disktvål & fläckbortagningstvål

Ekologisk tvätt- och disktvål – så här gör du den själv!

Disktvål, städtvål, fläckbortagare – en riktigt effektiv tvål.

En disktvål, som även är toppen till städ och fläckborttagning, är superenkel att göra själv och räcker länge. Du gör helt enkelt en ren kokosoljetvål med mycket lite överfettning.

Disktvål – Vad är det?

En typisk äkta disktvål är en ren kokosoljetvål med minimal överfettning. Tvålen är kraftigt rengörande och lämnar ingen fet hinna efter sig. En disktvål är perfekt såväl som diskmedel, som handtvätt (enzymfritt!), som fläckborttagare på kläder och som ett allmänt, supereffektivt rengöringsmedel.

En disktvål spårar (tjocknar) kvickt av mixning med stavmixer. När du gör egen disktvål behöver du därför vara beredd på att hälla upp den snabbt. Den hårdnar på bara någon timme, så det kan vara bra att göra tvålarna i formar med individuella fack. Silikonform no3, med 6 st kvadratiska tvålar blir lagom stora tvålar för tvätt och disk. Varje form rymmer knappt 400 g tvålsmet, knappt 70 gram per fack. Tvålformen med fyra st “puckar” blir 4 st stora disktvålar av samma mängd smet.

Kom igång med kallrörd tvål:

Med vårt startkit DIY kallrörd tvål kan du komma igång direkt och göra tre olika satser tvål, varav en är just disktvål!

Tips!

Att göra disktvål i individuella små formar istället för att skära upp en tvållimpa är praktiskt, dels för att tvålen hårdnar snabbt och kan bli svår att skära, dels för att du får färdiga “portionsbitar” av disktvål och fläckborttagningstvål.
Du kan även använda t.ex muffinsformar (ej aluminium!) eller avskurna tomma mjölk/grädd-paket. Det viktiga är att formen är något flexibel eller upprivningsbar så att du får ut tvålarna ur formen.

Recept disktvål:

Skriv in i kalkylatorn hur mycket totalmängd tvålsmet du vill göra så räknas receptet om. Förinställd mängd är 400 g som är lagom till en Silikonform no3 eller no 7.

Jag vill göra (g):
g

Fas

 

Ingrediens

Mängd

Olja

Kokosolja deodoriserad EKO Mängd g

Natriumhydroxid & Vatten

Natriumhydroxid, Lut Mängd g
Rent vatten Mängd g

Doftsättning (kan uteslutas)

Maxdosering Eteriska oljor Mängd g

Receptdetaljer:

Överfettning 0.65%
Lutkoncentration 28%
Vatten : Lut Ratio 2,571 : 1
Mättade : Omättade fettsyror 79 : 21

Utrustning & Säkerhet:

Följ alla säkerhetsföreskrifter för kallrörd tvål och luthantering. Har du inte gjort tvål innan behöver du läsa hur man gör här.

Du behöver: Behållare för tillverkning, våg, stavmixer, tvålform, ingredienser (vatten, lut (NaOH) och kokosolja) samt handskar & skyddsglasögon.

Så här gör du egen disktvål:

 1. Smält kokosoljan till flytande.

  Kokosolja har en smältpunkt på 25°. Mycket varmare än så ska den inte vara, då finns det risk för att smeten blir för varm. Om du är en van tvålare kan du låta lutens värme smälta kokosoljan åt dig, då behöver du alltså inte smälta den innan.

 2. Väg upp kokosoljan i den värmetåliga behållare/bunke du ska göra tvålen i.

  Vi använder oss av måttkannor i laboratorieplast, som har ett praktiskt handtag och tål den värme luten/tvålen utvecklar. Använd en behållare som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden smet du ska göra.

 3. Väg upp vattnet

  Väg upp vattnet i en kemikalietålig behållare (laboratorieplast, rostfritt eller keramik) som rymmer minst dubbelt så mycket som vatten & NaOH sammanlagt.

 4. Väg upp luten (NaOH)

  i en kemikalietålig bägare (tåligt glas, rostfritt eller keramik).

 5. Häll luten i vattnet

  Rör om genast tills all natriumhydroxid löst sig. Luten utvecklar nu kraftig värme och blir nästan kokande. Arbeta i ett väl ventilerat utrymme/under köksfläkt och luta dig inte över lösningen. Ångorna är inte farliga, men kan upplevas lite starka.

 6. Låt luten svalna en stund tills den kommit ner betydligt i temperatur.

  Ju varmare luten är, desto snabbare går förtvålningsprocessen. Eftersom disktvål är en mycket snabbförtvålad tvål kan det gå lite väl snabbt om luten är för varm. runt 40°C är lagom, lite varmare om du använder luten för att smälta kokosoljan.

 7. Häll lutlösningen över kokosoljan.

  Rör om för hand en lite stund tills blandningen är homogen.

 8. Tillsätt ev. doft

  Vill du doftsätta din disktvål eller använda dig av andra tillsatser ska de i smeten nu, när du börjat mixa kan smeten snabbt blir för tjock för tillsatser.

 9. Sätt i din stavmixer och mixa.

  Mixa på låg hastighet och i korta intervaller. Det kan gå blixtsnabbt för smeten att tjockna. Var uppmärksam, så fort den börjar tjockna är det dags att hälla upp den.

 10. Häll upp i form

  En disktvål är bäst att hälla upp i individuella formar då den hårdar snabbt. Låt stelna på en oöm yta, just in case. Efter redan några timmar är tvålen klar.

Användning och hållbarhet:

Ren kokostvål mognar och hårdnar snabbt. Därför är tvätt- och disktvålen är redo att börja använda efter ca ett dygn, men har hårdnat som bäst efter ca en vecka och framåt. (Den håller och räcker hur länge som helst…)

Använd hel eller riven till disk, handtvätt och städ. Använd inte i diskmaskin, tvål löddrar för mycket för diskmaskin. Riven disktvål i tvättmaskin går bra!

Råvaror & ingredienser till Disktvål:

Doftförslag

tvål!

Lär dig hantverket av äkta tvål!

På våra tvålsidor lär du dig allt om hur tvål funkar och hur du gör din egen kallrörda hantverkstvål!

Handgjorda kallrörda ekologiska tvålar

23 kommentarer

 1. Monica Wickford 11 januari, 2024 Svara

  Hej! Jag tycker att disk/tvätt-tvålen är helt fantastisk. Tack för jättebra recept!
  Ska testa mild tvål med lera också.
  Nu undrar jag om man kan köra för länge med mixerstaven. Förändrar det tvålens egenskaper?

 2. Amanda 31 januari, 2022 Svara

  Hej!
  Kan man använda den här disktvålen i diskmaskin?

  Tack för ett grymt recept! Har inte köpt tvål från affären på två år nu!

  • Organic Makers 3 februari, 2022 Svara

   Hejsan, Kul att du gillar receptet och att det ersatt “snabbtvål”! Vet inte om du redan hunnit testa, men vi rekommenderar handdisk för denna tvålen!

 3. Helmy Nilsson 25 november, 2021 Svara

  Fungerar den här tvätt-tvålen i tvättmaskinen eller löddrar den för mycket? Om det fungerar bra, vilken dosering bör jag använda till vanlig fintvätt?

 4. Anna-Maria 22 november, 2021 Svara

  Kan man använda färdig melt and pour massa som tvätt och disktvål?

 5. Lykke 23 september, 2021 Svara

  Hej! Jag jag gjort disktvålarna två gånger och jag verkligen älskar den! Kranar blir otroligt blanka, handfatet i badrummet glänser och idag testade jag fönster och speglar… Jag använder fuktad disksvamp till det mesta. Ett par drag på tvålen och sen var jag mig på fönstren, sen tog jag en fuktig microtrasa och torkade bort tvålen. Drog med en ny trasa (säkert inte nödvändigt) och av det som inte var borta då tog jag med hushållspapper. Jag har nog aldrig sett så rena och blanka fönster! Gjorde likadant på spelarna i badrummet. 👍
  Blir många fina julklappar att ge bort i år… 😊

  • Organic Makers 22 oktober, 2021 Svara

   Hejsan Lykke! Alltså wow, vad kul att höra att du är så nöjd med receptet och alla användningsområden du funnit med den! Vi tackar ödmjukast för denna fina kommentar 😍 💚

 6. Malin 27 februari, 2021 Svara

  Kan man byta ut kokosoljan mot en annan olja? En mer flytande?

 7. Christina Dahlén 25 juli, 2020 Svara

  Hej,
  jag har testat att göra denna tvättvål med en stavmixer av märket “Bamix” (ganska dyr stavmixer…) och den nedre metalldelen av mixern blev alldeles svart …?!
  Det måste ha blivit någon kemisk reaktion. Är det något som ni hört något om?

  • Elisabeth 2 augusti, 2020 Svara

   Jag testade också med Bamix men den verkar inte tåla luten. Fick köpa en billig mixer som tålde tvålsmeten. Synd om Bamixen går sönder!

 8. Anna Greta Thulin 25 april, 2020 Svara

  Hej! Kan man ha eterisk olja i denna utan att det ändrar fettsammansättningen? Min första tvål blev lite fet och inte så löddrig. Kan jag ha haft för mycket kokosfett (Åtrots finfina vågen från er?)

  Tack på förhand!!

  • Organic Makers 9 november, 2020 Svara

   Hej! Ja, du kan ha eteriska oljor i en tvål utan att det ändrar fettsammansättningen, då eteriska oljor, trots sitt namn, inte är fetter.

 9. Kerstin 8 november, 2019 Svara

  Hej!
  Jag undrar om man kan använda tvålen till alla temperature i tvättmaskinen eller passar den bara till 30-40 grader?

  • Organic Makers 9 november, 2019 Svara

   Tvålen funkar i alla temperaturer! 🙂

 10. Elin 25 augusti, 2019 Svara

  Hej!

  Skulle ni säga att tvålen är passande för tvätt av rena ullplagg och annan fintvätt? 🙂
  Om inte, vilket av era recept borde man satsa på? Jag stickar, så har en del ullkoftor. Dessa skulle jag gärna tvätta med egengjord tvål!

  Ren ull vill man ju inte beröva dess funktionella, naturliga fett, så funderar på om en mer överfettad tvål vore lämplig? Men jag vet inte ^^

  Tack för ännu ett spännande recept!

 11. Linnea 7 maj, 2019 Svara

  Hej
  Har köpt kaustiksoda i bygghandeln och undrar om jag kan göra tvål med den också? Kan inte läsa någonstans om ert lut är 100% NaOH. På min står det att det är 60-90% natriumhydroxid.

  • Organic Makers 9 juni, 2019 Svara

   Hej Linnea!
   Nej, kaustiksoda från bygghandeln är inte ren, den innehåller en massa annat som man inte vill ha i sin tvål, och förtvålningen blir inte rätt. Det är därför det heter kaustiksoda, vilket i princip betyder “alkaliskt pulver”, inte ren Natriumhydroxid.

 12. Annq 21 mars, 2019 Svara

  Äntligen ett recept på tvättvål! 🙂
  Hur används tvålen vid tvätt av kläder? Lägger ni hela tvålen i doseringslådan eller river ni den?

  • Organic Makers 22 mars, 2019 Svara

   I tvättmaskin använder vi riven tvättvål direkt i trumman (ej förtvätt), nån matsked per tvätt. Men det går nog bra att ha den riven i tvättmedelsfacket också, risken är att det fastnar i facket när tvålflingorna blir blöta. På fläckar gnider vi lite med fuktad tvål, den är supereffektiv som fläckborttagare!

 13. Bella 20 mars, 2019 Svara

  Hej!

  På instagram skrev ni att man kan tvätta ansiktet med den här, stämmer det? Jag undrar bara då jag läst att kokosolja har ett väldigt högt värde i den komedogeniska skalan om förmåga att täppa till porer. Men eftersom den här är så lite överfettad så kanske det går ändå? 🙂

  • Organic Makers 20 mars, 2019 Svara

   Nej, inte tvätta ansiktet, tvätta kläder! Den här tvålen är för starkt rengörande för ansiktstvätt!
   Även kraftigt överfettad kokostvål som vi har recept på här kan vara lite väl starkt för ansikte för vissa, men tillsätter man t.ex lite kaolinlera blir den mild nog. En överfettad kokostvål är inte komodogen.
   Här hittar du recept: https://www.organicmakers.se/diy-kallrord-tval-ren-kokostval-med-vardande-egenskaper/

 14. Emma 20 mars, 2019 Svara

  Vilken bra idé! 🙂
  Så om man ska diska för hand och inte kan fylla upp diskhon med vatten och tvål, rekommenderar ni att man blöter sin diskborste och drar den lite på tvålen?

  • Organic Makers 21 mars, 2019 Svara

   Ja precis! Vi har den på ett tvålfat i kork på diskbänken, och drar med lätt blött diskborste över.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *