DIY Hårvax - Organic Makers

DIY Ekologiskt hårvax med medium hold

Egentillverkade ekologiska stylingprodukter är perfekta att göra till sig själv och ge bort i present till kräsna och medvetna vänner. Här är ett recept på ett professionellt hårvax som du enkelt gör själv. Det här receptet har vi noggrant provat ut för att få fram ett hårvax med mediumstadga, men inte stenhårt.

Hårvaxet består av fyra ingredienser, och utöver dem kan du även välja att doftsätta ditt hårvax med eteriska oljor. Vi har använt en kombination av bivax och myricavax som ger hårvaxet perfekta egenskaper. Bivaxets smältpunkt på 60+ grader gör att hårvaxet håller stadga och inte smälter i värme. Myricavaxet, som är mjukare med en smältpunkt på ca 38 grader, gör att hårvaxet blir tillräckligt mjukt och smidigt att applicera utan att tappa stadga. Genom att kombinera Makers Silk och Jojobaolja ger man lyster och och näring till håret – utan att det blir fett eller alltför glansigt. En perfekt kombo helt enkelt, ett professionellt hårvax med de bästa egenskaper och ingredienser!
Hur mycket du använder är individuellt beroende på hårtyp. En del tycker att det här blir för fett för att använda mer än på topparna, andra använder en liten mängd fördelat i hela håret. Hårvaxet rekommenderas främst för kortare hår.

Doftsättning:

Myricavaxet ger det här hårvaxet en naturlig, lätt ”skogig” doft. Vill du doftsätta vaxet ersätter du 1-3% av jojobaoljan eller Makers Silken med eteriska oljor. Eftersom vaxet är en produkt för hår kan du använda lite mer eteriska oljor än i produkter som appliceras på huden (rekommenderad dos i hudvårdsprodukter är max 1%). Tänk på att olika eteriska oljor har olika stark doft, så börja med en lägre dosering så att doften inte blir för kraftig.

Till 100 g av detta receptet valde vi en kombo av eterisk olja frankincense och eterisk olja enbär, ca 25 droppar av varje, vilket motsvarar knappt 2%.

Recept ekologiskt hårvax:

20% Jojobaolja
30% Makers Silk
30% Myricavax
20% Bivax

Doftsättning:
Ersätt 1-3% av jojobaoljan eller Makers Silk med en eller flera eteriska oljor.

0,5% E-vitamin eller 0,2% Rosmarinextrakt skyddar ditt hårvax och ger längre hållbarhet, men är inte absolut nödvändigt. Läs mer om hållbarhet nedan.

Hur mycket ska jag göra?

Receptet anges i viktprocent, vilket innebär att om du gör 100 g motsvarar 1% i receptet 1g. 100 g hårvax blir lagom till 2 st 60 ml burkar, t.ex. aluminiumburkar med skruvlock. Använd en noggrann våg för att mäta upp alla ingredienser.

Vill du göra mer eller mindre än 100 g räknar du om receptet efter den mängd du vill göra.

Gör så här:

Väg upp alla ingredienser i en värmetålig bägare, t.ex, en glasbägare. Smält i vattenbad eller på korta intervaller i mikrovågsugn under omrörning.

Häll upp i burkar, t.ex. 60 ml aluminiumburkar. 100 g blir lagom till 2 st 60 ml burkar. Låt svalna! Även när hårvaxet svalnat tar det ytterligare några timmar tills hårvaxet har ”satt sig” och nått sin slutgiltiga fasthet. Det är alltså bäst att vänta till dagen efter!

Användning:

Använd en liten mängd hårvax och fördela i torrt hår för stadga och styling.

Hållbarhet och förvaring:

Det här receptet består av hållbara vaxer och oljor, och håller därför i ca ett år. Förvaras i sval till normal rumstemperatur. Använder du eteriska oljor eller vill ha ännu bättre hållbarhet tillsätter du antioxidant E-vitamin, eller rosmarinextrakt enligt respektive produkts doseringsanvisningar.

Råvaror i receptet:

10 kommentarer

 1. Jennifer 16 februari, 2020 Svara

  Vilka vaxer kan jag använda för att göra ett vegansk hårvax istället?

  • Organic Makers 21 februari, 2020 Svara

   Hej Jennifer! Risvax är ett bra alternativ till bivax i veganska produkter!

 2. Sara 30 mars, 2019 Svara

  Hej jag skulle vilja göra en cream för lockigt hår. Någonting mindre oljig mer krämig känsla.

 3. Rebecka 25 februari, 2019 Svara

  Hur omvandlar man procenten till ml eller g?

 4. RM 16 maj, 2018 Svara

  Hej
  Jag är nyfiken på att testa det här receptet. Men jag undrar hur man kan göra för att få hårdstadga istället för mediumstadga, som den här är.

 5. Andreea 3 april, 2018 Svara

  Hej,
  Jag har gjort denna för min man, den blev jätte bra, men han upplever att vaxen håller inte håret på plats hella dagen. Skulle jag kunna höja vax procenten för att få en stadigare hold på produkten? Kan jag använda bara myricavax.

  Mvh, Andreea

  • Organic Makers 4 april, 2018 Svara

   Hej Andrea,
   Myricavaxet är mjukare än bivaxet, så om du bara använder myricavaxet blir vaxet mindre stadigt. En del hårvaxer innehåller kaolinlera för att ge extra hold, du skulle kunna prova att inkludera nån tsk kaolin per 100 g produkt.

 6. Magdalena Larsson 2 april, 2018 Svara

  Kan man ersätta jojobaoljan med annan olja, exempelvis mandel?

  • Organic Makers 3 april, 2018 Svara

   Hej Magdalena. Jojobaoljan ger ett visst glid, du kan ersätta jojoban med en annan olja, men tänk på att hårvaxet då kan kännas lite annorlunda, med mandelolja blir det en lite fetare känsla.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *