den, så att bara innehållet vägs). Fyll exakt 100 ml av råvaran i måttet och väg. För pulver och örter ska måttet vara struket, men inte hårt packat. Ta resultatet i gram och dela med antal ml så får du fram råvarans densitet. Exempel: 100ml (1 dl) lavendelblommor väger ca 13 gram. Densiteten är då 13/100=0.13

Omvandla för hand

I våra vikt & volymkalkylatorer kan du omvandla de flesta av våra råvaror genom att välja råvara i drop-down menyn. För råvaror som inte finns med i kalkylatorn kan du själv omvandla vikt till volym och vice versa om du känner till råvarans densitet. Exempel: Du har mätt upp lavendelblommornas densitet till 0.13 (torkad lavendel har alltså en väldigt låg densitet) För att räkna ut hur mycket 100 g lavendelblommor blir i ml tar du antal g / densitet. 100 g lavendelblommor blir då  100 / 0.13=770 ml Vill du räkna på andra hållet, det vill säga hur mycket ett visst mått av lavendelblommor väger räknar du antal ml x densitet. t.ex 300 ml lavendelblommor blir då 300 x 0.13 = 39 g

2 Kommentarer

  1. Sara 14 februari, 2017 Svara

    Tack! Nu blir det sååå mycket lättare att mäta.

  2. Natta 2 maj, 2017 Svara

    Hej
    Ursäkta min hjärntrötthet, men hur räknar jag om era recept ni räknat ut i g & ml till procent?
    Så man lättare kan öka/minska färdig produkt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*