Gör din egen ekologiska deodorant med krämigt sheasmör

deodorant
Göra sin egen deo?

Funkar det verkligen? Och varför ska man göra det?

Det är långt ifrån alla som vill göra sin egen deodorant, och det kan man ju förstå. Den måste ju verkligen funka! För ingen vill gå runt och lukta skunk under armarna, det är en sak som är säker.

För inte så länge sedan skulle tanken på att göra sin egen naturliga deo kanske verka absurd för det flesta, men ju mer man lär sig om kemikalier och synteter i våra vardagliga hudprodukter, desto mer lockande känns alternativen.

En “vanlig” deo innehåller oftast aluminiumsulfat; ett omdiskuterat ämne som många vill undvika i stora doser (mer om det kan du läsa här). En “vanlig” deo innehåller dessutom oftast syntetiska konserveringsmedel, parfymer och en mängd andra ämnen som inte känns sunda – särskilt som det är en produkt man använder varje dag, i princip hela livet.

Men går det att göra en fungerande deo med bara naturliga ingredienser? Javisst!
Ett enkelt recept man ofta stöter på består av bikarbonat, stärkelse och kokosolja.

Vi var inte riktigt nöjda med kokosoljavarianten, utan har tagit fram ett recept som är lite krämigare, och som vi tycker fungerar lite bättre. Vi kan villigt erkänna att både vi och våra testpersoner var misstänksamt inställda till funktionen. Funkar den verkligen? Och funkar det hela dan? Vi blev alla positivt överraskande. Deon funkar minst lika bra som en konventionell deodorant!

Så vad är det i den?
Vår deo bygger på en krämig blandning av sheasmör paradoxa och ekologisk kallpressad olja (basen är ungefär som Ekologiskt Body Balm med sheasmör) Sheasmöret ger mer fasthet åt deodoranten än kokosoljan, dessutom slipper man kokosdoften som alla kanske inte är så förtjusta i. Basen av sheasmör och ekologisk olja gör deon till en len och mjuk kräm som är toppen för huden.

De verksamma ingredienserna är bikarbonat och stärkelse, samt, om man vill, eterisk Tea Tree-olja eller lavendelolja som båda verkar antibakteriellt och ger extra effekt till deon.

Bikarbonat är ett salt (natriumvätekarbonat) som neutraliserar lukt. I stora doser kan bikarbonatet verka irriterande för huden, det är därför viktigt att inte överdosera bikarbonatet i din deo. Vi använder inte mer än ca 25% bikarbonat i vårt recept, och det funkar utmärkt.

Stärkelse är till för att absorbera fukten från huden. Vi föredrar stärkelse i form av ekologisk majsstärkelse, men annan stärkelse går också att använda.

Det här blir en bra deo som verkligen funkar! Sheasmöret och oljan håller huden mjuk, bikarbonaten neutraliserar dålig lukt och stärkelsen absorberar fukt. Perfekt! Vill man ha en ännu bättre deo, eller man kanske inte upplever att den här räcker hela vägen, tillsätter man även några droppar av en antibakteriell eterisk olja som Tea Tree-, lavendel-, eukalyptus- eller rosmarinolja. Man kan också tillsätta ytterligare eteriska oljor för att få en bra doft på deon (som neutral är helt doftlös).

Den enda nackdelen med deodoranten är att det i början kan vara ovant med den lilla grynigheten när man smörjer på den. Bikarbonat löser sig nämligen inte i fett, utan pulvret är kvar i deodoranten vilket gör att man känner av det mot fingrarna. Detta är dock inget man märker när deodoranten väl är på plats.

Nå då så! Här är receptet:

Recept naturlig deodorant, drygt 100 g:

50 g Sheasmör paradoxa

25 g vegetabilisk kallpressad olja förslagsvis en neutral olja som mandelolja, aprikoskärnolja eller jojobaolja.

25 g bikarbonat

15 g ekologisk majsstärkelse

Ev. 0,5 ml eterisk tea tree oil, lavendelolja, rosmarin, eukalyptus globulus eller citroneukalyptus.
Ev. 0,5 ml valfri doft eller doftblandning av eterisk olja (sammanlagt max 1 ml eterisk olja per 100 ml)

Gör så här:

Smält ihop sheasmöret och oljan över ett vattenbad. Sheasmöret smälter vid 35-40 grader, så varmare än så behöver det inte bli. Rör till allt har löst sig ordentligt.
Blanda bikarbonat och majsstärkelse. Tillsätt den smälta oljeblandningen under omrörning tills allt har löst sig. Rör om då och då medan smeten svalnar, så får du en riktigt krämig deo. När blandningen har svalnat en stund tillsätter du eteriska oljor och rör om. Låt deokrämen svalna helt innan du skopar upp den i burk eller dosa.
Det här receptet räcker precis till en st 100 ml aluminiumdosa, och det blir deodorant som räcker länge.

Hållbarhet: Innehållet av stabila oljor kombinerat med bikarbonatet, är en mycket hållbar blandning där bakterier inte kan frodas. Deodoranten håller därför länge, minst ett halvår.

110 Kommentarer

 1. Minna 20 februari, 2014 Svara

  Hejsan! Undrar vilken eller vilka oljor ni använde när ni gjorde denna? Antar att det ska vara en olja som absorberas snabbt av huden. Vilken funkar bäst liksom?

  Tack på förhand! 🙂

 2. Maria Olsson 20 februari, 2014 Svara

  Hej!
  Finns det nån risk för att det kan bli fettfläckar på kläderna av produkten?

  • Organic Makers 20 februari, 2014 Svara

   Fettfläckar har vi inte hört någon som upplevt. Precis som en normal kroppskräm inte ger fettfläckar. Fettet upptas av huden och mjukgör, och stärkelsen är där för att absorbera fukt (svett)

 3. Maria 20 februari, 2014 Svara

  Tänkte på det här med att undvika aluminium i deodoranter, och att ert bikarbonat är aluminiumfritt; hur är det då med era burkar/dosor i aluminium. Påverkar de produkterna….?

  En annan fundering; går det bra att halvera recepten på eran receptblogg?

  • Organic Makers 20 februari, 2014 Svara

   Aluminium i förpackningar och i t.ex odlade ingredienser är inget problem. Aluminium är jordens tredje vanligaste grundämne och finns naturligt i det mesta, i helt ofarliga doser.
   Problemet med de konventionella deodoranterna är att de har aluminium som verksamt ämne, upp till 40 ggr den vanliga dosen man naturligt får i sig via mat och annat, och när man använder så höga doser varje dag kan det bli problem enligt forskarna.
   Du kan absolut halvera recepten, och också prova dig fram till en konsistens som passar dig, t.ex mer flytande oljor för lösare kräm och tvärt om!

   • Lina 25 oktober, 2015 Svara

    Hej,
    Har också funderat på det här med aluminiumburkar. Det jag har hört är att aluminium kan “frisättas” om det utsätts för syror och att man därför inte ska göra exv. tomatsås i en aluminiumkastrull. Tror också att det är så att burkar som används till mat/dryck har en plastbeläggning på insidan för att förhindra detta (beläggningen har i sin tur varit ifrågasatt för att den ofta innehåller bisfenol A). Hur aluminium påverkas av feta blandningar har jag dock ingen aning om.

    • Författare
     Organic Makers 25 oktober, 2015 Svara

     Aluminiumburkarna är precis som aluminiumburkar med läsk och vatten t.ex, tunt lackade med en livsmedelsgodkänd lack som INTE innehåller bisfenol A, så det finns ingen risk för att produkten ska “dra ut” nån aluminium från burken. Vill man ändå undvika aluminiumburkar av någon anledning finns det glas eller PET som alternativ!

 4. Jennie 20 februari, 2014 Svara

  Hur många droppar eterisk olja har ni i?

  • Författare
   Organic Makers 20 februari, 2014 Svara

   Till 100 g eller 100 ml används sammanlagt 1g eller 1 ml eteriska oljor (1%). Det är 25-30 droppar.

  • Organic Makers 20 februari, 2014 Svara

   “Droppar” är ett litet luddigt begrepp, därför brukar vi använda våra graderade pipetter som är graderade från 0,5 ml upp till 3 ml. Finns i webbutiken, 20 spänn för 10 st.
   Vi brukar räkna med att 1 ml är ca 20-25 droppar.

 5. Organic Makers 20 februari, 2014 Svara

  Hej Minna, vi använder ungefär två tredjedelar solrosolja och en tredjedel tefröolja till det här receptet. Solros är en bra bas och tefrö är min favorit just nu. Andra oljor som funkar bra är aprikos, nypon och hampa.

 6. Emma 20 februari, 2014 Svara

  Hej! Jag undrar hur den blir i färgen när den torkat på huden? Blir man vit efter potatismjölet?
  Och så undrar jag om ni tror att man kan fylla den i en gammal deoflaska, el om konsistensen blir för tjock?
  Tack för en inspirerande blogg!

  • Författare
   Organic Makers 22 februari, 2014 Svara

   Hej Emma,
   Nej, jag har faktiskt inte upplevt någon viteffekt på huden eller kläderna. Dock kan bikarbonatet som är ett pulver ge en lite sträv känsla i armhålan på en undertröja t.ex.
   Konsistensen på det här receptet är för tjock för en deoflaska. Vi får väl utveckla ett recept för flytande deo också 😉 Problemet är väl att få bikarbonatet och stärkelsen att hålla sig blandade med oljorna. Fast det är ju inte heller så jobbigt att skaka flaskan lätt innan användning 😉 Prova att byta om mängderna olja och sheasmör så blir den nog ganska lös!

 7. Sarah 27 februari, 2014 Svara

  Hej! Finns det något man skulle kunna använda istället för bikarbonat? Jag har använt Soapwallas deodorant (som innehåller bikarbonat) och den fungerade bra om jag bara använde den någon enstaka gång då och då, men använde jag den varje dag blev min hud röd, torr, flagig och irriterad. Inte jättekul!

  • Författare
   Organic Makers 8 mars, 2014 Svara

   Hej Sarah!
   I just det är receptet (och många andra naturliga deodorantrecept) är det bikarbonatet som är det verksamma ämnet, och det är därför den funkar så bra.
   En del är dock känsliga mot bikarbonatet och kan inte använda det. Prova att byta ut bikarbonatet i receptet mot 50/50 zinkoxid/stärkelse.
   Ett alternativ (som funkar lite sämre, men ger visst skydd) är att skippa bikarbonatet i receptet och öka doseringen av Tea tree-olja till 1%. Då är det främst Tea tree-oljan som är verksam mot dålig lukt.

 8. Ida 2 maj, 2014 Svara

  Hej!
  Skulle man kunna anpassa receptet för att få en deo med konsistens som passar i ett stick? Jag testade byta ut 5 g sheasmör mot 5 g bivax, men det verkar ändå bli för mjukt.

 9. Författare
  Organic Makers 2 maj, 2014 Svara

  Hej Ida!
  Det borde gå bra att göra som deostick, men du bör byta ut minst 15 g sheasmör mot 15 gram bivax. Eller 10 g sheasmör och 5 ml olja mot 15 g bivax. Blir det ändå för mjukt, prova att byta ut 5 ml olja till mot bivax.

 10. Hanna 6 maj, 2014 Svara

  Hej. såg att du använt tre olika oljor till deon, jag undrar om det fungerar att endast använda arganolja?
  /Hanna

  • Författare
   Organic Makers 8 maj, 2014 Svara

   Hej Hanna,
   Det går bra att bara använda arganolja, det är helt enkelt bara att välja den olja/oljeblandning som passar din hud!

 11. stina 19 maj, 2014 Svara

  hej! hur lång tid ska det ta innan den stelnar? nu är det nästan en timme sedan jag gjorde den, och den är fortfarande väldigt rinnig!

  • Organic Makers 19 maj, 2014 Svara

   Hej Stina! ;), efter en timme borde den vara ganska fast, men det kan ta upp till ett dygn innan den stelnat helt. Det här receptet blir en ganska fast deo, så är den rinnig måste du ha gjort nåt knas i uppmätningen.
   Är den fortfarande lite varm kan du sätta den i kylen och röra om med nån minuts mellanrum så ska det inte ta lång tid innan den stelnar.

 12. Frida 27 maj, 2014 Svara

  Hej! Tack för ett bra recept och en väldigt inspirerande blogg! Jag gillar den här deon jättemycket, den luktar gott och håller effektivt svettlukt borta! Men, tyvärr blir mina vita kläder gula under armarna av deon. Det går bort i tvätten, men jag kan inte använda ett vitt plagg mer än en dag eftersom det sedan ser ofräscht och missfärgat ut. Är det ingen annan som haft samma problem? Vet ni vilken ingrediens det kan vara som färgar gult och kan man i så fall byta ut den mot något annat? Jag följde receptet ovan och använde: Bikarbonat, sheasmör, potatismjöl, solrosolja (2/3 av oljan i receptet), aprikosolja (1/3 av oljan i receptet) och tee tree oil.

  • Författare
   Organic Makers 31 maj, 2014 Svara

   Hej Frida!
   Prova att byta ut oljorna mot mer färglösa oljor. T.ex tefröoljan är helt färglös.

 13. lolo 2 juni, 2014 Svara

  Jag undrar om man kan använda ekologiska kallpressade kokosolja (virgin o fair trade) som man kan köpa i er webbshopp till era recept? Annars Arganolja? Jag har ganska torr och känslig hud på kroppen.
  Jag undrar också om man kan använda den där ekologiska kallpressade kokosoljan till matlagning?
  Tack!

  • Författare
   Organic Makers 7 juni, 2014 Svara

   Hej lolo!
   Ja alla våra oljor kan såklart användas i våra recept. Det går också att byta ut en olja mot en annan i våra recept, så länge konsistensen är ungefär den samma.
   Kokosoljan går utmärkt att använda till matlagning!

 14. Mickan 22 juni, 2014 Svara

  Hej!
  Har nyss upptäckt er sida, den verkar suverän! Jag känner mig väldigt sugen att göra deodoranten men tänkte först höra om det går bra att blanda tea tree olja och lavendelolja? (har nämligen läst om tea tree, att den kan verka irriterande på huden om den inte används i kombination med andra eteriska oljor). Måste man använda sig av aluminiumburkar eller går det lika bra att använda glasburkar? Sedan undrar jag om det är tänkt att man ska applicera med hjälp av fingrarna?
  Tack på förhand!

 15. Melinda 22 september, 2014 Svara

  Hej! Vad glad jag blev att jag hittade hit! Min tonåriga dotter har använt många olika ekodedoranter, men inte har varit riktigt nöjd med nån av dem. Jag vill verkligen pröva receptet. Tror ni att man skulle kunna använda någon form av citrusolja istället för lavendel och t treeoljan? Hon älskar citrusdoft:-)
  Tack!

  • Melinda 22 september, 2014 Svara

   Jag undrar också om man kan använda ekologisk kallpressad sesamolja och kakaosmör, då vi har ganska mycket av båda hemma?

  • Författare
   Organic Makers 28 september, 2014 Svara

   Hej! Tea Tree och Lavendel har bäst anti-bakteriella egenskaper, men du kan ju även ta med citrusdoft, som tex grapefrukt, apelsin eller citron för att få en fin doft som din dotter gillar. Alla eteriska oljor går att blanda med varandra. Lycka till! /Daniel

 16. Sarah 9 december, 2014 Svara

  Hej!!! Tack för en underbar sida med underbara produkter. Gjorde denna deon för ett par veckor sedan och har använd bara den sedan dess, och måste säga det att den är lätt bäst. Bättre än någon köpt deo jag har haft. Är super nöjd. Detta blir dessutom en bra julklapp för att sprida den vidare 🙂
  Tack!!!

 17. Malin 18 december, 2014 Svara

  Hej! Testade att göra denna idag, och vill varna lite för eterisk tea tree-olja… Jag hade i 0,5 ml, enligt receptet, och 0,5 ml eterisk apelsinolja. Tea tree-oljan tar dock över ALL doft, och det luktar ju inte så gott… Jag har försökt hälla i mer eterisk olja, både apelsin och citron, men jag har jättesvårt att få en god doft på deon. 🙁

  • Organic Makers 18 december, 2014 Svara

   Ett tips om man vill använda Tea Tree-olja för dess funktion, men inte är helt förtjust i doften är att kombinera mer eteriska oljor som är bas- eller mellannoter. Tex Vetiver, patchouli, geranium, ylang ylang, lavendel och kryddnejlika. Just citrusdofter är toppnoter och har dålig förmåga att täcka andra dofter.

   • Malin 19 december, 2014 Svara

    Ah, ok. Ska tänka på det till nästa gång. Tack!

 18. Ekofilosophie 10 januari, 2015 Svara

  Hej!

  Kan man använda majsstärkelse istället för potatismjöl? Om svar ja, är det isf samma mängd som ska användas?

  Tack 🙂

  • Daniel Carlsson 11 januari, 2015 Svara

   Hej, Ja du kan använda majsstärkelse i stället och i samma mängd som potatismjöl!

 19. Ekofilosophie 12 januari, 2015 Svara

  Tack! Blir det någon skillnad på deons egendkaper eller funktion om man jämför att använda majsstärkelse gentemot potatismjöl?

 20. Sacki 28 januari, 2015 Svara

  Hej,
  jag har gjort en deo efter receptet och använt den sen typ oktober. Till en början funkade den jättebra men för nån månad sen har det gått över till en lukt som jag aldrig tidigare känt under mina armar, det lär låta skumt men lukten påminner verkligen om den du känner i en kaninbur. Pellets och kaninbajs helt enkelt. Väldigt konstigt och tråkigt, jag är aningen besviken men har inte velat ge upp deon i hopp om att det ska bli bättre, men nu går det inte längre. Lukten sitter liksom kvar efter jag duschat och skrubbat med duschsvamp.
  Någon som har nått att säga om detta?
  Tack.

  • Författare
   Organic Makers 29 januari, 2015 Svara

   Det låter ju inte bra! Det låter som att du har fått någon reaktion på bikarbonatet i deon. Det kan hända att man är överkänslig mot just bikarbonatet, vilket är synd för det är det som gör den så effektiv. Jag tycker att du ska sluta använda deon ett tag och se om det hjälper. Eventuellt gör en variant utan bikarbonat som du ökar mängden tea-tree olja i något, så ska den nog funka, om än inte lika effektiv.

   • Sacki 30 januari, 2015 Svara

    Tack för svar. Jag kör ju även bikarbonatsdusch i håret, istället för schampoo, och det funkar bra. Har alltså har inte märkt av nån irritation i hårbotten eller så. Men jag ska avvakta ett tag och eventuellt testar jag göra en utan bikarb.
    Tack igen!

 21. Camilla 1 februari, 2015 Svara

  Hej! Skulle gärna vilja prova att göra detta recept. Men kan man förvara i kyl om man gör fler än 1 sats?

  Mvh Camilla

  • Författare
   Organic Makers 3 februari, 2015 Svara

   Ja, i kylen eller mörkt och svalt håller sig krämen längre. Du kan också tillsätta några droppar e-vitamin så håller sig deodorantkrämen längre!

 22. Pernilla 18 mars, 2015 Svara

  Hej!
  Var kan man hitta ekologiskt potatismjöl?
  Jag brukar göra en deodorant med kokosolja som bas (istället för solros osv). Tycker ni att man ska smälta kokosoljan försiktigt?
  Nu har jag bara blandat allt i en skål.
  Tack och ha en fin dag!

 23. Conhumdrum 29 april, 2015 Svara

  Hej!

  Innehåller era aluminiumdosor BPA? Det finns ju ofta i konservburkar t.ex. och det står inget om att den är fri från det.
  Tack!

  • Författare
   Organic Makers 30 april, 2015 Svara

   Våra aluminiumdosor är helt fria från BPA. BPA brukar finnas i den lite gummiaktiga beläggning som finns på insidan av vissa konservburkar, och det finns inte i våra dosor!

 24. Marianne 29 april, 2015 Svara

  Går det bra att använda jojoba- eller mandelolja? Eller att ändå använda kokosolja, som blandas med sheasmör?

  • Författare
   Organic Makers 30 april, 2015 Svara

   Hej Marianne. Det går bra att använda såväl jojoba- och mandelolja, och/eller kokosolja. 🙂

 25. sonja 9 maj, 2015 Svara

  Jag ska säga att jag var väldigt, väldigt skeptisk till detta recept. Jag är byggnadsarbetare och jobbar ofta i varma, oventilerade utrymmen. Oavsett vilken deodorant jag använt luktar jag alltid lite svett när jag kommer hem.
  Men nu har jag använt denna deo i en vecka och VARJE DAG kommer jag hem efter åtta timmars intensivt svettande och luktar… gott. Alltså inte ens lite svett utan bara gott. Jag är imponerad. Tack för receptet!

 26. Mia 10 maj, 2015 Svara

  Det står på Tea tree oljan att den är skadlig vid hudkontakt? Känns lite sisådär att ha den i en hudvårdsprodukt då :/

  • Författare
   Organic Makers 10 maj, 2015 Svara

   Hej Mia, Tea Tree-olja, liksom alla eteriska oljor är mycket koncentrerade och de varningstexter som därför enligt lag måste finnas betyder att man ska undvika att använda oljan oblandad direkt på huden. Eteriska oljor ska alltid blandas med vegetabiliska oljor när de ska användas för hudvård. När du gör din egen deodorant eller andra hudvårdsprodukter använder du eterisk Tea Tree med ca 1%.

 27. Eva 14 maj, 2015 Svara

  Har gjort deon nu men den vill inte bli krämig är fortfarande rinnig. Ser att jag har använt sheasmör och inte sheasmör paradoxa kan det vara det som gör att den inte “krämar”till sig?

  • Organic Makers 15 maj, 2015 Svara

   Hej Eva, Ja Nilotica har lägre smältpunkt, så det blir inte så fast som med shea Paradoxa!

 28. Christina 15 maj, 2015 Svara

  Hej! Jag gör mitt eget deo och har gjort ett tag nu. Jag har bikarbonat i mitt också och när jag känner att min hud blir irriterad av det så sprayar jag lite äppelcidervinäger för att sänka hudens ph-värde en aning. funkar jätte bra tycker jag. Ska testa denna deon också och se hur den är jämfört med den jag gör. Som du säger så vill man ju inte lukta skunk! Tack för trevliga recept!

 29. Emelie 25 juli, 2015 Svara

  Hej!
  Nu har jag gjort deon, men insåg när jag läste här bland kommentarerna att jag använt fel sheasmör. 🙁 Kan man använda denna blandning till något annat eller är det bara slänga? 🙁 Har potatismjöl, jojoba, sheasmör och bikarbonat i. Den är rinnig..

  Mvh Emelie

  • Författare
   Organic Makers 26 juli, 2015 Svara

   Hej Emelie! Nej, släng den inte! Funktionen påverkas inte av att du använt det mjukare sheasmöret. Tycker du att konsistensen är för rinnig kan du smälta ner den och tillsätta några procent bivax så blir den fastare. Du kan också avhjälpa rinnigheten genom att röra i lite mer potatismjöl. /Josefin

 30. Kerstin Andersson 27 juli, 2015 Svara

  Jag undrar om det finns något annat att använda än bikarbonat eftersom jag är så känslig.Skulle vara trevligt att prova annars.
  Tack på förhand

 31. Sofie 3 augusti, 2015 Svara

  Hej!! jag är sugen på att testa detta recept och tänkte använda Shea Niloteca i hopp om att deon blir så pass rinnig så att jag kan hälla den i ett “rollerstift” och använda på så sätt 🙂 Tror ni det kan funka? Sen tänkte jag fråga om ni tror att man kan tillsätta lite äppelcidervinäger i blandningen? Det verkar som att flera reagerar på bikarbonatet efter ett tag och det kan ju vara för att huden blir för basisk. Äppelcidervinäger gör ju huden sur igen så tänkte att dom kanske kan balansera varandra?

  Tacksam för svar och en super bra blogg!

  Mvh Sofie

  • Författare
   Organic Makers 3 augusti, 2015 Svara

   Hej Sofie,
   Det kanske kan funka med deon i ett rollerstift. Alltså sådan flaska med kula. Vill du ha den som ett deostick ska den nog vara fastare, inte mjukare.
   Ja, en del är känsliga mot bikarbonatet (jag t.ex) 🙁 Det beror på att bikarbonat är väldigt basiskt. Tyvärr går det inte att avhjälpa genom att tillsätta vinäger, mjölksyra eller annat surt, då det är just det basiska som gör deon effektiv.
   Du kan inte heller blanda vinäger, som är en vätska, med oljorna och sheasmöret då oljor och vätska inte blandar sig med varandra.
   Vi jobbar på att testa andra deorecept utan bikarbonat, men hittills har vi inte kommit fram till ett recept som är tillräckligt effektivt.
   /Josefin

   • emil.kl 2 december, 2018 Svara

    Hejsan.

    Den aktiva ingrediensen Sodium Caproyl/Lauroyl Lactylate är ett mjölksyrasalt med bakteriedödande egenskaper, som förhindrar doft vid svettning. Man kanske kan använda det i stället för bikarbonat?

    Maria åkerberg använder visst det i deras nya deo men är ju så mycket roligare med DYI.
    Jag har försökt att leta på internet om detta mjölksyrasalt men svårt att förstå för mig ifall det är bra miljö/hälso vänlig sak.

    Och jag kan inte hitta det i er webshop.
    Har ni kommit längre på ert recept utan bikarbonat och som roll-on?
    /Emil

 32. Alicia 5 oktober, 2015 Svara

  Hej!
  Jag undrar om ni skulle kunna mixa ihop ett schampo för mjäll och obalans i hårbotten?
  Har problem med kliande och irriterad hårbotten.

  Tack på förhand!
  Mvh Alicia

 33. Jenny 17 november, 2015 Svara

  Hej! Tack för en inspirerande site.
  Jag testar olika varianter på en bikarbonatdeo. Den allra enklaste varianten var att blanda vatten och bikarbonat, men fick deon stå någon dag fick jag skaka jättemycket för att få bikarbonaten och vattnet att blandas igen. Detta funkade inte så bra i en roll on – vattnet sipprade ut i korken.

  Jag testade också att blanda olivolja och bikarbonat i en roll-on och det funkade bättre. Dessutom blev det en effektiv deo. Jag har inte sett mer gula fläckar än vanligt, kan ju konstatera att jag får gula fläckar oavsett deo eller om jag inte har deo alls…Jag tror att dessa kommer av den vanliga svettningen.

  Jag undrar om ni har testat utan stärkelse i något recept. Funkar det lika bra? Hur stor är skillnaden med eller utan stärkelse?
  Tack på förhand/Jenny

 34. Laila 17 december, 2015 Svara

  Hej!
  Vill så gärna använda er deo som jag gjort men tål inte bikarbonatet. Får utslag under armarna. Finns det något jag kan göra?
  Önskar och väntar o väntar på ett nytt recept snart utan bikarbonat. Hur går det?
  Önskar även recept på flytande schampo och flytande duschtvål.
  Mvh
  Laila

 35. Författare
  Organic Makers 17 december, 2015 Svara

  Hej Laila,
  För en bikarbonatfri deodorant kan du byta ut bikarbonatet mot hälften zinkoxid och hälften extra stärkelse. Jag är också känslig mot bikarbonat, så jag använder zinkdeon i stället! Nackdelen är att man får vara lite mer försikig med kläderna, då zinken kan ge lite vitmärken. @Jenny; stärkelsen absorberar fukt och gör deon mildare, utan stärkelse fungerar deon inte alls lika bra.
  /Josefin

 36. Sara 29 december, 2015 Svara

  Hej!
  Jag är också en av dem som är känslig för bikarbonat. Gjorde denna deon men istället för 25g tog jag 10g bikarbonat, och ökade potatismjölet med motsvarande mängd som jag tog bort av bikarbonatet. Doftsatte med lite vaniljolja och grapefruktolja, bytte ut lite av sheasmöret mot cupuacu-smör. Ljuvlig doft! Asså…denna deo. Var har den varit hela mitt liv?!
  Inga utslag och ingen klåda. Och ingen svettlukt! 🙂

  • Charlotte 5 januari, 2016 Svara

   Sara, det låter underbart! Vilka oljor använde du?

 37. Sara 26 januari, 2016 Svara

  Hej Charlotte!
  Bara grapefruktolja och vaniljolja!
  Mvh
  Sara

 38. Malin 18 februari, 2016 Svara

  Min blandning blir väldigt lös när den har svalnat, tar det ett tag innan den blir mer krämig och fast eller måste man använda någon speciell sorts olja till detta? Har använt kallpressad rapsolja, och gjort precis som det står i receptet 🙂

  • Författare
   Organic Makers 18 februari, 2016 Svara

   Hej Malin,
   När den har svalnat kan det ta några timmar till innan den når sin slutgiltiga konsistens. Det beror på att fastheten efter smältning inte bara beror på temperatur, utan de blandade ingredienserna ska hitta sin nya form och stelna i den.
   Lämna den över natten så blir den fastare!

 39. Khady 18 februari, 2016 Svara

  Hej!

  Kan jag byta ut shea smöret mot biwax? Eller blir den för fast då ? Shea smöret blandat med andra oljor ger en konstug lukt tycker jag :/ Annars verkar receptet toppen! Har rekommenderat det till många vänner och dom är nöjda.

  • Författare
   Organic Makers 1 mars, 2016 Svara

   Hej Khady,
   Vårt sheasmör Paradoxa är helt doftlöst och ger ingen doft till deon. Bivax är för hårt att byta ut sheasmöret mot, om du använder bivax behöver du en betydligt mindre mängd bivax än sheasmör.

 40. Jennzann 29 februari, 2016 Svara

  Hej! Jag har nu provat ert recept och sen har jag använt min deodorant i ca 2 veckor nu och den funkar perfekt för mig! Jag har lagt upp en liten film på Youtube om ni skulle vilja se 😛
  Men jag vill bara säga STORT tack! Ni hart varit en stor inspiration och källa till information när det kommer till naturlig hudvård! Tack!!

 41. Sandra 5 mars, 2016 Svara

  Jag ser att många är oroliga över bikarbonatet då den är basisk. Bikarbonatet är det som gör denna deo effektiv så ta inte bort det. Jag har använt denna deo i olika varianter i över ett år. Det jag har lärt mig är att om deon svider i armhålan är det för mycket bikarbonat. Försök inte minska det basiska genom att tillsätta syra. Har du en färdig deo som är för stark funkade det bra för mig att ha i en klick kokosolja och blanda för att göra den mindre basisk. Annars så ta minde mängd bikarbonat och mer stärkelse till nästa gång. Jag är såld på denna deo och har även fått min roomie hooked på den nu! Det bästa är just att det går att göra olika varianter och doftsätta själv och på så sätt hitta den variant som passar en bäst! 🙂

 42. Annica 5 maj, 2016 Svara

  Har inte testat att göra egen än men är väldigt sugen på att testa den här. Har köpt en som jag verkar ha bekymmer med bikarbonaten. Men ovan ser jag tips på att dra ner bikarbonaten. Är lite sugen på apelsin doft. Något jag ska tänka på när det gäller oljor då? Sen undrar jag om sheasmöret blir kletig känsla? Tack för inspirationen

 43. Emma 14 maj, 2016 Svara

  Har använt deon under ett par månaders tid, har varit nöjd med effekten på svett och lukt men har efter hand fått stora vita mjöliga fläckar på ett antal av mina svarta/mörka kläder. Fläckarna ser ut att ha gått bort direkt efter tvätt men när de hängt i garderoben ett tag (oanvända) kommer fläckarna fram igen. Det går att borsta bort det värsta men det kommer alltid tillbaka igen. Har övergivit deon av denna anledning + att huden blivit irriterad men undrar nu om någon vet hur jag får bort fläckarna. Känns ju jobbigt att behöva slänga flera av min favorittröjor…

  • Ceh 19 januari, 2017 Svara

   Hej, jag har samma problem med Soap Wallas deo (som bygger på liknande koncept). Konstigt att inte fler upplevt det! Fick vita fläckar direkt på mörka kläder och gula fläckar på vita kläder (deon funkar annars bra mot svett). Har använt galltvål på fläckarna och de har försvunnit, men vågar inte lova att det är permanent (inte gått så lång tid efter tvätt än).

 44. Åsa 10 juli, 2016 Svara

  Hjälp!
  Tar den väldigt lång tid att tjockna? Jag har nu gjort den och den är helt sval men inget händer med konsistensen. Jag har gjort helt enligt receptet men den tjocknar inte. Vad gör jag nu, ska jag bara kasta bort den eller kan man hetta upp vätskan och tillsätta mer potatismjöl kanske?
  Tacksam för snabbt svar

  • Författare
   Organic Makers 11 juli, 2016 Svara

   Hej Åsa,
   Har du följt receptet blir deodoranten blir ganska fast när den väl har satt sig. Det kan ta några timmar, upp till ett dygn om rumstemperaturen är varm. Sätt den i kylen några timmar om du vill att det ska gå snabbare!

   • Åsa 23 juli, 2016 Svara

    Tack, den hade tjocknat och fått jättebra konsistens till dagen efter. Har nu använt den och är mycket nöjd, mjuk och skön på huden och håller mig torr och fräsch hela dagen. Nästa gång kommer jag nog dock att välja lavendel istället för tea tree-olja, som doftar lite starkt, som myggstift ungefär. Tack för ett jättebra recept!

    • Sarah L 13 augusti, 2016 Svara

     Jag använde några droppar lavendel när jag gjorde den och blev väldigt nöjd. Doften sitter inte i så länge utan försvinner under dagen, men när man tar på den så känns det väldigt fräscht utan att ta över. Valde lavendel just för egenskaperna snarare än doften men är mycket nöjd med doften, gillar inte heller tea tree. Väljer oftast oparfymerat, men kommer helt klart fortsätta med lavendel på deon.

 45. Sarah L 13 augusti, 2016 Svara

  Jag har tidigare gjort deo med bara kokosolja, bikarbonat och stärkelse eftersom jag inte tål vanliga deos, men inte varit speciellt nöjd. Rinnig att få på, vitfläckiga kläder och både fukt och lukt plus lite irritation då och då. Så gav det här receptet en chans när jag av en slump råkade på det. Har nu använt deon en månad och är överförtjust. Fantastisk konsistens, ingen svettlukt alls förrän möjligen morgonen efter och trots att man svettas så känner man sig inte obehagligt blöt. Är sååååå tacksam att ni tagit fram detta recept!!! Kommer fortsätta använda denna garanterat. Nu undrar jag bara om det vore möjligt att ni tar fram ett anpassat recept för deostick som bygger på detta? I samband med t ex träning känns det enklare att applicera deo utan att kladda ner sig om händerna och skulle även vilja få barnen att börja använda denna och då är stick mycket enklare. Håller verkligen tummarna för att det går. Tack på förhand!

 46. Emma 31 augusti, 2016 Svara

  Tusen tack för ett fantastiskt precept, jag hade ingen potatismjöl hemma så använde arrowrot istället och den blev sådär krämig och härlig.

 47. Camilla 4 oktober, 2016 Svara

  Hej! Kan jag använda avokadoolja? Förstår jag rätt om jag läser att jag kan få samma effekt men byta ut tea tree oljan mot eukalyptusolja? Har aldrig gjort någon egen hudvård så känner mig rätt osäker! Tacksam för svar ? /Camilla

 48. Dorothe 9 december, 2016 Svara

  Istället of olja använder jag hamamelisvatten och aloe Vera gel (1:1), bicarbonat, eterisk olja och xanthan att har det lite tjockare. Det fyller jag i en gammal roll-on deo flaska. Funkar jättebra!

 49. Alexandra 24 december, 2016 Svara

  Hej! Jag funderar på hur mycket eran tefröolja(60 ml) och solrosolja(250 ml) motsvarar i gram? Tänker så att man skulle kunna köpa hem så att man kan göra flera och ge bort t.ex. Undrar även hur länge allt håller om man skulle förvara i kylskåpet, både ihopblandat och var för sig?

 50. Marianne 30 januari, 2017 Svara

  Detta är en favorit som jag nu ska göra igen. Har i lite olika oljor från er som jag har hemma. När jag ska ta av jojobaoljan märker jag att det har blivit någon form av klumpar i den. Är det något jag behöver oroa mig för? Den ska vara hållbar i ett år till.. tycker inte att den luktar märkligt eller då, men blir lite fundersam på om jag bör använda den..

  • Författare
   Organic Makers 30 januari, 2017 Svara

   Hej Marianne, Jojobaolja stelnar/klumpar sig vid temperaturer under 10 grader, det är alltså helt naturligt. Värm den försiktigt till lite över rumstemperatur, så ska den bli klar igen!

 51. maria 26 mars, 2017 Svara

  Hej, jag gjorde par månader sen egen deo, med bikarbonat, kokosolja och potatis mjöl, och då började min man, dotter och jag att använda den, det funkade ca en månad, och sedan fick vi alla sår under armarna, otroliga sår, med blod, och det sved så mycket att jag var tvungen att smärja ,ed bepanthen salva i en hel vecka, samma sår fick både min man, och dotter, så det vrkar som at bikarbonat i egen deo funkar inte alls, efter jag har läst på internet att många andra fick precis samma sak

  • Författare
   Organic Makers 27 mars, 2017 Svara

   Hej Maria,
   Så tråkigt att deon inte funkar för er. Så är det för den del, som är för känsliga mot det högre pH-värde som deon ger. Då finns det annat inget alterntiv än en deo utan bikarbonat! Se kommentaren ovan från den 8 mars 2104 för alternativ!

 52. Paulina 5 september, 2017 Svara

  Hej,

  Undrar om det finns möjlighet till att ordna större flaskor i glas, t ex för 500 ml? Beställer ofta er jojobaolja och vill ha en stor förpackning, men vill ej ha min olja i en PET-flaska. Hela tanken med att beställa från er är att slippa alla potentiella gifter och hormonstörande ämnen. Tack!

  • Organic Makers 6 september, 2017 Svara

   Hej Paulina, Våra PET-flaskor är säkra och kan även användas till livsmedel. Vi har valt just PET för 500 ml och större volym för att göra frakten lättare med mindre påverkan på miljön!

 53. Emma 13 december, 2017 Svara

  Jättebra recept!
  Jag har gjort flera olika varianter på det och alla funkar toppen!

 54. Iréne 19 december, 2017 Svara

  Nöjd med funktionen på deon, har tidigare använt liknande ekologisk deo i några år. Det jag är mindre nöjd med är att den är lite för oljig vid påsmörjning och att jag upptäckt stora fettfläckar under armarna på kläderna trots att jag alltid väntar minst en halvtimme med att klä på mig för att oljan ska gå in i huden. Fått fläckar både på ljusa och mörka kläder, vilka tyvärr inte går bort i tvätten. Använde tefröolja eftersom den beskrivs som lätt och tunn och absorberas fort av huden samt sheasmör paradoxa.

 55. Elisabeth Jacobs 28 mars, 2018 Svara

  Hej! Jag skulle bli så glad över ett recept på deo som man kan rolla på huden!
  Med vänlig hälsning, Elisabeth

  • Organic Makers 28 mars, 2018 Svara

   Hej Elisabeth,
   Vi jobbar faktiskt på det just nu. Har provat lite nya ingredienser och recept till roll-on-deo, och efter några månaders testning har vi kommit fram till en bra blandning. Recept kommer snart 🙂

 56. Elisabeth Jacobs 31 mars, 2018 Svara

  Det ser jag fram emot!👍🏻😊

 57. Linnéa 8 maj, 2018 Svara

  Hej!
  Jag ska absolut testa att göra det här receptet! Undrar bara hur tanken är att man ska applicera deon?
  Jättehärlig sida!
  Vänligen, Linnéa

 58. Anna 14 november, 2018 Svara

  Hej!
  Jag provade att föra enligt det här receptet men se om blev rinnig. Vad kan jag göra för att då den fast? Mer sheasmör?

  • Författare
   Organic Makers 14 november, 2018 Svara

   Hej Anna!
   Det här receptet blir en ganska fast, ej lös deodorantkräm. Är den för lös har den antingen inte stelnat ordentligt än (det kan ta upp till ett dygn, se tidigare kommentarer), eller så har det blivit fel mängder vid tillverkning. Har det blivit fel mängder kan du smälta ner den igen och tillsätta mer sheasmör. Men låt den som sagt stå svalt i 24 timmar först!

 59. Hanna 18 november, 2018 Svara

  Hej!
  Varför har ni valt sheasmör paradoxa och inte nilotica till det här receptet?

  • Författare
   Organic Makers 18 november, 2018 Svara

   Sheasmör paradoxa är mycket fastare, med sheasmör nilotica blir deodoranten för lös. Paradoxa ger också en mattare finish.

   • Hanna 7 december, 2018 Svara

    Tack för svar! Hur är det med body butter, funkar det med båda sorterna där eller är även paradoxa att föredra pga fastheten?

    • Författare
     Organic Makers 12 december, 2018 Svara

     Det beror på receptet. Är receptet med Paradoxa blir det för mjukt med Nilotica, och är receptet med Nilotica blir det för hårt med Paradoxa 🙂

 60. Michelle 30 november, 2018 Svara

  Hej! Jag testade att göra denna i förra veckan men upplever att jag luktar svett. Min mamma har också testat men hon upplever samma sak. Eftersom de bland kommentarerna är nöjda med receptet antar jag att det blev något fel när jag gjorde den. Den var väldigt lös först så det blev att den liksom delade sig och jag rörde om och ställde in i kylen och där stelnade den snabbt. Min fråga är helt enkelt om ni har något tips på hur jag kan rädda den? Jag följde receptet ordentligt. Kan det vara så att vissa oljor fungerar sämre? Använde mig av rapsolja. Tacksam för svar.

  • Författare
   Organic Makers 12 december, 2018 Svara

   Hej Michelle!
   Det kanske blev nåt fel med doseringarna när du gjorde den? När den färdiga deodoranten har stått i ett dygn är den fast och krämig, så är den för lös även dagen efter tillverkning har doseringarna inte blivit rätt. De flesta upplever att denna deodorant är mycket effektiv, men det kan vara olika från person till person, kanske passar den inte er helt enkelt!

 61. Marie-Louice 23 december, 2018 Svara

  Hej! Det är fantastiskt att vi kommit hit att det bu är på mode att använda naturliga och ekologiska råvaror att ha på huden! Tack för att ni jobbar med det! Ser att det står aluminiumburk att förvara i. Produkter tar upp metaller från förpackningen. Glas är bättre.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Prenumerera på Organic Makers nyhetsbrev.