disktvål & fläckbortagningstvål

Ekologisk tvätt- och disktvål – så här gör du den själv!

En disk- och tvättvål är superenkel att göra (så länge du är bekant med kallrörd tvåltillverkning och vet hur du hanterar lut. Vet du inte det behöver du läsa här först.)! Du gör helt enkelt en ren kokostvål med mycket lite överfettning (ca 0,5-1% överfettning är en ”säkerhetsmarginal” för att det inte ska finnas någon oförtvålad lut kvar i tvålen).

En ren kokostvål med minimal överfettning är kraftigt rengörande och lämnar ingen fet hinna, och funkar alldeles fantastiskt som diskmedel, som handtvätt (enzymfritt!), som fläckborttagare på kläder och som ett allmänt, supereffektivt rengöringsmedel.

Ren kokostvål spårar snabbt, så var beredd på att hälla upp den snabbt. Den hårdnar på bara någon timme, så det kan vara bra att göra tvålarna i formar med färdiga tvålstorlekar, så att du inte behöver passa på att de inte blir för hårda för att skära. Vår silikonform no3, med 6 st kvadratiska tvålar blir lagom stora tvålar för tvätt och disk. Varje form rymmer knappt 400 g tvålsmet.

Tips!

Att göra disktvål i individuella små formar istället för att skära upp en tvållimpa är praktiskt, dels för att tvålen hårdnar snabbt och kan bli svår att skära, dels för att du får färdiga ”portionsbitar” av disktvål och fläckborttagningstvål.
Du kan använda t.ex muffinsformar (ej aluminium!) eller avskurna tomma mjölk/grädd-paket. Det viktiga är att formen är något flexibel eller upprivningsbar så att du får ut tvålarna ur formen.

Kom igång med kallrörd tvål

Med vårt startkit DIY kallrörd tvål kan du komma igång och prova göra två enkla tvålar. Dessutom blir det kokosolja och lut över till en sats disktvål!

RECEPT: Tvätt- och disktvål

Recept på 1000 g (1 kg) kokosolja.

Här kan du räkna ut hur mycket du vill göra. På grund av avrundning blir receptet marginellt annorlunda än receptet ovan, det är inget som påverkar resultatet.
Du behöver väga upp ditt recept med ca 0.5 g noggrannhet. Runda alltså av varje ingrediens till närmaste hel- eller halvtal!

Fyll i hur mycket tvål du vill göra här (i gram):

g

A: Oljor och fetter:

Fas

%

Ingrediens

Mängd

A60.6%KokosoljaMängd g

B: Vatten & Lut:

Fas

%

Ingrediens

Mängd

B28.4%VattenMängd g
B11%Lut NaOHMängd g

OBS! Ett tvålrecepet är noggrant uträknat utifrån varje ingående oljas förtvålningstal. Du kan inte byta ut oljor eller fetter mot andra, eller använda andra proportioner än angivet recept!

Doft

Du kan också doftsätta dina disktvålar, med upp till 2% eteriska oljor. Det brukar dock räcka fint med halva mängden, ca 1 %. Tillsätt doften när du rört samman lut och olja, innan mixning. Tänk på att vissa dofter kan snabba på spårningsprocessen ytterligare, var beredd på snabb spårning!

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Doft – Valfritt

2% Maxdosering eteriska oljorMängd g

Receptdetaljer

Överfettning0.65%
Lutkoncentration28%
Vatten : Lut Ratio2,571 : 1
Mättade : Omättade fettsyror79 : 21
 

Gör så här:

Följ alla säkerhetsföreskrifter för kallrörd tvål och luthantering. Har du inte gjort tvål innan behöver du läsa hur man gör här.

Du behöver: Behållare, våg, stavmixer, tvålform, ingredienser (vatten, lut (NaOH) och kokosolja) samt handskar & skyddsglasögon.

 1. Väg upp kokosoljan i den värmetåliga behållare/bunke du ska göra tvålen i. Vi använder oss av måttkannor i laboratorieplast, som har ett praktiskt handtag och tål den värme luten/tvålen utvecklar. Använd en behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden smet du ska göra.
 2. Väg upp vatten i en värmetålig bägare.
 3. Väg upp luten (NaOH) i en kemikalietålig bägare (glas eller keramik)
 4. Häll luten i vattnet och rör om till allt löst sig.
 5. Låt luten svalna några minuter och häll den sen över kokosoljan i tillverkningsbehållaren. Rör om med t.ex en glasstav tills kokosoljan har smält och allt är blandat.
 6. Sätt i stavmixern, vinkla stavmixerhuvudet för att släppa ut ev. luft, och mixa smeten tills den börjar tjockna. Var uppmärksam, det kan gå fort! (typ 10 sekunder med en bra stavmixer)
 7. Så fort smeten börjat tjockna (spåra) slutar du mixa och häller upp i formarna. Låt stelna på en oöm yta, just in case.

Ren kokostvål mognar och hårdnar snabbt. Tvätt- och disktvålen är redo att börja använda efter ca ett dygn, men har hårdnat som bäst efter ca en vecka och framåt. (Den håller och räcker hur länge som helst…)

Råvaror i receptet:

Doftförslag

22 kommentarer

 1. Amanda 31 januari, 2022 Svara

  Hej!
  Kan man använda den här disktvålen i diskmaskin?

  Tack för ett grymt recept! Har inte köpt tvål från affären på två år nu!

  • Organic Makers 3 februari, 2022 Svara

   Hejsan, Kul att du gillar receptet och att det ersatt ”snabbtvål”! Vet inte om du redan hunnit testa, men vi rekommenderar handdisk för denna tvålen!

 2. Helmy Nilsson 25 november, 2021 Svara

  Fungerar den här tvätt-tvålen i tvättmaskinen eller löddrar den för mycket? Om det fungerar bra, vilken dosering bör jag använda till vanlig fintvätt?

 3. Anna-Maria 22 november, 2021 Svara

  Kan man använda färdig melt and pour massa som tvätt och disktvål?

 4. Lykke 23 september, 2021 Svara

  Hej! Jag jag gjort disktvålarna två gånger och jag verkligen älskar den! Kranar blir otroligt blanka, handfatet i badrummet glänser och idag testade jag fönster och speglar… Jag använder fuktad disksvamp till det mesta. Ett par drag på tvålen och sen var jag mig på fönstren, sen tog jag en fuktig microtrasa och torkade bort tvålen. Drog med en ny trasa (säkert inte nödvändigt) och av det som inte var borta då tog jag med hushållspapper. Jag har nog aldrig sett så rena och blanka fönster! Gjorde likadant på spelarna i badrummet. 👍
  Blir många fina julklappar att ge bort i år… 😊

  • Organic Makers 22 oktober, 2021 Svara

   Hejsan Lykke! Alltså wow, vad kul att höra att du är så nöjd med receptet och alla användningsområden du funnit med den! Vi tackar ödmjukast för denna fina kommentar 😍 💚

 5. Malin 27 februari, 2021 Svara

  Kan man byta ut kokosoljan mot en annan olja? En mer flytande?

 6. Christina Dahlén 25 juli, 2020 Svara

  Hej,
  jag har testat att göra denna tvättvål med en stavmixer av märket ”Bamix” (ganska dyr stavmixer…) och den nedre metalldelen av mixern blev alldeles svart …?!
  Det måste ha blivit någon kemisk reaktion. Är det något som ni hört något om?

  • Elisabeth 2 augusti, 2020 Svara

   Jag testade också med Bamix men den verkar inte tåla luten. Fick köpa en billig mixer som tålde tvålsmeten. Synd om Bamixen går sönder!

 7. Anna Greta Thulin 25 april, 2020 Svara

  Hej! Kan man ha eterisk olja i denna utan att det ändrar fettsammansättningen? Min första tvål blev lite fet och inte så löddrig. Kan jag ha haft för mycket kokosfett (Åtrots finfina vågen från er?)

  Tack på förhand!!

  • Organic Makers 9 november, 2020 Svara

   Hej! Ja, du kan ha eteriska oljor i en tvål utan att det ändrar fettsammansättningen, då eteriska oljor, trots sitt namn, inte är fetter.

 8. Kerstin 8 november, 2019 Svara

  Hej!
  Jag undrar om man kan använda tvålen till alla temperature i tvättmaskinen eller passar den bara till 30-40 grader?

  • Organic Makers 9 november, 2019 Svara

   Tvålen funkar i alla temperaturer! 🙂

 9. Elin 25 augusti, 2019 Svara

  Hej!

  Skulle ni säga att tvålen är passande för tvätt av rena ullplagg och annan fintvätt? 🙂
  Om inte, vilket av era recept borde man satsa på? Jag stickar, så har en del ullkoftor. Dessa skulle jag gärna tvätta med egengjord tvål!

  Ren ull vill man ju inte beröva dess funktionella, naturliga fett, så funderar på om en mer överfettad tvål vore lämplig? Men jag vet inte ^^

  Tack för ännu ett spännande recept!

 10. Linnea 7 maj, 2019 Svara

  Hej
  Har köpt kaustiksoda i bygghandeln och undrar om jag kan göra tvål med den också? Kan inte läsa någonstans om ert lut är 100% NaOH. På min står det att det är 60-90% natriumhydroxid.

  • Organic Makers 9 juni, 2019 Svara

   Hej Linnea!
   Nej, kaustiksoda från bygghandeln är inte ren, den innehåller en massa annat som man inte vill ha i sin tvål, och förtvålningen blir inte rätt. Det är därför det heter kaustiksoda, vilket i princip betyder ”alkaliskt pulver”, inte ren Natriumhydroxid.

 11. Annq 21 mars, 2019 Svara

  Äntligen ett recept på tvättvål! 🙂
  Hur används tvålen vid tvätt av kläder? Lägger ni hela tvålen i doseringslådan eller river ni den?

  • Organic Makers 22 mars, 2019 Svara

   I tvättmaskin använder vi riven tvättvål direkt i trumman (ej förtvätt), nån matsked per tvätt. Men det går nog bra att ha den riven i tvättmedelsfacket också, risken är att det fastnar i facket när tvålflingorna blir blöta. På fläckar gnider vi lite med fuktad tvål, den är supereffektiv som fläckborttagare!

 12. Bella 20 mars, 2019 Svara

  Hej!

  På instagram skrev ni att man kan tvätta ansiktet med den här, stämmer det? Jag undrar bara då jag läst att kokosolja har ett väldigt högt värde i den komedogeniska skalan om förmåga att täppa till porer. Men eftersom den här är så lite överfettad så kanske det går ändå? 🙂

  • Organic Makers 20 mars, 2019 Svara

   Nej, inte tvätta ansiktet, tvätta kläder! Den här tvålen är för starkt rengörande för ansiktstvätt!
   Även kraftigt överfettad kokostvål som vi har recept på här kan vara lite väl starkt för ansikte för vissa, men tillsätter man t.ex lite kaolinlera blir den mild nog. En överfettad kokostvål är inte komodogen.
   Här hittar du recept: https://www.organicmakers.se/diy-kallrord-tval-ren-kokostval-med-vardande-egenskaper/

 13. Emma 20 mars, 2019 Svara

  Vilken bra idé! 🙂
  Så om man ska diska för hand och inte kan fylla upp diskhon med vatten och tvål, rekommenderar ni att man blöter sin diskborste och drar den lite på tvålen?

  • Organic Makers 21 mars, 2019 Svara

   Ja precis! Vi har den på ett tvålfat i kork på diskbänken, och drar med lätt blött diskborste över.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

Missa inga nyheter eller erbjudande!