DIY mineral foundation - organicmakers.se

DIY – gör din egen foundation – BB ansiktsolja

Skippa fulsminket med en massa konstiga tillsatser för gott, och skapa ditt eget naturliga! Här gör vi en foundation som är riktigt lätt att göra med våra färdiga grundpigmenterade Pigmenterad Mineral SPF.

Den här foundationoljan är lite av en hybrid, en kombination av foundation och en BB-ansiktsolja (BB står för Blemish Balm) och är en lätt form av foundation). På grund av Mineral SPF’s förmåga att diskret smälta in i hudtonen blir det här inte som en täckande film, utan mer som en utjämnande och lätt till medeltäckande foundation.

Med dina egna favoritoljor eller med din färdigblandade ansiktsolja som ingrediens blir detta också en kombo mellan en vårdande ansiktsolja och foundation. Till skillnad från mycket annat smink finns det i den här bara nyttigheter för huden.

Lägg därtill en inbyggd hög solskyddsfaktor, och du kommer snart inte vilja använda något annat!

Mineral SPF

Hudfärgat pigment för foundations och mineralpuder i påse

Naturliga foundations, mineralpuder, underlagscremer med mera är pigmenterade med mineraliska pigment, typiskt brun, gul, röd och svart järnoxid beroende på vilken nyans man vill jobba fram, och titandioxid och/eller zinkoxid som vita pigment för varierande ljushet. Men att jobba fram sin egen hudton helt från scratch kan vara både svårt och ta tid. Därför har vi nu två blandade baser att utgå ifrån, perfekt när du ska göra ditt eget mineralsmink! Du kan blanda de båda, Mineral SPF medium & Mineral SPF varmton, och även ljusa upp dem med Mineral SPF naturell/vit. Vill du ha mörkare nyanser tillsätter du mycket små mängder av brun järnoxid, och minimala mängder svart järnoxid.

Pigmenterad Mineral SPF är en professionell ingrediens som används som ensam solskyddsingrediens i naturliga och ekologiska BB-cremer, CC-cremer, BB-oljor med mera. En dosering om 10-15 % ger medium solskydd, en dosering om 15-30% ger högt till mycket högt solskydd. Tack vare sina speciella egenskaper är pigmenterad Mineral SPF extra lätt att blanda ut i oljor och cremer, betydligt lättare än bara oxidpigment, som kan behöva  mer bearbetning för att få en slät och jämn pasta att blanda i cremer och oljor.

Recept Foundationolja

25 G FOUNDATIONOLJA ≈ KNAPPT 30 ML

5g = (20%) Mineral SPF Medium eller Varm
* Vill du modifiera färgen med ytterligare pigment räknar du in alla pigment i den här mängden.
10 g = (40%) Jojobaolja eller Makers Silk
** Ju mer Makers Silk, desto “torrare” och mer spridbar känsla. Du kan ersätta all jojobaolja med Makers Silk.
10 g (40%) Broccolifrölja eller oljeblandning
*** Använd gärna din egen favoritblandning av oljor eller en färdig ansiktsolja.
1 liten droppe (0.5%) E-vitamin

RECEPTDETALJER

Produkt: BB Foundationolja ansikte
Produktspecifikation: Olja med dispergerade mineraler
Övrigt: SPF: produkten har hög SPF som beror på den höga doseringen av mineral SPF. Exakt SPF är ej uppmätt och kan variera beroende på pigmentering.
Hållbarhet: Med tillsatt e-vitamin är den här produkten hållbar i ca 1 år.

 Gör så här:

Väg upp pigmenterad mineral SPF (om du vill förändra nyansen, läs instruktioner här intill) i en liten skål som är lätt att blanda i, t.ex en glaserad porslinsskål. Tillsätt en liten del av jojobaoljan och arbeta ihop, t.ex med baksidan av en sked, till en jämn massa. Tillsätt efterhand droppvis restrerande jojobaolja tills du fått en krämig, lättflytande massa. Tillsätt övriga oljor och e-vitamin och arbeta ihop noga till en lättflytande foundation. Tycker du att den bli för tjock kan du tillsätt ytterligare jojobaolja tills du når önskad konsistens. Tänk på att blandningen ska vara flytande för att användas med pump. Häll upp på 30 ml flaska med pump. Klart!

Använd så här:

Eftersom pigmenten är flytande i oljan sjunker de till botten efter hand. Skaka flaskan innan varje användning så att pigmenten fördelar sig i oljan. Använd en liten mängd foundationolja och fördela på väl rengjord hud. Oljan ger både vård som en ansiktsolja och en bra foundation.

Arbeta fram en egen nyans

Våra pigmentblandningar för foundations finns i två olika grundnyanser, en neutral, och en som är lite mer varm i tonen. För att göra tonen ljusare eller mörkare, eller justera nyansen till kallare, varmare, gulare o.s.v. tillsätts små mängder av bruna, gula, gröna och röda oxidpigment, och blå och lila/rosa ultramariner och blandas ihop noga. Denna process kräver lite tålamod, det är viktigt att pigmenten är helt blandade med varandra för att inte lämna stråk av färg. Bearbeta pigmentblandningen i en porslinsmortel eller med baksidan av en sked i en porslinsskål. De kan också gå att använda en elektrisk kaffekvarn för att mixa ihop pigmenten, med det är inte alla kaffekvarnar som tål så fint pulver. Använd små, små mängder i taget. Till en tesked pigmentbas tillsätter du knappt halva miniskopor ytterligare pigment och blandar ut noga för att testa fram rätt nyans. När du börjar bli nöjd kan du droppa i jojobaolja några droppar i taget och arbeta ihop till en jämn smet. Det går att justera nyansen ytterligare genom att tillsätta mer pigment och arbeta ut i smeten.

Basblandningarna neutral och varm, samt mineral SPF naturell/vit är allra lättast att blanda med varandra då de är speciellt framtagna för att vara lätta att blanda med varandra och blanda ut i cremer och oljor. Använder du bara dessa behöver bearbeta blandningarna mindre, det kan räcka med att skaka ihop dem kraftigt i en burk!

Inbyggt solskydd?

Mineral SPF är en patenterad blandning av mineraliskt solskydd + pigment för att ge ett bra solskydd. En dosering, som här, på 20% ger högt SPF, 50+. Eftersom det är de vita pigmenten som ger skydd blir skyddet något högre om du tillsätter mer vitt pigment, och lägre ju mörkare pigmentering du gör. Detta är dock en sminkprodukt och ska inte användas som enbart solskyddskräm. För att göra en solskyddskräm rekommenderar vi Mineral SPF naturell/vit som är avsedd för solskyddsprodukter och ger högre skydd per använd mängd.

Ingredienser i receptet:

12 kommentarer

 1. Ebba 6 februari, 2022 Svara

  Hej! Jag undrar om man kan använda vit kaolinlera för att ljusa upp mineralbasen istället för titanoxid eller den naturella mineralbasen?

 2. Edita 28 juni, 2021 Svara

  Hej,

  Hur vet jag vilken av SPF medium eller varm jag ska beställa? eller är tanken man beställer båda för att mixa?
  Någon som kan tipsa? 🙂

 3. Ylva 17 augusti, 2020 Svara

  Hej och tack för superrecept. Gillar verkligen. Kan kännas lite glansig dock och undrar om ni har något tips på hur jag kan justera receptet för att få den mer matt? Tack på förhand.

  • Organic Makers 2 september, 2020 Svara

   Hej, Du kan prova att tillsätta lite av vår ekologiska majsstärkelse (1-2%) för att får en mattare känsla!

 4. Bim 3 november, 2019 Svara

  Hej!
  Jag ska köpa ingredienser & göra denna!
  Men jag undrar, hur mäter jag upp? Vad betyder 40%? Lättare om det stog i milliliter eller så (:

  • Organic Makers 4 november, 2019 Svara

   Hej! Du kan inte mäta upp ingredienserna eftersom pulver är mycket lättare i förhållande till volym än oljor.
   Procenten är viktprocent, och ska du göra 100 g är 20 % alltså 20 g.
   Vill du mäta upp ingredienserna måste du först veta hur du omvandlar varje ingrediens till volym, och det blir inte lika extakt som med våg. Du kan läsa mer om det i inlägget här: https://www.organicmakers.se/ingredienser-hudvard-vikt-volym-och-omvandlingskalkylator/

 5. Miranda 19 juni, 2019 Svara

  Jag har följt receptet väldigt noggrant men resultatet blir en jättetunn konsistens som bara ligger som olja på huden och ser inte alls ut som er bild. Er bild ser ganska krämig ut men min blir som vatten. Vad gör jag för fel? 🙁

  • Organic Makers 19 juni, 2019 Svara

   Hej Miranda!
   Det här blir en olja, för att den ska gå att pumpa kan den inte vara tjock. I skålen visar vi pastan som vi gjort när vi arbetat hop nyansen, sen tillsättes oljan. Vill du göra tjockare foundation eller en concealer tillsätter du mindre olja i pastan tills det blir den konsistens du vill ha. Men är den tjock behöver du ha den i burk!

 6. Anna 21 februari, 2019 Svara

  Hej, har gjort den BB foundation. Följt receptet till punkt och prick, valde Mastersilk. Efter 1 vecka har den börjat lukta för mycket av broccolifröoljan???
  E vit tillsatt. Ska det vara så här?
  Kan man tillsätta någon Eterisk olja i den ?

  • Organic Makers 22 februari, 2019 Svara

   Hej Anna!
   Broccolifröoljan har en doft av just (rå) broccoli, så det är som det ska. Du kommer inte att dofta broccoli när du har den på dig 🙂
   Du kan tillsätta upp till 30 droppar eterisk olja per 100 g produkt, t.ex lavendel eller frankinsence!

 7. Amanda 4 februari, 2019 Svara

  Superbra produkt!! Täcker jättebra och känns hur bra som helst på huden. Tack för era recept!

 8. Estela 3 maj, 2018 Svara

  Så bra, tack mycket för receptet. Snälla sluta aldrig att blogga. Tur att man hittat hit, tycker jätte mycket om bloggen. Tusen tack ❤️

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *