DIY lätt cremegel med nicainamid & backuchiol

DIY cremegel med bakuchiol & niacinamide

Gör en härlig creme med nästan gelaktig konsistens och otrolig spridbarhet. Vi har gjort ett basrecept med bakuchiol, niacinamide och squalane, men du kan använda andra oljelösliga extrakt, eller en fin torr olja istället för bakuchiol, och andra eller ytterligare aktiva vattenlösliga ingredienser istället för, eller tillsammans med niacinamide.

Det här är en mager och lätt creme, perfekt att använda för sig själv, eller tillsammans med din favoritansiktsolja eller oljeserum. Cremen hjälper dessutom de aktiva ämnena i din ansiktsolja att tränga in bättre i huden. Dessutom är den här cremen med sin lätthet utmärkt som ögoncreme!

Med det naturliga emulgeringsmedlet Makersaquol, kan man enkelt göra cremer i toppklass. Är det första gången du gör en creme är dessutom ett bra val, då det är lättanvänt emulgeringmedel som är svårt att misslyckas med. Med Makersaquol kan du göra ett stort spann av cremetyper med olika känsla beroende på oljemängd, vilka oljor du använder och övriga ingredienser. Även olika metoder kan ha betydelse.

DIY Lätt cremegel med bakuchiol & niacinamide - video

Makersaquol ger dessutom exeptionellt bra fuktgivande och fuktighetsbevarande egenskaper i sig själv, och är effektivt för att hjälpa huden ta till sig aktiva ingredienser.

Här gör vi en creme som är mycket lätt (mager), men ändå tjock och fyllig med en gelaktig konsistens. Den innehåller nästan ingen olja alls, bara den lilla mängd olja som de oljelösliga extrakten är lösta i, vilket funkar utmärkt med Makersaquol! Till det har vi använt 3% squalane som är en oljelöslig ingrediens som är mycket lätt. Du kan byta ut Bakuchiol mot andra oljelösliga extrakt, eller mot en vegetabilisk olja, t.ex

Recept, cremegel med Bakuchiol & Niacinamide

Du kan själv skriva in mängden creme du vill göra i kalkylatorn så räknas receptet om. Förinställd mängd är 200 g ≈ 200 ml, vilket är rekommenderad minsta mängd för att kunna emulgera med stavmixer.

Jag vill göra (gram):
g

Fas

%

Ingrediens

Mängd

Grundfas

5%MakersaquolMängd g
5%Pentylenglykol, naturligMängd g
3%Niacinamid vitamin B3Mängd g
3%SqualaneMängd g

Vatten

80%Renat Vatten – Aqua PurificataMängd g

Tillsatsfas

3%BakuchiolMängd g
0.1%MjölksyraMängd g
0.5% Eterisk oljaMängd g

Receptnoter: 0.1% mjölksyra är ca 3 droppar ur droppinsatsen på vår (80%-iga) mjölsyra per 100 g creme. Gör du 200 g creme tillsätter du alltså 6 droppar mjölksyra. 1 g eteriska oljor är ca 28 droppar ur droppinsatsen. Vissa eteriska oljor är trögflytande och saknar droppinsats, men kan vara svåra att väga upp i små mängder. Ett kryddmått eteriska oljor väger knappt 1 g.

Utrustning: Du behöver en stavmixer för att emulgera cremen. Emulgeringen kommer inte att fungera utan stavmixer. Annan bra utrustning är en värmetålig glasbägare som rymmer minst dubbelt så mycket som mängden creme du ska göra, glasstavar för omrörning och en liten slickepott för omrörning och för att skrapa rent mixer och bägare.

Gör så här:

 1. Väg upp Makersaquol, pentylenglykol, niacinamid och squalane i en värmetålig bägare.
 2. Väg upp vattnet. Lägg till lite vatten för att kompensera för vattenmängd som förångas vid kokning. Ska du t.ex använda 160 g vatten i ditt recept är det lämpligt att koka upp drygt 165 g vatten. (det gör inget om vattenmängden inte är helt exakt i slutänden, men du bör hamna nånstans mellan 77-83%, ett spann på +/- 3%.)
 3. Koka upp vattnet och häll det kokande vattnet över ingrediensblandningen och rör om för hand tills Makersaquolen är helt smält.
 4. Sätt i en stavmixer och mixa på högsta hastighet i 1-2 minuter.
 5. Låt svalna under omrörning då och då, tills cremen kommer ner i 35-45 grader, då tillsätter du bakuchiol (eller andra örtextrakt) och de eteriska oljorna. Rör ytterligare tills cremen har kommit ner i ca 30 grader.
 6. Vid 30 grader sätter du i stavmixern och mixar en sista gång; ca 25-60 sekunder lite beroende på hur kraftig stavmixer du har. Nu tjocknar cremen till och blir som en cremegel.
 7. Häll upp i burk och låt svalna helt innan du sätter på lock.
Så här gör du din egen ansiktscreme

Hållbarhet:

I en enkel creme med få ingredienser kan det räcka med en enkel konservering i form av Pentylenglykol (som även är en fuktbindare) i kombination med mjölksyra, som sänker pH-värdet till ca 4.5-5.5, vilket också är perfekt pH för huden. Mängden Pentylenglykol måste uppgå till minst 5% av den färdiga cremen. Hållbarheten blir ca 3 månader. Vill du ha längre hållbarhet konserverar du ytterligare med naturliga konserveringsmedel som Makerskonservering eller Makers Aquagard. Utan konserverande Pentylenglykol i kombination med mjölksyra är hållbarheten max 1 vecka. OBS! Mjölksyra ger i sig själv ingen konserverande effekt utan är till för att ge rätt pH-värde för att konserverande ingredienser som Pentylenglykol, Makerskonservering eller Makers Aquagard ska fungera.

Konsistensen blir gudomlig!:

Ingredienser i receptet:

13 kommentarer

 1. Tonje 21 februari, 2024 Svara

  Hei! Kan jeg tilsette vitamin E (Tocopherol) for å forlenge holdbarheten?

  • Organic Makers 24 februari, 2024 Svara

   Hej! E-vitamin fördröjer härskningen på oljor och fetter, men förlänger inte hållbarheten på något annat sätt.
   Eftersom det här receptet innehåller minimalt med vegetabilisk olja är det inte nödvändigt med e-vitamin i detta receptet.

   Eftersom detta är en produkt med vatten i måste du använda dig av konserverande system om du vill förlänga hållbarheten till längre än 3 månader.
   Se längst ner i receptet, under ”hållbarhet” hur du går tillväga!

 2. Julia 17 mars, 2022 Svara

  Hej, kommer ni någongång ”släppa” en ansiktskräm med mineral SPF?

  Med vänlig hälsning,
  Julia

 3. Hedda 10 oktober, 2021 Svara

  Hej! Kan man byta ut delar av vattnet mot hydrolat eller vattenlösliga extrakt som pilbark?

 4. Madde 2 augusti, 2021 Svara

  Jag har bara Squalene hemma, hur kan jag ersätta Squalane med den?

 5. Annika 18 juni, 2021 Svara

  Hej! Jag älskar denna crème! En fråga – håller den längre ifall den förvaras i kylskåp? 200g är ganska mycket att göra av med på 3 månader.

 6. Stella 7 maj, 2021 Svara

  Hej! Går det att lägga till hyaluronsyra och probiotika till detta recept? Kan man komplettera detta recept med pigment för en färgad dagcreme eller för spf?

  • Organic Makers 7 maj, 2021 Svara

   Hej! Ja, du kan lägga till hyaluronsyra och biotika i cremen! Vi har inte testat med pigment eller SPF i det här receptet, men en liten mängd, typ max 10%, borde gå att arbeta in i cremen efter emulgering. Du får prova helt enkelt!

   • Marianne 5 juli, 2021 Svara

    Hej
    Kan man tillsätta eteriska oljor i krämen och
    ändå använda den som ögoncreme?

 7. Yvonne Ahlin 1 maj, 2021 Svara

  Hej! Kan man använda mineral SPF i ansiktscremerna? Skulle vilja ha solskyddsfaktor 15. Tacksam för svar.

 8. yvonne 27 april, 2021 Svara

  Tack för svar. Då vet jag. HUR många dropper mer mjölksyra tror ni att man behöver?
  (Att minska detta recept var inte lämpligt skrev ni, för då skulle det inte gå att mixa med stavmixer, eller funkar det med mindre mängd?)

 9. Yvonne Ahlin 25 april, 2021 Svara

  Hej! Eftersom det blir en så stor mängd creme skulle jag vilja att hållbarheten är LÄNGRE än 3 månader. Hur mycket makerskonservering eller makers aqua gard behöver jag då tillsätta?

  • Organic Makers 25 april, 2021 Svara

   Hej Yvonne! Du kan välja att göra mindre mängd creme, då skriver du bara in i kalkylatorn hur mycket du vill göra så räknas receptet om automatiskt.
   Vill du ha en längre hållbarhet kan du använda dig av 4% Makerskonservering i kombination med 2% Pentylenglykol, eller 4% Makers Aquagard också i kombintation med 2% Pentylenglykol. Mjöksyra behövs också för att regelera pH-värdet till pH 4.5-5.5. Du behöver mer mjölksyra om du använder Makers Aquagard, då den ger ett högre pH-värde.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *