Ombre tvål Melt & Pour med grön lera och kamomill

DIY Melt and Pour ansiktstvål med shea, grön lera och kamomill.

Med tvålmassa Melt & Pour kan du göra riktigt fina egna tvålar, enkelt och kreativt. Våra utvalda tvålmassor är milda och krämiga, och med rätt tillsatser blir de milda och vårdande ansiktstvålar.

Det här receptet använder sig av den vita tvålmassan med välgörande sheasmör. Till det sätter vi grön lera, som ger extra mildhet och vård, och kamomillextraktolja som ger både extra fett till tvålen vilket gör den mycket mjukgörande och vårdande, samt ger den kamomillens antiinflammatoriska, lugnande och reparerande verkan för huden.

Du kan doftsätta din tvål med eteriska oljor. Eteriska oljor ger både doft och funktion till din tvål. En maxdosering om 2-3% eteriska oljor är lämplig i Melt & Pour tvål, och du kan själv kombinera de dofter du tycker om. Vi använde oss av 3 g patchouli och 4 g bergamott i den här tvålen, vilket är en härlig kombination. Patchouli är dock en doft som många antingen älskar eller avskyr, om du är osäker på om du gillar patchouli, välj en annan doft. Du kan läsa mer om dofter i våra inlägg om dofter & eteriska oljor.

Ansiktstvål med shea, grön lera och kamomill, 8 st tvålar

500 g Tvålmassa Melt & Pour sheasmör vit
20 g Grön lera Montmorillonite
20 g Kamomillextraktolja
ev. 5-15 g eteriska oljor*

*Eteriska oljor ger både doft och funktion till din tvål. En dosering om 1-3% eteriska oljor är lämplig i Melt & Pour tvål.

Gör så här:

Förbered tillsatserna genom att mäta upp och blanda lera, kamomillextraktolja och ev. eteriska oljor till en jämn smet (skulle smeten bli för torr kan du tillsätta några droppar vatten).
Skär tvålmassan i små bitar och smält i en värmetålig behållare i mikrovågsugn eller över vattenbad. Rör om då och då.

När tvålmassan är helt smält häller du upp ca 1/3 av massan i den/de formar du valt. Tillsätt sedan lerblandningen till resten av tvålmassan och rör om. Om tvålmassan hinner stelna litegrann, smält den igen i vattenbadet eller en stund i mikrovågsugn. Du vill dock jobba ganska snabbt så att den upphällda vita tvålmassan i formen inte hinner stelna, utan blandar sig med tvålmassan med lera till en fin ombreeffekt med en vit botten som tonar över i grönt! Häll den gröna tvålmassan över den vita i formen och låt stelna några timmar, tills tvålen är sval och känns helt hård.

Klart! Ta ur dina tvålar ur formen, har du använt en limpform skär du nu tvålarna i lagom stora bitar. Vi använder en tvålform för 6 st rektangulära tvålar, och delar tvålarna i mitten på längden för att de ska bli praktiska att använda. Det blir alltså 8 st behändiga ansiktstvålar av det här receptet!

Tvålarna går att använda med en gång, men för bästa hårdhet bör de vila torrt och luftigt i några dagar innan användning.

Använd tvålen så här:

Leran och oljan i tvålen gör att tvålen blir extra mild och inte löddrar så mycket. Snarare blir det ett mjukt krämigt lödder. Blöt tvålen och gnid den i händerna för att arbeta upp krämigheten. Tvätta ansiktet genom att massera in det krämiga löddret. Skölj av.

ingredienser i receptet:

13 kommentarer

 1. Ebba 15 november, 2023 Svara

  Hej och tack för en bra hemsida!
  Jag har en fråga angående kamomillextraktet. Istället för det färdiga i receptet testade jag att göra ett eget extrakt med torkade blommor och avokado- och rapsolja som bas (50/50). Är det möjligt att använda det istället och hur mycket bör jag ta av det ungefär?

 2. Candra och Sofia 23 augusti, 2021 Svara

  Vi har provat att göra den här tvålen och är bra på att följa recept, men …
  1) vår ”gröna lera” (köpt av er) är och förblir grå, så även i tvålen. Hur kommer det sig?
  2) vi undrar hur lös konsistens tvålmassan med leran ska ha? Den blev som en grynig smet och vi var osäkra på hur mycket vatten det var okej att tillsätta… Vi tillsatte ändå en del men det var svårt att få det till en jämn smet? Har ni tips?
  3) kan man ha i natriumlaktat även här för att få en lite hårdare tvål eller får det oönskade konsekvenser?

  Sist men inte minst: vi gillar er sajt med fina bilder, produkter och tips! Hoppas på fler recept av melt-and-pour-typen då vi inte känner oss redo för lut osv. ännu.

  • Organic Makers 1 september, 2021 Svara

   Hej! Vatten ska inte tillsättas i M&P-tvål, möjligen en liten mängd (1-2%) vattenlösliga ingredienser, t.ex. natriumlaktat som gör tvålen hårdare. Vatten gör smeten gryning och måste sedan avdunsta när tvålen torkar.
   Den gröna leran brukar ge en bra grön färg, men det kan bli olika grad. I receptet ovan bidrar även kamomillextraktet till en grönare färg, utan den blir den mer matt. Prova utan tillsatt vatten och se om färgen blir bättre.
   Ni kan anpassa alla M&P baser med torkade örter/pulver, några procent oljelösliga tillsatser som t.ex örtextrakt, och färger som mica och mineralpigment. Testa loss med lite M&P-smet i taget! 🙂

 3. asa.molin@yandex.com 2 maj, 2019 Svara

  Hej!
  Super härlig tvål!
  Går det att byta ut den gröna leran mot röd lera i receptet? Behöver man ändra delarna lera i så fall?

  • Organic Makers 11 juni, 2019 Svara

   Hej Åsa!
   Ja, det går bra med röd lera!

 4. Anette 18 november, 2018 Svara

  Hej,
  I detta receptet står det 20 g kamomillolja. Ska man ersätta detta med 6-8 g av det nya kamomillextraktet och 14-12 g basolja? I receptet för ringblomstvål står det 6-8 g ringblomsextrakt och tänkte att det kanske även gäller detta receptet fast då kamomillextrakt.
  Är tvålmassan sheasmör vit ekologisk? I receptet för ringblomstvål står det i början på receptet så här; (på bilden: sheasmör och ekologisk). När man ska beställa det står det att det ej är ekologiskt!

 5. Åsa 23 september, 2018 Svara

  Har gjort denna tvål i 2 omgångar, och tycker att den är superhärlig. Mitt ”problem” är att den gröna smeten rinner rakt ner och lägger sig på botten. Gör jag lera/oljeblandningen för tjock? Eller ska jag vänta längre innan jag häller på den gröna massan?

  • Organic Makers 24 september, 2018 Svara

   Hej Åsa!
   Prova att göra tvärt om, att hälla i den vita över den gröna!

 6. Emme 27 juli, 2018 Svara

  Såg väldigt mycket fram emot denna men måste säga att jag är besviken. Tvålen blev väldigt fin men melt&pour massan var initialt som ett klister i förpackningen, vilket gör att slutresultatet av tvålen blev mer kletig/elastisk än ”tvålkänsla”. Den löddrar absolut ingenting. Vad kan detta bero på? Följde receptet till punkt och pricka.

  • Organic Makers 11 september, 2018 Svara

   Hej Emme!
   Hur man upplever tvålen är olika, Melt & Pour-tvål upplevs generellt som ”klibbigare” än Kallrörd tvål, då den innehåller mer glycerin (det är så man gör den ”omsmältbar”).
   Den här tvålen löddar väldigt lite på grund av leran, men den är ändå utmärkt som ansiktstvål. Just lödder är ofta ett tecken på att tvålen, eller annan rengöring, är ganska omilda. 🙂

 7. Organic Makers 21 maj, 2018 Svara

  Hej Josefin,
  Ja det går bra att använda annan lera och även ett annat oljeextrakt i samma mängder. Lerorna i sig har olika egenskaper, så det blir skillnad på funktion, läs mer om respektive lera!

 8. Josefin 20 maj, 2018 Svara

  Låter superspännande! Detta vill jag prova. Jag undrar om man kan byta ut den gröna leran mot en av era andra leror? Är det samma egenskap på lerorna så att man bara tar samma mängd (20g) av en annan lera?

 9. Emma 8 maj, 2018 Svara

  Jeg er vild med jeres side!
  Kan man lave sin egen melt & pour sæbemasse?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *