DIY löddrande tvål

Vad är tvål egentligen?

Tvålkemi, tvåltyper & tvålhistoria.

De flesta av oss använder någon form av tvål varje dag, men vet du vad tvål är egentligen? Du är inte ensam om att inte ha full koll på vad en riktig tvål är för nånting, och vad tvålen vi använder varje dag egentligen innehåller.

Mer om tvål

…eller fortsätt läsa:

Äkta tvål

De flesta tvålar är inte tvål. Konstigt va? Och vad menas med det egentligen, heter det tvål är det väl tvål? Nu reder vi ut begreppen!

Tvål är resultatet av förtvålning (saponifiering) av olika fetter. Förtvålning är en process som förvandlar oljor och fetter (triglycerider) och Natriumhydroxid (för hårdtvål) eller kaliumhydroxid (för flytande tvål) till ett fettsyresalt, det vill säga tvål. Tvålprocessen, den kemiska processen att kombinera fetter med hydroxid löst i vatten för att skapa tvål, är en naturlig och mild process som använts i tusentals år. Det finns ingen hydroxid kvar i tvålen när processen är klar. Tvål är en mild form av tensid, betydligt mildare än många av de tensider, ofta syntetiska, som i modern tid används i diverse rengöringsprodukter som flytande tvålar och shampon.

Äkta hantverkstvål tillverkas av kallpressade oljor och fetter med sina näringsämnen kvar, och glycerin, som frigörs ur fetterna vid förtvålningen, är också kvar i tvålen. Dessutom kan en hantverkstvål innehålla naturliga tillsatser som örter, leror och dofter som ytterligare bidrar till tvålens kvaliteter.

Men. Tvål är inget skyddat namn, och för att få heta tvål behöver tvålen inte ha mycket gemensamt med den äkta tvålen som vi beskrev ovan. Duschtvål, handtvål, industrihårdtvål är oftast något annat än just tvål.

Vad är det då om det inte är tvål?

En industriellt tillverkad hårdtvål, duschtvål eller flytande tvål är oftast som sagt inte riktigt tvål, utan en kombination av olika tensider (kemiskt framställda tvättaktiva ämnen, oftast syntetiska), förtvålade isolerade fettsyror, t.ex sodium laurate; förtvålad laurinsyra, fyllnadsmedel, förtjockningsmedel, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, syntetisk parfym med mera. En del industriellt tillverkade hårdtvålar är faktiskt riktig tvål, då ofta förtvålad icke-hållbar palmolja. I dessa tvålar är glycerinet bortaget, eller så används fettsyror som redan skillts från sitt glycerin. Glycerin är nämligen en värdefull fuktighetsbevarande ingrediens som är för dyr för att lämna kvar i tvålen, utan separeras för att kunna säljas vidare. Ibland tillsätts i stället en mindre mängd billigare glycerin till tvålen.

Ok, så nu vet du det, men det är inte industriell fusktvål vi ska fokusera på här, utan den spännande världen av äkta hantverkstvål!

Tvålens historia

Tvålens historia som rengöringsmedel går tillbaka till innan vår tideräkning. Den första dokumenterade tvålbeskrivningen finns att hitta i encyklopedin Naturalis Historia av Plinus den äldre, publicerad ca år 77 eKr, men traditionen går tillbaka långt längre än så.

Tvål har en viktig plats i historien, och inte främst av skönhetsskäl, utan av hygien- och hälsoskäl. Att smuts och bakterier sprider sjukdomar är välkänt nu för tiden, men för hundrafemtio år sedan visste man knappt vad bakterier var.

Behovet av att tvätta både sig själv och sina kläder och sängkläder fanns dock, varför tvål var en viktig handelsvara och tillverkades både för hand i hemmen och i så kallade såpsjuderier eller tvålkokerier, och det var en verksamhet som var hårt reglerad av lagar och import/exportregler.

Även om tvål inte är antibakteriell i sig, tvättar den bort alla bakterier och all smuts som bakterier kan frodas i, och ger på så sätt en bakteriehämmande effekt. När kopplingen mellan renlighet, bakterier och sjukdomar blev verkligt känd ökade tvålanvändningen med bättre hälsa och medellivslängd som följd. Tvål är en av de mest livräddande uppfinningarna i världshistorien!

Varför så mycket olivtvål?

Att många traditionella tvålar tillverkas av olivolja beror inte på att olivoljan lämpar sig extra bra till tvål. Tvärtom, en tvål gjord på bara olivolja är inte nödvändigtvis särskilt mild mot huden, och dessutom blir olivtvålen väldigt mjuk och ska helst lagras i minst ett år innan användning för att blir riktigt mogen och hård.

Anledningen till olivtvålen är snarare att i de regioner som tvåltillverkningen blomstrade, var olivoljan den olja som fanns att tillgå i mängder. På andra ställen gjorde man istället tvål på animaliska fetter som talg (oxfett) och ister (grisfett), och lokala oljor som t.ex hampfröolja.

Modern hantverkstvål kan göras med all världens oljor och fetter! Bara fantasin, och i viss mån oljornas karaktär och fettsyresammansättning, sätter gränserna. En bra hantverkstvål består av en väl avvägd blandning av oljor och fetter som gör tvålen hård och löddrande, samtidigt som den är mild och vårdande för huden, och har andra kvaliteter för speciella användningsområden.

Det är fettsyrorna i de ingående oljorna i tvålrecepet som bestämmer om tvålen blir hård eller mjuk, stark eller mild, löddrande eller krämig. En hantverkstvål är en avvägd kombo av fettsyror/oljor som ger rätt egenskaper åt tvålen.

Olika tvåltyper

Inom begreppet äkta tvål finns det historiskt några olika tvåltyper. Här är de vanligaste:

Castile tvål: En spansk olivtvål, traditionellt tillverkad av 100% olivolja, men kan numera även tillverkas av delvis andra fetter.

Marseille tvål: En Fransk olivtvål, traditionellt tillverkad av 100% olivolja, men kan numera även tillverkas av delvis andra fetter.

Bastille tvål: Bastilletvål kallas tvålen när den är tillverkad av minst 70% olivolja

Aleppotvål: Olivtvål med lagerbärsolja. Lagerbärsolja är intensivt vårdande, och ju mer lagerbärsolja det finns i tvålen, desto mer vårdande är den.

Hantverkstvål: Tvålar utvecklade speciellt för att ha vissa egenskaper. Kan tillverkas av alla möjliga vegetabiliska oljor (även animaliska), vaxer, smörer, örtextrakt o.s.v. Kombinationen av oljor i kombination av naturliga tillsater som, dofter, leror och örter ger tvålen dess egenskaper.

Shampotvål: Kallprocessad hantverkstvål med rätt kombination av oljor vara utmärkt som shampoo. Kallprocessad tvål är en anjonisk tensid, en tensidtyp som är mild och som ofta används i just shampoo.

Flytande tvål: Äkta flytande tvål tillverkas med kaliumhydroxid i stället för natriumhydroxid, eftersom kaliumhydroxiden inte skapar hårda tvålkristaller. Man använder också en annan metod vid tillverkning; s.k. varmprocess. 

Tvålprocessen

infografik kallrörd tvål

Så här ser processen för att tillverka kallrörd hårdtvål ut.

Vill du veta mer?

5 kommentarer

  1. Vigdis 29 september, 2019 Svara

    Hej! Jag är nyfiken på det här att göra egen tvål. Har en fråga om lera….vad har egentligen den för egenskaper? Färgar den tvålen eller har den bara vårdande egenskaper?

    • Organic Makers 8 oktober, 2019 Svara

      Hej!
      Lera ger riktigt fina egenskaper till tvålen. Förutom mildhet & krämighet till tvålen så ger den lerans mineraler och goda egenskaper. Läs mer vid varje lera!

  2. justus 25 september, 2019 Svara

    Hej jag undrar om det finns någon källhänvising det skulle vara jätte bra om man kunde få det. 🙂 behöver till skolarbete.

  3. Annika 17 april, 2018 Svara

    Att göra egen tvål är riktigt trevligt! Jag brukar göra en sats emellanåt, vanligtvis med olivolja, rapsolja och cocosfett. torkade ringblommeblad fungerar fint som dekoration, de missfärgas inte i processen eller 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!