Herbal macerate being expressed

Så här gör du ett varmt macerat / oljeutdrag med torkade örter

Ett macerat eller oljeutdrag är ett örtutdrag i vegetabilisk olja. Macerat kan göras både kallt och varmt, men ett kallt macerat måste stå och dra i flera veckor, ibland månader. När du gör ett macerat är det viktigt att örterna är helt torra. Finns det vatten eller fukt kvar i örterna kan de börja mögla.

Grundrecept macerat / Oljeutdrag

ca 100 ml (en del) torkade örter. Hela blad och större växtdelar grovhackas.
ca 500 ml – 1 l (fem till tio delar) ekologisk vegetabilisk olja, t.ex solrosolja
ca 0.5 ml e-vitamin per 100 ml olja*
*e-vitamin förlänger hållbarheten på ditt macerat och verkar värmeskyddande under utdragningen. e-vitaminen kan uteslutas, men hållbaheten på det färdiga maceratet blir betydligt kortare. Hållbarheten på maceratet beror även på vilken olja du använder.

Lägg örterna i en värmetålig behållare. Häll på en sådan mängd olja så att örten täcks med ca 2 cm. Droppa i e-vitamin och rör om. Ställ oljan i ett vattenbad som får sjuda lugnt i ca en timme. Ta upp behållaren ur vattenbadet och låt svalna i rumstemperatur med täcklock över. Låt stå i minst en vecka innan du häller av örterna.

Häll oljan genom en muslinduk (ostduk) eller annat glest ofärgat och oblekt tyg av naturfiber, ner i en annan behållare. För att ta tillvara på oljan ordentligt måste du pressa ut de sista dropparna. För ett mer koncentrerat macerat kan processen upprepas. Häll upp i en tätslutande behållare och förvara mörkt och svalt.

Gör du ett kallt macerat gör du på samma sätt, men skippar vattenbadet och låter i stället oljan stå med lock i rumstemperatur i några veckor.

Tips! De oljiga växtdelarna som blir kvar efter pressningen innehåller fortfarande en massa värdefulla hudvårdande ämnen. Mixa örtblandningen och gör t.ex en hand- och fotskrubb med salt av den!

Macerat vs oljeextrakt

Ett snabbare sätt att använda örters välgörande oljelösliga ämnen är att använda dig av våra färdiga högkoncentrerade örtextraktoljor. Örtextraktoljor är ekologiska örter vars ämnen har extraherats i en skonsam, kall CO2-process. Extrationen ger en fast massamkoncenterade växtämnen som späds bara tillräckligt mycket för att bli flytande. 1 g eller ml högkoncentrerat örtextrakt i 100 g eller ml olja ger en koncentration motsvarande ett välgjort macerat. Upp till 3% örtextrakt (3 ml per 100 ml) kan användas för full effekt.