Vad är tvål egentligen? Tvålkemi, tvåltyper och tvålhistoria

Vad är äkta tvål? Tvåltyper, tvålhistoria och kemi - organicmakers.se

Vad är tvål egentligen? Tvålkemi, tvåltyper & tvålhistoria.

De flesta av oss använder någon form av tvål varje dag, men vet du vad tvål är egentligen? Du är inte ensam om att inte ha full koll på vad en riktig tvål är för nånting, och vad tvålen vi använder varje dag egentligen innehåller.

Gå till startsidan för tvål i receptbloggen

Äkta tvål

De flesta tvålar är inte tvål. Konstigt va? Och vad menas med det egentligen, heter det tvål är det väl tvål? Nu reder vi ut begreppen!

Tvål är resultatet av förtvålning (saponifiering) av olika fetter och vaxer. Förtvålning är en kemisk process som förvandlar oljor och fetter (triglycerider) och Natriumhydroxid (för hårdtvål) eller kaliumhydroxid (för flytande tvål) till ett fettsyresalt, det vill säga tvål. Den kemiska processen i tvåltillverkning är en naturlig och mild process som använts i tusentals år för att tillverka tvål. Det finns ingen hydroxid kvar i tvålen när processen är klar. Tvål är den mildaste formen av tensider, betydligt mildare än många av de tensider som i modern tid används i diverse rengöringsprodukter som flytande tvålar och shampon.

Äkta hantverkstvål tillverkas av kallpressade oljor och fetter med sina näringsämnen kvar, och glycerinet som frigörs ur fetterna vid förtvålningen är också kvar i tvålen. Dessutom kan en hantverkstvål innehålla naturliga tillsatser som örter, leror och dofter som ytterligare bidrar till tvålens kvaliteter.

Men. Tvål är inget skyddat namn, och för att få heta tvål behöver tvålen inte ha mycket gemensamt med den äkta tvålen som vi beskrev ovan. Duschtvål, handtvål, industrihårdtvål är oftast något annat än just tvål.

Vad är det då om det inte är tvål?

En industriellt tillverkad hårdtvål, duschtvål eller flytande tvål är oftast som sagt inte riktigt tvål, utan en kombination av olika tensider (kemiskt framställda tvättaktiva ämnen), förtvålade isolerade fettsyror, t.ex sodium laurate; förtvålad laurinsyra, fyllnadsmedel, förtjockningsmedel, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, syntetisk parfym med mera. En del industriellt tillverkade hårdtvålar är faktiskt tvål, då ofta förtvålad palmolja. I dessa tvålar är glycerinet bortaget, eller så används isolerade fettsyror som redan isolerats från sitt glycerin. Glycerin är nämligen en värdefull fuktighetsbevarande ingrediens som är för dyr för att lämna kvar i tvålen, utan separeras för att kunna säljas vidare. Ibland tillsätts i stället en mindre mängd billigare glycerin till tvålen.

Ok, så nu vet du det, men det är inte industriell fusktvål vi ska fokusera på här, utan den spännande världen av äkta hantverkstvål!

Olika tvåltyper

Inom begreppet äkta tvål finns det historiskt några olika tvåltyper. Här är de vanligaste:

Castile tvål: En spansk olivtvål, traditionellt tillverkad av 100% olivolja, men kan numera även tillverkas av delvis andra fetter.

Marseille tvål: En Fransk olivtvål, traditionellt tillverkad av 100% olivolja, men kan numera även tillverkas av delvis andra fetter.

Bastille tvål: Bastilletvål kallas tvålen när den är tillverkad av minst 70% olivolja

Aleppotvål: Olivtvål med lagerbärsolja. Lagerbärsolja är intensivt vårdande, och ju mer lagerbärsolja det finns i tvålen, desto mer vårdande är den.

Hantverkstvål: Tvålar utvecklade speciellt för att ha vissa egenskaper. Kan tillverkas av alla möjliga vegetabiliska oljor (även animaliska), vaxer, smörer, örtextrakt o.s.v. Kombinationen av oljor i kombination av naturliga tillsater som, dofter, leror och örter ger tvålen dess egenskaper.

Shampotvål: Kallprocessad hantverkstvål med rätt kombination av oljor vara utmärkt som shampoo. Kallprocessad tvål är en anjonisk tensid, en tensidtyp som är mild och som ofta används i just shampoo. Använder man mycket silikoner och mineraloljor i sina hårstylingprodukter kan en anjonisk tensid dock vara otillräckligt att tvätta med, man behöver då starkare tensider och ett shampoo som är en kombination av en eller flera av de olika tensiderna anjoniska, katjoniska, amfroiska och icke-joniska tensider. Vi kommer att berätta mer om tensider i shampoo så småningom!

Flytande tvål: Äkta flytande tvål tillverkas liksom äkta hårdtvål med oljor/fetter och lut. Skillnaden är att man använder kaliumhydroxid i stället för natriumhydroxid, eftersom kaliumhydroxiden inte skapar hårda tvålkristaller. Man använder också en annan metod vid tillverkning; varmprocess. Vi kommer snart att lära ut att även göra flytande tvål!

 

Lär dig göra äkta kallrörd hantverkstvål (hårdtvål) från grunden här >

Tvålens historia

Tvålens historia som rengöringsmedel går tillbaka till innan vår tideräkning. Den första dokumenterade tvålbeskrivningen finns att hitta i encyklopedin Naturalis Historia av Plinus den äldre, publicerad ca år 77 eKr, men traditionen går tillbaka långt längre än så.

Tvål har en viktig plats i historien, och inte främst av skönhetsskäl, utan av hygien- och hälsoskäl. Att smuts och bakterier sprider sjukdomar är välkänt nu för tiden, men för hundrafemtio år sedan visste man knappt vad bakterier var.

Behovet av att tvätta både sig själv och sina kläder och sängkläder fanns dock, varför tvål var en viktig handelsvara och tillverkades både för hand i hemmen och i så kallade såpsjuderier eller tvålkokerier, och det var en verksamhet som var hårt reglerad av lagar och import/exportregler.

Även om tvål inte är antibakteriell i sig, tvättar den bort alla bakterier och all smuts som bakterier kan frodas i, och ger på så sätt en bakteriehämmande effekt. När kopplingen mellan renlighet, bakterier och sjukdomar blev verkligt känd ökade tvålanvändningen med bättre hälsa och medellivslängd som följd. Tvål är en av de mest livräddande uppfinningarna i världshistorien!

Varför så mycket olivtvål?

Att många traditionella tvålar tillverkas av olivolja beror inte på att olivoljan lämpar sig extra bra till tvål. Tvärtom, en tvål gjord på bara olivolja är inte nödvändigtvis särskilt mild mot huden, och dessutom blir olivtvålen väldigt mjuk och ska helst lagras i minst ett år innan användning för att blir riktigt mogen och hård.

Anledningen till olivtvålen är snarare att i de regioner som tvåltillverkningen blomstrade, var olivoljan den olja som fanns att tillgå i mängder. På andra ställen gjorde man istället tvål på animaliska fetter som talg (oxfett) och ister (grisfett), och lokala oljor som t.ex hampfröolja.

Modern hantverkstvål kan göras med all världens oljor och fetter! Bara fantasin, och i viss mån oljornas karaktär och fettsyresammansättning, sätter gränserna. En bra hantverkstvål består av en väl avvägd blandning av oljor och fetter som gör tålen hård och löddrande, samtidigt som den är mild och vårdande för huden, och har andra kvaliteter för speciella användningsområden.

Tvålprocessen

infografik kallrörd tvål

Så här ser processen för att tillverka kallrörd hårdtvål ut.

1 Kommentar

  1. Annika 17 april, 2018 Svara

    Att göra egen tvål är riktigt trevligt! Jag brukar göra en sats emellanåt, vanligtvis med olivolja, rapsolja och cocosfett. torkade ringblommeblad fungerar fint som dekoration, de missfärgas inte i processen eller 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.