Tillverka egen naturlig parfymolja

Gör din egen ekologiska parfym!

Att göra din egen helt ekologiska parfym är inte svårt och det är verkligen stimulerande – inte bara för luktsinnet! Med hjälp av rena eteriska oljor av bästa kvalitet kan du skapa din egen helt unika doft! Vad som blir en bra parfym och vad som doftar gott är ju subjektivt och något du bäst avgör själv.  Ja, visst finns det näsor som är nybörjare och de som har ett mer tränat luktsinne, parfymbranschens så kallade supernäsor. Att dofta handlar även om att lära sig och minnas olika dofter, att associera dem kreativt – och inte minst att beskriva en komplex doft med ord – något vi oftast är ovana vid. Med lite nyfikenhet, metodiskt arbete och några misslyckanden kommer du lära dig en hel del om doftmolekyler- och kanske ändra uppfattning om hur du tycker att saker doftar!

Råvaror till parfym – eteriska oljor – klassificeras dels efter vad de doftar, dels efter hur flyktig eller varaktig doften är. Indelningen i olika dofttyper (fasetter) är ett sätt för att lättare förstå likheter och skillnader mellan olika råvaror. Exempel på vanliga dofttyper är aromatisk, blommig, citrus, krydda och trä.

Hur flyktig en doftråvara är beskrivs som en skillnad mellan bas-, mellan– och toppnot. Alla parfymer består av dessa tre olika doftnoter och oftast av ett tiotal olika råvaror med olika dofttyper. (Hur olika råvaror kategoriseras är ingen exakt vetenskap och det finns olika bud om detta.) Här nedan kan du läsa mer om och se en uppdelning av de olika doftnoterna:

Basnoter

Basnoter är själva grunden i en parfym. Det är oljor med ett djup som utvecklar sin doft på huden över flera timmar. En basnot kan sägas vara själva fundamentet i en doftblandning, men är inte alltid den mest framträdande doften. Flera av oljorna som är basnoter är också fixatörer: de fixerar de mer flyktiga molekylerna i mellan- och framförallt toppnoter. Gör du din egen naturliga parfym behöver du alltid en eller flera basnoter.

Mellannoter

Det är i valet av mellannoter som en parfym får sin karaktär eller hjärta – och mellannoter kallas även för hjärtnoter. De fungerar som en brygga mellan djupa, tunga basnoter och lätta, friska toppnoter. Liksom ett hjärta slår de alltså runt doftmolekylerna i parfymkroppen; från fot till huvud. Mellannoter är oftast blomdofter, som kan vara intensiva, fylliga, sensuella och söta – nästan till en bedövande verkan för luktsinnet.

Toppnoter

En toppnot (kan också kallas huvudnot) är det första intrycket en parfym ger och är tänkt att väcka nyfikenhet. Toppnoter är ljusa och flyktiga; de försvinner snabbt, toppen klingar av efter 10-30 minuter på huden. Typiska toppnoter är oftast citrusfrukter och aromatiska örtdofter; bekanta från köket och lätta att gilla. Utan toppnoter blir en parfym gärna platt. Vana parfymörer brukar säga att det är i själva doftens flykt, i rörelsen som parfyms magi finns.

Så här gör du.

När du ska göra en parfym, eller ta fram en doft för att doftsätta en hudvårdsprodukt som olja eller creme med en lite mer komplex doft, ska du alltså helst använda tre eller fler eteriska oljor: bas, mellan och topp. Ofta använder man fem eller fler olika dofter. Börja med att välja en eterisk olja – eller typ av doft- som du gillar och låt den bestämma vilka andra oljor du ska välja; basnoter, mellannoter och toppnoter.

Gör du din egen ekologiska parfym ska den bestå av upp till 20% eteriska oljor. Resten består av en bas för att späda ut oljorna och göra dem applicerbara på huden. I många kommersiella parfymer används stark alkohol som bas. Det är dock inte ett alternativ för DIY-aren, då alkohol med tillräckligt hög alkoholhalt för att lösa dofterna med neutral doft inte finns till försäljning till privatpersoner.

Inom aromaterapi och i naturliga parfymer används vegetabilisk olja som bas, ett medium för de eteriska oljorna att lösa sig i så att de kan tas på huden som parfym. Vi har valt att använda caprylic/capric triglycerides, som är tunnflytande och har bra hållbarhet och neutral doft.

En annan skillnad mot kommersiella parfymer är att du inte använder syntetiska ämnen, t.ex hormonstörande ftalater som annars används för att fixera en doft. I en parfymolja är du därför beroende av basnoter för att få en varaktig doft på huden.

Testa fram en doft droppvis

Ett bra sätt att testa olika doftkombinationer, och vilket förhållande som krävs mellan de olika oljorna, är att gör små prover på bomullspads (ekologiska såklart).

Börja med några droppar av caprylic/capric triglycerides på bomullsrondellen så att de eteriska oljorna har en bas att blandas i. Droppa några droppar av varje eterisk olja i det ratio du vill prova. Börja alltid med basnot, sedan mellannot och sist toppnot. På det sättet kan du märka vilken skillnad toppnoterna gör för helheten.
Ta t.ex två droppar patchouli, sedan en droppe ylang ylang. Dofta! Ta sedan fem droppar lavendel, dofta, och fem droppar mandarin. Vifta med bomullspaden i luften för att få en känsla av doften, om det är någon doft som tar överhanden eller om något behöver tillsättas. Justera din doft med fler droppar efter tycke och smak.

När du är nöjd med doften lägger du paden i en tätslutande burk, t.ex en 30 ml aluminiumburk med lock. Gå tillbaka och dofta några timmar senare och dagen efter. En doft behöver tid på sig att mogna, och efter ett tag är det mycket lättare att känna om doften är bra eller inte.

OBS! Glöm för allt i världen inte att skriva ner efterhand vilka oljor du använder, hur många droppar av varje, och hur du tycker att doften förändras för varje steg. Märk också doftblandningen så att du vet vilken som är vilken om du provar flera olika. Det finns inget värre än att ha fått fram en perfekt doft, utan att veta exakt hur du återskapar den.

När du sedan skapar den färdiga parfymen finns det två sätt att arbeta på. Antingen gör du själva doftblandningen för sig och blandar den sedan med caprylic/capric triglycerides (så här gör du också om doften du gjort ska doftsätta en hudvårdsprodukt). Gör du en parfym kan du dosera de eteriska oljorna allteftersom direkt i caprylic/capric. Fördelen med det första sättet är att du får en bättre uppfattning om hur dofterna från de olika eteriska oljorna påverkar varandra. Fördelen med det andra är att du kan applicera parfymoljan på huden under tiden du arbetar och lukta dig fram.

Tänk på! En parfym kan dofta olika på olika människor, du måste testa din komposition på huden – och då märker du också hur varaktiga dofterna är. Din färdiga ekologiska parfym ska gärna stå till sig några dagar för att dofterna ska gifta sig med varandra och mogna.

Recept på ekologisk parfym, fyra olika dofter, ca 10 ml parfymolja.

ekologsisk doftolja vanilj enbär ros - organicmakers.se

Det här blir parfymoljor med en koncentration på ca 15-20% eteriska oljor i en basolja (Caprylic/capric triglyceriedes). Max 20% eterisk olja är att rekommendera för en parfymolja för att parfymen inte ska bli för stark för huden. Eteriska oljor är mycket koncentrerade och ska aldrig användas outspädda på huden.

Gör du 30 ml parfym i en 30 ml glasflaska med pipett, pump eller spray tredubblar du receptet (tänk på att sprayinsatsen inte ger ett parfymmoln när det är en oljebaserad parfym, utan en tunn stråle).

För att skydda parfymen mot oxidation och förlänga hållbarheten är det bra att tillsätta naturlig E-vitamin till doftblandningen: till 10 ml parfymolja tillsätter du en droppe. I alla recept har vi använt pipetter för att dosera eteriska oljor droppvis. Ett tips är att skriva den eteriska oljans namn på pipetten och alltid använda samma pipett till samma eteriska olja. Rengör den mellan användningarna med isopropylalkohol.

UP THE MOUNTAIN

En djup, lite ”herrig” doft med jordiga, varmt kryddiga och träiga toner, men med frisk topp av bergamott. Passar också som doftsättning i t.ex en skäggolja.

8 ml caprylic/capric triglycerides.

2 ml ekologisk eterisk olja olja enligt fördelning nedan:

10 droppar (16%) Vetiver eterisk olja

10 droppar (16%) Patchouli eterisk olja

6 droppar (10%) Kryddnejlika eterisk olja

16 droppar (25%) Atlasceder eterisk olja

8 droppar (13%) Svartpeppar eterisk olja

12 droppar (20%) Bergamott eterisk olja

SWEET YLANG NIGHTS

Söt och blommig parfym med en framträdande sensuell ylang ylang. Med vanilj varar sötman och värmen hela natten, men hålls i uppfriskande förvar av koriander och bergamott.

8 ml caprylic/capric triglycerides

2 ml ekologisk eterisk olja enligt fördelningen:

8 droppar (16%) Vanilj

6 droppar (12%) Ylang Ylang eterisk olja

6 droppar ( 12%) Svartpeppar eterisk olja

14 droppar (28%) Koriander eterisk olja

6 droppar (12%) Apelsin eterisk olja

10 droppar (20%) Bergamott eterisk olja

VANILLA DOUGLAS

Balsamiskt mjuk frankincense dröjer sig kvar och blir bästa vän med grön skog, vaniljsötma och lavendel som en ödmjuk hedersgäst. Unisex.

8 ml caprylic/capric triglycerides.

2 ml ekologisk eterisk olja enligt fördelningen:

13 droppar (25%) Frankincense eterisk olja

15 droppar  (30%) Vanilj

10 droppar (20%) Douglasgran eterisk olja

13 droppar (25%) Lavendel eterisk olja

6 droppar (12%) Apelsin eterisk olja

10 droppar (20%) Bergamott eterisk olja

GINGER MANDARINE

En flyende citrusfräsch doft av mandarin som tas ner till jorden av patchouli. Doften får en blommig kropp av palmarosa som samspelar både med sötman i atlasträ och friskhet i ingefäran.

8 ml caprylic/capric triglycerides.

2 ml ekologisk eterisk olja enligt fördelningen:

12 droppar (24%) Patchouli eterisk olja

15 droppar (30%) Atlasceder eterisk olja

4 droppar  (7%) Ingefära eterisk olja

8 droppar (15%) Palmarosa eterisk olja

12 droppar (24%) Mandarin eterisk olja

Flaskor till parfymoljor

För en mindre parfym är våra 10 ml flaskor med roller eller spray perfekta.
Flaskan med roller sprider ut en mindre mängd ekologisk parfym där den gör som mest verkan, på pulspunkter som bakom örat, i halsgropen eller på insidan av handleden. Glasflaskan med spray ger en fin liten stråle parfymolja som kan smörjas in på kroppen.

En lite större mängd ekologisk parfym kan du fylla i en 30 ml klar glasflaska med pipett.

En större parfym gör du i den lite lyxigare 100 ml blå glasflaska med spray. Om du gör doften lite mildare (mindre andel eteriska oljor) kan du ha doften som en väldoftande kroppsolja!

  8 kommentarer

  1. Daniel 15 augusti, 2019 Svara

   Hej
   Tack för all info på sidan!
   Hur vet man om en doft är en bas-, mellan- eller toppnot? Är ex. vanilj alltid en basnot?

  2. Randi Öhman 28 juli, 2019 Svara

   Hej !
   Kan man blanda eteriska oljor och doft oljor?
   Med vänlig hälsning,
   Randi

   • Organic Makers 29 juli, 2019 Svara

    Hej! Ja, du kan blanda eteriska oljor med doftoljor.

  3. Rubab 7 juni, 2019 Svara

   Hej!
   Tack för tipset. Min blev underbar.
   Jag bara vad skulle hållbarhet vara för ett sånt parfym? Sedan undra jag har ni recept för att göra body spray?

   Tack i förhand,
   Rubab

  4. Michaela 29 januari, 2019 Svara

   Hej!
   Är intresserad av era recept för parfym. Svårt att bestämma sig vilken som skulle vara bäst.
   Jag vill ha en frisk, söt och fräsch parfym, vilken av era recept skulle det vara?
   Kan man på något sätt få dofta på de olika parfymerna på riktigt?

  5. Elin 3 december, 2018 Svara

   Tack för att ni ger tips på recept! Jag har så dålig känsla för vad som passar dessvärre! Nu när läget är som det är med vaniljbristen, har ni tips på oljor att ersätta denna doft med? Jag har en vaniljstång, kanske jag kan låta den dra i jojobaoljan en vecka innan jag blandar parfymen?

  6. Kennth Silfveråsen 23 mars, 2018 Svara

   Hej!
   Jag gjorde recepten på parfymerna som fanns med.
   Problemet som uppstod var att e-vitaminoljan som jag droppade i inte ville blanda sig med övriga ingredienser.
   Även om jag skakar om flera gånger om dagen så ligger det i botten av flaskorna i slutet av dagen.
   De parfymerna som det blir så med är vanilla Douglas och sweet ylande nights. De andra har blandat sig bra.
   Vad är det som är fel?

   • Organic Makers 27 mars, 2018 Svara

    Hej, E-vitaminen löser sig utan problem oljorna, så det är inte den. I de två recepten som det blir olösta droppar i är det vanilj – och om du har använt ett icke-oljelösligt vaniljextrakt (många vaniljextrakt är alkoholextrakt, det är inte de du ska använda) så är det detta!

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  PRENUMERERA PÅ VÅRT NYHETSBREV

  Missa inga nyheter eller erbjudande!