DIY Rengöringspasta med rassallera & kokos

DIY – Ekologisk rengöring och mild skrubb med rassalera, kokosolja och havre.

Här gör vi en ekologisk mild ansikts- och kroppsskrubb som både rengör, tillför hudvårdande ämnen och återfettar. Vi använder oss av tvättleran rassal som bas.

Rassalleran är en naturlig lera som både tillför mineraler och rengör. Rassalleran löser upp smuts och orenheter och tar dem med sig när man sköljer av.  Den här leran kallas även rasullera, rahssoul och liknande namn, beroende på var den kommer ifrån. Rassallera har en liten kornighet som ger en lätt skrubbande effekt.
Tips! Byt ut rassalleran mot en mild kaolinlera eller absorberande grön lera så skippar du skrubbeffekten och får en bra rengöringskräm i stället!

Ekologisk Kokosolja är en fast kallpressad olja (smältpunkt ca 25 grader) som har perfekt mjuk konsistens för skrubben. Kokosoljans laurinsyra, kaprylsyra och kaprinsyra är fettsyror som skyddar huden med sina naturligt desinficerande och antimikrobiella egenskaper.

Kolloidalt havremjöl är havremjöl som specialmalts riktigt, riktigt fint så att havrens näringsämnen och fuktgivande egenskaper ska kunna upptas av hud och hår. Kolloidalt havremjöl används ofta i ekologiska produkter på grund av sina påvisat, lugnande återfuktande och anti-inflammatoriska egenskaper.

Har du utslag eller stora porer kan du även tillsätta nässla till din rengöringskräm. Nässelpulver dämpar irritation och verkar sammandragande. Nässlor är också en mineral- och vitaminbomb.

Doftsätt gärna skrubben med ekologiska eteriska oljor. Eteriska oljor är inte bara väldoftande, de är också välgörande koncentrerade växtämnen som har effektiva hudvårdande egenskaper. Här använder vi en ganska mustig blandning av Frankicense och Vetivert. Frankincense är en doftolja som används i naturliga anti-ageprodukter då den anses motverka rynkor. Den är också antiinflammatorisk, milt antiseptisk och sammandragande. Vetiver är en personlig favorit men kan bytas ut mot en mindre ”tung” olja, då Frankincense redan är en mustig basnot. Pigga t.ex upp med den underbart söta citrusdoften (tänk dig citrongodis!) hos May Chang, en mycket prisvärd ekologisk eterisk olja som är bra till fet och acnebenägen hud. Om du är känslig mot doft kan du så klart helt skippa de eteriska oljorna.

DIY - Skrubb med rassal, havre och nässla - Organic Makers

Recept, drygt 120 ml:

50 ml (=1/2 dl =ca 50g) Rassallera
50 ml (=1/2 dl =ca 50g) Ekologisk Kokosolja
30 ml (2 msk) Kolloidalt havremjöl
ev. 5 ml (1 tsk) Ekologiskt Nässelpulver
1/2 till 1 ml Eteriska oljor (eteriska oljor doserar du lätt med en graderad pipett, som är graderad från 1/2 till 3 ml.)

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt rumstempererad kokosolja och rör till en jämn smet. Klart!

Fukta ansiktet och massera in en klick av krämen i cirklande rörelser en  stund. Låt skrubben sitta kvar i ett par minuter och verka. Skölj av med ljummet vatten och klappa ansiktet torrt med handduk. Kokosoljan kommer att lämna lite fett kvar på huden. Det är bara bra, då kokosoljan är antibakteriell och nyttig. Spraya gärna en hydrolat på huden efteråt då huden är extra mottaglig för hydrolaternas välgörande växtämnen.

Förvara i en tättslutande burk. Eftersom det här receptet inte innehåller något vatten håller sig krämen några månader i försluten burk. Var bara försiktig så att du inte får vatten i burken när du använder skrubben, då minskar hållbarheten.

Råvaror i recepet:

26 kommentarer

 1. Mona Nilsson Zamel 27 december, 2020 Svara

  Hej! Går det att byta ut nässelpulvret mot nyponpulver? Tack 🙂

  • Organic Makers 30 december, 2020 Svara

   Hej, Ja du kan byta ut nässelpulvret till ett annat örtpulver, som nyponpulver!

 2. Hanna 18 september, 2017 Svara

  Tack før recept!
  Hur længe ræcker 150 gr om man anvænder den till hårtvætt också? Skulle ni kunna sælja større mængder lera på en gång?

  • Hanna 18 september, 2017 Svara

   Oj, jag trodde det var kroppstvætt ^^’
   Men kan man anvænda det som det, också?

   • Hanna 18 september, 2017 Svara

    Haha, såg nu att det var båda och …
    Ni får ursækta!

 3. Rebecca 9 november, 2016 Svara

  Hej! Jag vill gärna prova detta recept! Men jag har en fråga, går det att ersätta kokosoljan med t ex jojobaolja? Eller någon annan olja? Jag har problem med acne och kokosolja har tidigare visat sig täppa till porerna för mig. Tycker verkligen om er sida och era produkter!

  • Organic Makers 12 november, 2016 Svara

   Hej! Kokosoljan är ju fastare i konsistensen än andra oljor, så om dy byter till tex jojobaolja får du ta en mindre mängd än i receptet!

 4. Emilia 15 mars, 2016 Svara

  Undrar oxå om man kan tillsätta E-vitamin för att förlänga hållbarheten?

  • Organic Makers 21 april, 2016 Svara

   Kokosoljan i det här receptet är en olja med ganska lång hållbarhet, så e-vitamin behövs bara om du vill spara den länge. E-vitamin är dock bra för huden i sig, så en droppe e-vitamin i blandningen ger både bättre hållbarhet och extra hudvårdande egenskaper!

 5. Hanna 20 oktober, 2015 Svara

  Kan man tillsätta E-vitamin för förlänga hållbarheten?

 6. Ellen 29 augusti, 2015 Svara

  Vad kan jag tillsätta om jag vill ha den lösare? Skulle det fungera att byta ut kokosoljan, eller en del av den, med en annan vegetabilisk olja?

 7. anette 26 juni, 2015 Svara

  Hej!
  Har bytt ut rassalleran mot kaolinlera. De väger väl ungefär detsamma? Men jag får inte 50 ml till 50 g både på leran och kokosoljan. Hur många ggr jag än väger. Får det bara leran till ca 20g o kokosoljan till ca 25 g. Är kanske därför jag fått den så ”torr??
  Med vänlig hälsning
  Anette

  • Organic Makers 26 juni, 2015 Svara

   Hej Anette,
   Volymvikt är olika för olika pulver.
   Kaolinlera väger betydligt mindre i pulverform än Rassalleran. 1/2 dl Rassallera väger knappt 50 g, medan 1/2 dl kaolinlera väger ca 15 g. 50 g kaolinlera motsvarar därför nästan 2 dl.
   Ska du byta ut Rassallen mot Kaolinlera föreslår jag därför att du tar max 15-20 g kaolinlera!

 8. JOSEFINE 26 maj, 2015 Svara

  Lider av svåra eksem, skall definitivt försöka hitta nässlepulver att tillsätta i skrubb och andra hudvårdprodukter. Tack för tipset! x

 9. Carolina 7 april, 2015 Svara

  Gjorde denna nyss, fast utan nässelpulver, och den rengör bra men torkar ut ganska mycket också . Ska testa igen med eget nässelpulver när nässlorna dyker upp här!

 10. anette 23 februari, 2015 Svara

  Har gjort denna rengöringskräm. Den har en mjuk härlig konsistens men så fort jag ska smörja in ansiktet blir den grynig och faller av huden innan jag hunnit använda den. Ska den vara så??

 11. Emelie 23 februari, 2015 Svara

  Om en har problem med acne samtidigt som hyn är torr och känslig, kan kokosoljan ersättas med annan olja som inte är så komedogen och har lättare fettsamansättning?
  Finns det fler tips på hur en kan använda kolloidalt havremjöl för rengöring?

 12. Ann-Christin Olsson 14 januari, 2015 Svara

  Kan man göra ansiktskräm o lypsyl helt doftfritt?

 13. C 5 januari, 2015 Svara

  Vad hände med cold cream receptet som ni skulle blogga om?

 14. madelein.se 5 januari, 2015 Svara

  Vilken superfin blogg! Ser fram emot nya inlägg 🙂 Gott Nytt År!

 15. Daphne 4 januari, 2015 Svara

  Vad är det som gör att den bara håller i en månad? Är det att man kladdar i den eller är det någon av ingredienserna som har dåliga hållbarhet?

  • Daniel Carlsson 7 januari, 2015 Svara

   Hej Daphne! Ja, det framförallt att det lätt blir så att man ”kladdar” och får vatten i burken, som i praktiken förkortar hållbarheten. Så är du noga och försiktig så håller den längre!

   • Daphne 8 januari, 2015 Svara

    Okej, så om det står oanvänd ett tag innan man använder kan kan man typ börja räkna en månad från och med ”öppnandet” (eller längre om man är noga med att hålla ute vatten och smuts)?

   • Daphne 13 januari, 2015 Svara

    Ungefär hur stor burk behöver man? Leran brukar ju sjunka ihop när man blandar den med olja eller liknande, så det borde väl inte behövas en 130ml burk?

 16. Madeleine 4 januari, 2015 Svara

  Verkar som en skrubb/rengöring som är hyfsat enkel, kul! Är tanken att man ska smörja in dig med något efteråt, eller räcker det med kokosoljan som finns kvar på huden?

  • Josefin 4 januari, 2015 Svara

   Det är bara att känna efter; tycker du att det räcker med känslan av kokosoljan efteråt räcker det så, känns det torrt kan du gärna smörja in ansiktet som vanligt med olja eller kräm!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *