Gör din egen doft med eteriska oljor

Gör egen ekologisk parfym eller doft med eteriska oljor!

Att göra din egen helt ekologiska parfym är inte svårt och det är verkligen stimulerande – inte bara för luktsinnet! Med hjälp av rena eteriska oljor av bästa kvalitet kan du skapa din egen helt unika doft! Vad som blir en bra parfym och vad som doftar gott är ju subjektivt och något du bäst avgör själv.  Ja, visst finns det näsor som är nybörjare och de som har ett mer tränat luktsinne, parfymbranschens så kallade supernäsor. Att dofta handlar även om att lära sig och minnas olika dofter, att associera dem kreativt – och inte minst att beskriva en komplex doft med ord – något vi oftast är ovana vid. Med lite nyfikenhet, metodiskt arbete och några misslyckanden kommer du lära dig en hel del om doftmolekyler- och kanske ändra uppfattning om hur du tycker att saker doftar!

Gå direkt till recepten: Scrolla ner eller klicka här

Råvaror till parfym – eteriska oljor – klassificeras dels efter vad de doftar, dels efter hur flyktig eller varaktig doften är. Indelningen i olika dofttyper (fasetter) är ett sätt för att lättare förstå likheter och skillnader mellan olika råvaror. Exempel på vanliga dofttyper är aromatisk, blommig, citrus, krydda och trä.

Hur flyktig en doftråvara är beskrivs som en skillnad mellan bas-, mellan– och toppnot. Alla parfymer består av dessa tre olika doftnoter och oftast av ett tiotal olika doftingredienser. Här nedan kan du läsa mer om och se en uppdelning av de olika doftnoterna:

Basnoter

Basnoter är själva grunden i en parfym. Det är oljor med ett djup som utvecklar sin doft på huden över flera timmar. En basnot kan sägas vara själva fundamentet i en doftblandning, men är inte alltid den mest framträdande doften. Flera av oljorna som är basnoter är också fixatörer: de fixerar de mer flyktiga molekylerna i mellan- och framförallt toppnoter. Gör du din egen naturliga parfym behöver du alltid en eller flera basnoter, men vissa mellannoter kan också dubbla som en basnot.

Mellannoter

Det är i valet av mellannoter som en parfym får sin karaktär eller hjärta – och mellannoter kallas även för hjärtnoter. De fungerar som en brygga mellan djupa, tunga basnoter och lätta, friska toppnoter. Liksom ett hjärta slår de alltså runt doftmolekylerna i parfymkroppen; från fot till huvud. Mellannoter är oftast blomdofter, som kan vara intensiva, fylliga, sensuella och söta – nästan till en bedövande verkan för luktsinnet.

Toppnoter

En toppnot (kan också kallas huvudnot) är det första intrycket en parfym ger och är tänkt att väcka nyfikenhet. Toppnoter är ljusa och flyktiga; de försvinner snabbt, toppen klingar av efter 10-30 minuter på huden. Typiska toppnoter är oftast citrusfrukter och aromatiska örtdofter; bekanta från köket och lätta att gilla. Utan toppnoter blir en parfym gärna platt. Vana parfymörer brukar säga att det är i själva doftens flykt, i rörelsen som parfyms magi finns.

naturlig doft

När du ska göra en parfym, eller ta fram en doft för att doftsätta en hudvårdsprodukt som olja eller creme med en lite mer komplex doft, ska du alltså helst använda tre eller fler eteriska oljor: bas, mellan och topp. Ofta använder man fem eller fler olika dofter. Börja med att välja en eterisk olja – eller typ av doft- som du gillar och låt den bestämma vilka andra oljor du ska välja; basnoter, mellannoter och toppnoter.

Inom aromaterapi och i naturliga parfymer används vegetabilisk olja som bas, ett medium för de eteriska oljorna att lösa sig i så att de kan tas på huden som parfym. Som bas/medium kan du använda caprylic/capric triglycerides, som är tunnflytande och har bra hållbarhet och neutral doft, eller Makers Silk, som är ännu mer tunnflytande och ännu torrare. Vill du ha en tunn spraybar parfym rekommenderar vi oljeestern Esterlene.

I en naturlig parym används inga syntetiska ämnen, t.ex hormonstörande ftalater som annars används för att fixera en doft. I en parfymolja är du därför beroende av basnoter för att få en varaktig doft på huden.

ETERISKA OLJOR A-Ö – ALLA DOFTER & EGENSKAPER

Lär dig allt om varje eterisk olja! Dofter, terapeutiska egenskaper och hudvårdande egenskaper av alla eteriska oljor hittard du i vår guide.

Testa fram en doft droppvis

Ett bra sätt att testa olika doftkombinationer, och vilket förhållande som krävs mellan de olika oljorna, är att gör små prover på bomullspads (ekologiska såklart).

Börja med några droppar av caprylic/capric triglycerides eller Makers Silk på bomullsrondellen så att de eteriska oljorna har en bas att blandas i. Droppa några droppar av varje eterisk olja i det ratio du vill prova. Börja alltid med basnot, sedan mellannot och sist toppnot. På det sättet kan du märka vilken skillnad toppnoterna gör för helheten.
Ta t.ex två droppar patchouli, sedan en droppe ylang ylang. Dofta! Ta sedan fem droppar lavendel, dofta, och fem droppar mandarin. Vifta med bomullspaden i luften för att få en känsla av doften, om det är någon doft som tar överhanden eller om något behöver tillsättas. Justera din doft med fler droppar efter tycke och smak.

När du är nöjd med doften lägger du paden i en tätslutande burk, t.ex en 30 ml aluminiumburk med lock. Gå tillbaka och dofta några timmar senare och dagen efter. En doft behöver tid på sig att mogna, och efter ett tag är det mycket lättare att känna om doften är bra eller inte.

OBS! Glöm för allt i världen inte att skriva ner efterhand vilka oljor du använder, hur många droppar av varje, och hur du tycker att doften förändras för varje steg. Märk också doftblandningen så att du vet vilken som är vilken om du provar flera olika. Det finns inget värre än att ha fått fram en perfekt doft, utan att veta exakt hur du återskapar den.

När du sedan skapar den färdiga parfymen finns det två sätt att arbeta på. Antingen gör du själva doftblandningen för sig och blandar den sedan med caprylic/capric triglycerides (så här gör du också om doften du gjort ska doftsätta en hudvårdsprodukt). Gör du en parfym kan du dosera de eteriska oljorna allteftersom direkt i basen/mediet. Fördelen med det första sättet är att du får en bättre uppfattning om hur dofterna från de olika eteriska oljorna påverkar varandra. Fördelen med det andra är att du kan applicera parfymoljan på huden under tiden du arbetar och lukta dig fram.

Tänk på! En parfym kan dofta olika på olika människor, du måste testa din komposition på huden – och då märker du också hur varaktiga dofterna är. Din färdiga ekologiska parfym ska gärna stå till sig några dagar för att dofterna ska gifta sig med varandra och mogna.

Eterisk olja citrongräs eko

Recept på ekologisk parfym, fyra olika dofter, ca 10 ml parfymolja.

Det här blir parfymoljor med en koncentration på ca 15-20% eteriska oljor i en bas. Max 20% eterisk olja är att rekommendera för en parfymolja för att parfymen inte ska bli för stark för huden. Eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska aldrig användas outspädda på huden.

Gör du 30 ml parfym i en 30 ml glasflaska med pipett, pump eller spray tredubblar du receptet (tänk på att sprayinsatsen inte ger ett parfymmoln när det är en oljebaserad parfym, utan en tunn stråle).

För att skydda parfymen mot oxidation och förlänga hållbarheten är det bra att tillsätta naturlig E-vitamin till doftblandningen: till 10 ml parfymolja tillsätter du en liten droppe e-vitamin. E-vitaminen är inte nödvändig, men den gör att det tar minst dubbelt så lång tid innan den naturliga parfymen oxiderar (härsknar). Utan e-vitamin håller sig parfymen från oxidation i ca 1 år. En oljebaserad parfym innehåller inget vatten och behöver därför inget konserveringsmedel.

UP THE MOUNTAIN

En djup, lite ”herrig” doft med jordiga, varmt kryddiga och träiga toner, men med frisk topp av bergamott. Passar också som doftsättning i t.ex en skäggolja.

8 ml caprylic/capric triglycerides eller Makers Silk.

2 ml ekologisk eterisk olja olja enligt fördelning nedan:

10 droppar (16%) Vetiver eterisk olja

10 droppar (16%) Patchouli eterisk olja

6 droppar (10%) Kryddnejlika eterisk olja

16 droppar (25%) Atlasceder eterisk olja

8 droppar (13%) Svartpeppar eterisk olja

12 droppar (20%) Bergamott eterisk olja

GINGER MANDARINE

En flyende citrusfräsch doft av mandarin som tas ner till jorden av patchouli. Doften får en blommig kropp av palmarosa som samspelar både med sötman i atlasträ och friskhet i ingefäran.

8 ml caprylic/capric triglycerides eller Makers Silk.

2 ml ekologisk eterisk olja enligt fördelningen:

12 droppar (24%) Patchouli eterisk olja

15 droppar (30%) Atlasceder eterisk olja

4 droppar  (7%) Ingefära eterisk olja

8 droppar (15%) Palmarosa eterisk olja

12 droppar (24%) Mandarin eterisk olja

Herr DOUGLAS

Balsamiskt mjuk frankincense dröjer sig kvar och blir bästa vän med grön skog och lavendel som en ödmjuk hedersgäst. Unisex.

8 ml caprylic/capric triglycerides eller Makers Silk.

2 ml ekologisk eterisk olja enligt fördelningen:

13 droppar (25%) Frankincense eterisk olja

5 droppar  (11%) Myrra

15 droppar (30%) Douglasgran eterisk olja

13 droppar (25%) Lavendel eterisk olja

6 droppar (12%) Apelsin eterisk olja

15 droppar (30%) Bergamott eterisk olja

Blue YLANG NIGHTS

Blommig parfym med en framträdande sensuell ylang ylang. Blue Tansy ger en extra blomskjuts och ger parfymen dessutom en djupt blå färg som drar lite mot azur av i kombination med färgen av Ylang Ylang. Kryddiga dofter och citrusdofter friskar upp blommigheten.

8 ml caprylic/capric triglycerides eller Makers Silk.

2 ml ekologisk eterisk olja enligt fördelningen:

5 droppar (11%) Blå Renfana

6 droppar (12%) Ylang Ylang eterisk olja

6 droppar ( 12%) Svartpeppar eterisk olja

14 droppar (28%) Koriander eterisk olja

6 droppar (12%) Apelsin eterisk olja

13 droppar (25%) Bergamott eterisk olja

Gör en rumsdoft av din doftblandning!

En rumsdoft gör du genom att fylla din doftolja i en aromaterapiflaska med träkork. Korken har ett hål i mitten för att sticka ner naturella doftstickor av rotting. Rottingen har naturligt en mycket speciell kapillärstruktur som suger åt sig dofterna och sprider dem i rummet.

50 ml parfymflaskor med aromateriapikork brukar vara lagom, och det är inte nödvändigt att fylla hela flaskan. Hur stark doftblandningen ska vara bestämmer du själv, beroende på hur stark doft du vill ha i rummet. 20-60% eteriska oljor och resten caprylic/capric tryglyceride, Makers Silk, Esterlene eller annan lättflytande oljebärare är lämpligt.


FLASKOR TILL PARFYMOLJOR

För en mindre parfym är våra 10 ml flaskor med roller eller spray perfekta.
Flaskan med roller sprider ut en mindre mängd ekologisk parfym där den gör som mest verkan, på pulspunkter som bakom örat, i halsgropen eller på insidan av handleden. Glasflaskan med spray ger en fin liten stråle parfymolja som kan smörjas in på kroppen (Tänk på att en oljebaserad parfym inte ger ett spraymoln utan en fin stråle).

En lite större mängd ekologisk parfym kan du fylla i en 30 ml klar glasflaska eller i en parfymflaska med spray.

Om du gör doften lite mildare (mindre andel eteriska oljor) kan du ha doften som en väldoftande kroppsolja i en större parfymflaska med pump!

Ingredienser & Förpackningar i webbutiken:

Fler recept och guider om Parfym/Doft:

17 kommentarer

 1. Susanne Aspudd 10 mars, 2023 Svara

  Kan jag blanda doftolja med utspädd cidervinäger för att slippa lukten av vinäger ???

 2. Elina 2 november, 2021 Svara

  Hej! Vad finns det för fördelar/nackdelar/skillnader med APRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERID om man vill göra en roll on parfym jämfört med t.ex. mandelolja eller jojobaolja?

  Sen nu när jag ändå frågar:
  Om man ska ha en basolja i en aromaflaska med doftpinnar (för att kunna blanda i eteriska oljor) vilken basolja skulle rekommenderas då?(Gärna billigt eftersom det inte ska vara på huden).

  • Organic Makers 15 november, 2021 Svara

   Hej! Caprylic/Capric Triglycerides är dels mer hållbar, dels ger den lite bättre glid/spridbarhet när du applicerar parfymen!

 3. Minna Sofia Östman 25 oktober, 2020 Svara

  Hej,
  Kan man fortfarande får ta del av receptet för Vanilla douglas ?
  MVH
  Minna

 4. Hej vad är en bra olja att använda för att göra en parfymolja.

 5. Maria Gustavsson 31 januari, 2020 Svara

  Hej!

  Jag älskar ert recept på doften ylang ylang dreams. Tror den hette så, nu har ni ändrat en smula på receptet och den heter blue Ylang nights. Tror jag vara alla oljor hemma men kommer inte ihåg receptet som var innan. Kan en få det igen? 🙂🙏🏼

  • Organic Makers 13 februari, 2020 Svara

   Hej, i receptet med vanilj tar du 8 droppar vanilj i stället för blå renfana och 10 droppar bergamott.

 6. Andrea 22 januari, 2020 Svara

  Hej Kan man blanda ut det med kokosolja?

 7. Anna-Carin 13 november, 2019 Svara

  Hej på er underbara..
  Funderar om alla oljor går lägga på känslig hud…?

 8. Daniel 15 augusti, 2019 Svara

  Hej
  Tack för all info på sidan!
  Hur vet man om en doft är en bas-, mellan- eller toppnot? Är ex. vanilj alltid en basnot?

 9. Randi Öhman 28 juli, 2019 Svara

  Hej !
  Kan man blanda eteriska oljor och doft oljor?
  Med vänlig hälsning,
  Randi

  • Organic Makers 29 juli, 2019 Svara

   Hej! Ja, du kan blanda eteriska oljor med doftoljor.

 10. Rubab 7 juni, 2019 Svara

  Hej!
  Tack för tipset. Min blev underbar.
  Jag bara vad skulle hållbarhet vara för ett sånt parfym? Sedan undra jag har ni recept för att göra body spray?

  Tack i förhand,
  Rubab

 11. Michaela 29 januari, 2019 Svara

  Hej!
  Är intresserad av era recept för parfym. Svårt att bestämma sig vilken som skulle vara bäst.
  Jag vill ha en frisk, söt och fräsch parfym, vilken av era recept skulle det vara?
  Kan man på något sätt få dofta på de olika parfymerna på riktigt?

 12. Elin 3 december, 2018 Svara

  Tack för att ni ger tips på recept! Jag har så dålig känsla för vad som passar dessvärre! Nu när läget är som det är med vaniljbristen, har ni tips på oljor att ersätta denna doft med? Jag har en vaniljstång, kanske jag kan låta den dra i jojobaoljan en vecka innan jag blandar parfymen?

 13. Kennth Silfveråsen 23 mars, 2018 Svara

  Hej!
  Jag gjorde recepten på parfymerna som fanns med.
  Problemet som uppstod var att e-vitaminoljan som jag droppade i inte ville blanda sig med övriga ingredienser.
  Även om jag skakar om flera gånger om dagen så ligger det i botten av flaskorna i slutet av dagen.
  De parfymerna som det blir så med är vanilla Douglas och sweet ylande nights. De andra har blandat sig bra.
  Vad är det som är fel?

  • Organic Makers 27 mars, 2018 Svara

   Hej, E-vitaminen löser sig utan problem oljorna, så det är inte den. I de två recepten som det blir olösta droppar i är det vanilj – och om du har använt ett icke-oljelösligt vaniljextrakt (många vaniljextrakt är alkoholextrakt, det är inte de du ska använda) så är det detta!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *