Gör din egen ekologiska deodorant med krämigt sheasmör

deodorant

Gör din egen ekologiska deodorant med krämigt sheasmör

Göra sin egen deo? Funkar det verkligen? Och varför ska man göra det?

Det är långt ifrån alla som vill göra sin egen deodorant, och det kan man ju förstå. Den måste ju verkligen funka! För ingen vill gå runt och lukta skunk under armarna, det är en sak som är säker.

För inte så länge sedan skulle tanken på att göra sin egen naturliga deo kanske verka absurd för det flesta, men ju mer man lär sig om kemikalier och synteter i våra vardagliga hudprodukter, desto mer lockande känns de naturliga alternativen.

En “vanlig” deo innehåller oftast aluminiumsulfat; ett omdiskuterat ämne som många vill undvika i stora doser (mer om det kan du läsa här). En “vanlig” deo innehåller dessutom oftast syntetiska konserveringsmedel, parfymer och en mängd andra ämnen som inte känns sunda – särskilt som det är en produkt man använder varje dag, i princip hela livet.

Men går det att göra en fungerande deo med bara naturliga ingredienser? Javisst!
Ett enkelt recept man ofta stöter på består av bikarbonat, stärkelse och kokosolja.

Vi var inte riktigt nöjda med kokosoljavarianten, utan har tagit fram ett recept som är lite krämigare, och som vi tycker fungerar lite bättre. Vi kan villigt erkänna att både vi och våra testpersoner var misstänksamt inställda till funktionen. Funkar den verkligen? Och funkar det hela dan? Vi blev alla positivt överraskande. Deon funkar minst lika bra som en konventionell deodorant!

Så vad är det i den?
Vår deo bygger på en krämig blandning av sheasmör paradoxa och ekologisk kallpressad olja (basen är ungefär som Ekologiskt Body Balm med sheasmör) Sheasmöret ger mer fasthet åt deodoranten än kokosoljan, dessutom slipper man kokosdoften som alla kanske inte är så förtjusta i. Basen av sheasmör och ekologisk olja gör deon till en len och mjuk kräm som är toppen för huden.

De verksamma ingredienserna är bikarbonat och stärkelse, samt, om man vill, eterisk Tea Tree-olja eller lavendelolja som båda verkar antibakteriellt och ger extra effekt till deon.

Bikarbonat är ett salt (natriumvätekarbonat) som neutraliserar lukt. I stora doser kan bikarbonatet verka irriterande för huden, det är därför viktigt att inte överdosera bikarbonatet i din deo. Vi använder inte mer än ca 25% bikarbonat i vårt recept, och det funkar utmärkt.

Stärkelse är till för att absorbera fukten från huden. Vi föredrar stärkelse i form av ekologisk majsstärkelse, men annan stärkelse går också att använda.

Det här blir en bra deo som verkligen funkar! Sheasmöret och oljan håller huden mjuk, bikarbonaten neutraliserar dålig lukt och stärkelsen absorberar fukt. Perfekt! Vill man ha en ännu bättre deo, eller man kanske inte upplever att den här räcker hela vägen, tillsätter man även några droppar av en antibakteriell eterisk olja som Tea Tree-, lavendel-, eukalyptus- eller rosmarinolja. Man kan också tillsätta ytterligare eteriska oljor för att få en bra doft på deon (som neutral är helt doftlös).

Den enda nackdelen med deodoranten är att det i början kan vara ovant med den lilla grynigheten när man smörjer på den. Bikarbonat löser sig nämligen inte i fett, utan pulvret är kvar i deodoranten vilket gör att man känner av det mot fingrarna. Detta är dock inget man märker när deodoranten väl är på plats. Men… tyvärr är också en del överkänsliga mot det höga pH-värde som bikarbonaten ger (men det är också detta som gör deodoranten så effektiv). Blir du irriterad av bikarbonatdeo, prova att göra med lite mindre mängd bikarbonat. Märker du ändå av hudirritation är bikarbonatdeo tyvärr inget för dig.

Nå då så! Här är receptet:

Recept naturlig deodorant, drygt 100 g:

Det här är vårt gamla originalrecept som gör 115 g, drygt 100 ml. Ett anpassat recept med receptkalkylator, där du själv kan ange mängd du vill göra, finns nedan.

50 g Sheasmör paradoxa
25 g vegetabilisk kallpressad olja förslagsvis en neutral olja som mandelolja, aprikoskärnolja eller jojobaolja.
25 g bikarbonat
15 g ekologisk majsstärkelse

Ev. 0,5 ml eterisk tea tree oil, geranium, lavendelolja, rosmarin, eukalyptus globulus eller citroneukalyptus.
Ev. 0,5 ml valfri doft eller doftblandning av eterisk olja (sammanlagt max 1 ml eterisk olja per 100 ml)

Receptkalkylator Deodorant med bikarbonat

Ange själv mängden du vill göra i fältet för mängd. Förinställd mängd är 100 g vilket är knappt 100 ml.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Fettfas

43%Sheasmör Paradoxa EKOMängd g
22%Mandelolja EKOMängd g
22%BikarbonatMängd g
13%MajsstärkelseMängd g

Doft max (valfritt, utöver receptets %)

1% Eteriska oljorMängd g

Gör så här:

Smält ihop sheasmöret och oljan över ett vattenbad. Sheasmöret smälter vid 35-40 grader, så varmare än så behöver det inte bli. Rör till allt har löst sig ordentligt.
Blanda bikarbonat och majsstärkelse. Tillsätt den smälta oljeblandningen under omrörning tills allt har löst sig. Rör om då och då medan smeten svalnar, så får du en riktigt krämig deo. När blandningen har svalnat en stund tillsätter du eteriska oljor och rör om. Låt deokrämen svalna helt innan du skopar upp den i burk eller dosa. Det kan ta upp till 24 timmar innan deon stelnar helt och “sätter sig”, så bli inte orolig om deodoranten är lös även när den varit rumstempererad i flera timmar.
Det här receptet räcker precis till en st 100 ml aluminiumdosa, och det blir deodorant som räcker länge.

Hållbarhet: Innehållet av stabila oljor kombinerat med bikarbonatet, är en mycket hållbar blandning där bakterier inte kan frodas. Deodoranten håller därför länge, minst ett halvår.

Känslig mot bikarbonat?

En del är överkänsliga mot bikarbonat, och kan därför inte använda sig av bikarbonatdeo. Prova att byta ut mängden bikarbonat i recepet mot samma mängd magnesiumhydroxid, en deodoriserande ingrediens som är mildare mot huden!

Råvaror i receptet:

116 kommentarer

 1. Anders 4 februari, 2024 Svara

  Utmärkt recept (skönt att slippa kokosoljan). Konsistensen och smältpunkten blir helt perfekta. Deodoranten håller hela dan, även i situationer då köpta deodoranter inte hänger med. Min tweak var att avrunda mängderna till 45,20,20 och15 (för att slippa mäta med kryddmått). I stället för tea tree oil doftsatte jag med eteriska oljor av ingefära och kardemumma. De är antibakteriella och ger en kryddig citrusdoft som gifter sig bra med andra dofter.

 2. Maria 14 oktober, 2021 Svara

  Kan man byta ut sheasmör mot mangofette eller kokosolja?

 3. HB 18 februari, 2021 Svara

  Hej! Jag har gjort flera varianter av deo med bikarbonat – bland annat receptet ovan. Men jag fixar inte bikarbonaten. Får utslag. Har provat ert recept med magnesiumen också, men då luktar jag svett.

  Rekommenderar ni att jag gör en ny magnesiumsats med Zinkricinoleat, eller med Makers Bactiaktiv? I så fall, vilket rekommenderar ni för att bli av med svettlukten och hur doserar jag i det här receptet?

 4. Cassandra 30 januari, 2021 Svara

  Hej!
  Jag undrar om man kan byta ut mandeloljan till en annan olja, till exempel jojoba eller aprikos. Undrar också om man kan använda vanlig majsstärkelse som man köper i mataffären?
  Tack på förhand, Med vänlig hälsning, Cassandra

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *