Att göra din egen helt ekologiska parfym är inte svårt och det är verkligen stimulerande – inte bara för luktsinnet! Med hjälp av rena eteriska oljor av bästa kvalitet kan du skapa din egen helt unika doft! Vad som blir en bra parfym och vad som doftar gott är ju subjektivt och något du bäst avgör själv. Ja, visst finns det näsor som är nybörjare och de som har ett mer tränat luktsinne, parfymbranschens så kallade supernäsor. Att dofta handlar även om att lära sig och minnas olika dofter, att associera dem kreativt – och inte minst att beskriva en komplex doft med ord – något vi oftast är ovana vid. Med lite nyfikenhet, metodiskt arbete och några misslyckanden kommer du lära dig en hel del om doftmolekyler- och kanske ändra uppfattning om hur du tycker att saker doftar!
Råvaror till parfym – eteriska oljor – klassificeras dels efter vad de doftar, dels efter hur flyktig eller varaktig doften är. Indelningen i olika dofttyper (fasetter) är ett sätt för att lättare förstå likheter och skillnader mellan olika råvaror. Exempel på vanliga dofttyper är aromatisk, blommig, citrus, krydda och trä.
Hur flyktig en doftråvara är beskrivs som en skillnad mellan bas-, mellan– och toppnot. Alla parfymer består av dessa tre olika doftnoter och oftast av ett tiotal olika doftingredienser. Här nedan kan du läsa mer om och se en uppdelning av de olika doftnoterna:
Basnoter
Basnoter är själva grunden i en parfym. Det är oljor med ett djup som utvecklar sin doft på huden över flera timmar. En basnot kan sägas vara själva fundamentet i en doftblandning, men är inte alltid den mest framträdande doften. Flera av oljorna som är basnoter är också fixatörer: de fixerar de mer flyktiga molekylerna i mellan- och framförallt toppnoter. Gör du din egen naturliga parfym behöver du alltid en eller flera basnoter, men vissa mellannoter kan också dubbla som en basnot.
Det är i valet av mellannoter som en parfym får sin karaktär eller hjärta – och mellannoter kallas även för hjärtnoter. De fungerar som en brygga mellan djupa, tunga basnoter och lätta, friska toppnoter. Liksom ett hjärta slår de alltså runt doftmolekylerna i parfymkroppen; från fot till huvud. Mellannoter är oftast blomdofter, som kan vara intensiva, fylliga, sensuella och söta – nästan till en bedövande verkan för luktsinnet.
En toppnot (kan också kallas huvudnot) är det första intrycket en parfym ger och är tänkt att väcka nyfikenhet. Toppnoter är ljusa och flyktiga; de försvinner snabbt, toppen klingar av efter 10-30 minuter på huden. Typiska toppnoter är oftast citrusfrukter och aromatiska örtdofter; bekanta från köket och lätta att gilla. Utan toppnoter blir en parfym gärna platt. Vana parfymörer brukar säga att det är i själva doftens flykt, i rörelsen som parfyms magi finns.
När du ska göra en parfym, eller ta fram en doft för att doftsätta en hudvårdsprodukt som olja eller creme med en lite mer komplex doft, ska du alltså helst använda tre eller fler eteriska oljor: bas, mellan och topp. Ofta använder man fem eller fler olika dofter. Börja med att välja en eterisk olja – eller typ av doft- som du gillar och låt den bestämma vilka andra oljor du ska välja; basnoter, mellannoter och toppnoter.
Gör du din egen ekologiska parfym ska den bestå av upp till 20% eteriska oljor. Resten består av en bas för att späda ut oljorna och göra dem applicerbara på huden. I många kommersiella parfymer används stark alkohol som bas. Det är dock inte ett alternativ för DIY-aren, då alkohol med tillräckligt hög alkoholhalt för att lösa dofterna med neutral doft inte finns till försäljning till privatpersoner.
Inom aromaterapi och i naturliga parfymer används vegetabilisk olja som bas, ett medium för de eteriska oljorna att lösa sig i så att de kan tas på huden som parfym. Som bas/medium kan du använda caprylic/capric triglycerides, som är tunnflytande och har bra hållbarhet och neutral doft, eller Makers Silk, som är ännu mer tunnflytande och ännu torrare.
En annan skillnad mot kommersiella parfymer är att du inte använder syntetiska ämnen, t.ex hormonstörande ftalater som annars används för att fixera en doft. I en parfymolja är du därför beroende av basnoter för att få en varaktig doft på huden.
Testa fram en doft droppvis
Ett bra sätt att testa olika doftkombinationer, och vilket förhållande som krävs mellan de olika oljorna, är att gör små prover på bomullspads (ekologiska såklart).
Börja med några droppar av caprylic/capric triglycerides eller Makers Silk på bomullsrondellen så att de eteriska oljorna har en bas att blandas i. Droppa några droppar av varje eterisk olja i det ratio du vill prova. Börja alltid med basnot, sedan mellannot och sist toppnot. På det sättet kan du märka vilken skillnad toppnoterna gör för helheten. Ta t.ex två droppar patchouli, sedan en droppe ylang ylang. Dofta! Ta sedan fem droppar lavendel, dofta, och fem droppar mandarin. Vifta med bomullspaden i luften för att få en känsla av doften, om det är någon doft som tar överhanden eller om något behöver tillsättas. Justera din doft med fler droppar efter tycke och smak.
När du är nöjd med doften lägger du paden i en tätslutande burk, t.ex en 30 ml aluminiumburk med lock. Gå tillbaka och dofta några timmar senare och dagen efter. En doft behöver tid på sig att mogna, och efter ett tag är det mycket lättare att känna om doften är bra eller inte.
OBS! Glöm för allt i världen inte att skriva ner efterhand vilka oljor du använder, hur många droppar av varje, och hur du tycker att doften förändras för varje steg. Märk också doftblandningen så att du vet vilken som är vilken om du provar flera olika. Det finns inget värre än att ha fått fram en perfekt doft, utan att veta exakt hur du återskapar den.
När du sedan skapar den färdiga parfymen finns det två sätt att arbeta på. Antingen gör du själva doftblandningen för sig och blandar den sedan med caprylic/capric triglycerides (så här gör du också om doften du gjort ska doftsätta en hudvårdsprodukt). Gör du en parfym kan du dosera de eteriska oljorna allteftersom direkt i basen/mediet. Fördelen med det första sättet är att du får en bättre uppfattning om hur dofterna från de olika eteriska oljorna påverkar varandra. Fördelen med det andra är att du kan applicera parfymoljan på huden under tiden du arbetar och lukta dig fram.
Tänk på! En parfym kan dofta olika på olika människor, du måste testa din komposition på huden – och då märker du också hur varaktiga dofterna är. Din färdiga ekologiska parfym ska gärna stå till sig några dagar för att dofterna ska gifta sig med varandra och mogna.
Recept på ekologisk parfym, fyra olika dofter, ca 10 ml parfymolja.
Det här blir parfymoljor med en koncentration på ca 15-20% eteriska oljor i en bas. Max 20% eterisk olja är att rekommendera för en parfymolja för att parfymen inte ska bli för stark för huden. Eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska aldrig användas outspädda på huden.
Gör du 30 ml parfym i en 30 ml glasflaska med pipett, pump eller spray tredubblar du receptet (tänk på att sprayinsatsen inte ger ett parfymmoln när det är en oljebaserad parfym, utan en tunn stråle).
För att skydda parfymen mot oxidation och förlänga hållbarheten är det bra att tillsätta naturlig E-vitamin till doftblandningen: till 10 ml parfymolja tillsätter du en droppe. I alla recept har vi använt pipetter för att dosera eteriska oljor droppvis. Ett tips är att skriva den eteriska oljans namn på pipetten och alltid använda samma pipett till samma eteriska olja. Rengör den mellan användningarna med isopropylalkohol.
UP THE MOUNTAIN
En djup, lite ”herrig” doft med jordiga, varmt kryddiga och träiga toner, men med frisk topp av bergamott. Passar också som doftsättning i t.ex en skäggolja.
En flyende citrusfräsch doft av mandarin som tas ner till jorden av patchouli. Doften får en blommig kropp av palmarosa som samspelar både med sötman i atlasträ och friskhet i ingefäran.
Våra tidigare recept på dofterna ”Vanilla Douglas” och ”Sweet Ylang Nights” är inte tillgänliga för tillfället, då vanilj, som är en bristvara, har varit slut i sortimentet en längre tid. Här har vi istället två alternativa doftblandningar; Herr Douglas och Blue ylang nights!:
Herr DOUGLAS
Balsamiskt mjuk frankincense dröjer sig kvar och blir bästa vän med grön skog och lavendel som en ödmjuk hedersgäst. Unisex.
Blommig parfym med en framträdande sensuell ylang ylang. Blue Tansy ger en extra blomskjuts och ger parfymen dessutom en djupt blå färg som drar lite mot azur av i kombination med färgen av Ylang Ylang. Kryddiga dofter och citrusdofter friskar upp blommigheten.
För en mindre parfym är våra 10 ml flaskor med roller eller spray perfekta. Flaskan med roller sprider ut en mindre mängd ekologisk parfym där den gör som mest verkan, på pulspunkter som bakom örat, i halsgropen eller på insidan av handleden. Glasflaskan med spray ger en fin liten stråle parfymolja som kan smörjas in på kroppen.
En lite större mängd ekologisk parfym kan du fylla i en 30 ml klar glasflaska med pipett.
Om du gör doften lite mildare (mindre andel eteriska oljor) kan du ha doften som en väldoftande kroppsolja i en större flaska!
Gör en rumsdoft av din doftblandning!
En rumsdoft gör du genom att fylla din doftolja i en aromaterapiflaska med träkork. Korken har ett hål i mitten för att sticka ner naturella doftstickor av rotting. Rottingen har naturligt en mycket speciell kapillärstruktur som suger åt sig dofterna och sprider dem i rummet. En plugg medföljer som du kan plugga i flaskans topp (skruva av korken, sätt i pluggen och sätt sedan på korken igen), så att du kan spara eller transportera din rumsdoft.
50 ml parfymflaskor med aromateriapikork brukar vara lagom, och det är inte nödvändigt att fylla hela flaskan. Hur stark doftblandningen ska vara bestämmer du själv, beroende på hur stark doft du vill ha i rummet. 20-60% eteriska oljor och resten caprylic/capric tryglyceride, Makers Silk eller annan lättflytande oljebärare är lämpligt.
I receptbloggen delar vi med oss av recept, inspiration och fakta om DIY hudvård, råvaror och produkter.
Alla våra recept är noggrant testade och säkra. Det kan ta en stund att lära sig att få till precis rätt konsistens och känsla. Övning ger färdighet! Om receptbloggen.
Följ oss på facebook och instagram för att inte missa nyheter, inspiration och erbjudanden!
Webbutiken
I vår webbutik hittar du allt du behöver för att tillverka din egen hudvård! Alla råvaror och ingredienser är noggrant granskade för att vara naturliga och ekologiska, utan petrokemi och synteter.
Du vet väl att du kan skaffa ett medlemskonto när du handlat hos oss? Med ett medlemskonto får du, förutom koll på dina beställningar, tillgång till bonusmaterial, får bonus på dina köp och fina specialerbjudande!
Materialet varierar över tid, så det finns alltid nåt att hämta!
Registrera dig när du handlat hos oss, antingen via länk i ditt bekräftelsemail, eller i efterhand via "mitt konto".
Jag älskar ert recept på doften ylang ylang dreams. Tror den hette så, nu har ni ändrat en smula på receptet och den heter blue Ylang nights. Tror jag vara alla oljor hemma men kommer inte ihåg receptet som var innan. Kan en få det igen? 🙂🙏🏼
Hej!
Tack för tipset. Min blev underbar.
Jag bara vad skulle hållbarhet vara för ett sånt parfym? Sedan undra jag har ni recept för att göra body spray?
Hej!
Är intresserad av era recept för parfym. Svårt att bestämma sig vilken som skulle vara bäst.
Jag vill ha en frisk, söt och fräsch parfym, vilken av era recept skulle det vara?
Kan man på något sätt få dofta på de olika parfymerna på riktigt?
Tack för att ni ger tips på recept! Jag har så dålig känsla för vad som passar dessvärre! Nu när läget är som det är med vaniljbristen, har ni tips på oljor att ersätta denna doft med? Jag har en vaniljstång, kanske jag kan låta den dra i jojobaoljan en vecka innan jag blandar parfymen?
Hej!
Jag gjorde recepten på parfymerna som fanns med.
Problemet som uppstod var att e-vitaminoljan som jag droppade i inte ville blanda sig med övriga ingredienser.
Även om jag skakar om flera gånger om dagen så ligger det i botten av flaskorna i slutet av dagen.
De parfymerna som det blir så med är vanilla Douglas och sweet ylande nights. De andra har blandat sig bra.
Vad är det som är fel?
Hej, E-vitaminen löser sig utan problem oljorna, så det är inte den. I de två recepten som det blir olösta droppar i är det vanilj – och om du har använt ett icke-oljelösligt vaniljextrakt (många vaniljextrakt är alkoholextrakt, det är inte de du ska använda) så är det detta!
14 kommentarer
Hej,
Kan man fortfarande får ta del av receptet för Vanilla douglas ?
MVH
Minna
Hej vad är en bra olja att använda för att göra en parfymolja.
Hej!
Jag älskar ert recept på doften ylang ylang dreams. Tror den hette så, nu har ni ändrat en smula på receptet och den heter blue Ylang nights. Tror jag vara alla oljor hemma men kommer inte ihåg receptet som var innan. Kan en få det igen? 🙂🙏🏼
Hej, i receptet med vanilj tar du 8 droppar vanilj i stället för blå renfana och 10 droppar bergamott.
Hej Kan man blanda ut det med kokosolja?
Hej på er underbara..
Funderar om alla oljor går lägga på känslig hud…?
Hej
Tack för all info på sidan!
Hur vet man om en doft är en bas-, mellan- eller toppnot? Är ex. vanilj alltid en basnot?
Hej !
Kan man blanda eteriska oljor och doft oljor?
Med vänlig hälsning,
Randi
Hej! Ja, du kan blanda eteriska oljor med doftoljor.
Hej!
Tack för tipset. Min blev underbar.
Jag bara vad skulle hållbarhet vara för ett sånt parfym? Sedan undra jag har ni recept för att göra body spray?
Tack i förhand,
Rubab
Hej!
Är intresserad av era recept för parfym. Svårt att bestämma sig vilken som skulle vara bäst.
Jag vill ha en frisk, söt och fräsch parfym, vilken av era recept skulle det vara?
Kan man på något sätt få dofta på de olika parfymerna på riktigt?
Tack för att ni ger tips på recept! Jag har så dålig känsla för vad som passar dessvärre! Nu när läget är som det är med vaniljbristen, har ni tips på oljor att ersätta denna doft med? Jag har en vaniljstång, kanske jag kan låta den dra i jojobaoljan en vecka innan jag blandar parfymen?
Hej!
Jag gjorde recepten på parfymerna som fanns med.
Problemet som uppstod var att e-vitaminoljan som jag droppade i inte ville blanda sig med övriga ingredienser.
Även om jag skakar om flera gånger om dagen så ligger det i botten av flaskorna i slutet av dagen.
De parfymerna som det blir så med är vanilla Douglas och sweet ylande nights. De andra har blandat sig bra.
Vad är det som är fel?
Hej, E-vitaminen löser sig utan problem oljorna, så det är inte den. I de två recepten som det blir olösta droppar i är det vanilj – och om du har använt ett icke-oljelösligt vaniljextrakt (många vaniljextrakt är alkoholextrakt, det är inte de du ska använda) så är det detta!